Domů     Milovala jsem ho víc, než svůj život
Milovala jsem ho víc, než svůj život

Většina lidí má na dětství ty nejkrásnější vzpomínky. Já ne. Tuto dobu jsem totiž trávila po nemocnicích a zatímco jiná děvčátka nosila puntíkované šatečky, mým oděvem se stal nemocniční andělíček.

Změnu přinesla až prepuberta, kdy se konečně našel vhodný dárce a já dostala novou ledvinu.

Můj život se od základů změnil. Nastoupila jsem na gymnázium, začala malovat a především jsem potkala Patrika. Tenhle zlatovlasý anděl byl mou první, největší a jedinou láskou a já okamžitě poznala, že je nám souzeno být navěky spolu.

Milovala jsem ho víc, než svůj život a on mé city opětoval. Zanedlouho jsme se k sobě nastěhovali a pár let na to už nám vyzváněly i svatební zvony. Jenže neštěstí nechodí po horách, ale po lidech.

Zrovna v den, kdy jsme poprvé otevřeli choulostivé téma potenciálních potomků, mě stihla prudká bolest v kříži. Když jsem pak v moči našla krev okamžitě jsme jeli do nemocnice.

Bohužel to nebyl planý poplach. Má náhradní ledvina selhávala. Bylo zapotřebí rychle sehnat vhodného dárce a nikdo z mé rodiny nepřipadal v úvahu. Zoufale jsem objala svou lásku, jako by mi jeho pevné a hřejivé náručí mohlo přinést vysvobození.

Patrik mě líbal do vlasů a snažil se tvářit statečně, ale i tak jsem cítila, jak se chvěje. Tahle zpráva náš život úplně změnila. Začala jsem být vzteklá a podrážděná. Prvopočátek byl vlastně úplně nenápadný.

Nejdřív jsem na banální otázky odpovídala zbytečně zostra. Za pár dní už křikem a netrvalo dlouho a kvůli každé prkotině létaly talíře. Pak přišly omluvy a slzy, ale k čemu jsou pouhé řeči? Co se stalo, stalo se.

Rozbité skleničce ani ta nejupřímnější omluva nevrátí původní tvar. A rozbitého toho u nás bylo čím dál tím víc. Patrik přitom dělal co mohl. Dokonce si v práci vyjednal home office, aby mohl být pořád se mnou. Mně ale bylo všechno málo.

Přišlo horké a dusivé léto. Tělo zaplavené toxiny přestávalo poslouchat, a tak jsem mátožně pospávala a budila se zpocená, zmatená a unavená.

Horký vzduch se ani nehnul a pocit bezčasí podporovalo i to, že Patrik stále seděl u počítače a donekonečna poslouchal jeden a týž pořad. Změna přišla až po čase. Když můj manžel poprvé poněkud tajnůstkářsky zmizel, docela jsem to uvítala.

Jenže se ztrácel čím dál tím častěji. Neřekl, kam jde, vracel se pozdě a často byl viditelně unavený. I v těch vedrech se navíc neváhal obléci do košile s dlouhým rukávem a mé podezření se tak měnilo v jistotu.

Má nějakou ženskou a už se nemůže dočkat, až konečně zhebnu, aby si ji sem mohl nastěhovat.

Má skleslost dosáhla vrcholu. Natrvalo jsem přesídlila do pokoje pro hosty a mým jediným oděvem se stala propocená a pokydaná noční košile. V místnosti s okny na východ jsem se pomalu pekla.

Patrik už mizel skoro každý den a kdykoli mu zazvonil telefon, běžel s ním na balkon. Hluboko v duši jsem umírala žalem, že ztrácím svou životní lásku, ale bylo jasné, že takhle to nejde dál. Smířlivě jsme tedy navrhla, že nemusí čekat na mou smrt.

Můžeme se přece rozvést. Byt mu klidně nechám a přesídlím do LDN. Když jsem svůj monolog končila, vypadalo to, že můj manžel asi omdlí. Nápadně se totiž zapotácel a byl by i upadl, kdyby se v poslední chvíli nechytil desky stolu. Pak zalapal po dechu a přidušeně zašeptal:

„Tohle si myslíš? Ach lásko, nechtěl jsme tě takhle trápit! Všechno je jinak!

Chodil jsem do nemocnice na testy, protože bych ti rád daroval svoji ledvinu!“ Pak se rozpovídal o složitém právním pozadí, dlouhé řadě testů a přitom neustále zdůrazňoval, že je vhodným dárcem a kýženému zákroku nestojí vůbec nic v cestě.

Poslouchala jsem oněmělá blahem. Všechna ta hrůza se přetavila v pocit úžasného štěstí, které mě zaplavilo jako jasná a zářivá vlna. Můj nádherný a ušlechtilý manžel mě neopouští a já budu žít. Budu žít a budu zdravá! Všechno bude zase v pořádku.

Toho dne jsme se poprvé po strašně dlouhé době milovali a já si připadala nasycená, spokojená a silná jako lvice po úspěšném lovu. Vůbec jsem nepochybovala, že vše dopadne dobře.

Nadešel den D hodina H a minuta M. Tým lékařů byl již připraven a připravena a plna odhodlání jsem byla i já. Nepochybovala jsem o zdaru celého zákroku a stejně optimistický byl i můj Patrik. Před operací jsme se ještě vroucně políbili, a pak oba zavřeli oči.

Když jsem se probudila, cítila jsem se mnohem lépe. Operace byla úspěšná, rekonvalescence krátká a nyní už žiji plný a aktivní život. Jen se sportem to nesmím moc přehánět a systematicky se vyhýbám nezdravému jídlu a alkoholu. Stejně jako všechny těhotné.

Naše Lucinka se má narodit na nový rok a už teď se na ni oba moc těšíme. Tenhle náš malý drobeček ještě neví, že má obrovské štěstí. Jejím otcem je totiž nejlepší muž na světě.

Petra, 26 let, Lovosice

Předchozí článek
reklama
Související články
13.3.2024
Když mě překvapila náhlá bouřka, myslela jsem si, že nic horšího se už nestane. Pak mě ale na zastávce ohodilo auto vodou od hlavy až k patě. Pamatuji si, že tehdy se mi moc nechtělo jít z práce domů. Byla jsem krátce po rozvodu a prázdný byt mě docela deprimoval. Jako kdyby toho nebylo málo, podle předpovědi počasí sice mělo být hezky, ale odpoledne se rychle zatáhlo a spustil se prudký déšť.
13.3.2024
Zatímco se moje spolužačky zamilovávaly do kluků ze třídy, já jsem zůstávala ledově chladná. Hledala jsem kohosi výjimečného. Uviděla jsem ho v den, kdy se vdávala moje sestřenice Bětka. Svatbu pojala má rodina jako velkou událost. Týdny předtím jsme chodily s mámou a babičkou ke švadleně, a dodnes jsem přesvědčena o tom, že moje dlouhé šaty z růžové krajky byly opravdu noblesní. Jenže jsem byl
12.3.2024
Byli jsme mladí, naivní a hloupí. Jen jsme potřebovali čas, abychom pochopili, že je to láska. Vyrostla jsem na malé vsi, kde všichni byli jedna velká rodina. Když mi bylo 15 let, tak jsem se poprvé vážně zamilovala. Do Mirka. Jeho rodina se tehdy přistěhovala před pár lety před naším sblížením, nebyli u nás v městečku přímo rodilí obyvatelé. Skvěle ale mezi nás zapadli. S Mirkem jsme nebyli ne
12.3.2024
Odkvetly sněženky a bledule, na loukách žlutě svítily podběly. Jaro o sobě dávalo vědět, a jako by šeptalo: Už ses konečně zamilovala? Jaro přímo vyzývá k tomu, aby se člověk zamiloval. A ten, komu se to nepodaří, si potom připadá jaksi nepatřičně. Jako by byl zaostalý nebo tak něco. Na to jaro před mnoha lety si dobře vzpomínám. Dala jsem si předsevzetí zamilovat se, jakkoli to zní absurdně. P
5.3.2024
Když jsem Karla dvakrát za týden opařila horkou vodou, sprostě mi vynadal. O pár let později se mi to málem podařilo znovu. Karla jsem poznala na dětském letním táboře. Dělal tam praktikanta, já pomocnou kuchařku. Byl to moc hezký osmnáctiletý kluk a já coby sedmnáctka jsem se do něho šíleně zamilovala. Jsi slepá, nebo blbá? Jednou, když byly k večeři párky, jsem chtěla jít vylít hrnec s 
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Proč Kluková skončila v slzách?
nasehvezdy.cz
Proč Kluková skončila v slzách?
Není žádným tajemstvím, že je herečka Uršula Kluková (82) velkou milovnicí zvířat. Je pro ni tak složité se smířit s tím, že přišla o svého milovaného pejska. „Je to týden a jsem z toho úplně otřes
Démon bojoval se svatým: Kdo vyhrál?
enigmaplus.cz
Démon bojoval se svatým: Kdo vyhrál?
V irské mytologii existuje jedna zajímavá postava pojmenovaná Crom Dubh. Odráží se v ní dávný pohanský bůh jménem Crom Cruach. Jistě, Keltové nebyli křesťané. Z toho důvodu začal mít Crom Dubh potíže
Matematický most: Obešla se jeho stavba bez šroubů?
epochalnisvet.cz
Matematický most: Obešla se jeho stavba bez šroubů?
Postavil ho Isaac Newton a jeho konstrukci navrhl v duchu svých gravitačních zákonů tak důmyslně, že ke spojům jednotlivých prvků nebylo třeba vůbec žádných šroubů a hřebíků. Když ho pak studenti ze zvědavosti rozebrali, již ho nedokázali dát znovu dohromady v původním stavu. To je jedna z mnoha pověstí, které se vážou k tzv. Matematickému
Slavné osobnosti s psychickými poruchami
epochaplus.cz
Slavné osobnosti s psychickými poruchami
Duševní poruchy se nevyhýbají ani slavným osobnostem, naopak v minulosti jimi trpěl nejeden panovník, což mohlo vést až k rozpoutání války. Maniodepresivní psychózou či bipolární poruchou, kdy se u člověka střídají stavy mánie a deprese, trpí například herečka Catherine Zeta-Jonesová či herec Mel Gibson. Měla ji i zpěvačka Sinead O‘Connor, zpěvák Kurt Cobain či hudební skladatel Ludwig
Jaká tajemství odhalil požár Notre-Dame?
historyplus.cz
Jaká tajemství odhalil požár Notre-Dame?
Nad Paříží už se smráká, ale nad ostrovem Île de la Cité je světlo jako v poledne. Záře, která vrhá stíny na vyděšené obyvatele města, se vznáší vysoko nad střechou legendární katedrály Notre-Dame. Dokončená gotická katedrála Notre-Dame se odráží v hladině Seiny už sedm století a patří nejen ke chloubám Francie, ale i k nejvzácnějším skvostům evropského středověkého
Jsem krásná, ale něco mi chybí
skutecnepribehy.cz
Jsem krásná, ale něco mi chybí
Když jsem na prahu padesátky potkala Jindru, myslela jsem, že se stal zázrak. Napřed jsem se ke vztahu nechtěla upínat, ale on mne svojí láskou přesvědčil. Bohužel teď, po čtyřech letech, o tom začínám pochybovat. S Jindrou jsme se seznámili, když jsme byli oba nějakou dobu po rozchodu. Já si prošla velmi bolestným rozvodem, koncem mileneckého vztahu a velkým zraněním.
Staré šperky zabavené v exekuci přinášely zkázu
nejsemsama.cz
Staré šperky zabavené v exekuci přinášely zkázu
V těch překrásných zlatých špercích se usídlilo strašné zlo, které trýznilo celou naši rodinu. Začalo nám ničit život a šířilo strach z toho, co bude! Rány osudu udeří asi v každé rodině, tak už to v životě chodí. Po dlouhém a klidném období přišla studená sprcha. Jenže posléze se z ní stala hotová průtrž mračen a neštěstí se na nás valila ze všech
Jarní veletrh Sběratel láká na rarity i bezplatné oceňování sbírek
iluxus.cz
Jarní veletrh Sběratel láká na rarity i bezplatné oceňování sbírek
Oblíbená 0 euro suvenýrová bankovka, která připomíná 50 let pražského metra nebo známkový přítisk s legendární Jawou 250 „Pérák“, jsou jen některé z řady novinek, které budou mít premiéru na jarním ve
Záhadný signál z hlubin vesmíru
21stoleti.cz
Záhadný signál z hlubin vesmíru
V sedmdesátých letech někteří badatelé s optimismem říkali, že jsme odhalili 95 procent tajemství kosmu. S kvalitnějšími pozorovacími technikami není od věci si přiznat, že toto číslo bylo značně nadh
TRŽNICE ZAHRADY ČECH
epochanacestach.cz
TRŽNICE ZAHRADY ČECH
První jarní výstava je zaměřena na všechny zahrádkáře, chalupáře, kutily, zahradníky a milovníky přírody. Návštěvníci se mohou těšit na tradiční sortiment, jako je sadba, květiny, cibuloviny, zahradní nářadí, zahradní technika, zahradní nábytek, hnojiva, postřiky, potraviny, přírodní léčiva a řadu dalšího. Po loňském úspěchu se mohou návštěvníci i letos zúčastnit kreativních workshopů. Pod dohledem odborných floristů se
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Batátový krém
tisicereceptu.cz
Batátový krém
Polévka je mírně nasládlá díky batátům a mrkvi. Zásluhou koření má ale i zajímavou pikantnost. Ingredience 800 g batátů 2 větší mrkve sůl pepř 1 lžíce olivového oleje 2 cibule 1 lžíce másl