Domů     Po naší rodinné „telenovele“ přišla nová láska
Po naší rodinné „telenovele“ přišla nová láska

Myslela jsem si, že mám pěkné manželství. Žádné hádky, žádné neshody. O to víc mě překvapilo, co jsem se dozvěděla. Zdeněk byl lhář a podvodník, už nikdy jsem ho nechtěla vidět.

S mojí vzdálenou sestřenicí Renatou jsem si moc nerozuměla. Můj táta a ten její byli bratranci a obě rodiny se často navštěvovaly. S Renatou jsem se naposledy viděla, už jako dospělá, na pohřbu jejího otce a od té doby jsme spolu žádné kontakty neudržovaly. Netušila jsem, jaké překvapení mě čeká, když jsem se s ní po letech setkala.

Nová práce

Pracovala jsem jako prodavačka v obchůdku s přírodními produkty – čaji, kosmetikou atd. Jednoho dne mi jeho majitelka řekla, že bude končit, protože obchod přestal prosperovat. Tak jsem dostala výpověď a musela si hledat novou práci.

Udělala jsem si masérský kurz a zřídila si salon v jiné části města. Můj muž jezdil jako obchodní zástupce pro jednu firmu a v té době přišel s tím, že změní zaměstnavatele. Bude dělat obchodního zástupce dál, ale u farmaceutické firmy.

A bude kvůli tomu muset často jezdit až do severních Čech. „To tě nepotřebují tady? To musíš jezdit takovou dálku?“ rozčilovala jsem se.

Někdy přijel domů až druhý den večer nebo až ten další, prý se mu nevyplatí se vracet zpátky a druhý den vyrážet zase brzy ráno, když může vše zvládnout na jeden zátah.

Jezdil do lékáren i do různých kosmetických salonů, obchůdků a podobně, nabízet produkty od výrobce.

Renata

Práce masérky mě moc bavila, netrvalo dlouho a měla jsem širokou klientelu. Přišla mi pozvánka na kosmetický veletrh a já si řekla, že pojedu, alespoň se dozvím něco nového, a vyslechnu si odborné přednášky.

Na jedné jsem o dvě řady před sebou uviděla sedět Renatu, mou sestřenici. Sotva mě uviděla, zamávala mi. Když jsem se v poledne šla najíst do přilehlého bistra, připojila se ke mně. „To je let, co jsme s neviděly! Jak se vůbec máš?“ vyzvídala.

Vyprávěla jsem jí tedy o svém muži, o své práci, o všem, co se za ta léta změnilo. Renata se rozpovídala, že je přes dva roky rozvedená, ale teď si našla přítele.

„To ti je tak bezvadný chlap, sice bydlí daleko, moc často se nevidíme, ale až se rozvede, přistěhuje se,“ básnila. „Ty chodíš se ženatým chlapem?“ zhrozila jsem se. Tak jsem se dozvěděla, že ten její Zdeněk si s manželkou už dlouho nerozumí.

Ale je to prý tak hloupá ženská, že nedokáže pochopit, že jejich manželství je už dlouho ztracené. Když jí prý navrhl, že se rozvedou, ztropila scénu a vyhrožovala, že si něco udělá. „No chápeš to? Proč s ním chce být, když už o ni nestojí?“ kroutila Renata hlavou.

Krutá pravda

Zamyslela jsem se nad tím, že můj muž občas přespává v penzionu (alespoň mi to tvrdil), aby záhy na druhý den navštívil další provozovny. A jmenuje se Zdeněk. Je to jen náhoda? „Nemáš fotku svého přítele?“ zeptala jsem se Renaty.

„Jenom takovou malou,“ vytáhla z přihrádky peněženky fotku a z ní se díval můj Zdeněk. „Fešák, viď?“ rozplývala se, zatímco o mě se pokoušely mrákoty. To přece není možné. „Ty chodíš s mým mužem!?“ vyjela jsem na ni.

Zaraženě na mě koukala a ptala se, jestli jsem se nezbláznila. Tak jsem jí vysvětlila, že ten její fešák, který jí vykládá nesmysly, jakou má doma hloupou ženskou, která vyhrožuje sebevraždou, je můj manžel. Stála jako solný sloup a začala něco koktat.

„Koukám, že jablko nespadlo daleko od stromu! Však ona si to tenkrát moje máma s tou tvojí vyřídila! Jsi stejná jako ona!“ řekla jsem. Renaty matka se v minulosti snažila svést mého tátu a často k nám jezdila.

Jestli mezi nimi něco bylo, nevím, myslím, že ne, moje maminka si to s ní vyřídila a byl klid. Brzy na to tátův bratranec zemřel a rodiny se přestaly stýkat.

Táta prý nebyl jediný, o koho měla její matka zájem, už kdysi měla mít románek s někým z našeho příbuzenstva a skončilo to aférou. Takže Renata byla po ní.

Vyhodila jsem ho

Odešla jsem. Kosmetický veletrh pro mě tímto skončil. Tak proto Zdeněk odešel dělat toho obchodního zástupce pro severní Čechy! Aby se mohl vídat s Renatou! Z výstavy jsem odjela domů dřív. Bylo mi hrozně.

Když jsem dorazila domů, můj manžel už seděl v kuchyni a četl noviny. „Ahoj lásko, jak jsi se měla?“ zeptal se mě sladce jako med. Okamžitě jsem se ho rázně zeptala, jestli se sbalí sám, nebo mu mám sbalit já a vyhodit mu kufry před dům.

„Přece nebudeš s hloupou ženskou, která ti vyhrožuje sebevraždou,“ rýpla jsem si. Mlčel, díval se na mě, nevěděl, co na to říct.

„Odejdeš ještě dneska, máš kam jít, určitě si tě Renata ráda vezme k sobě,“ byla jsem neoblomná a vysvětlila mu, že ta žena, s níž je mi nevěrný, je moje sestřenice. Vypadal, že se o něj pokoušejí mdloby. Nakonec se sbalil a odešel.

Sotva zaklaply dveře, rozbrečela jsem se jako malá holka. Já mu věřila a on je mi nevěrný, navíc s mou sestřenicí, a ještě o mně vykládá takové lži. Několik dní jsem o něm nevěděla a pak, když jsem byla v práci, si odvezl nějaké věci.

Nechala jsem vyměnit zámek. Byt byl můj, zůstal mi z předešlého manželství, když jsem exmanžela vyplatila. Plakala jsem, proč jsem taková smolařka a nemůžu mít normálního, slušného muže.

Ne, že by se mi tolik stýskalo, po nevěrném Zdeňkovi, ale ta zrada od něho mě hrozně moc ranila.

Další muž

Na masáže ke mně chodil sympatický muž. Jednou jsme si po masáži ještě chvíli povídali. Ten den to byl poslední klient. Samozřejmě mu neušlo, že jsem poslední dobou smutná. Přece mu nebudu vykládat o svých splínech, říkala jsem si.

Jednoho dne, když přišel na masáž, mi přinesl k svátku růži. Po ní se zeptal, zda mě může pozvat na kávu. „Vím, že vás něco už delší dobu trápí,“ řekl.

Nebylo mým zvykem, abych si chodila někam posedět se svými klientkami nebo klienty a vykládala jim o svém trápení. Sama nevím, proč jsem tomu muži přikývla. Jmenoval se Pavel a byl ke mně neobyčejně milý. A tak jsem mu nakonec odvyprávěla svůj příběh.

Také se v životě zklamal, žena si po více než dvacetiletém manželství našla bohatého podnikatele a požádala o rozvod. Začali jsme se scházet a za nějaký čas spolu bydlet.

Do toho přišel rozvod, který proběhl celkem v klidu, nic jiného Zdeňkovi nezbývalo, věděl moc dobře, že s ním už být nechci a nikdy bych mu neodpustila. Pavlovi jsem v téměř dvaačtyřiceti letech porodila syna.

Ani jeden z nás jsme z předešlých vztahů děti neměli, takže jsme měli obrovskou radost.

Vyhledala mě

Uplynula pěkná řádka let od mého rozvodu a s Pavlem jsme prožívali opravdové rodinné štěstí. Jednoho dne u nás někdo zazvonil. Když jsem otevřela dveře, nemohla jsem uvěřit svým očím. Za vrátky stála Renata. Z načesané, upravené ženy se stala sešlá troska.

Alespoň tak na mě působila. „Co chceš?“ zeptala jsem se jí. Řekla, že měla cestu kolem a chtěla mě vidět. Jestli prý se mnou může mluvit, že je to nutné. „Mě vůbec nezajímají tvoje problémy a ani ty mě nezajímáš,“ řekla jsem a zavřela dveře.

Chvíli stála za vrátky, pak odešla. Už jsem o ní ani o Zdeňkovi neslyšela. On z našeho města zmizel ještě před naším rozvodem a jestli žili s Renatou spolu, mě nezajímalo. Až jednou.

Od doby, kdy mě vyhledala Renata uplynuly asi dva roky a my s Pavlem a se synem vyjeli do severních Čech na dovolenou. Projížděli jsme městem a najednou uviděli partu pochybných existencí. Jestli to byli nějací bezdomovci, opilci, nevím.

Ale mám pocit, že jsme mezi nimi zahlédli Renatu se Zdeňkem. Vůbec nic to se mnou neudělalo, ani jsem se z auta po té skupince neotočila. Já mám svého Pavla a s naším synem tvoříme spokojenou rodinu.

Pokud Zdeněk a Renata dopadli špatně, není a nikdy to nebude můj problém. Patří do mé minulosti, ke které se už nikdy nechci vracet.

Eliška (62) Tachovsko

reklama
Související články
18.5.2024
Krásně jsme si žili, v klidu a pohodě. Vůbec by mě nenapadlo, že se můj život najednou zvrátí do nejistoty a emocí. Můj manžel Petr je velmi šikovný zahradník. Proto se před pěti lety rozhodl, že si založí firmu, aby měl ještě nějaké peníze ke klasickému platu navíc. Jsme manželé už mnoho let. Zamilovali jsme se do sebe v době, kdy byl ještě ženatý a já byla sama s malou dcerou Danou. Měla jsem
17.5.2024
Můj syn byl vždycky samotář, seznamování s lidmi nebylo nic pro něj. Už jsem se bála, že si žádnou nevěstu nenajde. Tu pravou potkal až ve čtyřiceti. Náš syn Fanoušek byl vymodlené dítě. Dlouho jsem nemohla přijít do jiného stavu a už jsme se s manželem báli, že se potomka snad nikdy nedočkáme. Když se František narodil, byli jsme nejšťastnější pod sluncem. Viděli jsme se v něm a zahrnovali ho
15.5.2024
Chodí nafintěná a jen se tahá s chlapy. Bere vše! Je jí to jedno. Stydím se za ni a pomluvy už ani nevnímám. Takovou potupu jsem si od vlastní dcery nezasloužila! Už je to pár let, co jsem vzdala marné pokusy jí nějak domluvit. Nebo zjistit příčinu jejího, pro mě naprosto nepochopitelného chování. Občas mám pocit, že se ta nešťastná holka snad zbláznila. Začalo to úplně nevinně, rozchodem s jej
14.5.2024
Mám snad tu nejhorší švagrovou na světě! Je na mě vysazená už od začátku. Nejhorší na celé situaci je fakt, že se mě můj muž nezastane. Když jsem potkala Martina, byla jsem už vdova s dcerou na studiích. Můj manžel tragicky zahynul na cestě z práce. Prostě jednoho rána odjel a už se nám nikdy nevrátil. Naší Kačence bylo v té době osm let. Žily jsme pak mnoho let jen jedna pro druhou a vlastně n
10.5.2024
Moje sestra sbírala úspěchy po celém světě, pro svou zářnou kariéru se vzdala i rodinného života. Pozdě toho litovala. Když se její opona úspěchu zatáhla, neměla už pro co žít. Zuzana byla moje starší sestra, úžasná a talentovaná. Všichni k ní od jejího dětství pohlíželi jako na budoucí hvězdu a já byla její stín. Byla skvělá ve všem, v baletu i ve zpěvu, na rozdíl ode mne. A na který hudebn
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Pho Bo polévka
tisicereceptu.cz
Pho Bo polévka
Suroviny 2 l vody 200 g šalotky 80 ml sójové omáčky 60 ml rýžového octa 4 vaničky hovězího bujónu 30 g sušených hub shiitake 5 stroužků česneku 3 cm čerstvého zázvoru 4 hvězdičky anýzu 5 g
Zámek Červená Lhota: Jméno podle ďábelské legendy
epochanacestach.cz
Zámek Červená Lhota: Jméno podle ďábelské legendy
Pohádková krása zrcadlená ve vodní hladině! Vodní hrady a zámky zrcadlící se na hladině bývaly nedobytnými baštami i pohodlnými luxusními šlechtickými sídly a dnes jsou perlami české krajiny, za kterými putují statisíce turistů. A snad nejvýraznější mezi nimi je zámek Červená Lhota. Jméno podle ďábelské legendy Pro to, aby se jejich tvrz změnila ve vodní,
Vyhladil první ministr rod královy milenky?
historyplus.cz
Vyhladil první ministr rod královy milenky?
Třeskne několik výstřelů a Josef I. ucítí ostrou bolest v paži. Instinktivně se v kočáru přikrčí a křikne na kočího. I on je zraněný, a to vážněji než portugalský král. Přesto v sobě najde poslední zbytky sil a atentátníkům ujede.   Portugalský Lisabon zasáhlo 1. listopadu 1755 zemětřesení, při němž zemřelo přes 100 000 lidí. U krále Josefa
Perlové týdny Halada prezentují raritní šperky
iluxus.cz
Perlové týdny Halada prezentují raritní šperky
Právě probíhající „Perlový týden“ překvapil fantastickým náhrdelníkem značky Mikimoto. Ten bude možné vidět až do neděle v pražském butiku v ulici Na Příkopě, následně se všemi ostatními šperky poputu
Manžel Švandovou rozmazluje
nasehvezdy.cz
Manžel Švandovou rozmazluje
Nestárnoucí herečka ze seriálu ZOO Jana Švandová (76) má v manželovi, jímž je podnikatel Pavel Satorie (74), hotový poklad. Nejenže je do ní stále vášnivě zamilovaný, ale navíc ji rád rozmazluje. He
Obyvatele Papuy-Nové Guineje chrání geny zděděné po denisovanech
21stoleti.cz
Obyvatele Papuy-Nové Guineje chrání geny zděděné po denisovanech
Geny zděděné od denisovanů, vyhynulých příslušníků rodu Homo, pomáhají obyvatelům Papuy-Nové Guineje bojovat s infekcemi v nížinách i žít ve vysokých nadmořských výškách. První kosterní pozůstatky
Leží na dně Bermudského trojúhelníku teleport do cizích realit?
enigmaplus.cz
Leží na dně Bermudského trojúhelníku teleport do cizích realit?
Známý Bermudský trojúhelník, též řečený ďáblův. To je oblast, rozprostírající se mezi jižním cípem americké Floridy, Portorikem a Bermudskými ostrovy na pomezí Mexického zálivu a západního Atlantiku.
Tajný tunel pod brooklynskou synagogou: Kdo ho vybudoval a proč?
epochalnisvet.cz
Tajný tunel pod brooklynskou synagogou: Kdo ho vybudoval a proč?
Bizarní skandál na začátku tohoto roku otřásá židovskou komunitou v New Yorku. Pod historickou synagogou je objeven tajný podzemní tunel vedoucí do suterénu prázdného obytného domu. O jeho původu a účelu se hned po odhalení rozhoří divoké spekulace. Sloužil k obchodování s dětmi nebo k jiným nezákonným činnostem, jak tvrdí konspirační teoretikové?   V polovině
Bála jsem se, že zůstane starým mládencem
skutecnepribehy.cz
Bála jsem se, že zůstane starým mládencem
Můj syn byl vždycky samotář, seznamování s lidmi nebylo nic pro něj. Už jsem se bála, že si žádnou nevěstu nenajde. Tu pravou potkal až ve čtyřiceti. Náš syn Fanoušek byl vymodlené dítě. Dlouho jsem nemohla přijít do jiného stavu a už jsme se s manželem báli, že se potomka snad nikdy nedočkáme. Když se František narodil, byli
Jak si zlepšit rovnováhu
nejsemsama.cz
Jak si zlepšit rovnováhu
Pamatujete, jak jste jako malá skákala po jedné noze nebo panáka? Šlo to snadno. Dnes možná máte problém se udržet na obou a nespadnout. Co s tím? Rovnováha je v životě velmi důležitá. Pomáhá nám pohybovat se bezpečně, chrání nás před pády. Někdy se ale naruší, například nízkým tlakem, své udělá i zablokovaná krční páteř. Jak navrátit stabilitu Nejčastěji
Rodiče Elona Muska: Nenáviděný otec a dobrodružná máma
epochaplus.cz
Rodiče Elona Muska: Nenáviděný otec a dobrodružná máma
Otec Elona Muska se jmenuje Errol Graham Musk (*1946). Errolův otec Walter Musk (1917–1986) je Jihoafričan, matka Cora Amelia za svobodna Robinsonová (1923–2011) pro změnu Britka.   Zůstanou v africké Pretorii. Errol je inteligentní student s nevídaným talentem na fyziku a matematiku. Na střední škole pomrkává po krásné spolužačce Maye. Stane se vyhledávaným inženýrem elektromechaniky
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř