Domů     Matyáškovi dávají všichni najevo, že je nechtěný
Matyáškovi dávají všichni najevo, že je nechtěný

Naše Jana má dvě děti. První všichni milují, druhé jim je na obtíž. Udělala jsem chybu, když jsem dceři radila, že manželství zachrání druhým dítětem.

S Reném se naše Jana brala před sedmnácti lety. Pocházela z vesnice, byli jsme takoví normální, obyčejní lidé. Měli jsme malý domek se zahrádkou, Jana byla prostřední ze tří dětí, měla staršího bratra a mladší sestru.

Celé dětství mi pomáhala a byla to hodná holka, netoužila po žádné velké kariéře, chtěla se vdát, dobře starat o svého manžela a mít hodně dětí. O to víc mě teď bolí, že se jí tento skromný životní sen nesplnil.

Je mi líto, že si nevybrala některého z chlapců na naší vesnici, byla to hezká holka a byl o ní vždycky zájem. Pracovala jsem v naší vesničce jako vychovatelka v mateřské školce a můj muž byl zedník.

Všechny naše děti vyrostly v rodině plné lásky, i prarodiče by se pro své vnuky rozkrájeli.

Vír velkoměsta lákal

Nejstarší syn se oženil ještě před dvacítkou, vzal si spolužačku, byla to taková láska od dětství. Koupil si s Haničkou starý domek nedaleko od nás a celý ho přestavěl. Prostě nádhera. S manželem si na tom stavení mákli.

Se svou ženou má dnes pět dětí a jsou velká a moc šťastná rodina. Mladší Jituška šla za láskou do městečka nedaleko nás, i ona je ale šťastná. Pracuje tam v cukrárně, manžela má hodného a zatím jen jediného caparta. Na víkendy a dovolené jezdí k nám.

Jana ale chtěla po maturitě pryč, chtěla poznat Prahu a vydělat si, než si založí rodinu. Zamířila tedy s kamarádkou, která jí ten nápad vnukla, do Prahy a našly si tam práci v baru.

Protože ale byla naše Jana chytrá, našla si rychle práci na recepci jednoho z vyhlášených hotelů v centru. Uměla dobře jazyky, tak si díky tomu, na rozdíl od kamarádky, rychle polepšila.

Byla to vyšší společnost

A právě v onom hotelu se seznámila s Reném. On je jedináček a na rozdíl od naší dcery pochází z dost bohaté rodiny. Otec byl kdysi vysoce postavený funkcionář, po revoluci dokázal využít svých styků a znalostí, i peníze udělaly své.

Rendova matka nikdy nepracovala. Je hodně namyšlená a zpočátku nám dávala najevo, že si vedle svého syna představovala někoho úplně jiného. Měla jsem tehdy sto chutí dceru přesvědčit, aby do takového vztahu nešla.

Měla jsem dát na svou intuici, která mi říkala, že takový nerovný vztah nebude dělat dobrotu. Když k nám jednou ta dámička přijela, měla problém přejít i dvorek, ačkoliv byl čistý.

Celou návštěvu seděla v pozoru a s očividným odporem nesla šálek kávy k ústům, aby z něho koutkem úst ochutnala. A pak ho s afektovaným malíčkem vzhůru postavila zpátky na stůl. Pořád se kolem rozhlížela a vrtěla hlavou.

Láska tehdy zvítězila

Nakonec se s naší Janou musela smířit. S Reném se měli tehdy hodně rádi, a když dcera otěhotněla, vzali se. A nastěhovali se k jeho rodičům do vily v Praze. Je opravdu hodně velká.

Dole sídlila nějaká firma, rodiče bydleli v prvním patře a ve druhém dcera se zetěm. Narodila se jim kouzelná holčička Laurinka. Tchyně se úplně proměnila, byla z holčičky naprosto hotová. Prý toužila ještě po dceři, ale už se jí nepodařilo znovu otěhotnět.

Do vnučky se úplně zbláznila. Hlavně byla nadšená z toho, že si prosadila jméno. Laura bylo totiž vždycky jméno pro slečinky z vyšší společnosti. A tak díky naší malé princezně vzala Janu konečně na milost. A začala se snesitelně chovat i k nám.

I když to nikdy nebylo moc vřelé. K nám už vlastně nikdy na vesnici nepřijela, to my jsme museli chodit na návštěvu k nim. Bylo to vždycky psychicky náročné.

Manžel se kvůli tomu naučil šachy, aby mohl hrát s tchánem, a já si doplňovala vzdělání v četbě knih, umění a vážné hudbě. Ale co bychom neudělali pro své dítě a naši úžasnou vnučku, ze které bude, jak tchyně vykřikovala, slavná baletka nebo právnička..

Laurinka byla krásné a hodné dítě. Tchyně dceři dokonce hodně pomáhala, tedy především s vnučkou, hlídala ji, chodila s ní na procházky. Využila každé příležitosti, kdy se s ní mohla pochlubit.

Krize přijde vždycky

Prožívali jsme krásné roky. Jenže to netrvalo dlouho, dcera se začala s manželem náhle odcizovat. Po sedmi letech manželství zjistila, že ji podvádí. Zeť se přiznal, a slíbil, že vztah ukončí.

Jenže už to mezi mladými leželo jako stín, dcera se mu snažila odpustit, ale z jeho strany o to necítila moc velký zájem. Sice ublížil on jí, ale byla to dcera, kdo se snažil, aby se jejich vztah vrátil do doby, kdy bylo všechno v pořádku.

Svůj problém se mnou probírala, protože u nás v rodině jsme si říkali všechno. A mě nenapadlo nic jiného, než vztah zalepit dalším dítětem. Zeť nechtěl, ale dcera ho přesvědčovala tak dlouho, až souhlasil. Podařilo se a před osmi lety se jim narodil syn Matyáš.

Z rodiny jsme se na něj ale těšili jen my a Jana. René dceři, když mu oznámila, že je těhotná, odvětil, že to je její věc. Ať si pamatuje, že on dítě nechtěl. A tchyně jí řekla, že se zbláznila, jak to mohla Lauře udělat?

Vždyť se teď bude muset se sourozencem o všechno dělit a to ona (babička) rozhodně nepřipustí. Laurinka se ale na sourozence těšila. Bohužel mezitím zemřel tchán, který také jako jediný projevil zájem o druhé vnouče. Jeho smrtí ztratila v tom domě Jana veškerou oporu.

To dítě za nic nemůže

Matyášek pochopitelně, jak jsem se naivně domnívala, díru v dceřině manželství nezalepil. Zeť ještě ke všemu tchyni řekl, že byl k jeho zplození Janou donucen, že on další dítě nechtěl. Od té chvíle jejich manželství nestojí za nic.

Dcera s Reném žijí vedle sebe jako dva cizí lidé. Jana se nestará o to, co manžel dělá, on se zase nestará o ní a syna. Zajímá ho jen Laura. Když jsem se ho ptala, proč tedy spolu dál jsou, řekl mi, že by jeho matka nepřipustila, aby se její syn rozvedl.

Co by tomu řekli jejich přátelé. Rozvod totiž v jejich vrstvách neexistuje, rozvádějí se komedianti a různý póvl. Očividně na svou matku čím dál víc dá. Je u ní po celou dobu, kdy přijde domů, u dcery se zdržuje jen, když jde spát.

Matyášek tak vyrůstá v rodině, kde ho miluje jen máma a občas se mu věnuje starší sestra. Jenže ta je teď ve věku, kdy má jiné priority než malého brášku. Ale aspoň mu nedává najevo nezájem jako jeho otec, nebo ho přímo neodmítá, jako jeho babička.

Chci, aby se vrátila

Jsem z této situace zoufalá. Matyášek je přitom tak milý kluk, skromný, tichý, určitě cítí ten nezájem ze strany otce i babičky. Dcera se s ním o tom nechce bavit, aby ho tím netrápila. My se ale jako rodina semkla.

Po narození Matyáška Janě všichni pomáháme, i její bratr a sestra. Vychovali jsme své děti zkrátka dobře. Díky tomu jsme zase hodně spolu. Kdykoliv Jana potřebuje, jsme po ruce. Nic jí nevyčítáme a hlavně chápeme, že vnouček za nic nemůže.

My rozdíly mezi vnoučaty neděláme. Několikrát jsme jí dokonce nabídli, ať se na všechno vykašle a vrátí se k nám domů. Pro ni i děti je v našem domě místa dost. Občas se zdá, že o tom uvažuje.

Jenže je tady problém v tom, že Laura by se určitě odstěhovat z Prahy odmítla. A i kdyby náhodou souhlasila, bude problém se zetěm a tchyní. Ti budou stoprocentně proti, aby jejich milovaná hvězda Laurinka odešla někam na vesnici.

A tak se dcera bojí, aby o ni nepřišla a dál snáší ty útrapy a ponižování. Marní svá nejlepší léta a jednou tak poslední šanci být ještě s nějakým mužem šťastná

Helena (63), Olomoucko

reklama
Související články
24.4.2024
U nás doma panovala vždycky přísná výchova, vojenský řád a disciplína! Svou lásku nám tatínek s maminkou projevovali minimálně a já tím trpěla. Celé moje dětství bylo strašné, ani dnes, po tolika letech, na něj nevzpomínám ráda. A můj bratr taky ne. Náš domov nebyl o klidu, rodinném zázemí a něžné náruči. I když nás rodiče asi milovali. Nevím, jak se mohli ti dva najít nebo zda se maminka přizp
16.4.2024
Když jsem slavila šedesáté narozeniny, číšník mi přinesl obálku. Ale nebyly tam peníze. Uvnitř se skrýval můj nejkrásnější narozeninový dárek. Celý život jsem neměla kamarádku. Tedy když nepočítám Bohunku, ale o tu jsem přišla. S Bohunkou jsme byly spřízněné duše. Než ta první něco dořekla, ta druhá se tomu už smála, až se za břicho popadala. Bohunku nikdy nikdo nenahradil. Všechny ty úžasné
16.4.2024
Stala se ze mě matka samoživitelka, na kterou se začaly dluhy hrnout ze všech stran, a já je nedokázala řešit. Bojím se kvůli tomu znovu vdát. Pokud je žena dobrá máma, tak nedopustí, aby její děti někdo šikanoval a bil. Život s mým manželem bylo peklo. Byl to tyran. Tak jsem sbalila tašky, nasedla s dětmi do auta a odjela. První tři měsíce jsem žila z úspor. Moje práce byla špatně placená. Dět
16.4.2024
Byl tak vlezlý a trapný! Nakonec jsem se ale do něj zamilovala. Dokázal totiž, že je to muž, o kterého se může žena v nouzi pevně opřít. Měl a jsem o muži svého života přesnou představu a od té jsem se nehodlala vzdálit. Jakmile to nebyl pan Dokonalý, neměl šanci. A tak to bylo i s Ivanem. Potkala jsem ho v době, kdy jsem chodila s Láďou. Toho jsem nekriticky milovala. Byl to krasavec, vysporto
15.4.2024
S mužem jsme 40 let snili o Karibiku. Když jsme na něj našetřili a vyrazili jsme, vrátili jsme se do domova, který byl zcela zničen. Jako náš život. S Karlem nemáme děti. Chtěli jsme, ale nepovedlo se. O to víc jsme si chtěli užít život, abychom si řekli, že jsme jej spolu naplnili. Jezdili jsme na výlety a dopřávali si, avšak nebyli jsme tak bohatí, abychom si jen tak dovolili Karibik, o němž
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
V Indii byly objeveny pozůstatky hada, který mohl být nejdelším na světě
21stoleti.cz
V Indii byly objeveny pozůstatky hada, který mohl být nejdelším na světě
Za hadího rekordmana byl dosud považován Titanoboa cerrejonensis, jehož pozůstatky byly objeveny v roce 2002 v severovýchodní Kolumbii. Žil zhruba před 60 miliony let a dle odhadů mohl měřit kolem 13
Vášnivý drink
tisicereceptu.cz
Vášnivý drink
Vyjádřit lásku lze mnoha způsoby. A k těm nejstylovějším patří koktejl plný neodolatelné chuti. Připravte si drink Red Valentine s rumovou lahůdkou Diplomático a prožijte se svým milovaným protějškem
Udělali Taxisové z císaře dlužníka?
historyplus.cz
Udělali Taxisové z císaře dlužníka?
Císař Matyáš je rudý zlostí. Bohatství státní kasy povážlivě klesá a jemu je jasné, kdo v tom má prsty. „Ti proklatí Taxisové,“ praští rukou do stolu. Právě oni se totiž starají o provoz poštovních linek, výdaje na jejich údržbu ale neplatí. Do kapsy jim plynou jen tučné zisky! Počátky výměny informací sahají hluboko do historie. Stálé
Jak zvládnout nepohodu při sedavém zaměstnání
epochaplus.cz
Jak zvládnout nepohodu při sedavém zaměstnání
Sedavé zaměstnání není rozhodně nic příjemného. Bez pořádné prevence se člověk začne dřív nebo později potýkat se zdravotními neduhy, typu křeče v nohou, bolesti zad a hlavy, bolesti ruky, pálení očí, problémy se zažíváním, nadváha a další. Mnohem lépe je naučit se těmto problémům předcházet, než je později řešit. Nejdůležitějším krokem v boji proti zdravotním problémům způsobeným
Krize mezi Benešovou a Matonohou snad nekončí?
nasehvezdy.cz
Krize mezi Benešovou a Matonohou snad nekončí?
Už dlouho se povídá, že manželství herečky Lucie Benešové (49) a herce Tomáše Matonohy (53) balancuje na hraně rozchodu. Herečka si nedávno vyrazila na dovolenou do luxusních lázní, kdo si ale mysle
Zámek Bečov nad Teplou a Relikviář svatého Maura: Dlouhá cesta k původní kráse
epochanacestach.cz
Zámek Bečov nad Teplou a Relikviář svatého Maura: Dlouhá cesta k původní kráse
Hned po korunovačních klenotech je relikviář svatého Maura považován za nejcennější movitou památku v České republice. A to se přitom zdálo, že tenhle románský skvost už je pro další generace nenávratně ztracen. Všechno začalo na počátku 13. století ve Francii. Biskup Gérard de Rumigny, působící v severofrancouzském městě Cambrai, byl neúnavný v hledání svatých relikvií. Nashromáždil jich hned
Mrtví s olověnou maskou: Co zabilo dva podivínské elektrikáře?
enigmaplus.cz
Mrtví s olověnou maskou: Co zabilo dva podivínské elektrikáře?
Na kopci Morro do Vintém v Brazílii byli nalezeni dva mrtví muži. Co je zabilo, nebylo jasné. Jejich obličeje byly zakryty olověnými maskami a u sebe měli jen papír popsaný čísly a lísteček s instrukc
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Kincugi: japonské umění slepovaných talířů v restauraci The Artisan
iluxus.cz
Kincugi: japonské umění slepovaných talířů v restauraci The Artisan
Moderní česká restaurace The Artisan spojuje gastronomický zážitek s uměleckým dotekem prostřednictvím japonské techniky Kincugi. Výborné pokrmy si teď hosté mohou vychutnat i přímo z originálních tal
Superleggera 80: Jachta inspirovaná klasickými sporťáky
epochalnisvet.cz
Superleggera 80: Jachta inspirovaná klasickými sporťáky
Nizozemská loděnice Oceanco stojí za celou řadou oslňujících lodí. Nyní odhalila novou superjachtu ze série Simply Custom, která vznikla ve spolupráci s italským návrhářským studiem HotLab. Novinka pokřtěná Superleggera 80 se vyznačuje exteriérem inspirovaným sportovními vozy z 60. let a opulentním interiérem připomínajícím luxusní penthouse.   Může se zdát trochu nepatřičné pojmenovat ohromující trup osmdesátimetrové
Jak se žilo kdysi – Česká republika
nejsemsama.cz
Jak se žilo kdysi – Česká republika
Toužíte se projít po živém muzeu, kde na vás dýchne duch dávné doby? Vyrazte do skanzenu! V Čechách i na Moravě jich najdete několik a mnohé z nich jsou unikátní. Obvykle bývá v místě připraven doprovodný program, který dokreslí atmosféru místa a přinese vám neobyčejné zážitky. Muzeum lidových staveb Kouřim Stavitelské památky z území středních, východních a severních Čech najdete v Kouřimi
Straka zlodějka mi přinesla vzácný náramek
skutecnepribehy.cz
Straka zlodějka mi přinesla vzácný náramek
Seděla jsem na terase a byla bezradná. V tom přiletěla až ke mně straka, která upustila svůj lup a zmizela… Nad mou hlavou proletěl velký pták, zakroužil nad terasou a pak přistál na stromě. Seděla jsem tam smutně a kouřila cigaretu za cigaretou. Přišla jsem o místo, byla už tři měsíce na podpoře a manžel byl v částečném