Domů     Mám před dcerou velké tajemství
Mám před dcerou velké tajemství

Svoji dceru miluji, jako nikoho jiného. Od doby, co se narodila, mě ale tíží jedno velké tajemství a pořád nevím, zdali jí vyložit karty na stůl.

Soňa, naše milovaná holčička, od narození naprosté sluníčko a pro mě a manžela největší životní dar. Já jsem dlouho nemohla otěhotnět a biologické hodiny stále více odtikávaly a ukazovaly, že za chvíli bude pozdě.

S manželem Jirkou jsme se pokoušeli o miminko několik let. Až jsme se to rozhodli řešit umělým oplodněním. Na konci devadesátých let byla inseminace stále tak trochu v plenkách, dnešní ženy to mají daleko lepší. Bylo to pro mě něco neuvěřitelného.

Postupem času jsme o tom s Jirkou mluvili čím dál častěji. Zhruba o rok později, po dalších neúspěšných pokusech v ložnici, jsme na celou záležitost našetřili a konečně se rozhodli, že danou kliniku konečně vezmeme útokem.

Nekonečný proces

Když se rozhodnete pro umělé oplodnění, vězte, že to není žádná legrace. Mysleli jsme si, že v den mé ovulace to tam všechno vyřešíme a narodí se nám krásné, zdravé miminko. Já jsem si do břicha musela píchat injekce plné hormonů, bez nich to zkrátka nejde.

Najednou vám dochází, že ten čas strašně utíká a k tomu vidíte v čekárně některé páry, které to zkoušejí i několik let. Konečně jsme se celého procesu dočkali. Moje narkóza, vyjmutí vajíček, následné oplodnění manželovým materiálem.

Za pár dní už se oplodněné vajíčko vrátilo do mého těla a následovalo napínavé období, kdy dva týdny čekáte, zda se pokus podařil. Bohužel, menstruace naše čekání razantně utnula.

A neměli jsme štěstí ani následující měsíce. Nakonec jsme se rozhodli, že naše pokusy na nějaký čas pozastavíme. Týdny utíkaly a  nám to s Jirkou stejně nedalo, a tak jsme absolvovali novou sérii vyšetření.

Proč my?

Vysledky ukázaly to, co mě úplně rozhodilo. Plodnost mého manžela byla v pořádku, u mě nové testy a už větší zkušenost odborníků ukázaly, že já jsem málo plodná.

Měli jsme se tedy rozhodnout, jestli opět zkusit umělé opodnění za desítky tisíc korun s mým vajíčkem, nebo vyzkoušet variantu jinou.

Dárkyně vajíčka. Znamenalo by to, že bych sice byla matkou, ale ne geneticky. Neměli jsme peníze na to to, abychom jen tak zkusili „vyhodit“ velkou sumu za další neúspěšný pokus. Po pár proplakaných nocích jsme se tedy rozhodli, že využijeme dárcovské vajíčko. Nechtěli jsme prostě už nic riskovat.

Sen se splnil

A povedlo se, otěhotněla jsem hned na první pokus. Cítila jsem v bříšku malého človíčka, který mi začínal růst pod srdcem, ale zároveň jsem věděla, že sice je můj, ale taky není.

Během těhotenství jsem na dětátko mluvila a snažila jsem se s potomkem, co nejvíce spojit.

Trápilo mě, že je z náhradního vajíčka a už tehdy jsem si říkala, zda to jednou naší dceři nebo synovi řekneme. Za devět měsíců se narodila krásná holčička.

Pohlaví jsme se dozvěděli až po porodu, tehdy se to ještě moc neoznamovalo a my se rádi nechali překvapit.

Pojmenovali jsme ji Soňa a už od narození je celý Jiří. Já jsem samozřejmně milující matka, ale nikdy jsem se nezbavila myšlenky, jak asi vypadá pravá majitelka vajíčka, díky kterému se naše Soňa narodila.

Stále jsem otálela

Četla jsem v knihovnách a v časopisech mnoho rad. Zdali je dobré dítěti vysvětlit, že maminka je vlastní i nevlastní. Říká se, že když tuto skutečnost sdělíte dítěti v útlém věku, prý to není tak dramatické, jako když se to dozví například v pubertě.

Manžel toto rozhodnutí nechal na mně. Vždy mi říkal, že já jsem prostě Sonina matka a není o tom potřeba dál debatovat. Přemýšlela jsem nad tím, zdali já osobně bych to chtěla vědět.

Nakonec jsem si řekla, že bude dobré být k dceři upřímná, ale nikdy jsem nenašla odvahu.

Svoje rozhodnutí jsem tak stále odkládala na někdy jindy. Sonička rostla jako z vody a často nám všude říkali, že je celá tatínek.

Potom ale každý začal hledat něco na mě, co má naopak po mně a nakonec jsme debatu vždy ukončili s tím, že holky jsou stejně většinou celý tatínek.

Čas utíká

Jsem ráda, máme tak krásné dítě, ale pořád si říkám, jak by asi vypadalo, kdyby mělo moji DNA. Sonička má naštěstí krevní skupinu po Jirkovi, proto ani v tomto případě nikdy nic neprasklo.

Dnes je Soně už dvacet let. Ano, na tehdejší dobu jsem byla starší rodičkou, ale dřív se na nás štěstí prostě neusmálo. I jako dospělé ženě jsem jí stále neřekla pravdu, že je z dárcovského vajíčka. Stejně jsem na papíře matkou já, a také jsem ji porodila.

Na rozdíl od amerického práva, tady v Česku jsem jedinou matkou já. Pořád přemýšlím, zdali si toto naše tajemství mám vzít jednou do hrobu, a nebo nakonec seberu veškerou odvahu a celé to dceři řeknu. Bojím se spíš, abych ji tím neranila.

Uvidím…

V okolí nikoho s podobnou zkušeností nemám, a pokud ano, také to tají, jako já. Doba se posunula a na internetu je spousta diskusí na podobné téma. Většina žen se rozhodne, že tuto skutečnost zatají, ale ve mně to hlodá stále dál.

Můj manžel mě ubezpečil, že jsem výborná matka, která pro své dítě dělá první poslední. Nechám tomu asi volný průběh a třeba jí to jednou, v nějakou vhodnou dobu řeknu a nebo se k tomu už nikdy nedostanu. Manžel to nechá jen na mně.

Aneta (55), Praha

Související články
25.7.2024
Bezmezně jsem mu věřila, on byl ale bezcitný i k těm, kdo ho měli rádi. Zneužil mé dobroty, a já se ocitla v zoufalé situaci. Zachránil mě zázrak! Bratrovi nikdy neodpustím! Velkou slabinou mého bratra byly ženy. Jak se mu nějaká líbila, nebyla pro něj žádná překážka dost velká. A ženy měly slabost pro něho, čehož využíval. I se mnou to uměl sehrát tak, že jsem mu na vše skočila. Byla jsem star
22.7.2024
Iva jsem potkala až po čtyřicítce. Do té doby jsem myslela, že každý chlap musí být jen prevít. On byl však jiný. Byla to náhoda. Ivo tenkrát dojel do hospody ve vsi, kde jsem byla na chalupě. Nečekané setkání Normálně jsem do těchto zařízení nechodila, pozvali mne však sousedé. S Ivem jsme do sebe vrazili na schodech, já zakopla a on mě chytil do náruče. Romantika, že? Byl jiný, i kdy
22.7.2024
Jednou jsem kamarádce řekla, že žiji nudný život. Tak ráda bych to vzala zpět! Bohužel je pozdě. Ta bolest je nepopsatelná. I když si uvědomujete, jaká to je tragédie, nikdy zcela nepochopíte, dokud to nezažijete. Bohužel to vím. Přišla jsem o dítě. Nepomáhá nic. Chcete tu být pro rodinu, ale pak se vás zmocní pláč, stesk, otázky, proč zrovna vy. Napadne vás, že byste šli za svým dítětem. Nechc
18.7.2024
Byl to můj velký kamarád. Kluci ho šikanovali a já ho bránila. Když mi pak zmizel ze života, nevýslovně a dlouho to bolelo. S Románkem se děti nebavily. Pocházel z domečku pod strání, máma umřela, táta si po její smrti se životem ani výchovou syna nedokázal poradit. Všechno se mu vymykalo z rukou, měl problémy v práci, pil, v domácnosti byl jako hrom do police. Domeček postrádal záclony, okenní
18.7.2024
S tou starší paní jsem se seznámila, když venku lilo jako z konve. Pozvala mě i s Kristýnkou, ať se v její chatce schováme před deštěm. S paní Boženkou jsem se seznámila náhodou. Dobrota jí koukala z očí, mám dojem, že jsem tak hodnou a milou paní nikdy předtím nepotkala. To bylo Kristýnce teprve šest nebo sedm let. Už tehdy milovala houbaření, což je pro mě přímo posedlost, a tak jsme spolu ch
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Velké stěhování Poullain do Francie se blíží?
nasehvezdy.cz
Velké stěhování Poullain do Francie se blíží?
Není žádné tajemství, že má hvězda seriálu Jedna rodina Chantal Poullain (67) francouzský původ. V České republice žije ale už mnoho let, a dokonce v ní prožila i svou doposud nejsilnější lásku. Pa
Záhadná ektoplazma: Zpestření spirituálních seancí, nebo opravdový projev duchovního světa?
enigmaplus.cz
Záhadná ektoplazma: Zpestření spirituálních seancí, nebo opravdový projev duchovního světa?
Tajemný bílý dým se pomalu valí z úst ženy sedící v čele kulatého stolu. Médium má oči v sloup a pro mocnější efekt vydává dávivé zvuky. Osazenstvo účastnící se spirituální seance šílí a lapá po dechu
(F)akta geny: Když se z bratranců stanou bratři
epochalnisvet.cz
(F)akta geny: Když se z bratranců stanou bratři
Co se stane, když si dva bratři vezmou dvě sestry a mají dvě děti? Normálně by děti byli bratranci, ale co když otcové jsou dvě identická dvojčata a matky také dvě identická dvojčata? Pak podle genetiky jsou vlastně sourozenci a ne bratranci.   Vědci jsou dvojčaty fascinováni odjakživa. Už multižánrový vědec Francis Galton v roce
Rej nacistů pod šumavským Františkovem: Ukrývalo podzemí výrobu stíhaček?
epochanacestach.cz
Rej nacistů pod šumavským Františkovem: Ukrývalo podzemí výrobu stíhaček?
Válku prostě musí Adolf Hitler (1889–1945) vyhrát. Pod rukama jeho pomocníčků vznikají po celé Evropě podzemní hnízda, kde se nepřetržitě pracuje na strojích, jež mají třetí říši přinést kýžený výsledek. Nejinak tomu je i na našem území. Spletité chodby ukrývající temná tajemství druhé světové války. Co pohltila země pod osadou zvanou Františkov? Na tlumené světlo
Sleďový salát
tisicereceptu.cz
Sleďový salát
Pro nás trochu nezvyklé, ale oběd ve Švédsku někdy zahrnuje i nakládané sledě. Například v podobě salátu. Potřebujete 4 filety naloženého sledě 4 vejce 2–4 kyselé okurky 1 jablko 2 cibule 1
Hýčkat si na prsou nenávist bývá vysilující
skutecnepribehy.cz
Hýčkat si na prsou nenávist bývá vysilující
Je těžké zbavit se nenávisti. Zvlášť, když bylo člověku prokazatelně ublíženo. Myslela jsem, že budeme s bývalým mužem kvůli jeho zradě nepřátelé do konce života. Nenáviděla jsem ho. Byla jsem přesvědčena, že s tou nenávistí i umřu, že si ji vezmu s sebou do hrobu, v němž budu tiše a zarputile ležet a nenávidět do skonání světa. Bylo to vysilující, protože nenávist
Vše, co potřebujete vědět o parfémech – průvodce
iluxus.cz
Vše, co potřebujete vědět o parfémech – průvodce
Parfémy poutají naši pozornost již po staletí a fascinují nás rozmanitými vůněmi květin, ovoce, zelených tónů, koření, sladkých akcentů, dřeva a mechu. Často, když saháme po vysněném flakonu, si v
5 tragédií na osmitisícovkách: Vylámali si zuby na střeše světa Hitlerovi hoši i výprava feministek?
historyplus.cz
5 tragédií na osmitisícovkách: Vylámali si zuby na střeše světa Hitlerovi hoši i výprava feministek?
Horolezec se ve stanu klepe zimou a přerývaně kašle. „Nikdy jsem nemyslel, že někdo může být tak nemocný a stále naživu,“ vzpomíná na chvíle hrůzy při zdolávání druhé nejvyšší hory světa K2 jeden z účastníků expedice. Dopadne ještě dobře. Z vánice, která kolem něj zuří, se nevrátí čtyři jeho kamarádi…   Je jich 14. Hor,
Nepodceňujte varovné příznaky šoku
nejsemsama.cz
Nepodceňujte varovné příznaky šoku
Léto nepřináší jen radovánky, ale také spoustu patálií v podobě hmyzích štípanců. Kdy je nutné volat lékaře? Komáry láká oxid uhličitý, který vydechujeme, pach našeho potu, piva, silné vůně a také třeba tmavé barvy. Jestli se chcete jejich štípnutí vyhnout, oblečte se do světlých barev, použijte antiperspirant bez parfemace, nastříkejte se repelentem a vezměte si dlouhé rukávy
Slavný cyklista Radomír Šimůnek: O neštěstí nechtěl vůbec mluvit
epochaplus.cz
Slavný cyklista Radomír Šimůnek: O neštěstí nechtěl vůbec mluvit
Cyklokrosový mistr světa z roku 1991 Radomír Šimůnek zažíval kariérní vrchol. Že jsou cesty osudu nevyzpytatelné, pozná na vlastní kůži hned rok následující. Nehodu, kterou způsobí, nechce dlouho komentovat. Snaží se ji vytěsnit ze vzpomínek a novináře, kteří se na ni ptají, s díky odmítá. Zlobiví kluci jako viníci? Berounsko, 19. listopad 1992. Šimůnek sedí
Luxusní styl uprostřed mořských borovic
rezidenceonline.cz
Luxusní styl uprostřed mořských borovic
Rodinná vila ze šedesátých let minulého století dostala díky velkorysému přístupu současného architekta Massima Iosy Ghiniho nejen moderní kvality a soudobé parametry. Odborný zásah jí přinesl i racionální strukturu a dokonalou rovnováhu v rámci přírodního okolí. Při rekonstrukci se soustředil především na hledání nové koncepce souznění celé nemovitosti se zahradou, jež ji obklopuje. „Většinou šlo
Žabí sauna zachraňuje těmto obojživelníkům životy
21stoleti.cz
Žabí sauna zachraňuje těmto obojživelníkům životy
Žáby po celém světě ohrožuje houba Batrachochytrium dendrobatidis. Způsobuje jim vysoce nakažlivé infekční onemocnění, kterému tyto snadno podléhají. Ochranu a čas na zotavení poskytují žábám tak zvan