Domů     Podej prst a ztratíš soukromí
Podej prst a ztratíš soukromí

Sousedé zřejmě považovali naši přátelskou povahu za trvalou pozvánku do našeho soukromí. Nevěděla jsem si s tím rady, teprve naše akční dcera jim rázně domluvila.

Máme chatu v krásné krajině nad řekou Sázavou a jezdíme sem vždy, jak je to jen trochu možné. Můj manžel vlastně celý život, já od té doby, co ho znám. Brali jsme se brzy po našem seznámení. Milujeme to tady.

Máme velkou zahradu s ovocnými stromy, záhony plné zeleniny, i naše děti to tady milují.

Franta dobrák

Před časem nám ale naši oázu klidu a pohody narušili dotěrní sousedé. Přistěhovali se sem jednoho dne, když si na pozemku nedaleko naší chatky postavili dům. Přišli se představit, což jsme s mým mužem ocenili. Dnes to nebývá příliš zvykem.

Když se někde v ulici objeví někdo nový, nemá tu slušnost, aby se šel představit. Neříkám, že musí kvůli tomu udělat zrovna večírek, ale stačí jen podat ruku, vždyť na podobných místech k sobě máme všichni blízko.

Jenomže tihle lidé, Valerie a Olda, to pojali jaksi intimněji, než bývá zvykem. Představili se a pozvali nás k sobě domů. To bylo poprvé a naposledy. Pak už chodili jen oni k nám. Přitom jsme je jen ze zdvořilosti pozvali, ať se také někdy zastaví u nás.

Netušili jsme, že si svou slušností tak naběhneme.

Můj František je dobrák od kosti a rád si s lidmi popovídá, takže trpělivě poslouchal to nezáživné povídání, které vedla především Valerie, zatímco Oldřich se ládoval brambůrkami, pil naše pivo nebo víno, nebo si alespoň chodil uždibovat angrešt, nebo jinou zahradní pochutinu.

Vysedávali u nás

Oni totiž skoro nic na svém pozemku nepěstují. Nevím, jestli jsou tak líní, ale jediné, co tam dělají, je, že posekají trávu motorovou sekačkou a pokropí záhonek růží, když je sucho.

Jinak se o zahrádku nestarali, místo toho raději vysedávali u nás a zdržovali nás od práce. Tolik jsme si zakládali na tom, aby naše chata i zahrádka byly jako ze škatulky.

Po pár sousedských návštěvách jsem začala být nervózní a odbíhala jsem na zahradu plít, nebo zalévat, s našimi novými „přáteli“ to ani nehnulo. Vůbec nechápali, že na ně nemáme celý den, každý den.

Co to zkouší?

Musím říct, že i můj muž seděl jako pecka, uhranutý kolovrátkem řečí té ženské. Začala jsem mít ostatně dojem, že mi mého manžela svádí. Pozorovala jsem jejího Oldu, jak i on vidí počínání své ženy, ale vypadal klidně.

Když za mnou pak přišel na záhon a měl podivné lascivní řeči, běhal mi mráz po zádech. Tak on si chce snad se mnou něco začít a nechá svou ženu, ať to samé zkouší na mého manžela? Dělalo se mi nevolno, ale nechtěla jsem dělat zlou sousedskou krev.

Jenomže oba odmítali pochopit, že s nimi rozhodně nejsme na stejné vlně. Bála jsem se pak i vzdálit z chaty. Jednou jsem jela něco nakupovat do města, vrátila jsem se a na houpačce seděl ten můj trouba s Valerií.

Podívala se na mě, smála se od ucha k uchu a působila dojmem, že je vše v naprostém pořádku. „Promiň, Valerie, my máme práci,“ řekla jsem a důrazně se podívala na Frantu, aby vstal a šel mi pomoct na zahrádku.

Dcera na scéně

Když jsme se vrátili ze záhonu, nevěřila jsem svým očím. Valerie pořád seděla na houpačce a od branky k ní mířil Olda. Nevěděla jsem, jak takhle budeme žít dál, byla mi celá ta situace nepříjemná a z chaty jsem se už vůbec netěšila.

Všechno jsem jednoho dne vyprávěla své dceři. Naše nové sousedy u nás párkrát potkala a prohodila s nimi pár slov.

Její muž tehdy, hned, když je viděl poprvé, prohodil na adresu Valerie a Oldy pár nelichotivých poznámek, ale naše Pavla ho zarazila, ať nám do našich přátel nemluví. Tedy nemluvil, ale já jsem po čase sama za Pavlou přišla.

Ne, že bych chtěla se svou situací pomoct, ale jen jsem si chtěla lidsky postěžovat. Musela jsem se někomu svěřit. Člověk často doufá, že dostane radu od člověka, který to všechno vidí z jiného úhlu pohledu. Vyprávěla jsem a Pavla se kabonila čím dál víc.

Prý už si sama říkala, že těch nových přátel je u nás nějak „moc“. Že vyplňují skoro celý náš volný čas. Přikyvovala jsem. „Nech to na mně, mami,“ řekla nakonec a přešla na jiné téma.

V klidu a důrazně

Počkala si na okamžik, kdy ti dva zrovna nebyli u nás, ale na své zahradě. „Můžu dál,“ zahalekala s úsměvem, a to bylo také všechno, co jsem na tu dálku slyšela. Nebyla tam dlouho, snad deset minut.

Vyšla z vrátek a viděla jsem na ní, že je se svou misí spokojená. Manželé se od té doby u nás neobjevili. Přitom nás nepřestali zdravit, chovají se slušně. My je k nám nezveme a oni k sobě nás už tuplem ne.

Na mou otázku, co jim Pavla vlastně řekla, pokrčila rameny a že prý to bylo jednoduché. Vysvětlila jim, že my jsme příliš hodní na to, abychom proti jejich častým návštěvám vyslovili výhrady, a že tak tedy činí za nás. Řekla jim, že nemáme na návštěvy čas.

Větší potěšení máme z práce na chatě. Není to nic proti sousedům, ale ať se nezlobí a j­iž se „nezvou sami“, naše setkávání je potřeba omezit. Takhle bychom to sami říct nedokázali.

Květa (68), střední Čechy

reklama
Související články
19.5.2024
Milovala jsem sport. Nehledě na to, že jsem byla v pokročilém stadiu těhotenství, rozhodla jsem se jít na kolečkové brusle. Otěhotněla jsem ve dvaceti, ale tehdejší přítel mě opustil. Rozhodla jsem se dítě si nechat, i za předpokladu, že s ním zůstanu sama. Měla jsem dost přátel a rodiče. Na miminko se všichni těšili. „Postaráme se o tebe i o malé,“ ubezpečovali mě máma s tátou. „Ale musíš na s
18.5.2024
Mámin nový partner Bohouš mi dohazoval nápadníky a náramně se tím bavil. Bylo to trapné, a tak jsem se mu trošku pomstila. Máma celá zářila, tvrdila, že našla lásku. Upřímně jsem jí to přála. Táta nestál ani za fajfku tabáku a od doby, kdy mu spakovala kufry, nenašla nikoho, kdo by ji zaujal. Až teď, kdy jí bylo necelých sedmdesát. Nicméně po boku toho chlapíka rozkvetla a omládla, vypadala ne
17.5.2024
Pokaždé, když někde něco vezmu, stydím se za to a slibuji sama sobě, že to bylo naposledy. Ale příště to udělám zase. Je to jako droga! Ani nevím, kdy to přesně začalo, myslím, že na střední škole, když jsem jednou nechtěně nezaplatila v samoobsluze kus salámu. Nikdo mě nechytil! Zmocnil se mě zvláštní pocit, takové blaho, že se mi povedlo ušetřit. Jako studentka jsem měla málo peněz a najed
17.5.2024
Když děda odešel na věčnost, babičku to zlomilo. Říkala, že ji nebaví žít a že se už těší, až odejde ze světa a bude mít svatý pokoj. Zasedla rodinná rada. Nevěděli jsme, co s babičkou, mou matkou. Donedávna byla akční, energická, ale dědova smrt ji zlomila. Působila dojmem člověka, který to dobrovolně vzdává. Přitom neměla žádnou zdrcující diagnózu, jen se jí prostě už nechtělo žít. Odmítal
15.5.2024
Hodný, chápavý a laskavý přítel se mi po pár letech vztahu začal měnit před očima. Den ze dne, z hodiny na hodinu se chová hůř a hůř. Byla by to poslední kapka, kdyby mě uhodil, a on to moc dobře ví. Ale jsem si jistá, že k tomu občas nemá daleko. Nikdy bych nevěřila, že se člověk takhle dokáže změnit. Býval tak moc milý! Muže jsem nehledala Seznámili jsme se přes kamarádku, která mi ho p
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Louis Vuitton oživuje kampaň Core Values s Rogerem Federerer a Rafaelem Nadalem
iluxus.cz
Louis Vuitton oživuje kampaň Core Values s Rogerem Federerer a Rafaelem Nadalem
Značka Louis Vuitton odhalila novou kapitolu ve své proslulé kampani Core Values v podání známé fotografky Annie Leibovitzové. Hvězdami inspirativní kampaně jsou dva z nejuznávanějších tenisových šamp
Nehoda měla šťastný konec
skutecnepribehy.cz
Nehoda měla šťastný konec
Milovala jsem sport. Nehledě na to, že jsem byla v pokročilém stadiu těhotenství, rozhodla jsem se jít na kolečkové brusle. Otěhotněla jsem ve dvaceti, ale tehdejší přítel mě opustil. Rozhodla jsem se dítě si nechat, i za předpokladu, že s ním zůstanu sama. Měla jsem dost přátel a rodiče. Na miminko se všichni těšili. „Postaráme se o tebe i o malé,“ ubezpečovali
8 nejobávanějších dobyvatelů Nového světa: Honba za zlatem, masakry a vražedná nenávist
historyplus.cz
8 nejobávanějších dobyvatelů Nového světa: Honba za zlatem, masakry a vražedná nenávist
Moctezuma přivítá Španěly květinami či zlatými dary a jedná s nimi s vybranou zdvořilostí. Nejspíš tak chce odhalit jejich slabosti, aby je mohl snáze porazit. Cortés je ale ostražitý a aztéckého vládce v jeho úmyslech předběhne…   Janovský mořeplavec Kryštof Kolumbus (asi 1451–1506) v roce 1492 definitivně objevil pro Evropany Ameriku. Záhy do Nového světa připlouvá mnoho španělských conquistadorů
Babiččin hovězí guláš s dokonalým karlovarským knedlíkem
tisicereceptu.cz
Babiččin hovězí guláš s dokonalým karlovarským knedlíkem
Není nad to dát si porci guláše s knedlíkem a k tomu půllitr vychlazeného piva. Umíte si ale tuto českou klasiku připravit i doma? Guláš má neprávem pověst jídla náročného na přípravu, ovšem není tomu
Jak odhodit věčnou smůlu?
nejsemsama.cz
Jak odhodit věčnou smůlu?
Asi znáte období, kdy se vám nic nedaří, vše vám padá z rukou a pokazí se všechno, co může. Co když se vás ale smůla drží déle? Zapracujte na tom magicky. Máme pro vás tipy, jak smůlu vyprovodíte ze dveří. Váš život se často podobá zebře, bílý úsek radostí střídá černé pásmo smůly a pak
Tajný tunel pod brooklynskou synagogou: Kdo ho vybudoval a proč?
epochalnisvet.cz
Tajný tunel pod brooklynskou synagogou: Kdo ho vybudoval a proč?
Bizarní skandál na začátku tohoto roku otřásá židovskou komunitou v New Yorku. Pod historickou synagogou je objeven tajný podzemní tunel vedoucí do suterénu prázdného obytného domu. O jeho původu a účelu se hned po odhalení rozhoří divoké spekulace. Sloužil k obchodování s dětmi nebo k jiným nezákonným činnostem, jak tvrdí konspirační teoretikové?   V polovině
Australský zázrak: Lastura v zálivu
21stoleti.cz
Australský zázrak: Lastura v zálivu
Co patří mezi symboly Austrálie? Bezesporu klokan, koala, Jižní kříž, Vánoce na pláži a také budova opery v Sydney. Tato stavba je mnohými experty považována za jednu z nejpovedenějších, jakou kdy arc
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Strašidelný ostrov Spike: Tajné dějiny, o kterých se dlouho nemluvilo!
enigmaplus.cz
Strašidelný ostrov Spike: Tajné dějiny, o kterých se dlouho nemluvilo!
V irském hrabství Cork se nachází ostrov Spike. Dlouhá staletí byla tato lokalita běžným smrtelníkům zapovězena, protože se zde nacházela strategická vojenská pevnost i obávané vězení. Co můžete čekat
Poznáte příznaky mrtvice? Až 70 % Čechů ne! A do nemocnice přijedou pozdě…
epochaplus.cz
Poznáte příznaky mrtvice? Až 70 % Čechů ne! A do nemocnice přijedou pozdě…
Mrtvici každý rok v Česku prodělá zhruba 25 000 lidí. Je druhou nejčastější příčinou úmrtí, i když je u nás léčba mrtvice na špičkové úrovni. Zrovna na 15. května připadá Světový den proti mozkové mrtvici. Se snížením počtu případů přitom může pomoci znalost příznaků – právě ty nezná až 70 % Čechů, a proto se
Zničí brzy lásku mezi Sandevou a Prachařem žárlivost?
nasehvezdy.cz
Zničí brzy lásku mezi Sandevou a Prachařem žárlivost?
Ačkoli jejich lásce zpočátku nikdo nedával velkou šanci, dnes jsou spolu herec Jakub Prachař (40) a herečka z Jedné rodiny Sara Sandeva (26) několik let. Až nedávno se ale ukázalo, že herečka na sta
Zámek Červená Lhota: Jméno podle ďábelské legendy
epochanacestach.cz
Zámek Červená Lhota: Jméno podle ďábelské legendy
Pohádková krása zrcadlená ve vodní hladině! Vodní hrady a zámky zrcadlící se na hladině bývaly nedobytnými baštami i pohodlnými luxusními šlechtickými sídly a dnes jsou perlami české krajiny, za kterými putují statisíce turistů. A snad nejvýraznější mezi nimi je zámek Červená Lhota. Jméno podle ďábelské legendy Pro to, aby se jejich tvrz změnila ve vodní,