Domů     Sousedka nám strašně závidí…
Sousedka nám strašně závidí…

Pomlouvá nás, dělá naschvály a na pozdrav neodpovídá. Přiznala se, že nám závidí. Nejde o majetek ani o vzhled či nějakou výhru.

Nikdy bych nevěřila, že závist se může týkat i obyčejného lidského štěstí. Přesto jsme s manželem takovou zhoubnou závist zažili. A trvalo dlouho, než jsme se dovtípili, proč je na nás sousedka tak ošklivá! Vše začalo naším výročím svatby.

Tvářila se divně

Jen tak mezi řečí na chodbě jsem se sousedce svěřila se svými starostmi. Sháněla jsem nové příbory a nádobí, abych svoji početnou rodinu mohla pohostit, jak se patří!

„A taky ubrus, vázu a sklenky na šampaňské,“ dodala jsem a všimla si, že se sousedka nějak divně zatvářila. Přičítala jsem to jejím novým zubům, které měla sotva měsíc a nemohla si na ně zvyknout. Jen jsem pokrčila rameny a tím náš rozhovor skončil.

Ale pokračoval hned druhý den. Sousedka se začala vyptávat, kolik hostů budu mít a kolikáté výročí slavím. Když jsem jí začala vyprávět o svých třech dcerách a rovnou sedmi vnoučatech, zkřivila se jí tvář do nepěkného šklebu.

„A co dcerunky, už jsou jistě rozvedené, v dnešní době,“ podotkla tak trochu s nadějí v hlase.

Pomluvila nás u sousedů

Musela jsem ji vyvést z omylu. Holky byly, stejně jako já, šťastně vdané! Svoje zetě jsme s manželem měli rádi jako vlastní a vnoučata jsme milovali. Byly to moc nadané a hodné děti, dělaly nám jen samou radost!

Sousedka se ani nerozloučila a zabouchla dveře svého bytu. Bylo to divné, ale já nad jejím chováním moc nepřemýšlela. Byla jsem zaujatá přípravou pohoštění. Jen co se vrátil manžel z nákupu, hned mi začal vyprávět, co se mu přihodilo.

„Tak prý tě biju,“ řekl se smíchem a dodal, že se to dozvěděl od souseda, co bydlí o několik pater výš než my. „Jak na to přišel?“ ptala jsem se a netušila, že další nelichotivé a zaručeně pravdivé zprávy na nás teprve čekají.

Další den mě nemile překvapil leták na nástěnce u vchodu. Prý bude odstávka vody, zrovna v den naší oslavy.

Vyrobila falešný leták

Bylo mi na omdlení a hned jsem začala vymýšlet, co udělám. „Půjčím si nějaké velké kanystry na vodu, přesunu oslavu do restaurace, udělám oslavu o týden později!“ S variantami jsem seznámila manžela, ale ten jen mávl rukou a zavolal do vodáren.

O žádné chystané akci nevěděli! Leták byl podvrh a my se jen mohli domýšlet, kdo nás chtěl takhle poškodit. V den D jsem měla všechno nachystané. Napekla jsem svatební koláčky i třípatrový dort.

K menu se podávala obvyklá svatební svíčková, polévka s játrovými knedlíčky a vše, co k svatbě patří.

Chtěla zkazit oslavu

Na sobě jsem měla nové šaty, samozřejmě ne už bílé, jako kdysi. Ale i tak jsem byla spokojená, protože jsem v tom frmolu dokázala konečně pár kilo zhubnout. To můj manžel naopak dost ztloustl, ze všeho toho ochutnávání a hodnocení.

Na poslední chvíli si utíkal koupit nový oblek, aby mi neudělal ostudu. Nezapomněl dokonce ani na kytku, kterou mi pořídil navlas stejnou, jakou jsem měla na svatbě. Bílé frézie! Jen byly mnohem dražší než kdysi.

Těšila jsem se na hosty, když mě udeřil do nosu neobvyklý zápach. „Co je to tady cítit?“ ptala jsem se a měla slzy v očích. Ne ze smutku, ale z té neznámé látky, co štípala do očí jako čert. Sousedka mi s vítězoslavným úsměvem na rtech dala na chodbě odpověď:

„Pozvala jsem si domů deratizaci. Našla jsem jednu štěnici!“

Syn ji odhalil

Na to jsem neměla odpověď. Byla to schválnost, nebo náhoda? Zotvírala jsem všechna okna a v duchu doufala, že návštěvy dorazí o trochu později. Nestalo se. Děti začaly kašlat a dospělí nadávat.

Kde je ta zpropadená ženská?“ zakřičel můj syn a hnal se k sousedčinu bytu. Vylezla z té své sluje a byla samý úsměv. Syn se ale nedal obalamutit. Vyčetl jí její chování a v tom vzteku udeřil hřebík přímo na hlavičku. „Že vy mým rodičům jenom šíleně závidíte!

Mají hezkou rodinu a jsou spolu dneska rovných čtyřicet pět let. To vy tady sedíte doma jako nějaká baba Jaga a jen škodíte!“ Lekla jsem se, že to přehnal, ale sousedka se najednou rozplakala.

Odpustila jsem jí

Prý má můj syn pravdu a ona nám naše štěstí závidí! Nemůže si pomoci, proto si na nás všechno vymýšlí. Úplně mě to její přiznání ohromilo. Copak se dá štěstí závidět? Pochopila bych, kdyby nám nepřála nějakou výhru nebo dědictví. Ale štěstí?

To bylo téměř k neuvěření. Přes všechno, co nám udělala, mi jí bylo líto. Pozvala jsem tedy sousedku na naši oslavu. Nechtělo se jí, protože se styděla, ale přemluvila jsem ji. Seděla tiše jako pěna a jen se rozhlížela. Odcházela dojatá a s mnoha omluvami.

Soused už manžela nepodezírá, že mě bije, a sousedi mě zdraví jako dřív. Já si ale dávám pozor, co komu říkám. Člověk nemůže nikdy vědět, co mu budou druzí závidět!

Jitka M. (67), Rakovník

Předchozí článek
reklama
Související články
3.5.2024
Nikdy jsem moc nevěřila na takové to věštění, magii a další věci. Ale kamarádka mne jednou vzala za kartářkou. Ke své škodě. Neměla to dělat. S Gábinou jsme se poznaly na vysoké a od té doby jsme byly kamarádky. Rozuměly jsme si ve spoustě věcech, avšak já třeba byla víc při zemi než ona, takže i proto ona věřila horoskopům, milovala tajemno. Gábina byla i větší romantička, snila o lásce z tele
3.5.2024
Vypadalo to, že zůstanu na ocet. Máma se domnívala, že kdybych se lépe oblékala a nevypadala jako strašák do zelí, třeba by si mě někdo všiml. Já ale byla srdcem i duší tramp. Pokaždé na Prvního máje si přečtu Máchovu báseň Máj. Třeba nejsem sama, možná to dělá i někdo jiný, říkávala jsem si. Byla jsem osamělá duše a trávila svátek zamilovaných či Svátek práce, chcete-li, vždy stejně. Ráno povi
2.5.2024
Děláme si starost o naši dvanáctiletou vnučku. Nechtěli jsme jí sociální sítě zakázat, radši jsem se s nimi sama naučila a vymyslela malou lest. Naše Kačenka, stejně jako její kamarádky a spolužačky a obecně vrstevnice, miluje brouzdání po internetu. Neustále si něco ťuká na počítači nebo mobilu, který dostala od rodičů. Před časem z ní vypadlo, že si založila účet na jedné sociální síti a nahr
1.5.2024
Tolik jsme se těšili, jak si budeme užívat volna. Ale když ta chvíle přišla, můj muž mi začal chřadnout před očima. Musela jsem něco udělat! Do důchodu jsme se s manželem těšili, ty poslední roky v práci nás už oba zmáhaly. Snili jsme o tom, jak budeme cestovat a užívat si života, věnovat se vnoučatům, a že si snad dokonce uděláme univerzitu třetího věku. Jenže když ta chvíle konečně přišla,
29.4.2024
Když jsme se se sestrou přestěhovaly zpátky do domku po našich rodičích, okukoval nás zpoza plotu pěkný chlap. Nenapadlo nás, že se z něho stane jednou taková noční můra. Byl samá ochota, že prý když něco budeme potřebovat, je nám k službám. Máme svá tajemství Pořád vyzvídal, jak je to možné, že takové pěkné ženské jsou v domě samy. Nějak se nám nechtělo vytahovat naše životy před neznámý
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Grilovaný camembert
tisicereceptu.cz
Grilovaný camembert
Suroviny 4 camemberty 4 lžíce olivového oleje 1 snítka čerstvého rozmarýnu 1 snítka čerstvého tymiánu špetka soli mletý černý pepř 2 stroužky česneku Můžete si vymyslet svou vlastní marinádu
Zdánlivě neškodná panda: Mírumilovný vegetarián s kruhy pod očima
epochaplus.cz
Zdánlivě neškodná panda: Mírumilovný vegetarián s kruhy pod očima
Za sklem se tísní desítky lidí, někteří nadšeně vytahují mobily a zběsile fotí. Na druhé straně si v klidu vysedává robustní pandí samec. S nezájmem chroupá bambus, když mu potrava dojde, stačí se převalit na bok a natáhnout pracku. Život pandy má do akčnosti hodně daleko. Když se řekne panda velká, většině populace okamžitě vytane na mysl
Má už Petruchové tak akorát dost?
nasehvezdy.cz
Má už Petruchové tak akorát dost?
Už dlouhé měsíce ze zákulisí televize Nova unikají pikantní informace. Říká se, že Lucii Borhyové (46) dělá čím dál větší naschvály její mladší kolegyně Veronika Petruchová (29). Nejenom že se snaží
Sladký dar bohů i lidí: Medová kouzla napříč staletími
enigmaplus.cz
Sladký dar bohů i lidí: Medová kouzla napříč staletími
Tekutá esence slunečního svitu a květinové magie, med je daleko více než jen lahodné ochucení. Po staletí je uctívaný jako pokrm bohů i lidí, tento zlatavý elixír skrývá v sobě sílu, která uzdravuje t
Aby hubnutí mělo svůj efekt
nejsemsama.cz
Aby hubnutí mělo svůj efekt
Pokoušíte se zhubnout, ale nejde to a jenom se cítíte ztrápená hlady? Příčiny mohou být hlubšího rázu. Pocit hladu ovlivňuje spousta faktorů – vyvážený jídelníček, stres, kvalita spánku, užívání léků, práce na směny či fyzický výkon. Na vině ale může být i hormonální nerovnováha. Které hormony mohou bránit hubnutí? Hormonů je spousta a řídí různé procesy v
Objevte kouzlo italských vín ve stylu Apelace 21
iluxus.cz
Objevte kouzlo italských vín ve stylu Apelace 21
V samém srdci Prahy se nachází restaurace Apelace 21, o níž jsme psali zde - nicméně, je známá svým unikátním přístupem k gastronomii a vínu. Tento měsíc se rozhodla rozšířit své horizonty a nabídnout
Obléhání Bělehradu: Zahnala Turky na útěk ohňová stěna?
historyplus.cz
Obléhání Bělehradu: Zahnala Turky na útěk ohňová stěna?
Vypadá to zle. Turci dobyli dolní město a co nevidět obsadí i to horní. Pak se vrhnou na hradby chránící samotnou bělehradskou pevnost a je jen otázka času, kdy je ztečou. Tedy pokud Hunyadi něco neudělá. Sedmihradský vévoda má v rukávu tajnou zbraň, která se mu už jednou osvědčila. Zafunguje i tentokrát?   Turci se tlačí
Šéf ÚMCH Jiří Kotek: Pán polymerů
21stoleti.cz
Šéf ÚMCH Jiří Kotek: Pán polymerů
Žijeme v době plastové jako generace „plastic people“, v barevném, naleštěném a nerozbitném. Z kdysi zázračného produktu se stává veřejný nepřítel číslo jedna. Máme se ho ale bát? „Plasty nejsou zlo.
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Fidel Pagés Miravé: Muž, kterému vděčíme za epidurální anestezii
epochalnisvet.cz
Fidel Pagés Miravé: Muž, kterému vděčíme za epidurální anestezii
Když mladý španělský válečný lékař během první světové války vidí utrpení raněných vojáků, hledá způsob, jak jim od bolesti rychle ulevit. Najde epidurální anestezii!   Španěl Fidel Pagés Miravé (1886–1923) vystuduje medicínu v Zaragoze na severovýchodě země. Promuje v roce 1908 a nastoupí k vojenskému zdravotnickému sboru, kde je přidělen vojenské nemocnici v madridské čtvrti
Svatyně v Makotřasech: Byla dějištěm krvavých obětních rituálů?
epochanacestach.cz
Svatyně v Makotřasech: Byla dějištěm krvavých obětních rituálů?
Je prý starší než anglické Stonehenge a egyptské pyramidy. Záhadná svatyně nedaleko od Prahy vzbuzuje otázky, na které se dosud nikomu nepodařilo najít odpověď. Možná šlo o nejstarší observatoř v Evropě, možná zde probíhaly brutální rituály. Tragické dopravní nehody na silnici z Prahy do Chomutova, která tajemným místem prochází, jsou zase přičítány zdejší temné historii. Prehistorická svatyně
Kapky deště nám přinesly štěstí
skutecnepribehy.cz
Kapky deště nám přinesly štěstí
Znali jsme se s Mirkem krátce a museli jsme se brát. Ve svatební den bylo ještě ke všemu příšerné počasí. Už jako holka jsem toužila mít letní svatbu. Před spaním jsem si představovala, jak kráčím rozkvetlou loukou v nádherných krajkových šatech ruku v ruce s urostlým ženichem, i když jsem neměla ponětí, kdo to je a kam vlastně jdeme. A mimochodem,