Domů     Svůj život bych nevyměnila!
Svůj život bych nevyměnila!

Byla jsem hrozně mladá, ale na svůj věk vyspělá. Rodiče mě už od dětství vedli k samostatnosti, a tak jsem si už v patnácti dokázala prosadit své.

Díky mamince, která mi vyprávěla spoustu zajímavostí a příběhů ze života, jsem získala dostatečný přehled a nikdy jsem neměla problém zapadnout. S partou kamarádů jsme v té době chodili do naší oblíbené restaurace.

Trávili jsme tam každou volnou chvíli. Znali jsme všechny, proto jsem si hned všimla, že je mezi námi někdo nový. Seděl u stolu hned u okna, spolu s kamarádem. Večer plynul, odhodlávala jsem se asi dvě hodiny, než jsem konečně něco podnikla.

Pozvala jsem ho na panáka a on se nezdráhal kolo otočit. Povídali jsme si celou noc.

Chtěla jsem si ještě užívat

Začali jsme spolu chodit. Vydrželo nám to dva roky. Moji rodiče Honzu milovali, protože byl chytrý a hodně komunikativní. Proto bylo tak těžké se s ním rozejít.

Jenže já byla pořád strašně mladá a neuměla jsem si představit, že už nepoznám někoho dalšího a neokusím jiný svět.

Rozchod ho mrzel, ale uznal, že bylo na všechno ještě moc brzy. Asi za rok jsem potkala Michala, stejně starého studenta medicíny, který si mě okamžitě získal. Chodili jsme spolu čtyři roky.

Cestovali jsme po světě, navštěvovali kina, galerie, kavárny. Pak jsem se s ním ze dne na den rozešla, protože jsem se najednou začala cítit jako v pasti. V té době mě ale čekaly státnice, a tak jsem na smutnění neměla čas.

Byla jsem zrovna v půlce psaní bakalářské práce, když jsem se zasekla u tabulek. Dumala jsem nad nimi pár hodin, když mi v mysli vytanul Honza. Ten to přece se statistikou uměl! Neváhala jsem a zavolala mu.

Zamilovala jsem se podruhé

Byl rád, že mě po tolika letech slyší, a ochotně se se mnou sešel. Povídali jsme si o starých časech, o tom, co se změnilo, a také o tom, co nás teprve čeká.

Pak jsme se začali scházet každý týden a pokračovali v tom i potom, co jsem úspěšně obhájila svou bakalářku.

Od našeho prvního rande uplynulo skoro osm let a já už nebyla ta rozverná patnáctiletá holka. Zmoudřela jsem a zjistila, co od života opravdu chci. A já chtěla jeho. K mému nadšení cítil to stejné, a tak jsme spolu začali znovu chodit.

Chtěl čas pro sebe

Bláznivě jsem se do něj zamilovala, ale cítila jsem, že něco není úplně v pořádku. Když za mnou jednou přišel s pohřebním výrazem, věděla jsem, že moje tušení nebylo daleko od pravdy.

„Víš, Jano, mám tě fakt rád a dokážu si představit, že bychom spolu dál chodili, ale zrovna se na to necítím. Asi bych chtěl být chvíli sám. Ale nedokážu si představit, že bychom se nevídali vůbec,“ začal a já měla jasno. Ani já o něho nechtěla přijít.

Domluvili jsme se, že se budeme občas navštěvovat a uvidíme, jak to všechno dopadne.

Zvítězila touha být spolu

Většinou jsme se scházeli na večeře, ale převážně jsem chodila k němu do bytu v centru Prahy. Trvalo to asi půl roku, než jsem si všimla, že pokaždé, když přijdu, je uklizeno. Potěšilo mě to, ale nepřikládala jsem tomu žádnou velkou váhu.

Za pár týdnů na mě čekala na kuchyňském stole kytička. Věci se začínaly vyjasňovat a pak přišlo to ráno, na které ráda vzpomínám dodnes. „Nechceš zůstat? Napořád,“ zašeptal mi do ucha.

Žádost o ruku

Po pár měsících společného bydlení jsme se vypravili na týden na hory do Rakouska. Lyžovali jsme, odpočívali a čas strávený uprostřed panenské přírody jsme si náramně užili.

Na jednom palouku si přede mě Honza klekl a napřáhl ke mně ruku s překrásným zásnubním prstýnkem. Rozbrečela jsem se jako malá holka. Svatbu jsme naplánovali na léto, a když přišel srpen, vzali jsme se u nás na chalupě.

Přišla celá rodina, a musím říct, že to byla svatba jako vystřižená z romantického filmu. Dodnes si ráda prohlížím fotoalba, a když narazím na obrázek s novomanželským polibkem, musím se pousmát.

Žili jsme spolu sotva rok, když jsem jednoho dne přišla domů, sedla si do koupelny na okraj vany a začala přemýšlet, kdy naposledy jsem měla menstruaci. Nebyla jsem si jistá, a tak jsem Honzu poslala pro těhotenský test.

Když přišel z lékárny, ještě hodinku jsem se odhodlávala ho použít. Honza na mě čekal za dveřmi koupelny a jakmile jsem z nich vykoukla, objal mě a začal se vyptávat.

„Tak co, budeme rodiči?“ Když jsem kývla, vzal mě do náručí a šeptal, že se mu splnil ten největší sen. Nikdy dřív jsem necítila takové štěstí.

Největší štěstí

Osm měsíců nato se nám narodila malá Kristýnka. „Holčička,“ zašeptal a já věděla, že i když si více přál kluka, tak si ho okamžitě získala. První měsíce byly náročné, ale zároveň i ty nejkrásnější v našich životech.

Malá ze mě udělala daleko silnějšího a méně sobeckého člověka. A Honza? Ten byl a stále je tím nejbáječnějším otcem a manželem na světě.

Jana D. (51), Praha

Předchozí článek
reklama
Související články
13.3.2024
Když mě překvapila náhlá bouřka, myslela jsem si, že nic horšího se už nestane. Pak mě ale na zastávce ohodilo auto vodou od hlavy až k patě. Pamatuji si, že tehdy se mi moc nechtělo jít z práce domů. Byla jsem krátce po rozvodu a prázdný byt mě docela deprimoval. Jako kdyby toho nebylo málo, podle předpovědi počasí sice mělo být hezky, ale odpoledne se rychle zatáhlo a spustil se prudký déšť.
13.3.2024
Zatímco se moje spolužačky zamilovávaly do kluků ze třídy, já jsem zůstávala ledově chladná. Hledala jsem kohosi výjimečného. Uviděla jsem ho v den, kdy se vdávala moje sestřenice Bětka. Svatbu pojala má rodina jako velkou událost. Týdny předtím jsme chodily s mámou a babičkou ke švadleně, a dodnes jsem přesvědčena o tom, že moje dlouhé šaty z růžové krajky byly opravdu noblesní. Jenže jsem byl
12.3.2024
Byli jsme mladí, naivní a hloupí. Jen jsme potřebovali čas, abychom pochopili, že je to láska. Vyrostla jsem na malé vsi, kde všichni byli jedna velká rodina. Když mi bylo 15 let, tak jsem se poprvé vážně zamilovala. Do Mirka. Jeho rodina se tehdy přistěhovala před pár lety před naším sblížením, nebyli u nás v městečku přímo rodilí obyvatelé. Skvěle ale mezi nás zapadli. S Mirkem jsme nebyli ne
12.3.2024
Odkvetly sněženky a bledule, na loukách žlutě svítily podběly. Jaro o sobě dávalo vědět, a jako by šeptalo: Už ses konečně zamilovala? Jaro přímo vyzývá k tomu, aby se člověk zamiloval. A ten, komu se to nepodaří, si potom připadá jaksi nepatřičně. Jako by byl zaostalý nebo tak něco. Na to jaro před mnoha lety si dobře vzpomínám. Dala jsem si předsevzetí zamilovat se, jakkoli to zní absurdně. P
5.3.2024
Když jsem Karla dvakrát za týden opařila horkou vodou, sprostě mi vynadal. O pár let později se mi to málem podařilo znovu. Karla jsem poznala na dětském letním táboře. Dělal tam praktikanta, já pomocnou kuchařku. Byl to moc hezký osmnáctiletý kluk a já coby sedmnáctka jsem se do něho šíleně zamilovala. Jsi slepá, nebo blbá? Jednou, když byly k večeři párky, jsem chtěla jít vylít hrnec s 
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Tři dívky v domě hrůzy
epochaplus.cz
Tři dívky v domě hrůzy
Napohled obyčejný pohodlný dům v rezidenční čtvrti v Clevelandu obývá sympatický muž, kterého si sousedé nemohou vynachválit. Nikdo z nich netuší, jak hrůzné tajemství se za jeho zdmi skrývá. Městečko Yauco na karibském ostrově Portorico má něco přes 30 tisíc obyvatel a 10. července 1960 k nim přibývá také Ariel Castro. Jeho rodiče Pedro Castro
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Jak shodit kila a nepřibrat
nejsemsama.cz
Jak shodit kila a nepřibrat
Přejídáte se, jenže pak si vyčítáte nadbytečná kila? Do posilovny vás nikdo nedostane? Moc toho nenaspíte a v práci máte stres? Zkuste na to jít jinak. Asi vás překvapí, že váš chytrý metabolismus sám od sebe spálí 1300 až 2000 kalorií denně, bez jakékoli aktivity. Kolik přesně, to už záleží na vaší váze, výšce i jiném. Už to je ale přece dobrý
Kameny Ica: Dokazují, že jsme žili s dinosaury?
epochalnisvet.cz
Kameny Ica: Dokazují, že jsme žili s dinosaury?
Na více než 15 000 kamenech s rytinami najdeme údajně potvrzení prakticky všeho, o čem dnešní záhadologové sní. Obrázky zachycují dinosaury, pokročilé lékařské zákroky nebo pokročilé technologie, nápadně připomínající ty moderní. Jsou kameny skutečné? Kdo je mohl vytvořit a co všechno by měly dokazovat?   Peruánský lékař Javier Cabrera Darquea (1924–2001) slaví 42. narozeniny. Mezi dary se
Průmyslové potraviny jako zhouba našeho zdraví?
21stoleti.cz
Průmyslové potraviny jako zhouba našeho zdraví?
Člověk je tvor nepoučitelný, zejména co se skladby jídelníčku týká. Jakmile má možnost dopřát si potraviny s vysokým obsahem cukru, soli nebo tuku, nedokáže odolat. Přitom by měl. S každou další porcí
Richard Lví srdce krutostí šokoval muslimy i křižáky
historyplus.cz
Richard Lví srdce krutostí šokoval muslimy i křižáky
S rukama pevně svázanýma za zády je postupně vyvádějí z města do pouště. Tam na ně již čekají kati. Marně budou muslimští vojáci sultána Saladina bušit do křesťanských řad, aby zachránili své souvěrce. Jejich osud je zpečetěn. Přezdívají mu Lví srdce. Už jeho současníci pohlížejí na anglického krále Richarda I. (1157–1199) jako na hrdinu, rytíře
Plněná cuketa s kuskusem, zeleninou a šunkou posypaná sýrem
tisicereceptu.cz
Plněná cuketa s kuskusem, zeleninou a šunkou posypaná sýrem
Suroviny 4 rajčata 3 cibule 8 lžic kuskusu 150 g uzené slaniny 200 g šunky 200 g strouhaného sýra Postup Cuketu podélně rozřízněte a vnitřek vydlabejte. Vydlabaný vnitřek nakrájejte na m
Velikonoce s Baronem
iluxus.cz
Velikonoce s Baronem
Velikonoce klepou na dveře, a jak lépe je strávit než v přítomnosti prvotřídních českých ovocných specialit a pálenek Baron Hildprandt. Nenechte se zaskočit dospělými koledníky, a kromě obarvených vaj
Hrádek u Nechanic: Po stopách šlechtického rodu Harrachů
epochanacestach.cz
Hrádek u Nechanic: Po stopách šlechtického rodu Harrachů
Reprezentační sídlo starobylého rodu Harrachů je ideálním prostředím k udržování starých tradic. A na zámku Hrádek u Nechanic dobře vědí, co zajímavého pro své návštěvníky připravit. Známý novogotický zámek Hrádek u Nechanic byl vystavěn hraběcí rodinou Harrachů mezi lety 1839 až 1857 jako jejich letní lovecké a reprezentační sídlo. Vyznačuje se nejen anglickou architekturou, bohatě zdobenými
Jak jsem zkoumala svůj rozvětvený rod
skutecnepribehy.cz
Jak jsem zkoumala svůj rozvětvený rod
Seděla jsem nad archivem dlouho do noci a kolem mě se promenádovali duchové mých předků. Pak zamířili do jídelny ke kulatému stolu. Do toho domu po prarodičích jsem se přistěhovala nově, bydlela jsem tu zatím jen pár dní. Domek byl hodně dlouho opuštěný, protože babička s dědou už před lety odešli bydlet do domova seniorů, kde měli
Radostná událost v rodině Leoše Mareše!
nasehvezdy.cz
Radostná událost v rodině Leoše Mareše!
U Marešových se slaví! Syn Jakub (18) se dostal na prestižní univerzitu Florida Southern College v Americe, kde se kromě studií byznysu bude také věnovat vodnímu lyžování, ve kterém je opravdu dobrý.
Co vše skrývá zřícenina hradu Házmburk?
enigmaplus.cz
Co vše skrývá zřícenina hradu Házmburk?
Zřícenina gotického hradu Házmburk, jež najdeme u vsi Klapý, asi 3,5 kilometru severozápadně od města Libochovice v okrese Litoměřice, je opředena nejednou bájí a pověstí, tak jako ostatně každé staro