Domů     Tahle láska mě začala trápit
Tahle láska mě začala trápit

Když jsem se zamilovala do Honzy, o deset let mladšího muže, ani mě nenapadlo, jak nejistá budoucnost mě čeká. Brala jsem to jako flirt, který ale přerostl v lásku.

Fakt, že mám o tolik let mladšího chlapa, mě vůbec netrápil. Naopak, bylo to moc fajn. Nejenže jsem si ještě s nikým tak nerozuměla, ale ženská prostě vedle mladšího chlapa mládne, a navíc si užívá i v posteli.

Rozhodla jsem se správně?

Pokud ovšem taková nezávazná známost přeroste v něco hlubšího, přináší to s sebou i řadu problémů. Když jsme se rozhodli, že bez sebe nemůžeme být, začali jsme pracovat na miminku. Měla jsem už nejvyšší čas, bylo mi třiačtyřicet.

S tím, že to nepůjde hned, jsme počítali, ale skoro po dvou letech už bylo jasné, že něco není v pořádku. A tak jsme absolvovali vyšetření, jehož výsledek nás oba zaskočil: „Vy jste úplně v pořádku, milostivá,“ pravil laškovně lékař.

„Zato tady spermie vašeho partnera jsou líné, takže nemůže mít děti!“ Byla to tedy pro Honzu velká sprcha. Dlouhé večery jsme pak rozebírali, co dál. A rozhodli jsme se pro umělé oplodnění, což bylo pro nás oba velmi vyčerpávající.

A ani po dvou náročných pokusech se mi otěhotnět nepodařilo. Začali jsme uvažovat o adopci.

Mámě se to nelíbilo

Pak mě ale nahlodala moje máma, která do mě stále hučela, že bych to dítě měla mít s někým jiným. Třeba jako nezávazný flirt. Když jsem se jí před třemi roky svěřila, že chodím s mladším mužem, byla na rozpacích:

„Víš, Terko, vím, že to je tvůj život, ale ty nemáš už čas, pokud chceš dítě, a co když on ještě nebude chtít?“

Díky tomu, že Honza o dítěti začal sám, se má starostlivá maminka uklidnila. Ovšem po anabázi s umělým oplodněním začala mít opět pochybnosti, jestli je Honza pro mě ten pravý.

Co nás čeká?

Když jsem pak po večerech o tom přemýšlela, došlo mi, že má možná pravdu. Zkrátka jsem se musela sama sebe ptát, jestli opravdu Honzu miluji natolik, že mu obětuji i možnost mít vlastní dítě.

Kdyby mu bylo tolik co mně, tak bych asi své úvahy dále nerozebírala a byla rozhodnuta s ním zůstat.

Ale pravda je taková, že on je přece ještě dost mladý a může se stát, že za pět let potká nějakou mladší. Vždyť může ještě změnit svůj pohled na ženy a na vztahy. Navíc, já už mladší nebudu. Kromě toho si teď Honza vzpomněl, že by si chtěl udělat dálkově vysokou školu.

On už sice několik let pracuje, ale uvědomuje si, že mu chybějící vzdělání brání v kariérním postupu. „Terezko, rozhodl jsem se, že abys na mě byla pyšná, začnu dálkově studovat, abych tě v budoucnu dobře zabezpečil,“ plánoval.

Budu mu stačit i za pár let?

Zpočátku jsem byla pro, ale pak jsem zase večer přemýšlela a došlo mi, že on má ta nejlepší léta před sebou, navíc teď bude studovat, seznámí se s mladými holkami, pozná jiný svět než ten můj, tedy ten „dospělácký“.

On totiž nikdy nic pořádně nezažil. Pracovat začal okamžitě po střední škole. Nikdy necestoval, nic nepodnikal, ani nemá moc přátel, se kterými by chodil na pivo nebo jezdil na koncerty. Co když si teď tohle vše bude chtít vynahradit?

Bude chodit na srazy svých spolužáků a dojde mu, že s nějakou mladší holkou by mohl ještě spousty věcí podniknout?

Tak moc jsem se trápila, až jsem mu to jednou řekla a on se začal smát: „Miláčku, dálkově přece nestudují žádní mladí lidé, ale ti, co už mají něco za sebou a co už dávno pracují a mají svá léta!“ Jenže to mě moc neuklidnilo.

Začíná se mi vzdalovat

Také se mi začalo zdát, že se mi mění před očima. Možná jsem ho jen moc pozorovala, ale přijde mi, že si chce přece jen ještě užít, než se nám podaří založit rodinu. Stále totiž doufá, že to dítě mít budeme.

Ale nedávno přišel s tím, že by chtěl s jedním svým kamarádem ze střední vyrazit někam do Norska. „Vždy jsem si to přál, ale nikdy jsem k sobě nesehnal parťáka.

A teď chce Láďa jet na ryby a procestovat celý jih,“ sdělil mi radostně, aniž by čekal, že by mi to třeba mohlo vadit.

A já ho opravdu omezovat nechci. „A mě s sebou nevezmeš?“ vyhrkla jsem, a on jen odvětil s úsměvem, že nejde o žádný wellness pobyt, ale čistě chlapskou záležitost. Takže takhle mě vidí? Ženskou, co už si může zajet maximálně na nějaký ten wellness pobyt?

Co když to je znamení?

Nevím, ale možná i on je unaven našimi marnými pokusy a třeba si potřebuje vše srovnat v hlavě. Asi není snadné zjistit, že nikdy nebude mít vlastní dítě. Na druhou stranu já nemohu čekat. Mám poslední šanci otěhotnět.

Mám se s někým spustit a zůstat s Honzou, nebo se čestně rozejít a doufat, že rychle někoho seženu? Možnost, že spolu adoptujeme dítě, on nás za pět let opustí a já zůstanu sama s cizím dítětem, mě děsí. Nevím, co dělat, a čas letí jako splašený!

Tereza T. (57), Liberec

Předchozí článek
reklama
Související články
12.5.2024
Můžete se rozhádat, na řadu let ztratit. Pravé přátelství však vydrží. To naše s Danou však mělo velké šrámy. Bylo to ve školce. Pamatuji, jak jsem měla lakovky a ta copatá blondýnka mi je záviděla. Schválně mi šlapala na nohu zablácenou botou. Tehdy jsme se pohádaly. Ale pak jsme se potkaly i ve škole, a jelikož jsme se znaly, nějak jsme se skamarádily. Nerozlučné kámošky od školy V prvn
12.5.2024
Vdávala jsem se v 25 letech a už tehdy mi říkali, že si to mám rozmyslet. Můj nastávající byl prchlivý a podezíravý. Já si ale myslela, že nám to vydrží navěky. Když dnes vidím u své dcery, kolik mají dnešní holky dostupných informací, trochu závidím. Dnes a denně čtu příběhy o ženách, které trpěly pod drobnohledem žárlivce. Začíná to skoro vždy stejně, tak jako kdysi u mne, jenže já to nemo
4.5.2024
Stejně jako máma jsem byla posedlá vzhledem. U ní jsem to nenáviděla, a přitom jsem dusila svoji dceru. Moje matka měla štěstí, že se vdala za úspěšného muže. Můj otec vydělával dost peněz, takže ona mohla být doma a starat se o sebe. Zastávala názor, že žena musí být prostě krásná. Tento styl výchovy jsem převzala od ní i já, ačkoli jsem to nenáviděla. Jak se to stalo? Snadno. „Nepoveden
3.5.2024
Tereza je naše vymodlené dítě. Dlouho se nám nedařilo počít, ale nakonec se na nás usmálo štěstí. I když pak se od nás zase odvrátilo. S Vláďou jsme se seznámili, když nám bylo už 35 let. Oba jsme toužili po rodině, ale před tím jsme nenašli vhodné partnery. Osudový muž Vláďa Jakmile jsme narazili na sebe, oba jsme věděli, že to je přesně ono. Proto jsme ani neotáleli a dohodli jsme se, ž
2.5.2024
Po smrti nevlastního otce se stalo to nejhorší, co mě mohlo potkat. Dědictví zasáhlo do mého života nelítostně, ten domek jsem musela rychle opustit. Nevlastního otce jsem měla moc ráda. Maminka si ho vzala, když mi bylo pět let. Vycházela jsem s ním dokonce lépe než s mámou. Spolu pak měli syna Vojtu. Máma Vojtu rozmazlovala a stavěla nás proti sobě. Byla jsem ráda, když jsem vypadla po učňáku
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Nebylo to silné kamarádství
skutecnepribehy.cz
Nebylo to silné kamarádství
Můžete se rozhádat, na řadu let ztratit. Pravé přátelství však vydrží. To naše s Danou však mělo velké šrámy. Bylo to ve školce. Pamatuji, jak jsem měla lakovky a ta copatá blondýnka mi je záviděla. Schválně mi šlapala na nohu zablácenou botou. Tehdy jsme se pohádaly. Ale pak jsme se potkaly i ve škole, a jelikož jsme se znaly,
Sonda Juno navštívila nejbouřlivější těleso ve Sluneční soustavě
21stoleti.cz
Sonda Juno navštívila nejbouřlivější těleso ve Sluneční soustavě
Americká sonda Juno zkoumá Jupiter už od roku 2016. Největší planeta Sluneční soustavy je bezesporu zajímavým tělesem, ale to samé platí i o jejích oběžnicích. Proto sonda čas od času zaměří svou pozo
Děsil Angličany Černý Douglas?
historyplus.cz
Děsil Angličany Černý Douglas?
Zjeví se jako duch, bleskově zaútočí a zmizí neznámo kam. Angličané z něj právem mají strach. James Douglas je nenechá vydechnout. Při vedení guerillové války neváhá vypálit i svá bývalá panství, jen aby je nepřítel nemohl používat jako opěrný bod. Angličané ke konci 13. století ovládnou Skotsko. William Douglas (1243–1298), jeden z tamních vlivných šlechticů,
Obraz plačící chlapec: Proč nikdy neshoří?
epochalnisvet.cz
Obraz plačící chlapec: Proč nikdy neshoří?
Jako nejprokletější obraz na světě bývá označován Plačící chlapec. Údajně je na něm dítě, jehož rodiče zemřeli při požáru a ono pak proklelo každé místo, kde se nacházelo. Jakékoliv jeho zpodobnění má nosit smůlu a domy, v nichž se obraz objeví údajně často shoří na popel. Podle zpráv hasičů ale samotný obraz neshoří nikdy. Má
Lázně Luhačovice navrátily Slunečním lázním původní lesk. Návštěvníci se mohou těšit na expozici Jurkoviče a Janáčka
epochanacestach.cz
Lázně Luhačovice navrátily Slunečním lázním původní lesk. Návštěvníci se mohou těšit na expozici Jurkoviče a Janáčka
Obnovený areál Slunečních lázní v Luhačovicích vznikl rekonstrukcí nevyužívaných lázeňských objektů a nyní slouží jako unikátní doklad lázeňství a kulturní atmosféry počátku 20. století. Ve zrekonstruovaných Slunečních lázních se snoubí luhačovická lázeňská tradice a typická Jurkovičova architektura s moderním pojetím trávení volného času. V celém areálu se zachovala jedinečná nálada z doby největšího rozkvětu lázní. „Jako akcionáři cítíme, že k vlastnictví
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Včelky mě vyléčily, navždy jim za to budu vděčná!
nejsemsama.cz
Včelky mě vyléčily, navždy jim za to budu vděčná!
Byla jsem člověk, který sahal hned po lécích a vyhledával lékaře. Léčitelům jsem nevěřila. Proto jsem si nejspíš musela vzít za muže včelaře. O koníčku mého druhého manžela jsem neměla dlouho ani ponětí. Až po tříleté známosti, když jsem začala trpět strašnými bolestmi hlavy, jej prozradil. Měla jsem těch nemocí mnoho už od dětství, byla jsem zhýčkané
Smažené závitky s vepřovým masem
tisicereceptu.cz
Smažené závitky s vepřovým masem
Suroviny 300 g mletého vepřového masa kulatý rýžový papír (8–10 kusů) 75 g rýžových nudlí 2 stroužky česneku hrst hub – Jidášovo ucho 1 větší mrkev 1 cibule 1 malé vejce sůl, pepř Postup
Azizi Venice: Kde se městský ruch snoubí s klidem u vody
iluxus.cz
Azizi Venice: Kde se městský ruch snoubí s klidem u vody
V srdci Dubai South se skví Azizi Venice, unikátní projekt, který přináší dokonalý soulad moderního městského života a idylického pobytu u vodní hladiny. Rezidenční komplex nabízí širokou škálu bytový
Unesené dívky: Může si pro nás přijít!
epochaplus.cz
Unesené dívky: Může si pro nás přijít!
Na svobodě je maniak, který ve svém provizorním vězení držel hned dvě dívky, které opakovaně znásilňoval. Jenom díky tomu, že obě mohou občas na procházku, se jim podaří zanechat vzkaz, vedoucí k jejich osvobození.   Teď se ale bojí, aby si pro ně jejich někdejší věznitel nepřišel a něco jim neprovedl.   Jekatěrina a Jelena:
Omrzelo Paulovou snad manželství?
nasehvezdy.cz
Omrzelo Paulovou snad manželství?
Jana Paulová (69) ze seriálu Jedna rodina nedávno říkala, že už ji herectví netěší a ráda by změnu. Mnozí si tak mysleli, že se přestěhuje za dcerou do zahraničí a bude si chvíli užívat klid a také v
Co zaznamenal genetický disk z Kolumbie?
enigmaplus.cz
Co zaznamenal genetický disk z Kolumbie?
V rychle se rozvíjejícím hlavním městě Kolumbie Bogotě se bagry zakusují do vrstvy zeminy. Staví se další z mnoha domů. Kolem staveniště se hemží hledači pokladů. Přece jen, památkami po starých civil