Domů     Zastavila nás zavražděná stopařka
Zastavila nás zavražděná stopařka

S manželem jsme měli namířeno na chatu. U silnice stála dívka a stopovala. S manželem se nám jí zželelo a nabídli jsme se, že ji svezeme. Netušili jsme, že na tuto jízdu nadosmrti nezapomeneme.

Stalo se to před třemi lety na podzim. S manželem Pavlem jsme jeli naposledy na chatu, kterou máme na Šumavě, abychom ji zazimovali.

Chatu s kůlnou jsme už měli vyklizené z předchozího víkendu, dokonce i skleník už byl téměř připravený, ale stále tam zbývalo dodělat několik věcí, jako třeba zatěsnit okna, vypustit vodu, aby nezamrzla v trubkách, zkontrolovat střechu a okapy a tak podobně.

Stála sama v dešti

Ráno jsme se museli s Pavlem hodně přemlouvat, abychom vyrazili. Bylo ošklivo, pršelo, hodně se ochladilo a vůbec se nám tam nechtělo. Jenže předpovědi hlásily, že se má i nadále ochlazovat, takže nám nic jiného nezbývalo. Vyrazili jsme kolem desáté dopoledne.

Cesta ubíhala pomalu, protože jel manžel kvůli nevlídnosti počasí dost opatrně. Když jsme odbočili z hlavní silnice a vydali se po okresní, všimla jsem si už z dálky, že někdo stojí u krajnice. Jak jsme se blížili, viděli jsme, že je to nějaká mladá dívka.

Přes hlavu měla kapuci a v ruce velký papír, kde bylo napsáno jméno vesnice, ležící nedaleko naší chaty. Celá se chvěla zimou.

S manželem jsme stopaře moc často nebrali, popravdě řečeno spíš nikdy, ale tahle slečna vypadala tak nešťastně, že jsme se s manželem na sebe jen podívali a pak přikývli. Zastavili jsme a dívka, aniž by promluvila, si vlezla dozadu.

Neřekla ani slovo

Pokračovali jsme dál v tiché jízdě. Všimla jsem si, že si manžel dívku několikrát prohlédl ve zpětném zrcátku. Podívala jsem se na něj a tázavě nadzvedla obočí. Manžel zavrtěl hlavou a pokrčil rameny.

Stejně jako já, ani on nevěděl, co si o nové spolucestující myslet. Pootočila jsem hlavu přes rameno a přátelsky jsem se na dívku usmála.

Kapuci měla stále na hlavě a dlouhé tmavé vlasy jí zasahovaly do tváře, takže rysy jejího obličeje nebylo možné příliš rozeznat. Nevěděla jsem, jestli s ní mám navázat rozhovor. Manžel se věnoval řízení a já jsem si dívku pečlivěji prohlédla.

Přišlo mi, že mě vůbec nevnímá. Dívala se jakoby nepřítomně před sebe, až mě napadlo, jestli náhodou není zdrogovaná. Mlčela a mně přišlo hloupé ji oslovovat a klást jí otázky.

Přemítala jsem, kdo je

Pozorovala jsem krajinu skrz okénko zmáčené od deště a přemýšlela jsem, kde se dívka na opuštěné silnici vzala. Hlavou se mi honily otázky typu: Je na útěku z domova? Rozešla se s přítelem? Jede za kamarádkou nebo se vrací domů a zmeškala autobus?

Nebo je to snad nějaká tulačka? Vždycky mě zajímaly lidské osudy a tak jsem si v duchu představovala, co jí v životě potkalo a co dalšího pro ni osud chystá. Kdybych v tu chvíli tušila, jaká je pravda, asi bych byla strnulá hrůzou.

Zvláštní zápach

Cesta pozvolna ubíhala a do vesnice, kam chtěla dívka odvést, to bylo už jen pár kilometrů. Jeli jsme asi čtvrt hodiny, ale už po několika minutách od chvíle, co jsme dívku naložili, jsem ucítila podivný zápach.

Napadlo mě, že se stopařka nejspíš delší dobu nemyla a že jak promokla, tak je její odér ještě silnější. Všimla jsem si, že manžel krčí nos podobně jako já. Podívali jsme se na sebe.

Z jeho výrazu bylo zřejmé, že se nemůže dočkat, až mineme ceduli s názvem vesnice a stopařku vysadíme. Zápach byl stále silnější, až jsem musela otevřít okénko. Už jsem se v duchu proklínala za naši dobrou vůli, s jakou jsme té dívce zastavili.

Teď už nám nezbývalo nic jiného, než ten zápach ještě pár minut vydržet. Přece ji nevyhodíme uprostřed prázdné silnice, pomyslela jsem si.

Utekla do neznáma

Konečně jsem si v dálce všimla cedule značící začátek vesnice. Sotva jsme ji minuli, vzala dívka za kliku u dveří a chystala se vystoupit. Manžel zastavil u krajnice a zapnul blikačky. Viděla jsem, jak se mu ulevilo.

Dívka, aniž by poděkovala, vyskočila z auta. V tu chvíli jí spadla kapuce z hlavy. Všimla jsem si, že má na krku hodně ošklivý šrám. Náhle mi jí bylo líto.

Chtěla jsem si jí zeptat, zda nepotřebuje pomoc nebo jestli nechce zavést do nemocnice, aby jí tam ránu ošetřili, ale už jsem se k tomu nedostala. Jakmile byla z auta venku, začala utíkat kamsi do polí. Přišlo mi to divné, ale už jsem to neřešila.

Já i manžel jsme byli rádi, že jsme se té podivné mlčící stopařky zbavili. Měli jsme však téma k rozhovoru na celý den.

Smutná událost

Když jsme se k večeru vraceli zpátky domů, byli jsme s manželem oba hladoví. Napadlo nás, že se stavíme ve vesnici, kde jsme dívku vysazovali, na večeři. Od známých jsme věděli, že je tam jeden hostinec, kde moc dobře vaří.

Když jsme si u hospodského objednávali, zmínil se mu manžel o našem nevšedním zážitku. Ten se na nás nejdřív trochu nedůvěřivě podíval a pak nám odvyprávěl šokující příběh.

Před deseti lety se prý měla dívka ze zdejší vesnice provdat za mladíka z vedlejší vesnice. Moc se milovali a často se navštěvovali. Mladík za dívkou jezdil na kole, ona za ním stopem. Bohužel se jí to stalo osudným. Stopla si vraha, který ji znásilnil a zabil.

Vytřeštěně jsme na hospodského zírali. „Nejste jediní, komu se tu ta stopařka zjevila,“ dodal.

Otázky zůstaly

Celou cestu domů a ještě pak několik následujících dní jsme s manželem tu děsivou příhodu rozebírali. Zjevuje se přízrak té zavražděné stopařky proto, aby na ni lidé nezapomněli? Nebo tímhle způsobem alespoň symbolicky po letech dojede tam, kam měla namířeno?

Na tyto a podobné otázky asi odpovědi nikdy nenajdeme. Na chatu s manželem jezdíme dál a pokaždé, když projíždíme místem, kde jsme stopařku nabírali, cítíme úzkost.

Romana K. (65), Olomouc

reklama
Související články
16.5.2024
Byla to moje vina. Nehoda, při níž zemřel člověk! Teď se mi o něm bude zdát až do smrti? Chodí se mi snad v noci mstít? Když jsem po třech letech znovu uchopil volant, proběhlo mým tělem mrazení. Znejistil jsem. Po nepříjemné autonehodě, při které jsem přišel málem o nohu, jsem v sobě konečně našel odhodlání a nasedl do auta, které patřilo mé matce. Volala mi krátce poté, co jsem s vozem vyjel.
16.5.2024
Na chatu jsme jezdili každou druhou sobotu a neděli. Střídali jsme se tam se sestrou a její rodinou. Vždy jsem si ale před cestou vyložila karty. Tehdy jsem s kartami začínala. Byla doba, kdy se nám tyto ezoterické disciplíny otvíraly jako nový svět. Nakoupila jsem si nejen vykládací karty ale také kyvadlo, abych si to všechno vyzkoušela. Inklinovala jsem k těmto věcem, už jako mladá dívka j
16.5.2024
Dopis mi přišel bez podpisu a stálo v něm, že se musím dostavit na určitou adresu, je to prý důležité! Dozvěděla jsem se tam, že mé dny jsou už možná sečteny. Ten kopec snad neměl konce! Připadala jsem si jako dýchavičný slimák, plazící se silou vlastní vůle. Často jsem se zastavovala a chytala dech, už taky nejsem nejmladší. Na samém vrcholku kopce stál dům, ke kterému jsem měla namířeno. D
15.5.2024
Mrak na obloze nevypadal nebezpečně. Najednou z něho ale vyšlehl blesk, který zasáhl strom. Kdybychom nedali na našeho psa, byl by s námi asi konec. Ačkoli náš pes byl vzrůstu malého, původu rozmanitého a dobrácké psí duše, byl to pravý hrdina! Byl moc chytrý a statečný, jak mohl mnohokrát za svůj osmnáctiletý život předvést. Nezalekl se ani toulavé kočky, která byla postrachem pro mnohem vě
11.5.2024
Opakovaně se mi zdál děsivý sen. Budila jsem se zpocená hrůzou, a tak jsem musela jeho významu přijít na kloub. Děsivý sen se mi pravidelně vracel a já se budila se srdcem v krku a zpocená hrůzou. Noční můry jsem mívala pravidelně při každém úplňku! Už jsem z toho byla zoufalá. Nevěděla jsem, jestli mám všechno řešit s psychiatrem nebo psychologem. Touha po klidnějším bydlení Byla jsem zv
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Pho Bo polévka
tisicereceptu.cz
Pho Bo polévka
Suroviny 2 l vody 200 g šalotky 80 ml sójové omáčky 60 ml rýžového octa 4 vaničky hovězího bujónu 30 g sušených hub shiitake 5 stroužků česneku 3 cm čerstvého zázvoru 4 hvězdičky anýzu 5 g
Zámek Červená Lhota: Jméno podle ďábelské legendy
epochanacestach.cz
Zámek Červená Lhota: Jméno podle ďábelské legendy
Pohádková krása zrcadlená ve vodní hladině! Vodní hrady a zámky zrcadlící se na hladině bývaly nedobytnými baštami i pohodlnými luxusními šlechtickými sídly a dnes jsou perlami české krajiny, za kterými putují statisíce turistů. A snad nejvýraznější mezi nimi je zámek Červená Lhota. Jméno podle ďábelské legendy Pro to, aby se jejich tvrz změnila ve vodní,
Vyhladil první ministr rod královy milenky?
historyplus.cz
Vyhladil první ministr rod královy milenky?
Třeskne několik výstřelů a Josef I. ucítí ostrou bolest v paži. Instinktivně se v kočáru přikrčí a křikne na kočího. I on je zraněný, a to vážněji než portugalský král. Přesto v sobě najde poslední zbytky sil a atentátníkům ujede.   Portugalský Lisabon zasáhlo 1. listopadu 1755 zemětřesení, při němž zemřelo přes 100 000 lidí. U krále Josefa
Perlové týdny Halada prezentují raritní šperky
iluxus.cz
Perlové týdny Halada prezentují raritní šperky
Právě probíhající „Perlový týden“ překvapil fantastickým náhrdelníkem značky Mikimoto. Ten bude možné vidět až do neděle v pražském butiku v ulici Na Příkopě, následně se všemi ostatními šperky poputu
Manžel Švandovou rozmazluje
nasehvezdy.cz
Manžel Švandovou rozmazluje
Nestárnoucí herečka ze seriálu ZOO Jana Švandová (76) má v manželovi, jímž je podnikatel Pavel Satorie (74), hotový poklad. Nejenže je do ní stále vášnivě zamilovaný, ale navíc ji rád rozmazluje. He
Obyvatele Papuy-Nové Guineje chrání geny zděděné po denisovanech
21stoleti.cz
Obyvatele Papuy-Nové Guineje chrání geny zděděné po denisovanech
Geny zděděné od denisovanů, vyhynulých příslušníků rodu Homo, pomáhají obyvatelům Papuy-Nové Guineje bojovat s infekcemi v nížinách i žít ve vysokých nadmořských výškách. První kosterní pozůstatky
Leží na dně Bermudského trojúhelníku teleport do cizích realit?
enigmaplus.cz
Leží na dně Bermudského trojúhelníku teleport do cizích realit?
Známý Bermudský trojúhelník, též řečený ďáblův. To je oblast, rozprostírající se mezi jižním cípem americké Floridy, Portorikem a Bermudskými ostrovy na pomezí Mexického zálivu a západního Atlantiku.
Tajný tunel pod brooklynskou synagogou: Kdo ho vybudoval a proč?
epochalnisvet.cz
Tajný tunel pod brooklynskou synagogou: Kdo ho vybudoval a proč?
Bizarní skandál na začátku tohoto roku otřásá židovskou komunitou v New Yorku. Pod historickou synagogou je objeven tajný podzemní tunel vedoucí do suterénu prázdného obytného domu. O jeho původu a účelu se hned po odhalení rozhoří divoké spekulace. Sloužil k obchodování s dětmi nebo k jiným nezákonným činnostem, jak tvrdí konspirační teoretikové?   V polovině
Bála jsem se, že zůstane starým mládencem
skutecnepribehy.cz
Bála jsem se, že zůstane starým mládencem
Můj syn byl vždycky samotář, seznamování s lidmi nebylo nic pro něj. Už jsem se bála, že si žádnou nevěstu nenajde. Tu pravou potkal až ve čtyřiceti. Náš syn Fanoušek byl vymodlené dítě. Dlouho jsem nemohla přijít do jiného stavu a už jsme se s manželem báli, že se potomka snad nikdy nedočkáme. Když se František narodil, byli
Jak si zlepšit rovnováhu
nejsemsama.cz
Jak si zlepšit rovnováhu
Pamatujete, jak jste jako malá skákala po jedné noze nebo panáka? Šlo to snadno. Dnes možná máte problém se udržet na obou a nespadnout. Co s tím? Rovnováha je v životě velmi důležitá. Pomáhá nám pohybovat se bezpečně, chrání nás před pády. Někdy se ale naruší, například nízkým tlakem, své udělá i zablokovaná krční páteř. Jak navrátit stabilitu Nejčastěji
Rodiče Elona Muska: Nenáviděný otec a dobrodružná máma
epochaplus.cz
Rodiče Elona Muska: Nenáviděný otec a dobrodružná máma
Otec Elona Muska se jmenuje Errol Graham Musk (*1946). Errolův otec Walter Musk (1917–1986) je Jihoafričan, matka Cora Amelia za svobodna Robinsonová (1923–2011) pro změnu Britka.   Zůstanou v africké Pretorii. Errol je inteligentní student s nevídaným talentem na fyziku a matematiku. Na střední škole pomrkává po krásné spolužačce Maye. Stane se vyhledávaným inženýrem elektromechaniky
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř