Domů     Se sestrou nás spojila její dcera
Se sestrou nás spojila její dcera

Moje sestra Renata byla vymodlené dítě, narodila se, když mně bylo 14 let. Neměly jsme k sobě vztah, ačkoli jsem se musela postarat.

Byla divoká, někdy i zlá. Stále to ale omlouvám tím, že se narodila rodičům později a moc si je, bohužel, neužila. Proč jsem si to ale měla odtrpět já? Když mi bylo osmnáct let, odstěhovala jsem se od rodiny.

Chodila jsem tehdy s Markem, který bydlel ve větším rodinném domě s rodiči, takže jsme tam měli více soukromí. S rodiči jsem měla stále hezký vztah, jen mi tehdy úplně nevyhovovalo být v jedné domácnosti s malým dítětem.

Rodiče si Renatku ale moc přáli, dlouho se snažili o dítě a nevzdávali to. Podařilo se, i když na tehdejší dobu byli jako čtyřicetiletí už staří. Bohužel osud pak krutě zasáhl.

Potratila jsem, pak dostala dítě

Když bylo Renatce pět let, maminka nám onemocněla rakovinou. Bohužel to bylo rychlé a tatínek se rázem ocitl sám s Renatou. Bylo logické, že se o rodinu postarám, takže jsem tak trochu žila ve dvou domácnostech.

Možná i proto, že jsem byla ve stresu, jsem měla problém s otěhotněním. S Markem jsme se snažili, ale nešlo to. A když se zadařilo, o miminko jsme bohužel přišli. Mezitím přicházela Renata do puberty.

Tatínka bohužel postihla stejná nemoc jako maminku a také nás opustil. Bylo jasné, že se o sestru postarám. Jenže byla v tom nejhorším věku. V pubertě, a navíc přišla o oba rodiče. Někdy byla vážně nezvladatelná. Přece jen ale byla ta nejbližší, která mi zbyla.

Takže jsem spoustu věcí přehlížela. Nevím, jestli její vzdor pramenil z toho, že z nás neměla respekt, protože nás brala v podstatě jako vrstevníky, když jsem byla její sestra.

Vůbec si nás nevážila

Netuším, zda to byla revolta vůči celému světu a osudu, který jí připravil takovou bolest. Renata zkrátka nedokázala respektovat jakákoli pravidla našeho soužití. Chytla se nějaké party, chodila pozdě domů, výsledky ve škole nestály za nic.

Dokonce si nás do školy i pozvali, že je to s ní na pováženou. Promlouvaly mi do duše i tety, sestry mámy. Jenže já to nechtěla vidět.

Chtěla nás rozdělit?

Chování mé sestry se samozřejmě nezamlouvalo mému muži. Ten vládl v domácnosti pevnou rukou, takže s ním se Renata dost často hádala. A jednou ho obvinila z obtěžování. Tomu jsem ale nevěřila, protože jsem Marka znala, a zase jsem viděla, jaká Renata je.

Tak jsme se pohádaly i my dvě. Ráno, když jsem přišla do jejího pokoje, jsem našla dopis na rozloučenou. Renata v něm psala, že jí nerozumíme a že jde někam, kde ji chápou. Hledali jsme ji, samozřejmě. Našla se po týdnu u kamaráda.

Její útěkové eskapády se opakovaly. Už jsem neměla sílu. Nedařilo se nám stále počít, dávala jsem to za vinu Renatě. Už jsem chtěla žít svůj život. Takže šla do nápravného zařízení. Nechtěla nás vídat. Když jsem věděla, že je o ni někde postaráno, tak jsem za ní tedy nechodila.

Ztratila se mi ze života

Když byla Renata plnoletá, odešla z onoho zařízení. Nedala nám vědět, kam jde, co plánuje. Nemohli jsme nic dělat, manžel říkal, že můžeme doufat, že někdy dostane rozum. Za rok a půl se nám ale připomněla.

Byli jsme tehdy pryč z domu, rodiče Marka ale v domě zůstali. Dveře byly tedy otevřené. Najednou slyšeli dětský pláč. Šli po zvuku a na chodbě na ně čekal uzlíček. Malá holčička v zavinovačce se vzkazem. Byl od Renaty.

Psala nám, že se nemůže o malou postarat, což asi chápeme. A že jí bude u nás lépe než v děcáku. Nedala vědět, kde bydlí, jak plánuje naložit se životem.

Naše nové miminko

Řešili jsme, co budeme dělat. Nebylo to jen tak. Nakonec se nám ale podařilo mít dívenku, která měla jméno Linduška, dostat do péče. Renata nám ale dlužila vysvětlení, takže jsme ji hledali. Zjistili jsme, že je v podstatě bezdomovkyně.

Netušila prý, kdo je otec, přivydělávala si i vlastním tělem. Měla jsem tendence s ní udržovat kontakt, aby viděla, jak malá prospívá, ovšem i Marek tvrdil, že to nebude dobré, že by měla Linda v hlavě jen zmatek.

Neměla jsem sílu

Jak Linda rostla, samozřejmě jsem řešila dilema, jestli jí říct pravdu. Ale jakou? Její maminka ji nechtěla a ani nevíme, kdo je její otec. To je velmi těžké, protože nevíte, koho dítě potká. Kdo jí řekne, jak se věci mají.

Netušila jsem, jestli se nestane zázrak a Renata se nezmění a nevrátí. Jenže to se nedělo. Žila střídavě na ulici, občas v nějakém podnájmu. Dost pila. Než měla Linda nastoupit do školy, řekli jsme jí pravdu. Ptala se, kde je maminka. Chtěla ji vidět.

Ale já neměla tu sílu ukázat jí tu trosku. A Renata? Její nálady se měnily. Jednou chtěla dceru hrozně vidět, pak jí to bylo jedno.

Jejich setkání bylo dojemné

Když přišla Linda do puberty, úporně se snažila zjistit o mámě něco víc. Trošku se jí začala podobat. Nakonec se nám podařilo domluvit setkání. Bylo klidné, obě byly rozumné. Pěkně si popovídaly. Myslím, že Linda tehdy pochopila, že s mámou opravdu nemohla být.

Na konci mi poděkovala

Rodiče jsme pro Lindu byli já s Markem, Renata byla taková starší ségra. Když jí bylo 49 let, zemřela. Její nezřízený způsob života si vybrat svoji daň. Neměly jsme jednoduchý vztah. Ale na konci mi poděkovala. Že jsme jí nahradili rodiče.

A že nám to snad oplatila Linduškou. Škoda že jsme k sobě neměly blíž.

Daniela H. (71), Liberec

Předchozí článek
Další článek
reklama
Související články
15.5.2024
Chodí nafintěná a jen se tahá s chlapy. Bere vše! Je jí to jedno. Stydím se za ni a pomluvy už ani nevnímám. Takovou potupu jsem si od vlastní dcery nezasloužila! Už je to pár let, co jsem vzdala marné pokusy jí nějak domluvit. Nebo zjistit příčinu jejího, pro mě naprosto nepochopitelného chování. Občas mám pocit, že se ta nešťastná holka snad zbláznila. Začalo to úplně nevinně, rozchodem s jej
14.5.2024
Mám snad tu nejhorší švagrovou na světě! Je na mě vysazená už od začátku. Nejhorší na celé situaci je fakt, že se mě můj muž nezastane. Když jsem potkala Martina, byla jsem už vdova s dcerou na studiích. Můj manžel tragicky zahynul na cestě z práce. Prostě jednoho rána odjel a už se nám nikdy nevrátil. Naší Kačence bylo v té době osm let. Žily jsme pak mnoho let jen jedna pro druhou a vlastně n
10.5.2024
Moje sestra sbírala úspěchy po celém světě, pro svou zářnou kariéru se vzdala i rodinného života. Pozdě toho litovala. Když se její opona úspěchu zatáhla, neměla už pro co žít. Zuzana byla moje starší sestra, úžasná a talentovaná. Všichni k ní od jejího dětství pohlíželi jako na budoucí hvězdu a já byla její stín. Byla skvělá ve všem, v baletu i ve zpěvu, na rozdíl ode mne. A na který hudebn
8.5.2024
Také si lámete hlavu, co darovat dědovi k narozeninám? A také děda vždycky odpovídá, že nic nepotřebuje a ať si neděláte škodu? Vymyslet, co dát dědovi k narozeninám, je jeden z nejtěžších úkolů na světě. Protože, jak známo, dědové pokaždé hlaholí: „Hlavně si nedělejte škodu. Nic mi nedávejte. Nic nepotřebuju.“ Věděli jsme tenkrát, že jediné, co by dědovi Bohoušovi udělalo radost, by byl alkoho
6.5.2024
Zjistila jsem, že se s mámou vídám jen z povinnosti. Přece jen mě porodila a měla bych jí být vděčná. Jenže se chová tak hrozně, že je mi vedle ní vyloženě úzko. Nemám úplně ideální vztah s mámou. Chápu, že je to celkem běžné, přijde mi to ale zároveň moc smutné. Sama si neumím představit, že bych své dítě srážela, jak to dělá ona, kdybych nějaké mohla mít. Nechápu, proč to dělá, co z toho má,
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Dovolená do Itálie rozpoutala u Kostkové „Itálii“?
nasehvezdy.cz
Dovolená do Itálie rozpoutala u Kostkové „Itálii“?
Po dovolené o samotě velmi toužila herečka Tereza Kostková (47) ze seriálu Jedna rodina, která takhle cestovala celé mládí. Po narození syna už o samotě nikam nevyrazila a nepovedlo se jí to ani teď
Vyberte si jarní vůni
nejsemsama.cz
Vyberte si jarní vůni
Jestli hledáte nový parfém na jaro a nedokážete se rozhodnout, zkuste si vybrat podle jeho složení. Vyberte si takový, jenž obsahuje ingredienci, která vám nejvíc voní. Pro letošní jaro budou v kurzu složky, o nichž píšeme níže – určitě některou z nich najdete i v tom svém. Stačí si pročíst složení vybraného parfému. Citrusy Svěží vůně citrusů nabudí smysly. A když se pomeranče,
Natascha Kampuschová: Příběh unesené dívky
epochaplus.cz
Natascha Kampuschová: Příběh unesené dívky
Psychopat Wolfgang Priklopil ji unesl, když jí bylo pouhých deset let. Roky ji držel v temné kobce, bil ji a znásilňoval. Nataschu se mu přesto úplně zlomit nepodařilo a ona od něj po osmi a půl letech utekla. Co prožívala v domě svého únosce? Je krátce po sedmé hodině ráno 2. března 1998 a desetiletá Natascha Kampuschová
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Záhadná mapa Piriho Reise: Důkaz o existenci Atlantidy?
enigmaplus.cz
Záhadná mapa Piriho Reise: Důkaz o existenci Atlantidy?
Když v roce 1929 nalezl německý teolog Deissmann v istanbulské knihovně starou mapu, nejspíše vůbec netušil, jak obrovský ohlas jeho nález vyvolá. Mapa totiž zobrazuje místa, která v době jejího vznik
V České republice se nejčastěji zkoumají léky pro onkologicky nemocné pacienty
21stoleti.cz
V České republice se nejčastěji zkoumají léky pro onkologicky nemocné pacienty
Už přes 16 000 pacientů se v České republice zapojilo do výzkumu nových léků a očkovacích látek. Takzvaná klinická hodnocení probíhají nejčastěji v oblasti onkologie, imunologie a infekčních onemocněn
Bude se mi ten mrtvý muž vracet ve snu stále?
skutecnepribehy.cz
Bude se mi ten mrtvý muž vracet ve snu stále?
Byla to moje vina. Nehoda, při níž zemřel člověk! Teď se mi o něm bude zdát až do smrti? Chodí se mi snad v noci mstít? Když jsem po třech letech znovu uchopil volant, proběhlo mým tělem mrazení. Znejistil jsem. Po nepříjemné autonehodě, při které jsem přišel málem o nohu, jsem v sobě konečně našel odhodlání a nasedl do auta,
Valašské muzeum v přírodě: Dávné tradice stále naplno žijí
epochanacestach.cz
Valašské muzeum v přírodě: Dávné tradice stále naplno žijí
Když se podíváme na lidové valašské stavby, možná nás napadne, jak jsou krásné a jaký vyvolávají přímo umělecký dojem. Pak nás možná nepřekvapí, že na počátku Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm stáli dva výtvarníci. Bratři Alois a Bohumír Jaroňkovi v Rožnově založili Uměleckovýtvarné dílny, v nichž vyráběli předměty, využívající prvků lidových tradic jako malované truhličky, gobelíny
Žraloci na kokainu postrachem Floridy
epochalnisvet.cz
Žraloci na kokainu postrachem Floridy
Kauzu drogově závislých žraloků řeší tým odborníků z Floridy. Americký stát totiž funguje jako důležitý uzel pro obchodníky s drogami, zejména kokainem, putujícím do USA z Jižní a Střední Ameriky. A protože ne vždycky probíhá cesta podle plánu, je občas pro pašeráky bezpečnější se nákladu prostě zbavit. Hodit ho do moře.   A spolu s
Špenátové muffiny
tisicereceptu.cz
Špenátové muffiny
Že muffiny musí být jen sladké? Omyl! Báječné slané muffiny bez mouky poslouží jako teplá snídaně či pohoštění. Chutnají i studené. Potřebujete 20 g listového špenátu 100 g šunky nebo slaniny
Léčil Mikolášek prezidenty i nacisty?
historyplus.cz
Léčil Mikolášek prezidenty i nacisty?
Uprostřed noci buší komando Státní bezpečnosti na dveře vily. Po chvíli příslušníci vyvlečou ven rozespalého starého muže. Pacienti, kteří k němu zítra přijdou prosit o záchranu života, budou už na jeho pomoc čekat marně. K bylinkám má Jan Mikolášek (1889–1973) přirozený vztah už od malička. Jeho rodiče vlastní zahradnictví v Rokycanech, a tak není divu, že i on
Rohlik.cz rozšiřuje „Ready to Cook“ sady. Následuje evropské trendy
iluxus.cz
Rohlik.cz rozšiřuje „Ready to Cook“ sady. Následuje evropské trendy
Evropský trh s potravinami prochází transformací díky rostoucí poptávce po vysoce kvalitních, pohodlných řešeních pro přípravu jídel. Ready to Cook sady představují ideální řešení pro moderního spotře