Domů     Na všechno jsem zůstala sama
Na všechno jsem zůstala sama

Ta bezmoc se nedá popsat, můj muž byl v nemocnici, hrozilo, že přijdeme o byt, ale od banky jsem bez plné moci nedostala žádné informace.

V manželství s Otou žijeme dlouhé roky, máme dospělou dceru. Před mnoha lety jsme si pořídili pěkný třípokojový byt na sídlišti. Vzali jsme si na něj půjčku, kterou manžel splácel sám. Řekl, ať se nestarám, že to zaplatí. Pracoval jako zedník na živnost a zpočátku celkem slušně vydělával.

Neplatili mu

Před čtrnácti lety přišla krize a najednou se všechno změnilo. Firma, pro kterou pracoval, mu několikrát nezaplatila faktury. Tenkrát jsem o tom nevěděla.

Často nadával a stěžoval si, že mu zase nepřišly peníze, ale naslibovali mu hory doly, a on pro ně pracoval dál. Prý jim to přece nenechá, musí práci dodělat, protože kdyby odešel, nedostal by vůbec nic.

To už mu dlužili nejméně 70 tisíc. Já jsem pracovala jako prodavačka v kantýně, takže jsem moc velký plat nedostávala. Neměla jsem dost na to, abych z toho platila ještě úvěry. Táhla jsem celou domácnost, protože Ota byl pořád bez peněz.

Vždy mě ujišťoval, že až mu konečně pošlou peníze, co mu dluží, všechno to vyrovná.

Jednou přišel doporučený dopis. Ota si ho vyzvedl na poště a nechtěl mi říct, o co jde. Zdálo se mi to divné a tušila jsem, že je to něco špatného, když to přede mnou tají. Nenápadně jsem mu nahlédla přes rameno a chtěla jsem mu dopis vzít, ale odstrčil mě. Stačila jsem něco zahlédnout, vypadalo to jako výzva k uhrazení dluhu.

Z té částky na mně šly mdloby. Pohádali jsme se. Rostly tam obrovské úroky. Ota mi řekl, ať se nestarám, že to zaplatí, ale z pár desítek tisíc to byly najednou statisíce, zjistila jsem, že úvěry už nesplácí hodně dlouho. Vůbec o tom nemluvil a dělal jakoby nic.

Všechno se zhroutilo

Byla jsem z toho v šoku, ale dušoval se, že to určitě splatí, ať se o to nestarám. Ujišťoval mě, že si nemusím dělat starosti. Jak čas běžel, nechala jsem to být a starala jsem se o domácnost, co nakoupit, uvařit, uklidit…

Jednou večer jsem už byla v posteli a manžela jsem slyšela z koupelny. Najednou se ozvala rána.

Vyběhla jsem na chodbu a uviděla jsem Otu ležet na chodbě na zemi. „Co ti je? Proboha co se ti stalo?“ Křičela jsem v šoku. Sotva sípal, skoro nemluvil. Jen ukazoval na hruď. Nemohl popadnout dech. Byla jsem vyděšená. Začala jsem panikařit.

V tu chvíli jsem vůbec netušila, co dělat. Zatelefonovala jsem tedy nejdřív dceři a ta mi řekla, ať honem volám sanitku.

Otu si v nemocnici nechali a řekli mi, že to byla mrtvice. Ptala jsem se jeho ošetřujícího lékaře, z čeho se mu to stalo, řekl, že to bývá obvykle ze stresu. Manželovi ochrnula levá polovina těla a doktor řekl, že není příliš velká šance na zlepšení stavu.

Doma jsem prohledala všechny Otovy dokumenty. Našla jsem dokonce příkaz k exekuci.

Co s námi teď bude?

Hrozilo, že přijdeme o byt a vůbec o všechno! Byl to šok! Teď už se nedivím, že z toho můj muž zkolaboval. Začala jsem si vyčítat, že jsem z něj nevytáhla co se děje, že jsem to nezachytila dřív než bylo pozdě. Jak se teď o něj postarám? Skončíme na ulici?

Sotva jsem se trochu vzpamatovala, hned další den jsem volala do banky, kde měl splácet ten osudný úvěr.

Bylo mi jasné, že tam musím nějaké peníze poslat, aby věděli, že se snažíme. Jenomže o současné výši splátky jsem neměla tušení. Bankovní úřednice mi na můj dotaz odpověděla: „A máte plnou moc?“ Tu jsem tedy rozhodně neměla.

„Jak můžu mít plnou moc, když manžel je v nemocnici a nedokáže se ani podepsat!“ Vykřikla jsem bezmocně. Co teď? Manžel ležící po mrtvici a ještě přijdeme o byt!

Trvalo tři měsíce, než jsem získala přístup k informacím a mohla jsem poslat splátku úvěru na účet banky. Otův zdravotní stav se mírně zlepšil, tak mi ho přivezli domů.

Staraly jsme se o něj s dcerou, ale dlouhodobě to bylo zcela nezvladatelné. Navíc jsem potřebovala chodit do práce, abych mohla splácet úvěr. Příspěvek na péči, na který jsem měla nárok, bohužel nestačil.

Musíme žít dál

Po dohodě s lékařem jsme Otu umístili do ústavu, kam ho chodím pravidelně navštěvovat. Vzala jsem si přivýdělek k práci, po večerech jsem chodila uklízet domy a práce od rána do večera mi umožnila se z toho všeho nezbláznit.

Peníze ze zaměstnání šly na nájem, domácnost a jídlo, co jsem vydělala navíc šlo na splátky.

O víkendech jsem jezdila navštěvovat Otu. Takhle jsem to táhla sedm let a nakonec se mi všechny dluhy podařilo zaplatit. Manželovi to ale bohužel zdraví už nevrátilo. Jezdím za ním a někdy přijede i dcera. On ale není v takovém stavu, aby mohl být doma.

Péči o něj už bych nezvládla. Mám kocoura, aby mi nebylo smutno a abych nepropadala depresím.

Občas zajdu s kamarádkami na pivo abych si zlepšila trochu náladu. Na tragédii, co se stala u nás doma, raději nemyslím a snažím se žít. Roky běží a manželův stav je pořád stejný, pomoct mu bohužel nemůžu.

Cestu za ním občas spojím s menším výletem a pak mu vyprávím, co jsem po cestě viděla.

Kdyby se mi býval svěřil, kdybychom spolu více mluvili, nemuselo k tak hrozné tragédii dojít. Lituji, že jsem nepoznala, co se děje. Vždy jsem ve všem spoléhala na něj, ale teď jsem hrdá, že jsem dokázala všechny ty dluhy zaplatit sama.

Anna (69), Karlovarsko

reklama
Související články
4.5.2024
Stejně jako máma jsem byla posedlá vzhledem. U ní jsem to nenáviděla, a přitom jsem dusila svoji dceru. Moje matka měla štěstí, že se vdala za úspěšného muže. Můj otec vydělával dost peněz, takže ona mohla být doma a starat se o sebe. Zastávala názor, že žena musí být prostě krásná. Tento styl výchovy jsem převzala od ní i já, ačkoli jsem to nenáviděla. Jak se to stalo? Snadno. „Nepoveden
3.5.2024
Tereza je naše vymodlené dítě. Dlouho se nám nedařilo počít, ale nakonec se na nás usmálo štěstí. I když pak se od nás zase odvrátilo. S Vláďou jsme se seznámili, když nám bylo už 35 let. Oba jsme toužili po rodině, ale před tím jsme nenašli vhodné partnery. Osudový muž Vláďa Jakmile jsme narazili na sebe, oba jsme věděli, že to je přesně ono. Proto jsme ani neotáleli a dohodli jsme se, ž
2.5.2024
Po smrti nevlastního otce se stalo to nejhorší, co mě mohlo potkat. Dědictví zasáhlo do mého života nelítostně, ten domek jsem musela rychle opustit. Nevlastního otce jsem měla moc ráda. Maminka si ho vzala, když mi bylo pět let. Vycházela jsem s ním dokonce lépe než s mámou. Spolu pak měli syna Vojtu. Máma Vojtu rozmazlovala a stavěla nás proti sobě. Byla jsem ráda, když jsem vypadla po učňáku
1.5.2024
Tehdy jsem byla sama ještě dítě! Pozdě jsem litovala, že jsem své miminko dala k adopci, ale neměla jsem na výběr. Po letech si mě však našlo! Je to tak dávno, a přesto se na to nedá zapomenout! Stále to strašně bolí. Bylo mi šestnáct, když jsem se zamilovala do vojáka, který sloužil v našem městě. Myslela jsem si, že to je láska na celý život. Když jsem otěhotněla, úmyslně jsem našim neřekla n
29.4.2024
Čekaly jsme s mámou na tátu. Ohlásil, že si přijde pro věci. Rodiče procházeli složitým rozvodem a hádali se kvůli majetku. Naši koupili chalupu, když jsem byla ještě malá. Ze zchátralého stavení udělali společnými silami malebnou vilku. A ze sadu plného starých stromů a v neposlední řadě kopřiv, vysokých jako urostlý chlap, tak pěknou zahradu, že o ní vyšel článek v časopise Zahrádkář, dodn
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Kytarista legendárních Slayer nabízí na prodej své království v Las Vegas
iluxus.cz
Kytarista legendárních Slayer nabízí na prodej své království v Las Vegas
Kerry King, ikonický kytarista legendární thrash metalové kapely Slayer, která si během let vybudovala pověst díky své syrové a temné hudbě, uvedl nedávno na trh svůj luxusní dům v Las Vegas. Cena? Př
Lidožravý strom z Madagaskaru: Uctívají ho domorodci dodnes?
enigmaplus.cz
Lidožravý strom z Madagaskaru: Uctívají ho domorodci dodnes?
Zda na světě existují rostliny, které dokáží být nebezpečné pro člověka, to již po staletí zjišťují nejrůznější badatelé. Jednou ze zatím neobjasněných legend je i ta o lidožravém stromě, který má číh
Vyhýbá se Vacula svatbě jako čert kříži?
nasehvezdy.cz
Vyhýbá se Vacula svatbě jako čert kříži?
Ačkoli působí na první pohled herec ze seriálu Zlatá labuť Adam Vacula (36) jako suverénní a sebevědomý muž, ne vždy to platí. Říká se, že vítězka soutěže MasterChef Česko Veronika Beskydiarová (30)
Půl roku na ISS – HTC VIVE Focus 3 pomáhá s duševním zdravím i tělem kosmonautů
epochalnisvet.cz
Půl roku na ISS – HTC VIVE Focus 3 pomáhá s duševním zdravím i tělem kosmonautů
Společnost HTC VIVE úspěšně nasadila headset HTC VIVE Focus 3 na mezinárodní vesmírné stanici ISS. Jde o první headset pro duševní zdraví, který dokáže bez problémů každodenně pomáhat veliteli šestiměsíční mise Andreasi Mogensenovi z Evropské vesmírné agentury se zvládáním dlouhého odloučení od Země i blízkých. Nyní přichází další fáze testů, tentokrát zaměřená na udržení kondice a
Stal se inkvizitorem klášterní kuchař?
historyplus.cz
Stal se inkvizitorem klášterní kuchař?
Strachy se před ním třese celé Španělsko. Židé nebo muslimové, kteří konvertovali ke křesťanské víře, si před ním nemůžou být jistí. Jako podezřelí se mu však jeví i někteří katolíci. Tomás de Torquemada v honbě za kacíři nedělá rozdíly… Překvapení v rodině Už jako velmi mladý vstoupil do dominikánského kláštera v kastilském Valladolidu. Složil řeholní
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Citronové bábovičky
nejsemsama.cz
Citronové bábovičky
Vláčné citronové bábovičky z jemného těsta s citronovou polevou jsou prostě ideální a osvěžující dezert. Potřebujete: ✿ 4 vejce ✿ 1 vanilkový cukr ✿ 150 g cukru krupice ✿ 1 citron ✿ 200 g hladké mouky ✿ 1/2 prášku do pečiva ✿ 60 ml oleje Poleva: ✿ 1 lžíci citronové šťávy ✿ 1 lžíci horké vody ✿ 100 g moučkového cukru 1. Oddělte žloutky od bílků.
Bankovní loupež bez jediného výstřelu
epochaplus.cz
Bankovní loupež bez jediného výstřelu
Je deštivý nedělní večer. Na dveře domu bankovního úředníka Chrise Warda zabuší policisté. „Co se děje?“ vykoukne Ward ze dveří. Není gangster ani podvodník, uniformovaných mužů se nebojí. Ale měl by, protože na něj vzápětí míří zbraň. „Chcete ještě někdy vidět svou rodinu živou? Tak nás teď budete na slovo poslouchat.“ Nasednou do automobilu a
Mleté maso v pikantní omáčce
tisicereceptu.cz
Mleté maso v pikantní omáčce
Nejlépe chutná s čerstvě opečeným chlebem, rýží nebo mexickou tortillou. Suroviny 250 g hovězího mletého masa 1 velká cibule 150 g konzervovaných červených fazolí 150 g konzervované kukuřice
AUTOSALON a RODINA A VOLNÝ ČAS
epochanacestach.cz
AUTOSALON a RODINA A VOLNÝ ČAS
Vydavatelství RF Hobby vás zve na největší motoristická prodejní a kontraktační výstavu Autosalon na výstavišti v Lounech. Věříme, že sluneční paprsky dají vyniknout nablýskanosti a kráse automobilů. Nebudou chybět motorky, čtyřkolky, skútry a obytné vozy. Ve stejném termínu, tedy od 17. do 19. května 2024 zde také probíhá výstava pro celou rodinu. Výstava Rodina a volný čas
Záhada těhotenského mozku: Roste, nebo ubývá?
21stoleti.cz
Záhada těhotenského mozku: Roste, nebo ubývá?
Nejsou to jen oteklé končetiny a utiskovaný močový měchýř. Na příchod dítěte se adaptují téměř všechny systémy těla matky, a za jeden z nich byl nedávno uznán také mozek. Jak přesně k tomu dochází, se
Včelky mě vyléčily, navždy jim za to budu vděčná!
skutecnepribehy.cz
Včelky mě vyléčily, navždy jim za to budu vděčná!
Byla jsem člověk, který sahal hned po lécích a vyhledával lékaře. Léčitelům jsem nevěřila. Proto jsem si nejspíš musela vzít za muže včelaře. O koníčku mého druhého manžela jsem neměla dlouho ani ponětí. Až po tříleté známosti, když jsem začala trpět strašnými bolestmi hlavy, jej prozradil. Měla jsem těch nemocí mnoho už od dětství, byla jsem zhýčkané