Domů     Syn dělá dluhy, bojím se exekuce
Syn dělá dluhy, bojím se exekuce

Probrečela jsem několik nocí. Pořád jsem nechtěla uvěřit, že se to stalo. Náš jediný syn nás takhle zklamal. Tolik jsme do něho vkládali nadějí.

Samozřejmě, že jsem věděla, že se může stát cokoliv, ale připouštějte si, že se dostanete až na hranu existence. To bychom se museli všichni zbláznit, kdybychom se drželi takových myšlenek. A nic nenasvědčovalo tomu, že by musel přijít nějaký problém.

Vždyť Bedřich byl slušný chlapec, kterému to ve škole vždycky dobře šlo. Neměl samé jedničky, to kluci nemívají, ale učil se dobře.

Mistr ho chválil

Na školu nechtěl jít, prý chce brzo vydělávat a ne se vláčet jenom po nějakých úřadech a dělat práci, která ho vůbec nebaví. „Udělej si maturitu,“ radila jsem mu, ale on vrtěl hlavou. Vyučil se automechanikem a nastoupil do servisu. Jeho jeho mistr Pavla chválil, že prý je dost dobrý pracant.

Rozhodl se podnikat

Pavlovi šla skutečně práce od ruky, zákazníci servisu s ním byli spokojení a on začal vážně uvažovat o tom, že se postaví na vlastní nohy. „Budeš podnikat?“ ptala jsem se překvapeně. „V naší rodině bys byl první,“ dodala jsem. Ale byly to spíš obavy, aby nedopadl špatně.

Všechno zvládne hravě

Manžel to vzal s klidem. „Dneska přece podniká kdekdo. A kluk je mladý, ten to jistě zvládne.“ Vím, že tím narážel hlavně na mého bratrance Jardu, kterému se podařil doslova utopit v podnikání jejich dům.

Nesplácel úvěr a banka si pak ten dům, který měla v zástavě, vzala. „Měl velké oči a myslel si, že budou všichni poctiví,“ řekla mi Jardova žena, když jsme jim pomáhali se stěhováním. Doufala jsem, že se Pavlovi bude dařit a něco takového se nestane.

Mami, neboj

Pavel se cítil silný v kramflecích. „Neboj, mami, budu si dávat pozor,“ uklidňoval mě syn. Dílnu si zařídil na docela výhodném místě, nakonec jsme mus s manželem půjčili celé naše úspory na stáří.

Nové auto stejně už potřebovat nebudeme, když máme syna, který nám udrří starou škodovku při životě. Pavel říkal, že to pokryje startovní náklady. Věřila jsem mu. Teď vím, že to bylo špatně. Jeho servis potřeboval zaměstance, tak si nabral tři kamarády.

„Když je slušně zaplatím, budou dělat jako šrouby a nebudou krást,“ vykládal manželovi, který se ho ptal jestli ty lidi zná dobře a může jim věřit. Nakonec si přibral slečnu na příjem objednávek.

Nečekané problény

Pavel se do Denisy zakoukal. Tahle upovídaná dívka si ho omotala kole prstu. A Pavel se začal měnit. Byl najednou tajnůstkář, a když jsem se ho ptala co se děje, uhýbal očima. To už mi došlo, že je zamilovaný. Víc se věnoval Denise než svému podnikání.

Vyráželi na diskotéky a herny a někdy se vraceli až ráno. A když v ulici, kde byl jeho servis začali kopat kanalizaci, najednou začali ubývat zákazníci. Manžel do syna hučel, že musí někoho z mechaniků propustit.

„Přece je nebudeš platit za vysedávání,“ domlouval mu. Ale syn odmítl. Že prý je to jen na chvíli a kde by pak zase hledal lidi až se servis rozjede naplno. „Je to naiva,“ vzdychla jsem. „Je to šílenec!“ kroutil nad rozhodnutím syna manžel.

Začal si půjčovat

Doufala jsem, že Pavel rychle pochopí svoji neudržitelnou situaci. Ale byl jako slepý. Když si od mé mámy půjčil sto tisíc, pustila jsem se do něho. „Jak můžeš?“ Ale on pokrčil rameny. „Dala mi ty peníze.“ „Dala? Jak dala?

Ptala jsem se jí a on říká, že ti je jenom půjčila.“ Odešel na diskotéku bez vysvětlení. A k nám se začaly donášet zprávy, že si půjčuje všude, kde to jenom jde. A za vysoký úrok.

Už to ani nebylo na provoz krachujícího servisu, půjčoval si, aby ho Denisa neopustila. To děvče mělo velké požadavky, dokonce odjeli na dovolenou za půjčené peníze. Babičku Pavel přesvědčil, že bude její domek zástavou na další úvěr. Něco mi to připomínalo.

Nechtěla jsem se smířit s tím, že syn prošustruje i domek mojí mámy. Jenomže ten už byl v zástavě.

Musel skončit

Práce na kanalizaci se protáhly a servis byl i na mého lehkomyslného syna velkým břemenem. Už neměl z čeho platit své mechaniky. Nakonec odešli za jistější prací. Část zařízení servisu už skončila v exekuci. Zůstaly téměř jenom holé zdi.

Jenomže tím by umořen jeden malý dluh. Každý týden někdo zazvonil u naší branky a ptal se po Pavlovi. Takoví udělaní chlapi, strach z nich šel. To už nebyl exekutor, to byli vymahači dluhů, které syn nadělal právě v hernách. Vždycky nechali nějaký výhrůžný vzkaz.

Pořád mám strach

Pavel se z dovolené nevracel a já se začala bát o jeho život. Když se máma dozvěděla, že její domek půjde dražby, zlomilo ji to. „Půjde k nám,“ souhlasil manžel.

„Stejně za to všechno může náš syn, tak se o ni postaráme.“ V den, kdy jsem ji měli přestěhovat se mámě přitížilo. Sanitka ji odvezla do nemocnice. Na ten večer, kdy nám zazvonil telefon a řekli mi, že se srdce mojí mámy se zastavilo, nezapomenu.

Probřečela jsem několik dní i nocí. Pavel nepřijel ani na její pohřeb. Jenom nám vzkázal, že se domů nevrátí a nějaký čas bude žít s Denisou na druhém konci republiky. Prý zatím na ubytovně, než se zmůžou.

Pořád je u nás hlášený a já se bojím, že u nás zazvoní exekutor. Z každého zvonku u branky se mi téměř zastaví srdce. Bojím se i toho, že dluhy dělá dál.

Ilona N. (64), severní Čechy

Související články
18.9.2024
Šťastné manželství vzalo zasvé, když manžel odešel k milence. O dva roky později stál na mém prahu se dvěma cizími dětmi a prosil o odpuštění. Byla to taková krasavice, ale laciného vzhledu. Prý sbalila mého muže v hospodě, kam chodil s kamarády hrát pravidelně šipky. Ani mě nenapadlo, že by se něco takového mohlo stát. Ne že by můj muž nebyl pěkný chlap, to zas ano. Myslím si, že by strčil do
14.9.2024
Moje matka dělala celé rodině starosti. Špatně chodila, polehávala, o nic se nezajímala. Lámali jsme si hlavu, jak ji rozveselit. Matce bylo přes osmdesát, chodila čím dál hůř a jaksi ztrácela motivaci, proč dál žít. Přitom jsme se o ni vzorně starali, celá rodina. Nebyla to žádná nebohá, opuštěná stařenka, o niž nikdo nejeví zájem. Všichni jsme ji navštěvovali: můj muž a já, moje sestra, tři v
12.9.2024
Vždycky jsem byla toho názoru, že zvíře se do malého bytu nehodí. Dnes ale vidím, že může mít přímo léčivý efekt. Já i můj muž jsme oba celý život strávili v panelových domech na sídlišti. Vždy jsme žili pouze ve městě, žádné příbuzné s chalupou u lesa či někde na vsi jsme neměli. A v tomto duchu vyrůstala i naše dcera Jana. Porcelánová princezna, městská holka, která nebyla nikdy na táboře, an
11.9.2024
Byla jsem svobodná matka a nebýt hodné sousedky, byla bych na všechno sama. Paní Anežka dělala mé holčičce náhradní babičku. Moje malá dcera toužila po babičce. Paradoxně ji měla, ale příliš moderní. Zatímco jiné babičky nosívaly tepláky a šátky, pletly na vnoučata a nemyslely na nic jiného než na rodinu, naše byla jiná. V dnešní době by to možná nebylo až tak divné i babičky si chtějí užívat ž
10.9.2024
Aleš je sice milý kluk, jeho rodiče ho ale neskutečně rozmazlili. Nemá žádné povinnosti ani žádné zájmy. Sedí jen u počítače, knihy nečte, nikam nechodí. Co z něj asi vyroste? Nikdy jsem si nemyslela, že by se tohle mohlo v naší rodině přihodit! Aby někdo z našeho rodu nečetl knihy, nezajímal se o kulturu, nesportoval... Všechno to přišlo až s Alešem, mým prvním, a zatím jediným vnukem. Dcera s
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Je pravda, že tchán Prachařovi vážně pohrozil?
nasehvezdy.cz
Je pravda, že tchán Prachařovi vážně pohrozil?
Na první pohled to u nich vypadá jako láska z pohádky. Ale když si herečka Sara Sandeva (27) přivedla domů Jakuba Prachaře (41) ze seriálu Dvojka na zabití, křižovali se úplně všichni. Rozvedený čtyř
Slzy a bolest: Příběh zneužitých nezletilých dívek z Oxfordu
epochaplus.cz
Slzy a bolest: Příběh zneužitých nezletilých dívek z Oxfordu
Mladé dívky z Oxfordu se staly obětmi brutálního gangu, který je po léta sexuálně zneužíval. Jejich životy byly navždy poznamenány traumatem a strachem. Soud konečně potrestal viníky, ale jizvy na duši obětí se jen tak nezahojí. Parta zneužívá mladé dívky v autě Za dalším případem nelítostného znásilňování se vydáme za kanál La Manche, na Britské
Šalvěj je zázračná bylinka
epochalnisvet.cz
Šalvěj je zázračná bylinka
Pamatujete, jak potřebovala Saxana v Dívce na koštěti nutně sehnat babské ucho? Tak to jí šlo právě o šalvěj.   Říká se jí ale i jinak, třeba babí roucho, koníčky, rapaňa, šalfie či vlčí chvost…V léčitelství se používala odedávna a neobejdeme se bez ní ani v kuchyni, i když u nás se používá méně než
Kuřecí špízy na koriandru
tisicereceptu.cz
Kuřecí špízy na koriandru
Správně připravené kuřecí maso rozhodně do zdravého jídelníčku patří. Vyhledali jsme a vyzkoušeli jeden z receptů, se kterým si žaludek snadno poradí. Ingredience 750 g kuřecích prsou 300 g rýž
Bratislava: Město, kde neexistují hranice mezi historií a současností
epochanacestach.cz
Bratislava: Město, kde neexistují hranice mezi historií a současností
Bratislava je pro nás nejbližší zahraniční metropolí a mnozí z nás ji jistě už nejednou navštívili. Pokud by však turisté měli odpovědět na otázku, zda Bratislava opravdu dobře znají, jen málokdo by si troufl přisvědčit. Vždyť v Bratislavě je pořád co objevovat. Snad na žádné siluetě Bratislavy nemůže chybět její nejvýraznější dominanta – Bratislavský hrad. Na ostrohu
První okamžiky lidského života pod drobnohledem vědců
21stoleti.cz
První okamžiky lidského života pod drobnohledem vědců
Narození zdravého dítěte není zdaleka taková samozřejmost, jak by se mohlo zdát. Jen zhruba každé třetí počaté lidské embryo je schopno dát vzniknout těhotenství, které je zakončeno příchodem dítěte n
Inspirativní prostor pro učení i hry
rezidenceonline.cz
Inspirativní prostor pro učení i hry
Vytvoření místa vhodného pro děti školního a studentského věku je klíčové pro podporu jejich růstu a osobního rozvoje. Správně zařízený pokoj pak nabízí vše, co je nezbytné pro tuto důležitou životní etapu. Výběr vybavení vyžaduje promyšlený přístup s důrazem na ergonomii, multifunkčnost, osobní styl i moderní technologie, jehož cílem je vytvoření komfortního stylového prostředí pro
Vulcain se vrací do ČR
iluxus.cz
Vulcain se vrací do ČR
Přenesme se zpět do roku 1858. V malém švýcarském městečku La Chaux de Fonds byly položeny základy značky, která vtrhla jako vulkán do hodinářského světa a pořádně tam rozvířila vody. Základy položil
Smoothie bowl podle Reese Witherspoon
nejsemsama.cz
Smoothie bowl podle Reese Witherspoon
Tahle úžasná a mimoto i štíhlá blondýnka miluje sladké, ale naprosto přesně ví, v jaké kombinaci si ho dopřávat, aby po něm nepřibrala. Ingredience: ● 1 banán ● 1 šálek mražených borůvek ● 1/2 šálku mandlového mléka ● 1 lžíce mandlového másla ● 1 lžička chia semínek ● čerstvé ovoce a granola na ozdobu Postup: Banán, borůvky, mandlové mléko, mandlové máslo a chia semínka rozmixujte úplně dohladka. Přelijte
Několikrát jsem zažila zradu
skutecnepribehy.cz
Několikrát jsem zažila zradu
Je to klišé. Studentka zamilovaná do učitele. Jenže nikdo neví, jaké problémy přijdou, když se to stane. Vždy jsem se zajímala o biologii. Když jsem byla ve třeťáku na gymplu, nastoupil k nám mladý učitel. Mirek. Byl hned po škole, takže zapálený do své práce. Nic víc jsem nehledala Neviděl problém v tom, že když
Tutanchamonova tajemství: Jaký byl jeho původ?
enigmaplus.cz
Tutanchamonova tajemství: Jaký byl jeho původ?
Vstupujeme do hrobky. Pomalu scházíme příkré schody a trochu se nám přitom motá hlava. Vzduch je naplněn vlhkostí a zatuchlinou. Dřív, než si stačíme na neznámé pachy zvyknout, ocitáme se v prostoru,
Milovaná císařská dcera: Provdat se mohla za kominíka!
historyplus.cz
Milovaná císařská dcera: Provdat se mohla za kominíka!
Sisi se v návalu zoufalství svíjí po zemi. Stačí však jeden pohled na vyděšenou dceru a další ze záchvatů císařovnu rychle opouští. Život s labilní matkou není pro Marii Valerii žádný med. „Dítě se narodí v Uhrách, a když to bude chlapec, bude se jmenovat Štěpán,“ prosazuje si císařovna Alžběta Bavorská (1837–1898), zvaná Sisi, v