Domů     Syn dělá dluhy, bojím se exekuce
Syn dělá dluhy, bojím se exekuce

Probrečela jsem několik nocí. Pořád jsem nechtěla uvěřit, že se to stalo. Náš jediný syn nás takhle zklamal. Tolik jsme do něho vkládali nadějí.

Samozřejmě, že jsem věděla, že se může stát cokoliv, ale připouštějte si, že se dostanete až na hranu existence. To bychom se museli všichni zbláznit, kdybychom se drželi takových myšlenek. A nic nenasvědčovalo tomu, že by musel přijít nějaký problém.

Vždyť Bedřich byl slušný chlapec, kterému to ve škole vždycky dobře šlo. Neměl samé jedničky, to kluci nemívají, ale učil se dobře.

Mistr ho chválil

Na školu nechtěl jít, prý chce brzo vydělávat a ne se vláčet jenom po nějakých úřadech a dělat práci, která ho vůbec nebaví. „Udělej si maturitu,“ radila jsem mu, ale on vrtěl hlavou. Vyučil se automechanikem a nastoupil do servisu. Jeho jeho mistr Pavla chválil, že prý je dost dobrý pracant.

Rozhodl se podnikat

Pavlovi šla skutečně práce od ruky, zákazníci servisu s ním byli spokojení a on začal vážně uvažovat o tom, že se postaví na vlastní nohy. „Budeš podnikat?“ ptala jsem se překvapeně. „V naší rodině bys byl první,“ dodala jsem. Ale byly to spíš obavy, aby nedopadl špatně.

Všechno zvládne hravě

Manžel to vzal s klidem. „Dneska přece podniká kdekdo. A kluk je mladý, ten to jistě zvládne.“ Vím, že tím narážel hlavně na mého bratrance Jardu, kterému se podařil doslova utopit v podnikání jejich dům.

Nesplácel úvěr a banka si pak ten dům, který měla v zástavě, vzala. „Měl velké oči a myslel si, že budou všichni poctiví,“ řekla mi Jardova žena, když jsme jim pomáhali se stěhováním. Doufala jsem, že se Pavlovi bude dařit a něco takového se nestane.

Mami, neboj

Pavel se cítil silný v kramflecích. „Neboj, mami, budu si dávat pozor,“ uklidňoval mě syn. Dílnu si zařídil na docela výhodném místě, nakonec jsme mus s manželem půjčili celé naše úspory na stáří.

Nové auto stejně už potřebovat nebudeme, když máme syna, který nám udrří starou škodovku při životě. Pavel říkal, že to pokryje startovní náklady. Věřila jsem mu. Teď vím, že to bylo špatně. Jeho servis potřeboval zaměstance, tak si nabral tři kamarády.

„Když je slušně zaplatím, budou dělat jako šrouby a nebudou krást,“ vykládal manželovi, který se ho ptal jestli ty lidi zná dobře a může jim věřit. Nakonec si přibral slečnu na příjem objednávek.

Nečekané problény

Pavel se do Denisy zakoukal. Tahle upovídaná dívka si ho omotala kole prstu. A Pavel se začal měnit. Byl najednou tajnůstkář, a když jsem se ho ptala co se děje, uhýbal očima. To už mi došlo, že je zamilovaný. Víc se věnoval Denise než svému podnikání.

Vyráželi na diskotéky a herny a někdy se vraceli až ráno. A když v ulici, kde byl jeho servis začali kopat kanalizaci, najednou začali ubývat zákazníci. Manžel do syna hučel, že musí někoho z mechaniků propustit.

„Přece je nebudeš platit za vysedávání,“ domlouval mu. Ale syn odmítl. Že prý je to jen na chvíli a kde by pak zase hledal lidi až se servis rozjede naplno. „Je to naiva,“ vzdychla jsem. „Je to šílenec!“ kroutil nad rozhodnutím syna manžel.

Začal si půjčovat

Doufala jsem, že Pavel rychle pochopí svoji neudržitelnou situaci. Ale byl jako slepý. Když si od mé mámy půjčil sto tisíc, pustila jsem se do něho. „Jak můžeš?“ Ale on pokrčil rameny. „Dala mi ty peníze.“ „Dala? Jak dala?

Ptala jsem se jí a on říká, že ti je jenom půjčila.“ Odešel na diskotéku bez vysvětlení. A k nám se začaly donášet zprávy, že si půjčuje všude, kde to jenom jde. A za vysoký úrok.

Už to ani nebylo na provoz krachujícího servisu, půjčoval si, aby ho Denisa neopustila. To děvče mělo velké požadavky, dokonce odjeli na dovolenou za půjčené peníze. Babičku Pavel přesvědčil, že bude její domek zástavou na další úvěr. Něco mi to připomínalo.

Nechtěla jsem se smířit s tím, že syn prošustruje i domek mojí mámy. Jenomže ten už byl v zástavě.

Musel skončit

Práce na kanalizaci se protáhly a servis byl i na mého lehkomyslného syna velkým břemenem. Už neměl z čeho platit své mechaniky. Nakonec odešli za jistější prací. Část zařízení servisu už skončila v exekuci. Zůstaly téměř jenom holé zdi.

Jenomže tím by umořen jeden malý dluh. Každý týden někdo zazvonil u naší branky a ptal se po Pavlovi. Takoví udělaní chlapi, strach z nich šel. To už nebyl exekutor, to byli vymahači dluhů, které syn nadělal právě v hernách. Vždycky nechali nějaký výhrůžný vzkaz.

Pořád mám strach

Pavel se z dovolené nevracel a já se začala bát o jeho život. Když se máma dozvěděla, že její domek půjde dražby, zlomilo ji to. „Půjde k nám,“ souhlasil manžel.

„Stejně za to všechno může náš syn, tak se o ni postaráme.“ V den, kdy jsem ji měli přestěhovat se mámě přitížilo. Sanitka ji odvezla do nemocnice. Na ten večer, kdy nám zazvonil telefon a řekli mi, že se srdce mojí mámy se zastavilo, nezapomenu.

Probřečela jsem několik dní i nocí. Pavel nepřijel ani na její pohřeb. Jenom nám vzkázal, že se domů nevrátí a nějaký čas bude žít s Denisou na druhém konci republiky. Prý zatím na ubytovně, než se zmůžou.

Pořád je u nás hlášený a já se bojím, že u nás zazvoní exekutor. Z každého zvonku u branky se mi téměř zastaví srdce. Bojím se i toho, že dluhy dělá dál.

Ilona N. (64), severní Čechy

Související články
26.7.2024
Je těžké zbavit se nenávisti. Zvlášť, když bylo člověku prokazatelně ublíženo. Myslela jsem, že budeme s bývalým mužem kvůli jeho zradě nepřátelé do konce života. Nenáviděla jsem ho. Byla jsem přesvědčena, že s tou nenávistí i umřu, že si ji vezmu s sebou do hrobu, v němž budu tiše a zarputile ležet a nenávidět do skonání světa. Bylo to vysilující, protože nenávist bere energii, optimismus a ra
23.7.2024
Vždy jsem věděla, že hezké ženy to mají snazší. Proto jsem tuto myšlenku chtěla vnuknout i mé dceři. Bohužel. Sama jsem poznala, jak je snazší, když koketujete s muži. Jak je fajn, když se vám dvoří, můžete si pak vybírat vhodného partnera. Měla jsem k tomu však i předpoklady. Hubenost především Lidé z mé strany rodiny byli štíhlí, navíc jsme byli i sportovně založení. Můj muž také rád sp
20.7.2024
Byla jsem vymodleným dítětem. Rodiče se o mě díky tomu přehnaně báli. Museli mít o všem přehled. Dokonce jsem se díky nim málem nevdala! Rodiče měli vždycky až přehnanou potřebu mě chránit. Už ve školce máma vyváděla, když jsem domů přišla s nějakým škrábancem. Řešila s učitelkou, kdo mi to udělal a jaký k tomu měl důvod. Ve škole to bylo ještě horší. Až do sedmé třídy mě vozili do školy a větš
20.7.2024
Netoužila jsem po majetku ani drahých dovolených. Mým snem byla velká a soudržná rodina. Rodina, kde se budou mít všichni rádi a budou držet při sobě. Nakonec se mi sen splnil. Vlastně k tomu cíli byla ale dost klikatá cesta, což jsem ovšem netušila. Vdala jsem se brzy, ještě mi nebylo ani dvacet. Ale v dobách mého mládí to bylo celkem normální. Vždyť při maturitě byla skoro polovina mých spolu
19.7.2024
Asi nejsem jediná, koho to potkalo. Ale až příliš pozdě jsem zjistila, že mi moje matka řídí život a já tak žiju ten její, nikoliv svůj. Moje máma byla doma vždy generál a táta byl typický podpantoflák… Máma ho jen úkolovala a on ani neodporoval. Rozhodovala o všem Když jsem byla trošku starší, dali mě na výběrovou školu s rozšířenou výukou jazyků, takže jsem musela dojíždět přes celé měs
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Na Měsíci bude kroužit vodíkový Lunar Cruiser
21stoleti.cz
Na Měsíci bude kroužit vodíkový Lunar Cruiser
Americká kosmická agentura NASA využije vodíkové vozidlo Toyota Lunar Cruiser pro svou nadcházejí pilotovanou misi na Měsíc. Šestikolové vozítko pro jízdu po povrchu umožní vědcům ještě detailnější pr
Sušená rajčata v oleji
nejsemsama.cz
Sušená rajčata v oleji
Dokonalá surovina, kterou v kuchyni potřebujete. Hodí se do těstovinových jídel, kuskusu, můžete je použít na obložené chleby, do rizota. Rozumí si s bylinkami, sýry i slaninou. Ingredience na 2 sklenice: ● 2 kg oválných zralých rajčat ● 15 stroužků česneku ● 4 lžíce sušené bazalky ● sůl ● olivový olej Postup: Rajčata překrojte a vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Osolte je
Interiérové stínění z textilních materiálů
rezidenceonline.cz
Interiérové stínění z textilních materiálů
Látky všech typů vnášejí do obytného prostoru příjemný pocit, současně nabízejí širokou škálu možností pro personalizaci a stylizaci interiéru. Ačkoli závěsy jsou často první volbou, existuje mnoho dalších možností, které stojí za zvážení. Jednou z hlavních výhod textilního stínění je jeho flexibilita s ohledem na aktuální zaměření konkrétního obytného prostoru. Materiály, jež jsou k dispozici
Šťavnatá barbeque žebírka
tisicereceptu.cz
Šťavnatá barbeque žebírka
Připravujete občerstvení na oslavu? Nezapomeňte připravit pikantní „barbekjů“ žebírka. Suroviny 2 kg hovězích žeber 1 lžíce uzené papriky 1 lžíce granulované cibule sůl, pepř Na omáčku
Návrat Bernáškové k ex? Společná dovolená!
nasehvezdy.cz
Návrat Bernáškové k ex? Společná dovolená!
Herečka Jana Bernášková (43) ze seriálu ZOO, která si ještě před lety nemohla přijít s otcem své dcery Justýny (17) na jméno, s ním teď vyrazila na společnou dovolenou. S režisérem Davidem Drábkem (54
První známá oběť atentátu? Faraon Teti!
epochalnisvet.cz
První známá oběť atentátu? Faraon Teti!
Titul první známé oběti atentátu v historii získává egyptský faraon Teti (někdy známý také jako Othoés), vládnoucí přibližně v letech 2291 až 2279 př. n. l.   Když faraon Venis zemře, aniž po sobě zanechá mužského potomka, pátá dynastie končí a nastává období nestability. Hledá se nový panovník, který „usmíří obě země“. Nakonec se jím
Záhady hradu Kost: Obývají ho duchové někdejších majitelů?
enigmaplus.cz
Záhady hradu Kost: Obývají ho duchové někdejších majitelů?
Prostřelený obraz neznámé ženy, svědectví o bílém obličeji objevujícím se na snímcích mramorové Madony, odbíjení neexistujících věžních hodin. To je jen několik záhad, které se vážou ke gotickému h
Tábor: Hravé město s hrdou tváří
epochanacestach.cz
Tábor: Hravé město s hrdou tváří
Jan Žižka střeží kamenným pohledem gotickou radnici i kostičky lega a čokolády. Pod pláštěm s kalichem za zvuků hudby a pouličního divadla ožívá genius loci města. Město Tábor, tak úzce spojené s husitským revolučním hnutím, vypíná svou hrdou tvář na jihu Čech. Tam, kde dříve řinčely zbraně, dnes cinkají sklenky místních vináren a kavárniček. Chcete-li také pocítit
Darovaná skleněná kulička mi přinesla veliké štěstí
skutecnepribehy.cz
Darovaná skleněná kulička mi přinesla veliké štěstí
Jednou jsem zasáhla do pranice malých kluků, kteří hráli kuličky. Jeden z nich mi dal svou skleněnku na památku. A štěstí si mě opravdu našlo! Když jsem zůstala sama s dětmi, nebyla to lehká doba. Měla jsem se co ohánět, ale brala jsem si ke své práci různé brigády, aby děti nepocítily chudobu, co se nám přilepila na
Česká republika zná nejlepší domácí vína roku 2024
iluxus.cz
Česká republika zná nejlepší domácí vína roku 2024
Branko Černý, ředitel největšího českého vinařského projektu Král vín, dnes slavnostně vyhlásil výsledky jeho soutěžní části. Do ní 165 českých a moravských vinařů přihlásilo celkem 1370 vín. • Abs
Armand Douglas Hammer: Temné fantazie krásného prince
epochaplus.cz
Armand Douglas Hammer: Temné fantazie krásného prince
Je hezký, urostlý, slavný a velmi bohatý. Dokonale splňuje všechny parametry moderního prince. Ale pozor! Je k mání jen pro opravdu otrlé princezny. Jeho představa kvalitního sexu zahrnuje svazování a kapku násilí. Navíc je možná kanibal. V případě amerického herce Armanda Douglase Hammera (*1986) byla Štěstěna značně rozdavačná. Armie se prostě uměl narodit. Jeho předkové nashromáždili obrovské
Jiří z Poděbrad vládl místo Pohrobka
historyplus.cz
Jiří z Poděbrad vládl místo Pohrobka
„Musíme ho tu zdržet,“ říká Jiří z Poděbrad v kruhu přátel. Ladislav Pohrobek, kterému zjara přísahal věrnost, teď na podzim přijel do Prahy. Plánuje se jeho korunovace, ale jde i o to dostat mladičkého krále pod svůj vliv. Jiří se už postará, aby zůstal déle než rok. Odjede až v listopadu 1454.   Na svět