Domů     Manžel mě chtěl oškubat, to se ale přepočítal
Manžel mě chtěl oškubat, to se ale přepočítal

Rozvádět se v sedmapadesáti a ještě přijít o střechu nad hlavou, to už je pořádný důvod ke zhroucení. Já si ale řekla, že se oškubat nenechám a s manželem jsem pořádně zatočila!

S manželem jsme se poznali už na střední škole a už se od sebe neodloučili. Byli jsme taková ta typická studentská láska. Rodiče, moji i jeho, moc nadšení nebyli. Nic jsme si prý neužili a tak. Tchyně navíc myslela, že její Péťa, můj manžel, má na víc.

No, on si to po mnoha letech manželství začal myslet taky, ale to bych předbíhala. Vzali jsme se a postupně se nám narodily dvě krásné dcery. Já s každou zůstala dva roky na mateřské a věnovala se rodině.

Manžel mezi tím, aby nás uživil, pracoval od nevidím do nevidím. Byl sice obyčejný stavař, ale jeho kariéra strmě stoupala. Obdivovala jsem ho a ve všem podporovala.

V práci jsem byla jen na poloviční úvazek, ale za to jsem od něho nikdy žádnou pomoc s holkami ani s domácností nevyžadovala.

Žili jsme si na vysoké noze

Roky ubíhaly a nám se dařilo čím dál lépe. Postavili jsme si dům, pořídili drahé auto a jezdili každý rok k moři. Ale ne jenom do Chorvatska nebo Itálie. Procestovali jsme Austrálii, Nový Zéland a dokonce i Afriku. Prostě jsme si žili na dost vysoké noze.

Naše holky jsme ale nerozmazlovali. Chodily na brigády, doma se vším pomáhaly a dokonce obě pracovaly jako dobrovolnice u zvířat. Ta starší v psím útulku a mladší v hospici pro koně. Byla jsem na ně moc a moc pyšná. A na manžela taky.

Byl na mě hodný a rodina byla vždycky pro něho na prvním místě. „Helenko, mysli taky trochu na sebe. Kup si něco hezkého,“ domlouval mi a vždycky mi podstrčil nějaké peníze. Já ale na nějaké parádění moc nebyla a tak jsem vždycky všechno nacpala do kasičky.

Na horší časy. Netušila jsem, že ty časy přijdou tak brzy. Vlastně už tu byly, jen já to nevěděla.

Přistihla jsem ho s milenkou

Jednou jsem místo pravidelného nákupu zabloudila do takové odlehlé čtvrti. Doslechla jsem se, že je tam nějaká nově otevřená prodejna s domácími kozími a ovčími sýry, tak jsem byla zvědavá.

Rozhlížela jsem se po výlohách, když jsem v dálce zahlédla dvě postavy. Muže a ženu. Tulili se k sobě a občas se zastavili, aby se políbili. Muž mi připadal povědomý, vypadal totiž přesně jako můj manžel. Polilo mě horko. „To přece nemůže být pravda.

Prostě nemůže!“ řekla jsem asi nahlas, protože pár kolemjdoucích se po mě otočilo. Jenže, zrak mě bohužel neklamal. Byl to můj muž a mířil i s tou ženskou do malého zastrčeného hotýlku. Trvalo dobré dvě hodiny, než jsem je spatřila znovu.

On rozesmátý, ona zrůžovělé tváře a rozcuchané dlouhé blond vlasy. Moje mladší kopie!

Přiznal se a chtěl rozvod

Jako bych viděla samu sebe před dvaceti, no spíš třiceti lety…Neměla jsem odvahu je oslovit. Bála jsem se pláče, který jsem měla po celou tu dobu na krajíčku. Až večer, když přišel můj muž z práce – údajné práce, jsem na něho udeřila. K mému údivu nezapíral.

Prý už mi to dlouho chce říct. „Chci se rozvést. Báru miluji a budeme se brát. Dům je můj, tak čekám, že se vystěhuješ. Něco malého ti samozřejmě koupím.

Na víc nemáš nárok, vždyť jsi za celý život skoro nic nevydělala!“ oznámil mi chladně, jako by to byl úplně cizí člověk. Vůbec jsem ho nepoznávala. Tohle je ten vlídný a starostlivý chlap, s kterým mám dvě děti a s kterým jsem strávila třicet let života?

A co to říkal o tom bytě? Vůbec jsem tomu nerozuměla. V noci se mi to všechno rozleželo. Oškubat se tedy nenechám, když je to takový podrazák!

Právník nepomohl, pomůže lest

Navštívila jsem právníka, nechala si všechno sepsat, ale nestačilo to. Manžel měl také svého právního zástupce a zřejmě lepšího, za víc peněz, než já. Prohrávala jsem na celé čáře. Ještě že už byly holky dospělé a netušily, jaká válka se doma odehrává.

Umínila jsem si, že ho zničím. Napsala jsem jeho šéfovi, generálnímu řediteli stavební firmy. Žádný anonym. Hezky jsem se podepsala a vylíčila, jakého má ve firmě gaunera. A zmínila jsem i pár manželových kšeftíků, které měl bokem.

Ty jeho nadřízeného budou jistě zajímat! Ani tu roztomilou milenku Báru jsem neušetřila. Byla to totiž manželova sekretářka. Jak jinak. I na ní jsem našla dost špíny, kterou jsem ještě zveličila.

Zatočila jsem s oběma

No, pyšná na to nejsem, ale karty se obrátily v můj prospěch. Záletný manžílek sice nedostal padáka, jak jsem doufala, ale byl sesazen na nižší, daleko nižší pozici. Potupnou. Jeho milovaná Bára se s ním rozešla.

Už asi nebyl tak atraktivní, bez obrovského platu, služebního auta a dalších benefitů. O rozvodu a mém stěhování se přestalo mluvit. Chvíli jsme vedle sebe žili jako dva cizinci. A potom se usmířili. Za všechno se mi manžel omluvil a já jeho omluvu přijala.

Ale už nejsem tak naivní ani důvěřivá. Mám oddělené konto a užívám si. A manžel? Už zase pracuje od nevidím do nevidím a buduje další kariéru. Chudák!

Helena H. (58), Znojmo

reklama
Související články
15.4.2024
Manžel mi vyčítá, že umím jen pomlouvat a roznášet klepy. Ničím tím prý celou rodinu. Já si ale myslím, že nedělám nic zlého. Jsem jen zvědavá. Ráda si povídám s lidmi, myslím, že to je částečně i moje náplň práce, jsem totiž u nás na vsi listonoška. A ta musí přece vědět o všem! Také moc ráda poznávám nové lidi, jsem šťastná, že máme domek hned na návsi, tam jsem u zdroje všeho. Jakmile něk
15.4.2024
Propadla jsem úžasnému koníčku! Sleduji akční ceny, je to lákavé dobrodružství, takový můj sport, díky kterému jsem si našla i skvělé přátele. Najednou jsem nevěděla, co budu dělat? Na chození po divadlech jsem neměla peníze, na cestování dost sil, sedět u televize a dívat se na seriály mě nebavilo. Důchod se na mě šklebil v té nejděsivější podobě. Byla jsem sama, manžel mi zemřel. Doma to n
12.4.2024
Nikdo mě nenutil, mohla jsem si pořídit skleničku a umělé zuby. Já ale toužila po hezkém chrupu. Spořila jsem, jak to šlo, ale ono to moc nešlo. Jako rozvedená s platem nic moc to dalo docela fušku. Když k tomu člověk přičte nájem a občas něco na sebe, zbylo mi sotva na jídlo a nějaké to ovoce. I tak moje úspory dosáhly úctyhodné částky. Poctivě jsem střádala Měla jsem přesně vypočítané,
12.4.2024
Nebyl to nikdy žádný lev salónů, co se vzhledu týče, ale já hledala spíš klid a bezpečí. Jenže věk ho zřejmě připravil o poslední kapku charismatu. Stal se z něho nudný patron. Už kdysi na rande s ním byla celkem nuda. Nebyl vůbec zábavný, nerozuměl legraci a většinou jen mlčel. Já ale měla za sebou hodně bouřlivý vztah, a dokázala jsem tedy ocenit pravý opak. Vždycky to tak bylo Po svatb
11.4.2024
S Janou se známe od puberty. Seznámily jsme se na tenise. A staly se z nás hned kamarádky. A to celoživotní. Až donedávna… Tenis u nás, tehdy ještě na vesnici, se rozhodlo postavit pár tenisových nadšenců, protože se jim už nechtělo jezdit do nejbližšího města. Místo pro budoucí kurty bylo nádherné. Hned u řeky Lužnice. Tehdy, před padesáti lety, se rozhodlo, že kurty budou antukové a tři. Vévo
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Italský novinář na stopě děsivého spiknutí: Tají před námi Vatikán informace o UFO?
enigmaplus.cz
Italský novinář na stopě děsivého spiknutí: Tají před námi Vatikán informace o UFO?
Už dlouhou dobu se spekuluje, že se přímo ve Vatikánu nachází jedno z hlavních center výzkumu mimozemského života. Přísně tajná skupina zvaná Secretum Omega údajně sbírá informace u UFO a předává je p
Expozice kultovní Kachny, která dojela Dakar
iluxus.cz
Expozice kultovní Kachny, která dojela Dakar
Dakarskou kachnu, se kterou zvládla česká děvčata, Barbora Holická a Lucie Engová, dojet jako první Citroën 2CV do cíle Dakar rallye, můžete vidět v rámci nově otevřené pop artové galerie Josefa Rataj
Za prudkým poklesem narozených dětí je drahé bydlení, válka nebo klima
21stoleti.cz
Za prudkým poklesem narozených dětí je drahé bydlení, válka nebo klima
Válka, drahé hypotéky i úzkost z dopadů klimatických změn. To vše jsou podle odborníků důvody prudkého poklesu nově narozených dětí, ke kterému došlo v loňském roce. Obavy z budoucnosti trápí stále ví
Sekaná s houbami
nejsemsama.cz
Sekaná s houbami
Není nad domácí sekanou, a když ji ještě vylepšíte houbami… Ingredience na 6 porcí: ● 800 g mixu vepřového a hovězího masa ● 100 g strouhaného uzeného sýra ● 200 g hub ● 2 lžíce másla ● 100 ml mléka ● 4 vejce ● 2 jarní cibulky ● 1 střední cibule ● 1 červená paprika ● sůl ● čerstvě mletý pepř Postup: V míse smíchejte mleté maso s mlékem a polovinou najemno
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Zápas století: Šachy, které rozhodují o politice
epochalnisvet.cz
Zápas století: Šachy, které rozhodují o politice
S trochou nadsázky jde o nejslavnější bitvu studené války. Proti sobě se postaví dva naprosto odlišní lidé, které spojují jen láska k šachům – ruský kliďas Boris Spasskij (*1937), muž, který si místo emocí zapálí cigaretu a jeho pravý opak, americká neřízená střela a bez přehánění tak trochu exot Bobby Fischer (1943–2008).   Šachová partie
Dostane ji Gránský do postele?
nasehvezdy.cz
Dostane ji Gránský do postele?
Pohledný herec ze seriálu ZOO David Gránský (32) je sice už několik let ženatý, ale dlouhodobě se o něm říká, že je to svůdník. Krásné ženy mu nedopřejí klidného spaní a momentálně je prý úplně vedl
Hlas ze stromu mě zhypnotizoval
skutecnepribehy.cz
Hlas ze stromu mě zhypnotizoval
Objevila jsem strom s puklinou, do které jsem se podívala. Neměla jsem to dělat. Následovalo něco, co mě málem připravilo o život. Když je hezky, vyrážíme s dětmi na výlety. Snažím se v nich už od narození probudit lásku k přírodě, protože město je možná pohodlné a všechno máte na dosah, ale člověk potřebuje přijít i na jiné myšlenky. Jeden z našich výletů
Kuřecí paličky v ohnivé marinádě
tisicereceptu.cz
Kuřecí paličky v ohnivé marinádě
Správně dochucená marináda dokáže obyčejné jídlo vyšvihnout do nebeských výšin. Přesvědčte se sami. Suroviny 8–10 kuřecích paliček sůl, pepř 1 lžíce hořčice 1 lžíce kečupu 1 lžička pálivé ml
Pražské metro: Jezdí pod městem už 50 let?
historyplus.cz
Pražské metro: Jezdí pod městem už 50 let?
Zatímco na povrchu řidiči v kolonách netrpělivě troubí a tramvaje se vlečou, pod zemí to sviští stále stejně rychle a spolehlivě. Praha právě nyní slaví 50 let od chvíle, kdy se první cestující svezli podzemní dráhou. Nápad od Rotta První pokus o výstavbu pražského metra učiní už v roce 1898 známý pražský obchodník a majitel železářství Ladislav
Expolicista znásilňoval a vraždil. Odsedí si 28 let!
epochaplus.cz
Expolicista znásilňoval a vraždil. Odsedí si 28 let!
S nožem v ruce si od bývalé přítelkyně vynucuje pohlavní styk. Pak si ještě vyfotí její intimní partie a fotografiemi ji vydírá. Není ale jediná, na koho si expolicista dovoluje. Znásilnit chce dokonce i vlastní matku. Sousedka jeho běsnění nepřežije. Nejprve se zdá, že se Martin K. (36) trestu za veškeré spáchané ohavnosti vyhne. Někteří
Zámek Bečov nad Teplou a Relikviář svatého Maura: Dlouhá cesta k původní kráse
epochanacestach.cz
Zámek Bečov nad Teplou a Relikviář svatého Maura: Dlouhá cesta k původní kráse
Hned po korunovačních klenotech je relikviář svatého Maura považován za nejcennější movitou památku v České republice. A to se přitom zdálo, že tenhle románský skvost už je pro další generace nenávratně ztracen. Všechno začalo na počátku 13. století ve Francii. Biskup Gérard de Rumigny, působící v severofrancouzském městě Cambrai, byl neúnavný v hledání svatých relikvií. Nashromáždil jich hned