Domů     Zeť je mi bližší než vlastní dcera. Stydím se za ni.
Zeť je mi bližší než vlastní dcera. Stydím se za ni.

Hanka s Alešem chystali velkolepou svatbu. Chodili spolu ani ne rok, ale oba byli hrozně zamilovaní a Hanka navíc těhotná. Nebyla jsem zprvu úplně nadšená. Přeci jen byla svatba dost narychlo.

Stačili se ti dva dobře poznat? Nepovede jejich manželství k rozvodu? Ale na tyto otázky jsem si stejně nedokázala odpovědět a Hanka taky ne. „Mami, lidi spolu chodí před svatbou roky a taky se můžou rozvést.

Cítím, že Aleš je ten pravý, nech nás si to užívat,“ přesvědčovala mě. Co už, stejně je těhotná, tak ať miminko aspoň vyrůstá v úplné rodině se vším všudy. Musíme doufat a držet palce, aby jim to vydrželo, dokud je smrt nerozdělí. Aleš vypadal jako slušný kluk, tak snad jim to vyjde.

Byli jsme rozpačití

Před svatbou jsme s manželem taky poznali rodiče Aleše. Každého zvlášť, protože spolu nežijí a oba mají nové partnery. Z toho jsme byli trochu rozpačití. Jak to tak bývá – děti z rozvedených rodin mají většinou k rozvodu blíž.

Ale byli oba slušní a milí lidé a dokonce i mezi sebou vycházeli bez problémů. Doufali jsme, že Aleš se nebude nikdy rodiči inspirovat a inklinovat k rozvodu.

Pomáhali jsme

Mladým se narodila krásná dvojčata. Anežka a Alžbětka. Bylo krásné pozorovat rodinku, jak se společně starají o tu dvojitou porci štěstí. Hanka měla náročný porod, ale snažila se na něj rychle zapomenout a jen si užívat svých krásných dcer.

Jenže kolikrát mi volala na pokraji zhroucení, že holky pláčou na střídačku, Aleš je do večera v práci a ona neměla čas se ještě ani najíst.

Snažila jsem se jí pomáhat, co to šlo, brala jsem holky ven do kočárku, aby se mohla Hanka prospat a aspoň chvíli užít klidu. Stejně tak jí pomáhala i Alešova maminka. Nosily jsme jim hotové jídlo, aby se nemuseli zaobírat ještě vařením.

A když to bylo jen trochu možné, bral si Aleš aspoň den volna. Pomáhal Hance, jak mohl, my také, ale ani to nestačilo.

Změnila se

Najednou s námi Hanka moc nekomunikovala. Co bylo horší, neměla zájem ani o holky. Začala znatelně hubnout, v noci nemohla spát a přes den vylézt ani z postele. Aleš jí nosil holčičky jen na kojení a ona stále plakala a nemluvila.

Když jsme se jí ptali, co se děje, nebyla schopná odpovědět, třásla se a zvracela. Byli jsme vyděšení. Jen Aleš zachoval chladnou hlavu, zavolal lékaři a staral se o holky. Propadla se do poporodní deprese.

Ač už měla po náročném šestinedělí, ve kterém se držela zuby nehty, nashromážděné negativní pocity se musely projevit. Poporodní deprese není nic neobvyklého, ale je to velmi nepříjemné nejen pro maminku, ale celé okolí.

Léky zabraly

Dostala se k výbornému psychiatrovi, který s ní uměl bezvadně jednat. I když se s ním rozmluvila, bez léků se neobešla. Ihned jí naordinoval antidepresiva, léky na spaní i na podporu chuti k jídlu. Tím pádem musela ukončit kojení.

Než se dostala z nejhoršího a léky začaly působit, trvalo to skoro tři týdny. Aleš si musel vzít volno a stal se stoprocentně fungujícím otcem. My jsme mu s Jarkou – jeho maminkou – pomáhaly, abychom náročné období všichni zvládli.

Nejdůležitější jsou holky, aby dobře prospívaly a Hanka, aby se brzy z depresí dostala. Musela jsem v hlavě děkovat tam nahoru, že si našla tak skvělého muže jako je Aleš. Měl o ní velký strach, tak jako já, a viděla jsem, že by pro ni udělal první poslední.

Když léky zabraly, z trosečnice Hanky se najednou zase stávala šťastná maminka a manželka. Měla jsem radost, že jsem zase viděla dceru v pohodě, s úsměvem na rtech a s laskavou mateřskou náručí, která objímala své dvě princezny. Mladá rodina byla zase šťastná.

Musel ji uhranout

Když holkám byly tři roky a nastoupily do školky, Hanka se vrátila do práce. Deprese byly dávno zažehnány, už ani nebrala medikaci, holky byly úžasné a ve školce se jim moc líbilo.

Hanka se těšila do práce, že změní prostředí a nebude už řešit jen rodinu, ale také běžné pracovní věci. S Alešem vypadali jako šťastný pár. Ideální rodinný stav. Proto nechápu, jak to mohla udělat.

Pár měsíců po nástupu do zaměstnání přišla Alešovi z ničeho nic oznámit, že ho opouští. „Zamilovala jsem se. Je to tak těžké pochopit?“ oznamovala mi. Zklamala nejen Aleše, ale i mě. Prý chce podat žádost o rozvod co nejdřív.

Její kolega a zároveň nový partner Čestmír ji musel snad uhranout. Dokázala by se i vzdát holčiček. V rozhovorech s Alešem i se mnou byla chladná, jako by nechápala, co všechno pro ni její muž udělal, když jí bylo nejhůř.

Styděla jsem se za ni před zetěm i jeho matkou. A doufala jsem, že jí to za chvíli přejde, že se jí rozsvítí v hlavě a uvidí, jakou hloupost udělala. Ale to jsem se přepočítala.

Jsem ta špatná

Aleše opravdu opustila a o holky ani nechtěla bojovat. Prý si je bude brát na víkendy. Aleše jsem začala brát víc jako vlastního než Hanku. Dokonce se mi rozbrečel, chtěl ode mě pomoct. Chtěl, abych Hanku přiměla se vrátit. Jenže já to nedokázala.

Nedokázaly to ani její vlastní dcery. Počáteční obavy ze sňatku Hanky a Aleše byly na místě, ale netušila jsem, že rozvracečka bude moje dcera. Je mi Aleše moc líto. Hanku opravdu miloval a miluje stále. Věřím, že by jí vše odpustil, jen kdyby se vrátila domů.

Ale zatím to tak nevypadá. Nejenže nekomunikuje s Alešem. Přestala mluvit i se mnou, protože jsem prý na jeho straně.

Zuzana P. (57), Ústí nad Orlicí

Předchozí článek
reklama
Související články
22.4.2024
Kde jsem udělala chybu, že jsem syna vychovala jako úplného naivu? Jeho první manželství skončilo katastrofálně. Další žena se nakonec také pěkně vybarvila. Marii si syn vzal hned po maturitě, protože se brát museli. Tehdy to nebylo nic moc výjimečného. U nás v domku bylo místa víc než dost, tak neměli mladí starost, kde budou bydlet. Prostě jsme jim dali dohromady první patro a bylo to. S reko
21.4.2024
Je jí už třicet, ale máma s ní jedná jako s malou. Zakazuje jí chlapce a hlídá ji na každém kroku. Pořád dělá scény a vnučka chřadne před očima. Moje dcera bývala pěkné kvítko. Už na základce chodila s dvacetiletým a později těch chlapů vystřídala nepočítaně. Když se konečně vdala, ulevilo se mi, ale ne na dlouho. Stala se z ní taková ta vzorná matka, co musí dělat za každou cenu všechno správn
21.4.2024
Jirka byl do 14 let dítě bez problémů. Učil se dobře, sportoval, byl oblíbený. Jenže pak mu tragicky zemřel otec. Byla to hrozná doba. Pamatuju si jako dnes, když mi sestra volala s pláčem, že je Karel po smrti. Její muž měl autonehodu, kterou nepřežil. Jirka se z toho sesypal. Tátu miloval a měl ho jako svůj vzor. Bral to jako zradu osudu a měl pocit, že všechno to, co mu otec vštěpoval, je st
20.4.2024
Byly jsme sestry i kámošky. Pak jsme vyrostly. A naše cesty se začaly rozcházet, když šlo o peníze. Dodnes nechápu, proč se tak změnila. I když… Změnila. Ona byla vždy na peníze, ale mě se až tak nedotýkalo, když šmelila nějaký koruny, co jí dala máma na svačiny. Nikdy by mě však nenapadlo, že naši rodinu může něco až tak rozházet. Dnes spolu se ségrou nemluvíme. Proč? Jakmile odešli oba rodiče
20.4.2024
Nemyslela jsem, že se to může stát. Že se muž zblázní a na stará kolena si najde milenku. Ale zradil. Už tři měsíce vybaluji krabice. Zahlédnu fotky. Jsou to vzpomínky, na druhou stranu teď se na ně nemůžu ani podívat. Jsme na nich všichni. S malými dětmi, na dovolené i svatba tam je. A teď? Všechno je pryč. Chtěl mě a nevzdával se Abych se rozptýlila, usedám k dopisu. Prý pomáhá se ze vš
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
V Indii byly objeveny pozůstatky hada, který mohl být nejdelším na světě
21stoleti.cz
V Indii byly objeveny pozůstatky hada, který mohl být nejdelším na světě
Za hadího rekordmana byl dosud považován Titanoboa cerrejonensis, jehož pozůstatky byly objeveny v roce 2002 v severovýchodní Kolumbii. Žil zhruba před 60 miliony let a dle odhadů mohl měřit kolem 13
Vášnivý drink
tisicereceptu.cz
Vášnivý drink
Vyjádřit lásku lze mnoha způsoby. A k těm nejstylovějším patří koktejl plný neodolatelné chuti. Připravte si drink Red Valentine s rumovou lahůdkou Diplomático a prožijte se svým milovaným protějškem
Udělali Taxisové z císaře dlužníka?
historyplus.cz
Udělali Taxisové z císaře dlužníka?
Císař Matyáš je rudý zlostí. Bohatství státní kasy povážlivě klesá a jemu je jasné, kdo v tom má prsty. „Ti proklatí Taxisové,“ praští rukou do stolu. Právě oni se totiž starají o provoz poštovních linek, výdaje na jejich údržbu ale neplatí. Do kapsy jim plynou jen tučné zisky! Počátky výměny informací sahají hluboko do historie. Stálé
Jak zvládnout nepohodu při sedavém zaměstnání
epochaplus.cz
Jak zvládnout nepohodu při sedavém zaměstnání
Sedavé zaměstnání není rozhodně nic příjemného. Bez pořádné prevence se člověk začne dřív nebo později potýkat se zdravotními neduhy, typu křeče v nohou, bolesti zad a hlavy, bolesti ruky, pálení očí, problémy se zažíváním, nadváha a další. Mnohem lépe je naučit se těmto problémům předcházet, než je později řešit. Nejdůležitějším krokem v boji proti zdravotním problémům způsobeným
Krize mezi Benešovou a Matonohou snad nekončí?
nasehvezdy.cz
Krize mezi Benešovou a Matonohou snad nekončí?
Už dlouho se povídá, že manželství herečky Lucie Benešové (49) a herce Tomáše Matonohy (53) balancuje na hraně rozchodu. Herečka si nedávno vyrazila na dovolenou do luxusních lázní, kdo si ale mysle
Zámek Bečov nad Teplou a Relikviář svatého Maura: Dlouhá cesta k původní kráse
epochanacestach.cz
Zámek Bečov nad Teplou a Relikviář svatého Maura: Dlouhá cesta k původní kráse
Hned po korunovačních klenotech je relikviář svatého Maura považován za nejcennější movitou památku v České republice. A to se přitom zdálo, že tenhle románský skvost už je pro další generace nenávratně ztracen. Všechno začalo na počátku 13. století ve Francii. Biskup Gérard de Rumigny, působící v severofrancouzském městě Cambrai, byl neúnavný v hledání svatých relikvií. Nashromáždil jich hned
Mrtví s olověnou maskou: Co zabilo dva podivínské elektrikáře?
enigmaplus.cz
Mrtví s olověnou maskou: Co zabilo dva podivínské elektrikáře?
Na kopci Morro do Vintém v Brazílii byli nalezeni dva mrtví muži. Co je zabilo, nebylo jasné. Jejich obličeje byly zakryty olověnými maskami a u sebe měli jen papír popsaný čísly a lísteček s instrukc
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Kincugi: japonské umění slepovaných talířů v restauraci The Artisan
iluxus.cz
Kincugi: japonské umění slepovaných talířů v restauraci The Artisan
Moderní česká restaurace The Artisan spojuje gastronomický zážitek s uměleckým dotekem prostřednictvím japonské techniky Kincugi. Výborné pokrmy si teď hosté mohou vychutnat i přímo z originálních tal
Superleggera 80: Jachta inspirovaná klasickými sporťáky
epochalnisvet.cz
Superleggera 80: Jachta inspirovaná klasickými sporťáky
Nizozemská loděnice Oceanco stojí za celou řadou oslňujících lodí. Nyní odhalila novou superjachtu ze série Simply Custom, která vznikla ve spolupráci s italským návrhářským studiem HotLab. Novinka pokřtěná Superleggera 80 se vyznačuje exteriérem inspirovaným sportovními vozy z 60. let a opulentním interiérem připomínajícím luxusní penthouse.   Může se zdát trochu nepatřičné pojmenovat ohromující trup osmdesátimetrové
Jak se žilo kdysi – Česká republika
nejsemsama.cz
Jak se žilo kdysi – Česká republika
Toužíte se projít po živém muzeu, kde na vás dýchne duch dávné doby? Vyrazte do skanzenu! V Čechách i na Moravě jich najdete několik a mnohé z nich jsou unikátní. Obvykle bývá v místě připraven doprovodný program, který dokreslí atmosféru místa a přinese vám neobyčejné zážitky. Muzeum lidových staveb Kouřim Stavitelské památky z území středních, východních a severních Čech najdete v Kouřimi
Straka zlodějka mi přinesla vzácný náramek
skutecnepribehy.cz
Straka zlodějka mi přinesla vzácný náramek
Seděla jsem na terase a byla bezradná. V tom přiletěla až ke mně straka, která upustila svůj lup a zmizela… Nad mou hlavou proletěl velký pták, zakroužil nad terasou a pak přistál na stromě. Seděla jsem tam smutně a kouřila cigaretu za cigaretou. Přišla jsem o místo, byla už tři měsíce na podpoře a manžel byl v částečném