Domů     Ten podraz nás zničil!
Ten podraz nás zničil!

V té chvíli jsem neviděla jiné řešení. A vlastně mi to nepřišlo ani trochu nevhodné. Vždyť jsme přece s Luborem chodili už pěkně dlouho. Bylo přece na čase se konečně usadit.

Lubor právě přijíždí. Zastavuje před domem a pomáhá Jardovi z auta. Ještě si něco povídají a pak se oba podívají směrem k oknu mého bytu. Vědí, že tam jsem a pozoruji je, i když jsem schovaná za záclonou.

Jak je možné, že to všechno takhle dopadlo? Mohli jsme přece být spokojená rodina, po které jsem tolik toužila. Jarda mohl být zdravý. A nic z toho, co se stalo, se nemuselo stát.

Vyhlédla jsem si ho na škole

S Luborem jsme se poznali na střední škole. Byl o rok starší a moc to moc hezký kluk. Už když mě poprvé oslovil a šel se mnou kus cesty ze školy domů, jsem si v duchu představovala, jak jednou bude můj.

Ano, zamilovala jsem se, ale zároveň byla ta láska ode mne od samého začátku poznamenaná takovou nezdravou majetnickou touhou. Chtěla jsem prostě mít Lubora za každou cenu. A to byl špatný začátek!

Naše první rande

Přestože se Lubor zpočátku zdál trochu odtažitý, nakonec, po několika týdnech, co mě doprovázel domů ze školy, mě pozval na první opravdové rande. Od toho momentu jsme spolu začali oficiálně chodit.

Lubor vypadal šťastně a zamilovaně. Nosil mi kytičky a drobné dárky. Se vztahy jsem neměla žádné zkušenosti, a tak jsem předpokládala, že to tak bude jednou provždy. Že naše láska vydrží až do smrti.

První zklamání

Když jsem odmaturovala, chtěla jsem konečně začít žít po svém. To pro mě znamenalo vdát se a mít rodinu. Lubor ale v té době už studoval vysokou školu a na ženění neměl momentálně ani pomyšlení.

Chtěl nejprve něčím být, zajistit si dobré zaměstnání a tím i možnost, jak zajistit rodinu.

Proč jsem to jen tenkrát nechtěla pochopit? Začala jsem žárlit na jeho studium, kterému dal přede mnou přednost. A později i na jeho spolužačky, se kterými jsem ho viděla se spokojeně bavit a vesele smát.

Nechtěla jsem ho ztratit

Přestože náš vztah už nebyl tak idylický jako dřív, nechtěla jsem o Lubora přijít. Pořád jsem ho milovala. Mým hlavním cílem se proto stala svatba, o které ale Lubor nechtěl ani slyšet. A tehdy mě napadl ten ďábelský plán.

Vysadila jsem antikoncepci a Luborovi nic neřekla. Pak už zbývalo jen čekat. Nešlo to tak hladce, jak jsem předpokládala. A moji radostnou zprávu jsem tak mohla Luborovi sdělit v nejméně vhodný okamžik. Ve zkouškovém období.

I když ho to zaskočilo, přijal moji interpretaci, že šlo o nehodu, selhání antikoncepce.

Postavil se k tomu čelem a do měsíce byla svatba. Byla jsem vdaná a čekala miminko. Začala jsem budovat společnou domácnost a připravovat věci pro dítě, které se mělo už brzy narodit.

Hloupá nepozornost

Vím, že byl Lubor z nové situace dost nervózní. Hlavně ještě nechtěl mít děti. Tvrdil, že je na ně dost času. Já ale doufala, že brzy bude na cestě ještě nějaké další.

Právě to jsem po telefonu probírala s kamarádkou, aniž bych si všimla, že Lubor přišel domů a všechno slyší. Z mých slov tak pochopil, že moje těhotenství nebyla nehoda, ale dobře promyšlený podraz na něj.

Seber se a odejdi!

Lubora jsem ještě nikdy tak rozčileného neviděla. Můj podraz ho ranil víc, než bych očekávala. Když mi ale řekl, že už mě nechce nikdy vidět, byla jsem v šoku. Měsíc před porodem mě vyhodil z bytu. Naštěstí jsem měla kam jít.

Moji rodiče mě přijali k sobě a v těch prvních měsících po porodu mi hodně pomohli. Jaroušek byl krásné miminko. Lubor se se mnou sice rozvedl, ale o kontakt s dítětem měl zájem. Rodiče nechtěli, abych mu Járu půjčovala, ale soud mu otcovská práva přiznal.

Chtěl syna mít jen pro sebe

S Luborem jsme se od rozvodu neviděli. Předávání Jarouška vždy probíhalo za asistence mých rodičů. Lubor si syna bral pravidelně a nakonec přišel s nápadem, že ho chce do své péče. Byl právník, všude měl své známé, a tak náš soud o dítě vyhrál.

Byl znovu ženatý, narodila se mu dcera a měl i Járu. Dokonalá rodinka. Já byla sama, žila jsem u rodičů. Jarouška jsem si mohla brát jednou za čtrnáct dní na víkend.

Chci být u táty

Když syn trochu povyrostl, začal se proti pobytům u mě bouřit. Snažila jsem se mu sice vždycky připravit na ty dva dny zajímavý program, ale proti společným zážitkům s otcem, nevlastní sestrou i matkou jsem neměla šanci.

Lubor navíc syna proti mně štval, snažil se mu vysvětlit, jak jsem bezcharakterní. Aby tomu uvěřil, kupoval si Jardu dárky a splněnými přáními. Měla to být jeho pomsta za můj podraz, který mi nikdy neodpustil. Bohužel to odnesl můj jediný syn.

Splněné přání

A aby byl za super otce, koupil Lubor našemu synovi motorku. Od chvíle, co mi ji Jarda přijel ukázat, jsem trnula hrůzou, aby se mu něco nestalo. Neměla jsem na to vůbec myslet.

Když mi totiž volali z nemocnice, že měl Jarda nehodu, hned jsem věděla, že to bude zlé. A také že bylo! Jarda si poranil páteř a skončil na vozíku.

Otce, jako mrzák, už tolik nezajímá. Náš dospělý syn tráví stále více času se mnou. Našel si sice partnerku, která ho má ráda a plánují spolu budoucnost. Ale my dva k sobě nyní našli konečně cestu a chceme si vynahradit všechny ty ztracené roky. Snad se nám to podaří.

Renáta D. (51), Znojmo

reklama
Související články
1.5.2024
Tehdy jsem byla sama ještě dítě! Pozdě jsem litovala, že jsem své miminko dala k adopci, ale neměla jsem na výběr. Po letech si mě však našlo! Je to tak dávno, a přesto se na to nedá zapomenout! Stále to strašně bolí. Bylo mi šestnáct, když jsem se zamilovala do vojáka, který sloužil v našem městě. Myslela jsem si, že to je láska na celý život. Když jsem otěhotněla, úmyslně jsem našim neřekla n
29.4.2024
Čekaly jsme s mámou na tátu. Ohlásil, že si přijde pro věci. Rodiče procházeli složitým rozvodem a hádali se kvůli majetku. Naši koupili chalupu, když jsem byla ještě malá. Ze zchátralého stavení udělali společnými silami malebnou vilku. A ze sadu plného starých stromů a v neposlední řadě kopřiv, vysokých jako urostlý chlap, tak pěknou zahradu, že o ní vyšel článek v časopise Zahrádkář, dodn
26.4.2024
Občas mi šel pořádně na nervy a mnohokrát jsem si říkala, jak bych se měla skvěle, kdybych ho neměla. Prostě jsem manžela už nesnášela. Dokud byly doma děti, nijak jsem svůj vztah s manželem neřešila. Nebyl na to čas a vlastně ani nálada. Prostě jsme si každý plnili svoje rodičovské povinnosti a večer byli rádi, že únavou padneme do postele. Život plynul rychlým tempem a my se mu přizpůsobili.
24.4.2024
U nás doma panovala vždycky přísná výchova, vojenský řád a disciplína! Svou lásku nám tatínek s maminkou projevovali minimálně a já tím trpěla. Celé moje dětství bylo strašné, ani dnes, po tolika letech, na něj nevzpomínám ráda. A můj bratr taky ne. Náš domov nebyl o klidu, rodinném zázemí a něžné náruči. I když nás rodiče asi milovali. Nevím, jak se mohli ti dva najít nebo zda se maminka přizp
16.4.2024
Když jsem slavila šedesáté narozeniny, číšník mi přinesl obálku. Ale nebyly tam peníze. Uvnitř se skrýval můj nejkrásnější narozeninový dárek. Celý život jsem neměla kamarádku. Tedy když nepočítám Bohunku, ale o tu jsem přišla. S Bohunkou jsme byly spřízněné duše. Než ta první něco dořekla, ta druhá se tomu už smála, až se za břicho popadala. Bohunku nikdy nikdo nenahradil. Všechny ty úžasné
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Děsivá červenooká monstra: Na koho narazil lovec v temných kanadských lesích?
enigmaplus.cz
Děsivá červenooká monstra: Na koho narazil lovec v temných kanadských lesích?
Kanadský lovec Melvin Georgekish zažije v srpnu roku 2013 šok. V lese v kanadské provincii Québec totiž spatří dva páry červených očí, které na něj upřeně zírají. V mechu navíc později nalezne záhadné
Unikátní expozice: Zbiroh, sídlo templářů
epochanacestach.cz
Unikátní expozice: Zbiroh, sídlo templářů
Před deseti lety zámek Zbiroh způsobil senzaci svou expozicí nazvanou Tvář Leonarda da Vinci – Příběh rytířského řádu templářů. Výstava trvala půl roku a většina jejích exponátů na místě zůstala, takže dnes může nová expozice znovu připomenout historii templářského řádu spojenou se zámkem. Výstavě dominuje takzvaná Lukánská deska – autoportrét Leonarda da Vinci, dílo, které
Křupavá kachna v těstíčku
tisicereceptu.cz
Křupavá kachna v těstíčku
Suroviny 2 kachní prsa 3 kuličky celého pepře 2 lžíce rýžového vína 2 lžíce sójové omáčky 1 celá skořice 1 bobkový list 1 lžička soli Na těstíčko 100 g hladké mouky 1 dcl ledové vody
Na sletu čarodějnic jsme zhmotnily svá přání
skutecnepribehy.cz
Na sletu čarodějnic jsme zhmotnily svá přání
Kolem zapáleného ohně se nás sešlo devět. Myslely jsme si, že to bude jenom zábava, naše kouzlení ale začalo působit. Proutěná koštátka čarovala a plnila naše přání. Na tento svátek se vždycky těšíme. Dodnes hledáme se sestrou Madlou, kam bychom vyrazily a pořádně si filipojakubskou noc neboli čarodějnice užily. Jednou v mládí jsme vzaly i naše dvě kamarádky Soňu
Čokoláda v ohrožení, pomoci má očkování i matematika
21stoleti.cz
Čokoláda v ohrožení, pomoci má očkování i matematika
Mezi přední světové producenty kakaa (Theobroma cacao) patří i africká Ghana. Její produkci však decimuje nemoc zvaná viróza zduřelých výhonků kakaovníku, přenášená drobným hmyzem vlnatkou. Od roku 19
Portugalsko je rajský kout – Evropa
nejsemsama.cz
Portugalsko je rajský kout – Evropa
Na Pyrenejském poloostrově se vedle Španělska nachází barevné Portugalsko, jehož pobřeží ohraničuje Atlantský oceán. Proč je skvělou volbou pro jarní prodloužený víkend i letní dovolenou? Země mořeplavců nabídne nejen chuť Pastéis de Nata – jednoho z nejlepších dezertů na světě. Můžete tu degustovat portská vína u legendární řeky Douro v Portu, objevovat krásnou architekturu i přírodu. Vybere si tu zkrátka každý! Z hospůdek
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
BMW Motorrad invelt ve znamení novinek: Cestovní endura ve střední třídě nadchla
iluxus.cz
BMW Motorrad invelt ve znamení novinek: Cestovní endura ve střední třídě nadchla
Při koupi motorky jsou klíčové testovací jízdy. Společnost Invelt, která se řadí mezi první dealery BMW v Čechách, připravila pro milovníky a nadšence motorek den pro zákazníky s dispozicí jedenácti z
Unikátní ultra-temná galaxie
epochalnisvet.cz
Unikátní ultra-temná galaxie
V mnohém připomíná Mléčnou dráhu s dostatkem materiálu pro vznik miliard hvězd. Jak se ale zdá, J0613+52 žádné hvězdy nemá. Je osamoceným chuchvalcem prachu a plynu unášeným vesmírem od počátku věků. Tak alespoň galaxie pojmenovaná J0613+52 na první pohled vypadá.   Tým vedený astrofyzičkou Karen O´Neilovou bizarní objekt vzdálený 270 milionů světelných let za pomocí
Dcera Rybové se zakoukala do pěkného frajírka
nasehvezdy.cz
Dcera Rybové se zakoukala do pěkného frajírka
Herečka Linda Rybová (48) ze seriálu Ulice život dětí obvykle nekomentuje, tentokrát však zřejmě nemá na vybranou! Její nejstarší dcera Rozálie Prachařová (20) se totiž při natáčení seriálu Lež na pl
5 sídel Velké Moravy: Kde leželo hlavní město dávné říše?
historyplus.cz
5 sídel Velké Moravy: Kde leželo hlavní město dávné říše?
Plameny stravují dřevěné trámoví. Obyvatelé vyděšeně zírají, jak v oblaku dýmu mizí jejich domovy. Dnes přespí pod širým nebem, ale hradiště ve Valech u Mikulčic nezanikne. Vrhnou se do práce a brzy tu bude stát nové.   Karavana kupců dorazí k dřevěnému mostu přes řeku Moravu. Po krátkém uvítání následuje hostina, poté pozvání do baziliky, pýchy
Space Shuttle: Smělé plány nevyjdou
epochaplus.cz
Space Shuttle: Smělé plány nevyjdou
Píše se startu 28. ledna 1986. Den, který se do historie kosmonautiky zapíše černou tužkou. Raketoplán Challenger se odlepuje od země, ale pouhých 73 sekund od startu prohoří spoj mezi dvěma částmi SRB. Ten špičkou prorazí nádrž a ozve se exploze.   Dominový efekt na sebe nenechá čekat. Druhá exploze je likvidační. Na nebi zůstane