Domů     Byla jsem až moc sobecká
Byla jsem až moc sobecká

Spíš o tom čteme. Jak někdo neuměl stárnout s noblesou. Já to neviděla, dokud mne všichni neopustili.

Jsem žena a ty se chtějí vždy líbit. Nepatřila jsem však mezi ty dámy, které by ve dvaceti nebo i ve třiceti šílely z prvních vrásek. Zde mám genetickou výhodu, v podstatě až ve čtyřiceti jsem si všimla, že tam nějaké ty jemné linky jsou.

Možná ale o to horší pro mne bylo zjištění, že už je to tu. A že i když mé vrstevnice měly vrásky mnohem dříve, tak já tu devizu vypadat mladší už nemám. Tím jsem začala být nesnesitelná svému okolí.

A bohužel jsem přehlédla, že někdo mně blízký bojuje o život a potřebuje mě. Nebyla jsem tam pro něj…

Panika a strach kvůli vrásce?

Bylo mi čtyřicet. Možná to bylo i tím mezníkem. Snad už mi tehdy nepřipadalo tak vtipné přání „vše nejlepší babičce“. Nějak jsem si ten věk víc brala. Přitom mi nic nechybělo. Manžel mě miloval, děti prospívaly. Tehdy jsem si ale poprvé uvědomila, že stárnu.

Protože tam bylo těch pár vrásek. Za dalších šest let přišel další moment. Muži se za mnou vždy otáčeli. A najednou šlus. Žádné flirtování, úsměvy, galantnost. Jakoby mě přehlíželi. A já zpanikařila ještě víc. Přitom jsem vypadala dobře, když se zpětně podívám.

Ale nepomáhalo, že mě kamarádi chválili, jak dobře vypadám. Já chtěla pozornost od cizích jako kdysi!

Jak být stále mladá?

Tehdy jsem propadla všem těm radám v časopisech. Sledovala jsem, jaké zákroky frčí, jak se udržují hollywoodské hvězdy. A tak jsem zašla na kliniku, kam jsem chodila jen kvůli kosmetickým ošetřením. A to víte, že když se zeptáte, tak si vás vezmou do parády.

Tady se píchne kyselina hyaluronová, zde to zvedne botox, možná bychom i něco řízli. Začala jsem postupně. Jen nějaké vpichy účinných látek, do operace jsem se pustit nechtěla. Jenže pak přišel ten okamžik. Nyní se asi zasmějete, ono to je vlastně komické.

Jednoho večera jsem seděla u počítače a něco jsem psala. Najednou si ale počítač dělal, co chtěl, ta písmenka tam sázel sám. Myslela jsem si, že se porouchal. Ale na tento problém nebyl zapotřebí ajťák. Zkrátka moje prsa už nebyla tak pevná a tak vysoko.

Takže mi trochu padala na klávesnici. To se mi dřív nestalo, takže jsem zpanikařila.

Muž toho měl už dost

Mému manželovi nevadilo, že si nechávám dělat drobnější zákroky, když jsem ale přišla s tím, že chci silikony, ohradil se. Přišlo mu to jako zbytečná investice, navíc jemu přece nevadilo, že mám povadlejší prsa. Mně ale ano, takže jsme se trošku chytli.

Vygradovalo to tím, že si chci poprsí nechat udělat kvůli nějakému chlapovi. Já jsem si trvala na svém, že to dělám kvůli sobě, manžel si ale minimálně myslel, že to dělám kvůli jiným chlapům, abych se jim třeba jen líbila. Prsa jsem si nakonec nechala udělat.

A pak jsem se na sebe koukla, že k nim nesedí to vypouklé bříško, povadlá kolena.

Stala se z toho droga

S úpravami jsem nepřestávala, až mi manžel řekl, že už toho má dost. Vyčetl mi, že si hraju na diblíka a že jsem už jenom směšná karikatura. Pak zmínil, že utrácím peníze, které jsme spořili na stáří. Na stáří? No fuj! Takové slovo nemá v mém životě co dělat!

Bohužel můj muž už se mnou ztrácel nervy, to napětí mezi námi by se dalo krájet. Vyčítal mi každou maličkost. A začal mne i urážet, říkal, že jsem jako lehká žena (použil hrubší výrazy). Já ale nedokázala přestat, a tak jsem si vzala půjčku.

A protože muž je muž, nevšimne si změn, které my ženy zpozorujeme hned. Navíc mé tělo zblízka už tak neznal, když jsme se hádali. Právě i tyto spory ze mne udělaly někoho jiného po mentální stránce. Měla jsem pocit, že mne má zpátečnická rodina nechápe.

Už to bylo prostě moc

Blížila se mi šedesátka a já připomínala onoho kačera. Rty jsem měla nafouklé, oči šikmé. Manžel už toho měl dost a jednou přišel s tím, že ode mě odchází. Už ve mně neviděl tu svoji lásku, bezstarostnou a prima ženu do nepohody.

Prý jsem neřešila nic jiného než vzhled, ostatní jsem také hodnotila, jak vypadají. Manžel to už dál nechtěl snášet. Našel si jinou ženu. Stejně starou, ovšem bez jakýchkoli zásahů. Samozřejmě jsem se mu vysmála, když mi to řekl a já věděla, kdo ona žena je.

Zesměšnila jsem její přirozenost, že je zanedbaná. Byla spíš takový přírodní typ, ne snad, že by se třeba nemyla. Pro mě ale tehdy byla póvl. Když manžel odcházel, dal mi radu. Ať od sebe neodeženu i ostatní a ať se dívám, jestli někdo nepotřebuje pomoc. Tehdy jsem nechápala, co tím muž myslí.

Bratr na tom byl zle

Po pár týdnech mi to ale došlo. Mluvila jsem se švagrovou, která mi říkala, že bych se na ně měla přijet podívat. Já něco slíbila, ale říkala jsem, že nevím, jak mi to vyjde. „Mělo by, tolik času s Radkem už nemáte,“ řekla mi.

Zase mluvila o tom stáří, myslela jsem si. Jenže můj bratr Radek měl zhoubnou nemoc. A já to neviděla. Byla jsem do sebe zahleděná, že jsem si nevšimla nemoci jediného sourozence, bez kterého jsem dřív nedala ani ránu. Stihla jsem se s ním vidět už jen jednou.

Dodnes si neodpustím, že jsem byla tak slepá. Tehdy jsem si uvědomila, jak bláznivě jsem se chovala. A že měl manžel pravdu. Aspoň jeho bych chtěla zpátky. Jenže to se už nepodaří.

Kristýna K. (63), Olomouc

Související články
25.7.2024
Bezmezně jsem mu věřila, on byl ale bezcitný i k těm, kdo ho měli rádi. Zneužil mé dobroty, a já se ocitla v zoufalé situaci. Zachránil mě zázrak! Bratrovi nikdy neodpustím! Velkou slabinou mého bratra byly ženy. Jak se mu nějaká líbila, nebyla pro něj žádná překážka dost velká. A ženy měly slabost pro něho, čehož využíval. I se mnou to uměl sehrát tak, že jsem mu na vše skočila. Byla jsem star
22.7.2024
Iva jsem potkala až po čtyřicítce. Do té doby jsem myslela, že každý chlap musí být jen prevít. On byl však jiný. Byla to náhoda. Ivo tenkrát dojel do hospody ve vsi, kde jsem byla na chalupě. Nečekané setkání Normálně jsem do těchto zařízení nechodila, pozvali mne však sousedé. S Ivem jsme do sebe vrazili na schodech, já zakopla a on mě chytil do náruče. Romantika, že? Byl jiný, i kdy
22.7.2024
Jednou jsem kamarádce řekla, že žiji nudný život. Tak ráda bych to vzala zpět! Bohužel je pozdě. Ta bolest je nepopsatelná. I když si uvědomujete, jaká to je tragédie, nikdy zcela nepochopíte, dokud to nezažijete. Bohužel to vím. Přišla jsem o dítě. Nepomáhá nic. Chcete tu být pro rodinu, ale pak se vás zmocní pláč, stesk, otázky, proč zrovna vy. Napadne vás, že byste šli za svým dítětem. Nechc
18.7.2024
Byl to můj velký kamarád. Kluci ho šikanovali a já ho bránila. Když mi pak zmizel ze života, nevýslovně a dlouho to bolelo. S Románkem se děti nebavily. Pocházel z domečku pod strání, máma umřela, táta si po její smrti se životem ani výchovou syna nedokázal poradit. Všechno se mu vymykalo z rukou, měl problémy v práci, pil, v domácnosti byl jako hrom do police. Domeček postrádal záclony, okenní
18.7.2024
S tou starší paní jsem se seznámila, když venku lilo jako z konve. Pozvala mě i s Kristýnkou, ať se v její chatce schováme před deštěm. S paní Boženkou jsem se seznámila náhodou. Dobrota jí koukala z očí, mám dojem, že jsem tak hodnou a milou paní nikdy předtím nepotkala. To bylo Kristýnce teprve šest nebo sedm let. Už tehdy milovala houbaření, což je pro mě přímo posedlost, a tak jsme spolu ch
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Velké stěhování Poullain do Francie se blíží?
nasehvezdy.cz
Velké stěhování Poullain do Francie se blíží?
Není žádné tajemství, že má hvězda seriálu Jedna rodina Chantal Poullain (67) francouzský původ. V České republice žije ale už mnoho let, a dokonce v ní prožila i svou doposud nejsilnější lásku. Pa
Záhadná ektoplazma: Zpestření spirituálních seancí, nebo opravdový projev duchovního světa?
enigmaplus.cz
Záhadná ektoplazma: Zpestření spirituálních seancí, nebo opravdový projev duchovního světa?
Tajemný bílý dým se pomalu valí z úst ženy sedící v čele kulatého stolu. Médium má oči v sloup a pro mocnější efekt vydává dávivé zvuky. Osazenstvo účastnící se spirituální seance šílí a lapá po dechu
(F)akta geny: Když se z bratranců stanou bratři
epochalnisvet.cz
(F)akta geny: Když se z bratranců stanou bratři
Co se stane, když si dva bratři vezmou dvě sestry a mají dvě děti? Normálně by děti byli bratranci, ale co když otcové jsou dvě identická dvojčata a matky také dvě identická dvojčata? Pak podle genetiky jsou vlastně sourozenci a ne bratranci.   Vědci jsou dvojčaty fascinováni odjakživa. Už multižánrový vědec Francis Galton v roce
Rej nacistů pod šumavským Františkovem: Ukrývalo podzemí výrobu stíhaček?
epochanacestach.cz
Rej nacistů pod šumavským Františkovem: Ukrývalo podzemí výrobu stíhaček?
Válku prostě musí Adolf Hitler (1889–1945) vyhrát. Pod rukama jeho pomocníčků vznikají po celé Evropě podzemní hnízda, kde se nepřetržitě pracuje na strojích, jež mají třetí říši přinést kýžený výsledek. Nejinak tomu je i na našem území. Spletité chodby ukrývající temná tajemství druhé světové války. Co pohltila země pod osadou zvanou Františkov? Na tlumené světlo
Sleďový salát
tisicereceptu.cz
Sleďový salát
Pro nás trochu nezvyklé, ale oběd ve Švédsku někdy zahrnuje i nakládané sledě. Například v podobě salátu. Potřebujete 4 filety naloženého sledě 4 vejce 2–4 kyselé okurky 1 jablko 2 cibule 1
Hýčkat si na prsou nenávist bývá vysilující
skutecnepribehy.cz
Hýčkat si na prsou nenávist bývá vysilující
Je těžké zbavit se nenávisti. Zvlášť, když bylo člověku prokazatelně ublíženo. Myslela jsem, že budeme s bývalým mužem kvůli jeho zradě nepřátelé do konce života. Nenáviděla jsem ho. Byla jsem přesvědčena, že s tou nenávistí i umřu, že si ji vezmu s sebou do hrobu, v němž budu tiše a zarputile ležet a nenávidět do skonání světa. Bylo to vysilující, protože nenávist
Vše, co potřebujete vědět o parfémech – průvodce
iluxus.cz
Vše, co potřebujete vědět o parfémech – průvodce
Parfémy poutají naši pozornost již po staletí a fascinují nás rozmanitými vůněmi květin, ovoce, zelených tónů, koření, sladkých akcentů, dřeva a mechu. Často, když saháme po vysněném flakonu, si v
5 tragédií na osmitisícovkách: Vylámali si zuby na střeše světa Hitlerovi hoši i výprava feministek?
historyplus.cz
5 tragédií na osmitisícovkách: Vylámali si zuby na střeše světa Hitlerovi hoši i výprava feministek?
Horolezec se ve stanu klepe zimou a přerývaně kašle. „Nikdy jsem nemyslel, že někdo může být tak nemocný a stále naživu,“ vzpomíná na chvíle hrůzy při zdolávání druhé nejvyšší hory světa K2 jeden z účastníků expedice. Dopadne ještě dobře. Z vánice, která kolem něj zuří, se nevrátí čtyři jeho kamarádi…   Je jich 14. Hor,
Nepodceňujte varovné příznaky šoku
nejsemsama.cz
Nepodceňujte varovné příznaky šoku
Léto nepřináší jen radovánky, ale také spoustu patálií v podobě hmyzích štípanců. Kdy je nutné volat lékaře? Komáry láká oxid uhličitý, který vydechujeme, pach našeho potu, piva, silné vůně a také třeba tmavé barvy. Jestli se chcete jejich štípnutí vyhnout, oblečte se do světlých barev, použijte antiperspirant bez parfemace, nastříkejte se repelentem a vezměte si dlouhé rukávy
Slavný cyklista Radomír Šimůnek: O neštěstí nechtěl vůbec mluvit
epochaplus.cz
Slavný cyklista Radomír Šimůnek: O neštěstí nechtěl vůbec mluvit
Cyklokrosový mistr světa z roku 1991 Radomír Šimůnek zažíval kariérní vrchol. Že jsou cesty osudu nevyzpytatelné, pozná na vlastní kůži hned rok následující. Nehodu, kterou způsobí, nechce dlouho komentovat. Snaží se ji vytěsnit ze vzpomínek a novináře, kteří se na ni ptají, s díky odmítá. Zlobiví kluci jako viníci? Berounsko, 19. listopad 1992. Šimůnek sedí
Luxusní styl uprostřed mořských borovic
rezidenceonline.cz
Luxusní styl uprostřed mořských borovic
Rodinná vila ze šedesátých let minulého století dostala díky velkorysému přístupu současného architekta Massima Iosy Ghiniho nejen moderní kvality a soudobé parametry. Odborný zásah jí přinesl i racionální strukturu a dokonalou rovnováhu v rámci přírodního okolí. Při rekonstrukci se soustředil především na hledání nové koncepce souznění celé nemovitosti se zahradou, jež ji obklopuje. „Většinou šlo
Žabí sauna zachraňuje těmto obojživelníkům životy
21stoleti.cz
Žabí sauna zachraňuje těmto obojživelníkům životy
Žáby po celém světě ohrožuje houba Batrachochytrium dendrobatidis. Způsobuje jim vysoce nakažlivé infekční onemocnění, kterému tyto snadno podléhají. Ochranu a čas na zotavení poskytují žábám tak zvan