Domů     Milenka otce mohla být jeho dcerou
Milenka otce mohla být jeho dcerou

Táta ovdověl v pětapadesáti letech, mamka podlehla vážné nemoci. Štěstí bylo, že otec ještě chodil do práce a měl nás ‒ mě a mého přítele Štěpána, snažili jsme se ho držet nad vodou.

Otec od smrti mámy nikam nechodil, znal jenom cestu do práce a domů. Stal se z něho morous. Přestal slavit své narozeniny, svátky, prý to pro něho už nemá smysl. Když toto trvalo asi čtyři roky, s přítelem jsme mu domlouvali. „Tati takhle to dál nejde.

Mamce život nikdo nevrátí. Najdi si kamarádku, můžete spolu chodit na vycházky, do divadla.“

Něco mám…

Divadlo s mámou milovali. Jak jsme na tohle téma zavedli řeč, odešel od nás domů, nebo se u sebe doma zavřel v pokoji. Každou neděli jsme ho zvali na oběd. Až jednou. „Kamilko, já nepřijdu, něco mám,“ řekl do telefonu.

„Že by si konečně někoho našel?“ řekla jsem Štěpánovi. Když se to opakovalo i o následujících nedělích, tak jsem se otce na rovinu zeptala. „Prostě něco mám,“ odpověděl. „Jestli jsi si našel nějakou paní, tak je to jen dobře.

Věřím, že je to slušná žena a že spolu prožijete hezký podzim života,“ dodala jsem. „Copak jsem nějaký dědek, že používáš slova jako podzim života?“ cítil se dotčený. Cestou z práce jsem potkala svoji známou, co prodávala v oděvech. Prý si táta kupoval oblek.

„Slušel mu a je to fakt pěkný chlap,“ řekla. Pak jsem se dozvěděla, že byl v klenotnictví s mladou ženou a kupoval jí náušnice. Nechápala jsem, dokonce mě napadlo, zda někde neběhá nějaká jeho nemanželská dcera. Začal po letech nosit džíny a hezky se voněl.

Na naše otázky moc sdílný však nebyl. „Tati, za to, že máš přítelkyni se stydět nemusíš. Víš co, přijďte spolu v neděli na oběd…“

Šokující seznámení

Dorazil se slečnou, které mohlo být tak pětadvacet. „To je Linda, moje nastávající,“ představil nám ji a rozplýval se blahem, že Linduška čeká děťátko. Seděla celou dobu zaražená a na otázky odpovídala jen ano – ne. Když odešli, musela jsem to vydýchat.

Druhý den jsem zašla za tátou. „Tati, nezbláznil jsi se? Najít si tak mladou holku, vždyť ta je o spoustu let mladší než já,“ řekla jsem. „Jen o dva Kamilko, je jí dvacet osm.

Zvu vás na svatbu, chceme se vzít příští měsíc, než se jí zvětší bříško, Linduška se chce ještě vejít do svatebních šatů,“ líčil láskyplně. Na otázku, zda to dítě je vůbec jeho, dotčeně pronesl, že není odepsaný, že ještě dokáže fungovat jako chlap.

Na svatbu jsme se Štěpánem šli.P ak přišla další šokující novina. Linda čekala dvojčata. „Tak to ti, táto, přeju plno síly,“ prohlásila jsem.

Probdělé noci a hádky

Narodili se Kristýnka a Davídek. Táta vypadal stále unaveněji, dvojčata dávala zabrat Lindě i jemu. Navíc otec chodil ještě do práce. Když děti povyrostly, měl co dělat, aby jim venku stačil.

Jeho žena se vrátila do zaměstnání, a tak musel po své práci pro ně do školky. Když jsem mu večer volala, řekla Linda, že už spí. Nejhorší bylo, že se s mladou ženou nemohl na výchově potomků dohodnout. Linda by jim všechno dovolila, on je brzdil.

„Nevím, jak jsi kdysi vychovával dceru ty, ale dneska se děti vychovávají jinak,“ vyčítala mu rezolutně manželka. U nás si pak táta stěžoval, že děti neposlouchají.

V sedmi letech už měli ne zrovna levné mobily, bavilo je si na nich neustále hrát, když táta řekl, ať jdou raději ven a nechají je doma, Linda ho okřikla, že jiné děti si s mobilem hrají taky. Takže začaly hádky ohledně výchovy.

Linda jim koupila, na co ukázaly, táta je učil skromnosti, spíše se snažil, ale moc se mu to nedařilo. Neshody mezi ním a manželkou se stupňovaly. Nakonec mu řekla, že dnešní moderní době nerozumí. Jednou si táta u nás stěžoval.

Když bylo dvojčatům deset let, táta se svěřil, že se mu doneslo, že Linda se byla někde bavit s kamarádkou a od té doby si pořád s někým píše. Pak ji údajně ta kámoška pozvala na chatu, jeho žena tam ale nebyla jenom s ní.

Táta chodil k nám a stěžoval si, že si s Lindou přestává rozumět. „Co si, tati, očekával od ženské o třicet let mladší? Tobě je skoro sedmdesát, jí čtyřicet, to je jiný způsob života, jiné myšlení,“ řekla jsem mu.

Řekl, že vždycky odsuzoval lézt někomu do mobilu, mailu nebo ho šmírovat, ale tentokrát to udělal a zjistil, že manželka mu je nevěrná. Nakonec to přiznala, chtěla rozvod a prý začít nový život. Ohledně dětí se domluvili na střídavé péči.

Kristýna a David měli být kaž­dý druhý týden u táty. Vyrostli z nich pěkně drzí spratci.

Nic po sobě neuklidili, doma to po nich Linda nechtěla, u otce si sedli s mobily na gauč, a když řekl, že se půjde ven, prohlásili, že se jim nechce a že máma je nikam nenutí.

Malí spratkové

Věčně si říkali o peníze. Když měli jít večer spát, řekli, že můžou koukat na televizi, dokud u ní neusnou. Linda jim ji koupila do jejich pokoje. Nakonec řekli, že je táta omezuje a že k němu už nechtějí.

Exmanželka mu řekla, ať se nediví, když on je z pravěku. To mě ale pěkně dohřálo. „Že jsi o něho měla takový zájem, když je tak nemoderní a z „pravěku“, jak tvrdíš,“ pustila jsem se do macechy. Pohádaly jsme se, už se nestýkáme.

Děti chodí za tátou jen zřídka, většinou, když něco potřebují. Dlouho ještě v důchodu pracoval, prý aby jim mohl něco jednou dát. Na známost k sobě rovnou už rezignoval.

Kamila (55), severní Čechy

reklama
Související články
15.5.2024
Chodí nafintěná a jen se tahá s chlapy. Bere vše! Je jí to jedno. Stydím se za ni a pomluvy už ani nevnímám. Takovou potupu jsem si od vlastní dcery nezasloužila! Už je to pár let, co jsem vzdala marné pokusy jí nějak domluvit. Nebo zjistit příčinu jejího, pro mě naprosto nepochopitelného chování. Občas mám pocit, že se ta nešťastná holka snad zbláznila. Začalo to úplně nevinně, rozchodem s jej
14.5.2024
Mám snad tu nejhorší švagrovou na světě! Je na mě vysazená už od začátku. Nejhorší na celé situaci je fakt, že se mě můj muž nezastane. Když jsem potkala Martina, byla jsem už vdova s dcerou na studiích. Můj manžel tragicky zahynul na cestě z práce. Prostě jednoho rána odjel a už se nám nikdy nevrátil. Naší Kačence bylo v té době osm let. Žily jsme pak mnoho let jen jedna pro druhou a vlastně n
10.5.2024
Moje sestra sbírala úspěchy po celém světě, pro svou zářnou kariéru se vzdala i rodinného života. Pozdě toho litovala. Když se její opona úspěchu zatáhla, neměla už pro co žít. Zuzana byla moje starší sestra, úžasná a talentovaná. Všichni k ní od jejího dětství pohlíželi jako na budoucí hvězdu a já byla její stín. Byla skvělá ve všem, v baletu i ve zpěvu, na rozdíl ode mne. A na který hudebn
8.5.2024
Také si lámete hlavu, co darovat dědovi k narozeninám? A také děda vždycky odpovídá, že nic nepotřebuje a ať si neděláte škodu? Vymyslet, co dát dědovi k narozeninám, je jeden z nejtěžších úkolů na světě. Protože, jak známo, dědové pokaždé hlaholí: „Hlavně si nedělejte škodu. Nic mi nedávejte. Nic nepotřebuju.“ Věděli jsme tenkrát, že jediné, co by dědovi Bohoušovi udělalo radost, by byl alkoho
6.5.2024
Zjistila jsem, že se s mámou vídám jen z povinnosti. Přece jen mě porodila a měla bych jí být vděčná. Jenže se chová tak hrozně, že je mi vedle ní vyloženě úzko. Nemám úplně ideální vztah s mámou. Chápu, že je to celkem běžné, přijde mi to ale zároveň moc smutné. Sama si neumím představit, že bych své dítě srážela, jak to dělá ona, kdybych nějaké mohla mít. Nechápu, proč to dělá, co z toho má,
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Dovolená do Itálie rozpoutala u Kostkové „Itálii“?
nasehvezdy.cz
Dovolená do Itálie rozpoutala u Kostkové „Itálii“?
Po dovolené o samotě velmi toužila herečka Tereza Kostková (47) ze seriálu Jedna rodina, která takhle cestovala celé mládí. Po narození syna už o samotě nikam nevyrazila a nepovedlo se jí to ani teď
Vyberte si jarní vůni
nejsemsama.cz
Vyberte si jarní vůni
Jestli hledáte nový parfém na jaro a nedokážete se rozhodnout, zkuste si vybrat podle jeho složení. Vyberte si takový, jenž obsahuje ingredienci, která vám nejvíc voní. Pro letošní jaro budou v kurzu složky, o nichž píšeme níže – určitě některou z nich najdete i v tom svém. Stačí si pročíst složení vybraného parfému. Citrusy Svěží vůně citrusů nabudí smysly. A když se pomeranče,
Natascha Kampuschová: Příběh unesené dívky
epochaplus.cz
Natascha Kampuschová: Příběh unesené dívky
Psychopat Wolfgang Priklopil ji unesl, když jí bylo pouhých deset let. Roky ji držel v temné kobce, bil ji a znásilňoval. Nataschu se mu přesto úplně zlomit nepodařilo a ona od něj po osmi a půl letech utekla. Co prožívala v domě svého únosce? Je krátce po sedmé hodině ráno 2. března 1998 a desetiletá Natascha Kampuschová
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Záhadná mapa Piriho Reise: Důkaz o existenci Atlantidy?
enigmaplus.cz
Záhadná mapa Piriho Reise: Důkaz o existenci Atlantidy?
Když v roce 1929 nalezl německý teolog Deissmann v istanbulské knihovně starou mapu, nejspíše vůbec netušil, jak obrovský ohlas jeho nález vyvolá. Mapa totiž zobrazuje místa, která v době jejího vznik
V České republice se nejčastěji zkoumají léky pro onkologicky nemocné pacienty
21stoleti.cz
V České republice se nejčastěji zkoumají léky pro onkologicky nemocné pacienty
Už přes 16 000 pacientů se v České republice zapojilo do výzkumu nových léků a očkovacích látek. Takzvaná klinická hodnocení probíhají nejčastěji v oblasti onkologie, imunologie a infekčních onemocněn
Bude se mi ten mrtvý muž vracet ve snu stále?
skutecnepribehy.cz
Bude se mi ten mrtvý muž vracet ve snu stále?
Byla to moje vina. Nehoda, při níž zemřel člověk! Teď se mi o něm bude zdát až do smrti? Chodí se mi snad v noci mstít? Když jsem po třech letech znovu uchopil volant, proběhlo mým tělem mrazení. Znejistil jsem. Po nepříjemné autonehodě, při které jsem přišel málem o nohu, jsem v sobě konečně našel odhodlání a nasedl do auta,
Valašské muzeum v přírodě: Dávné tradice stále naplno žijí
epochanacestach.cz
Valašské muzeum v přírodě: Dávné tradice stále naplno žijí
Když se podíváme na lidové valašské stavby, možná nás napadne, jak jsou krásné a jaký vyvolávají přímo umělecký dojem. Pak nás možná nepřekvapí, že na počátku Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm stáli dva výtvarníci. Bratři Alois a Bohumír Jaroňkovi v Rožnově založili Uměleckovýtvarné dílny, v nichž vyráběli předměty, využívající prvků lidových tradic jako malované truhličky, gobelíny
Žraloci na kokainu postrachem Floridy
epochalnisvet.cz
Žraloci na kokainu postrachem Floridy
Kauzu drogově závislých žraloků řeší tým odborníků z Floridy. Americký stát totiž funguje jako důležitý uzel pro obchodníky s drogami, zejména kokainem, putujícím do USA z Jižní a Střední Ameriky. A protože ne vždycky probíhá cesta podle plánu, je občas pro pašeráky bezpečnější se nákladu prostě zbavit. Hodit ho do moře.   A spolu s
Špenátové muffiny
tisicereceptu.cz
Špenátové muffiny
Že muffiny musí být jen sladké? Omyl! Báječné slané muffiny bez mouky poslouží jako teplá snídaně či pohoštění. Chutnají i studené. Potřebujete 20 g listového špenátu 100 g šunky nebo slaniny
Léčil Mikolášek prezidenty i nacisty?
historyplus.cz
Léčil Mikolášek prezidenty i nacisty?
Uprostřed noci buší komando Státní bezpečnosti na dveře vily. Po chvíli příslušníci vyvlečou ven rozespalého starého muže. Pacienti, kteří k němu zítra přijdou prosit o záchranu života, budou už na jeho pomoc čekat marně. K bylinkám má Jan Mikolášek (1889–1973) přirozený vztah už od malička. Jeho rodiče vlastní zahradnictví v Rokycanech, a tak není divu, že i on
Rohlik.cz rozšiřuje „Ready to Cook“ sady. Následuje evropské trendy
iluxus.cz
Rohlik.cz rozšiřuje „Ready to Cook“ sady. Následuje evropské trendy
Evropský trh s potravinami prochází transformací díky rostoucí poptávce po vysoce kvalitních, pohodlných řešeních pro přípravu jídel. Ready to Cook sady představují ideální řešení pro moderního spotře