Domů     Měla jsem lásku, a přišla o ni!
Měla jsem lásku, a přišla o ni!

S láskou je to velmi složité. Často si ji lidé pletou s obyčejným flirtem a rádoby zamilovaností. A pak se nestačí divit, koho vedle sebe mají. Jako já.

Rychle si obouvám tenisky, aby na mě František nemusel dlouho čekat. Jsem trochu neohrabaná a už mi to tak rychle nejde. Ale je mi to fuk. Ještě před rokem bych se z těchto viditelných projevů stárnutí hroutila.

Teď mám ale Františka a díky tomu neobvyklý pocit jistoty a sebevědomí, který jsem nikdy v životě neměla.

Má mě vážně tak rád?

Otázky týkající se vztahů, citů a zamilovanosti jsem řešila samozřejmě jako jiné holky už na základce. Neuměla jsem se před kluky ale tak dobře předvádět jako moje spolužačky. Proto se kluci zajímali víc o ně než o mě.

Tam někde jsem asi nastoupila do toho bludného kruhu, kdy jsem se u každé nové známosti musela stokrát sama sebe ptát: Má mě rád? A pokaždé dříve nebo později na mou otázku přišla jasná odpověď: tady přece vůbec nejde o lásku. Moje kamarádky chodily na rande.

Kamarádka mi řekla, že nemám čekat na toho pravého, že ani nemusí přijít a mám se raději bavit. A já chtěla také randit. Nebylo to zase tak složité. Nápadníků bylo celkem dost, ale žádnému z nich ve skutečnosti nešlo o lásku. Nezávazně jsme flirtovali, bláznivě se zamilovávali a zase se opouštěli.

Tak už toho mám dost!

Ke konci vysoké školy jsem už těch omylů a pokusů měla opravdu dost. Pochopila jsem, že velká pravá láska je mýtus, a spokojila se s Petrem. Byl to můj spolužák a zdál se mi docela seriózní. Jenže zdání často dost ošklivě klame.

I když jsem ho měla ráda, byl to spíš kamarádský vztah. Vztah bez jiskry a velkých emocí. Prostě dva přátelé, kteří se údajně dobře znají a jsou schopni spolu vydržet. To ale pro dlouhý společný život nestačí.

Navíc po svatbě se Petr ukázal i v tom horším světle. Byl to totiž děsný sobec, který myslel jen na sebe, na své pohodlí a nic jiného ho nezajímalo. Bohužel tuto stránku své povahy odkryl až příliš pozdě.

Na všechno jsem byla sama

Když se nám narodil syn, manžel mi prakticky s ničím nepomáhal. Byla jsem na všechno sama. Starala jsem se o dítě, o domácnost, dělala maximální servis manželovi a chodila jsem přitom ještě do práce. Manžel nedokázal ani vyzvednou dítě z jeslí, dojít na nákup.

Přišel domů a jediné, co ho zajímalo, bylo, kdy bude večeře. Do té doby „relaxoval“ na gauči. Bylo to hrozné. Ten pocit bezmoci, že každý den je jako druhý, ubíjející stereotyp a život vedle někoho, koho jsem nemilovala.

Vzplála jiskra, ani nevím jak

Dnes už se tomu nedivím, že jsem se tenkrát, za dané situace, dokázala bláznivě zamilovat do Tomáše. Byl to hezký chlap, plný energie, zábavný, okouzlující bohém. Začali jsme spolu chodit. Bylo to příjemné a vzrušující.

Konečně mi někdo dokázal vyznávat romanticky lásku, nosit mi kytky a zpívat zamilované písničky. A já všechna ta vyznání, sliby a komplimenty baštila jako puberťačka. Byla jsem jako omámená. Byla to úžasná změna proti té emocionální abstinenci posledních pár let.

Z bláta do velké louže

Rychle jsem se rozvedla, jen abych mohla žít co nejdříve s Tomášem. Ten proti tomu nebyl. Naopak. Neustále opakoval, jak po mně touží a chce konečně žít ve společné domácnosti. Ani můj syn mu nevadil a zdálo se, že si s ním dobře rozumí.

Po rozvodu jsem se k němu tedy i se synem nastěhovala a těšila se na láskyplný život. Ten se ale zase nekonal. Tomáš byl sice okouzlující společník, ale nepoužitelný partner.

Nebyli jsme sice manželé, ale žili jsme v jedné domácnosti, která by měla mít nějaký řád. Neměla!

Svoboda mu byla nade vše

Tomáš si totiž dál žil svým svobodomyslným životem. Vůbec na něj nebylo spolehnutí, žádné slovo nedodržel, dělal si, co chtěl. Domluva nepomáhala. Když jsem se zlobila, zkoušel na mě ty své sladké řečičky, které mi ale časem pěkně zhořkly.

Lezly mi na nervy ty jeho vznosné věty o tom, jak už se napraví a že mě miluje, abych se nezlobila, protože mi to vůbec nesluší, a já jsem jeho sluníčko.Nakonec jsem to prostě vzdala a odešla.

Že by to byl vážně on?

Mnoho let jsem pak žila bez stálého partnera. Syn vyrostl, oženil se a já rezignovala na lásku. Pak jsem ale ve dveřích domu, kde bydlí má kamarádka, potkala Františka. Vycházel ven a málem jsme do sebe vrazili.

Pohlédli jsme si do očí a oba jsme zůstali překvapeně stát. V tu chvíli jsem totiž měla pocit, že toho člověka už dávno znám, něco se ve mně rozeznělo. Ten pocit jsem ještě nikdy nezažila. Byl to jen okamžik, ale už jsem na Františka nemohla přestat myslet.

Mohlo to být tak krásné

František od mé přítelkyně zjistil moje telefonní číslo a zavolal mi. Jsou to už tři roky a od té chvíle jsme věděli, že k sobě prostě patříme a že jsme na sebe oba čekali.

Konečně mám mužského, který se se mnou dokáže smát i brečet, podrží mě v těžkých chvílích, můžu se na něj spolehnout, říkala jsem si. A se zpožděním jsme vyrazili na svatební cestu. Těšila jsem se na Benátky, ale po hodině cesty se nám do cesty postavil kamion.

František se snažil střetu zabránit. Už je to rok, co jsem se s ním rozloučila. Vdovou už zůstanu.

Zdeňka S. (69), Hronov

Předchozí článek
Další článek
Související články
25.7.2024
Bezmezně jsem mu věřila, on byl ale bezcitný i k těm, kdo ho měli rádi. Zneužil mé dobroty, a já se ocitla v zoufalé situaci. Zachránil mě zázrak! Bratrovi nikdy neodpustím! Velkou slabinou mého bratra byly ženy. Jak se mu nějaká líbila, nebyla pro něj žádná překážka dost velká. A ženy měly slabost pro něho, čehož využíval. I se mnou to uměl sehrát tak, že jsem mu na vše skočila. Byla jsem star
22.7.2024
Iva jsem potkala až po čtyřicítce. Do té doby jsem myslela, že každý chlap musí být jen prevít. On byl však jiný. Byla to náhoda. Ivo tenkrát dojel do hospody ve vsi, kde jsem byla na chalupě. Nečekané setkání Normálně jsem do těchto zařízení nechodila, pozvali mne však sousedé. S Ivem jsme do sebe vrazili na schodech, já zakopla a on mě chytil do náruče. Romantika, že? Byl jiný, i kdy
22.7.2024
Jednou jsem kamarádce řekla, že žiji nudný život. Tak ráda bych to vzala zpět! Bohužel je pozdě. Ta bolest je nepopsatelná. I když si uvědomujete, jaká to je tragédie, nikdy zcela nepochopíte, dokud to nezažijete. Bohužel to vím. Přišla jsem o dítě. Nepomáhá nic. Chcete tu být pro rodinu, ale pak se vás zmocní pláč, stesk, otázky, proč zrovna vy. Napadne vás, že byste šli za svým dítětem. Nechc
18.7.2024
Byl to můj velký kamarád. Kluci ho šikanovali a já ho bránila. Když mi pak zmizel ze života, nevýslovně a dlouho to bolelo. S Románkem se děti nebavily. Pocházel z domečku pod strání, máma umřela, táta si po její smrti se životem ani výchovou syna nedokázal poradit. Všechno se mu vymykalo z rukou, měl problémy v práci, pil, v domácnosti byl jako hrom do police. Domeček postrádal záclony, okenní
18.7.2024
S tou starší paní jsem se seznámila, když venku lilo jako z konve. Pozvala mě i s Kristýnkou, ať se v její chatce schováme před deštěm. S paní Boženkou jsem se seznámila náhodou. Dobrota jí koukala z očí, mám dojem, že jsem tak hodnou a milou paní nikdy předtím nepotkala. To bylo Kristýnce teprve šest nebo sedm let. Už tehdy milovala houbaření, což je pro mě přímo posedlost, a tak jsme spolu ch
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Velké stěhování Poullain do Francie se blíží?
nasehvezdy.cz
Velké stěhování Poullain do Francie se blíží?
Není žádné tajemství, že má hvězda seriálu Jedna rodina Chantal Poullain (67) francouzský původ. V České republice žije ale už mnoho let, a dokonce v ní prožila i svou doposud nejsilnější lásku. Pa
Záhadná ektoplazma: Zpestření spirituálních seancí, nebo opravdový projev duchovního světa?
enigmaplus.cz
Záhadná ektoplazma: Zpestření spirituálních seancí, nebo opravdový projev duchovního světa?
Tajemný bílý dým se pomalu valí z úst ženy sedící v čele kulatého stolu. Médium má oči v sloup a pro mocnější efekt vydává dávivé zvuky. Osazenstvo účastnící se spirituální seance šílí a lapá po dechu
(F)akta geny: Když se z bratranců stanou bratři
epochalnisvet.cz
(F)akta geny: Když se z bratranců stanou bratři
Co se stane, když si dva bratři vezmou dvě sestry a mají dvě děti? Normálně by děti byli bratranci, ale co když otcové jsou dvě identická dvojčata a matky také dvě identická dvojčata? Pak podle genetiky jsou vlastně sourozenci a ne bratranci.   Vědci jsou dvojčaty fascinováni odjakživa. Už multižánrový vědec Francis Galton v roce
Rej nacistů pod šumavským Františkovem: Ukrývalo podzemí výrobu stíhaček?
epochanacestach.cz
Rej nacistů pod šumavským Františkovem: Ukrývalo podzemí výrobu stíhaček?
Válku prostě musí Adolf Hitler (1889–1945) vyhrát. Pod rukama jeho pomocníčků vznikají po celé Evropě podzemní hnízda, kde se nepřetržitě pracuje na strojích, jež mají třetí říši přinést kýžený výsledek. Nejinak tomu je i na našem území. Spletité chodby ukrývající temná tajemství druhé světové války. Co pohltila země pod osadou zvanou Františkov? Na tlumené světlo
Sleďový salát
tisicereceptu.cz
Sleďový salát
Pro nás trochu nezvyklé, ale oběd ve Švédsku někdy zahrnuje i nakládané sledě. Například v podobě salátu. Potřebujete 4 filety naloženého sledě 4 vejce 2–4 kyselé okurky 1 jablko 2 cibule 1
Hýčkat si na prsou nenávist bývá vysilující
skutecnepribehy.cz
Hýčkat si na prsou nenávist bývá vysilující
Je těžké zbavit se nenávisti. Zvlášť, když bylo člověku prokazatelně ublíženo. Myslela jsem, že budeme s bývalým mužem kvůli jeho zradě nepřátelé do konce života. Nenáviděla jsem ho. Byla jsem přesvědčena, že s tou nenávistí i umřu, že si ji vezmu s sebou do hrobu, v němž budu tiše a zarputile ležet a nenávidět do skonání světa. Bylo to vysilující, protože nenávist
Vše, co potřebujete vědět o parfémech – průvodce
iluxus.cz
Vše, co potřebujete vědět o parfémech – průvodce
Parfémy poutají naši pozornost již po staletí a fascinují nás rozmanitými vůněmi květin, ovoce, zelených tónů, koření, sladkých akcentů, dřeva a mechu. Často, když saháme po vysněném flakonu, si v
5 tragédií na osmitisícovkách: Vylámali si zuby na střeše světa Hitlerovi hoši i výprava feministek?
historyplus.cz
5 tragédií na osmitisícovkách: Vylámali si zuby na střeše světa Hitlerovi hoši i výprava feministek?
Horolezec se ve stanu klepe zimou a přerývaně kašle. „Nikdy jsem nemyslel, že někdo může být tak nemocný a stále naživu,“ vzpomíná na chvíle hrůzy při zdolávání druhé nejvyšší hory světa K2 jeden z účastníků expedice. Dopadne ještě dobře. Z vánice, která kolem něj zuří, se nevrátí čtyři jeho kamarádi…   Je jich 14. Hor,
Nepodceňujte varovné příznaky šoku
nejsemsama.cz
Nepodceňujte varovné příznaky šoku
Léto nepřináší jen radovánky, ale také spoustu patálií v podobě hmyzích štípanců. Kdy je nutné volat lékaře? Komáry láká oxid uhličitý, který vydechujeme, pach našeho potu, piva, silné vůně a také třeba tmavé barvy. Jestli se chcete jejich štípnutí vyhnout, oblečte se do světlých barev, použijte antiperspirant bez parfemace, nastříkejte se repelentem a vezměte si dlouhé rukávy
Slavný cyklista Radomír Šimůnek: O neštěstí nechtěl vůbec mluvit
epochaplus.cz
Slavný cyklista Radomír Šimůnek: O neštěstí nechtěl vůbec mluvit
Cyklokrosový mistr světa z roku 1991 Radomír Šimůnek zažíval kariérní vrchol. Že jsou cesty osudu nevyzpytatelné, pozná na vlastní kůži hned rok následující. Nehodu, kterou způsobí, nechce dlouho komentovat. Snaží se ji vytěsnit ze vzpomínek a novináře, kteří se na ni ptají, s díky odmítá. Zlobiví kluci jako viníci? Berounsko, 19. listopad 1992. Šimůnek sedí
Luxusní styl uprostřed mořských borovic
rezidenceonline.cz
Luxusní styl uprostřed mořských borovic
Rodinná vila ze šedesátých let minulého století dostala díky velkorysému přístupu současného architekta Massima Iosy Ghiniho nejen moderní kvality a soudobé parametry. Odborný zásah jí přinesl i racionální strukturu a dokonalou rovnováhu v rámci přírodního okolí. Při rekonstrukci se soustředil především na hledání nové koncepce souznění celé nemovitosti se zahradou, jež ji obklopuje. „Většinou šlo
Žabí sauna zachraňuje těmto obojživelníkům životy
21stoleti.cz
Žabí sauna zachraňuje těmto obojživelníkům životy
Žáby po celém světě ohrožuje houba Batrachochytrium dendrobatidis. Způsobuje jim vysoce nakažlivé infekční onemocnění, kterému tyto snadno podléhají. Ochranu a čas na zotavení poskytují žábám tak zvan