Domů     Nenávidím svoji „macechu“
Nenávidím svoji „macechu“

Svého muže miluju, ale jeho matka byla, je a bude naprosto nemožná. Mezi námi dvěma ke smíru nikdy nedojde. Nyní jsme ale rodina a je to dost neřešitelná situace.

Vím, že se téhle oslavě nevyhnu. Musela bych upadnout do bezvědomí nebo se nechat odvézt záchrankou. Vím, že to budu muset celé přetrpět. Přetrpět svatební večírek, na kterém trpím jen já. Evžen, můj manžel, přestože chápe mé výhrady, je se situací smířený.

I naše děti jsou v pohodě. Jsem tedy asi jediná, kdo se nesmířil s tím, že z mé tchyně se stala i má „macecha“.

Prostě jsme si nesedly

Kláru jsem poprvé uviděla, když mě Evžen přivedl představit rodičům. Pamatuju si na ten její stisk ruky ve stylu leklá ryba a pichlavý pohled, kterým mě prošpikovala skrz naskrz. Už tehdy jsme si nepadly do oka.

Klára se také velice snažila mě Evženovi znechutit a vymluvit. Naštěstí můj manžel je povahou po svém otci, hodný, empatický a zdravě sebevědomý. Nenechal se proto zviklat matčinými důvěrnými informacemi o tom, jaká jsem hrozná.

Manželství pod dohledem

Když jsme se s Evženem rozhodli, že se vezmeme, jeho matka to velice těžce nesla. Hned po svatbě se rozhodla pro pravidelné inspekce u nás doma.

Vždy si našla něco, co se dalo kritizovat a čím mi mohla mávat před očima jako argument pro to, že jsem nemožná ženská a naprosto nevhodná pro jejího syna. Našim konfliktům se tehdy nedalo nijak zabránit. I když jsem se já velice ovládala a Evžen matce domlouval.

Naštěstí tu byla máma

Naše manželství, když opominu tchyni, bylo jinak pohodové. Narodil se nám syn a za rok ještě druhý. Moje máma mi s dětmi moc pomáhala. Měly jsme spolu odjakživa krásný vztah. Byla tomoje velká přítelkyně, autorita, vzor i rádce.

Byla mojí vrbou a dokázala mě vždy podržet, když mě jedovaté řeči tchyně rozhodily. Klára byla tedy dost nepříjemná, ale dokud žil její manžel, dokázala se ještě krotit. Ten bohužel před pěti lety zemřel na infarkt.

Chudák maminka

Pro mého muže byla smrt jeho otce velkou ranou. Měl s ním podobně hezký vztah, jako já s matkou. Jenže tehdy také přišel s myšlenkou, že maminka nemůže zůstat sama. Chvíli jsme se kvůli tomu dohadovali, ale nakonec se přece jen tchyně usídlila v našem bytě.

Měli jsme ho dostatečně veliký, mohla mít svůj pokoj, protože starší syn už bydlel mimo domov. Klára se sice zpočátku držela zpátky, postupem času se ale vrátila do svých starých kolejí. Její utkvělá představa byla, že se doma bude všechno řídit podle ní. Na mě však čekala daleko horší rána.

Strašná diagnoza

Všechno začalo matčinou preventivní prohlídkou u lékaře. Nic ji nebolelo, tělo nechátralo a paměť jela na plné obrátky. Výsledky vyšetření mě ale srazily na kolena. Máma byla prolezlá rakovinou a doktoři nedávali velkou šanci na její záchranu.

Úplně jsem se složila. Máma ale byla statečná a snažila se dál žít co možná normálně jako dřív. Otec celou situaci zvládal dobře a dokonce i moje tchyně se zklidnila a přestala mě neustále popichovat. Bylo to pár měsíců takového podivně poklidného soužití.

Všichni jsme se tak dokázali ovládat až do samého konce. Maminka umřela brzy po Vánocích. Ty s námi ještě stačila oslavit a předat nám krásné dárečky.

Strach o tátu

Po odchodu maminky jsem byla jak ochromená. Jakoby mě půlka odešla. Samozřejmě tu byl Evžen, který byl pro mě velkou oporou, ale tomu jsem se přece jen nemohla svěřovat se všemi svými bolístkami a pocity. Navíc jsem měla strach o tátu.

Tak nějak se podivně stáhl sám do sebe. Jakoby se nás trochu stranil. Stal se z něj tajnůstkář. Dokonce ani nechtěl chodit k nám domů, když jsme ho třeba pozvali na oběd. Měli jsme s Evženem obavy, že se trápí a vyhýbá lidem.

Doufali jsme, že se zase vrátí do života. A otec nás vážně dokázal překvapit.

Už prý není sám

Půl roku po odchodu maminky mě jednou otec zavolal a pozval mě na oběd do restaurace. Potěšilo mě to a říkala jsem si, že se už tolik netrápí. Byl ve výborné náladě a řekl mi hned na začátku, že o něj s Evženem nemusíme mít žádný strach.

Prý se se smrtí matky vyrovnal a pochopil, že život jde prostě dál. Nechce být někde zalezlý v koutě, prý si už dokonce našel přítelkyni. Je pravda, že jsem to nečekala a byla jsem zprvu trochu v šoku.

Já o něj měla strach, že je sám a trápí se kvůli matce a on už si mezitím našel náhradu!

Chvíli ještě mlžil

Evžen mi ale docela rozumně vysvětlil, že je dobře, že táta nezůstává sám. Určitě by si to prý nepřála ani moje maminka. Já musela uznat, že má můj muž pravdu. Jenže táta s tím, aby nám představil svou novou partnerku trochu váhal.

Vůbec jsme netušili, kdo to může být. Mlžil a nijak se neměl k tomu, abychom se poznali. Těsně po ročním výročí matčina úmrtí tedy nakonec řekl, že nám svou partnerku představí.

Jedna velká rodina

Seděli jsme s Evženem netrpělivě u stolu a čekali. Táta i dával na čas. A najednou seobjevil ve dveřích s Klárou. Jeho vyvolená byla moje tchyně! Proto s námi na setkání odmítla jít. S otcem se drželi důvěrně za ruce a sdělili nám, že se chtějí vzít.

Nebyla jsem schopná slova. Zbavila jsem se sice tchyně, která se hned druhý den odstěhovala k tátovi. Mám ale macechu, která zaujala místo mé milované mámy. Pohybuje se v jejím prostoru, používá její věci, nádobí, koupelnu… A jí ji hrozně nenávidím.

Irena G. (49), České Budějovice

reklama
Související články
26.4.2024
Nevím, kde se to v nich vzalo. Stále ode mě něco potřebují. Hlavně peníze. Nestačí jim můj důchod ani úspory, které se rychle tenčí. Dělají si zálusk i na můj domek! Snažila jsem se jim dát všechno, jen aby se necílily ukřivděné a méněcenné oproti ostatním dětem ve třídě. Moje dvě holčičky totiž vyrůstaly bez otce, kterého jsem jim nedokázala opatřit. Pořídila jsem si je takřka na poslední chví
26.4.2024
Moje dcera se trápí a já jí nemohu pomoci. Musí si to vyřešit sama. Ta bezmoc je však strašná, o to horší, když dotyčný nedá na vaše rady a řítí se do problému. Tereza nám nikdy nepředstavovala své chlapce. Prý až to bude vážné, někoho přivede. A přivedla. Dana, který se zdál jako sympaťák. Mladí se vzali, z čehož jsme ani jedni z rodičů nebyli nadšení, protože jsme si mysleli, že mají dost čas
24.4.2024
Mladší sestra byla krásná a zábavná, na rozdíl ode mě. Měla desítky nápadníků, zatímco o mě nikdo nestál a zdálo se, že se nevdám. Vše nasvědčovalo tomu, že zůstanu na ocet. Pomalu jsem se smiřovala s nepopulárním údělem staré panny, která bydlí s rodiči ve velkém bytě, s otcem hraje po večerech karty a s matkou kouká na seriály. Byla jsem nenápadná šedivá myška, pravý opak krásné mladší ses
24.4.2024
Obtočila si kolem prstu nejen mého syna, ale i mého manžela. Musela jsem s ní začít válčit a použít na ni úplně stejnou lest. Zatím mi to vychází. Bylo mi čerstvě padesát, když mi můj jediný syn David oznámil tu velkou novinu, že čekají s přítelkyní miminko. Byla jsem samozřejmě jako budoucí babička nadšená a mého manžela to dojalo ještě víc. Hned druhý den se běžel pochlubit do své oblíbené
22.4.2024
Kde jsem udělala chybu, že jsem syna vychovala jako úplného naivu? Jeho první manželství skončilo katastrofálně. Další žena se nakonec také pěkně vybarvila. Marii si syn vzal hned po maturitě, protože se brát museli. Tehdy to nebylo nic moc výjimečného. U nás v domku bylo místa víc než dost, tak neměli mladí starost, kde budou bydlet. Prostě jsme jim dali dohromady první patro a bylo to. S reko
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Italský novinář na stopě děsivého spiknutí: Tají před námi Vatikán informace o UFO?
enigmaplus.cz
Italský novinář na stopě děsivého spiknutí: Tají před námi Vatikán informace o UFO?
Už dlouhou dobu se spekuluje, že se přímo ve Vatikánu nachází jedno z hlavních center výzkumu mimozemského života. Přísně tajná skupina zvaná Secretum Omega údajně sbírá informace u UFO a předává je p
Expozice kultovní Kachny, která dojela Dakar
iluxus.cz
Expozice kultovní Kachny, která dojela Dakar
Dakarskou kachnu, se kterou zvládla česká děvčata, Barbora Holická a Lucie Engová, dojet jako první Citroën 2CV do cíle Dakar rallye, můžete vidět v rámci nově otevřené pop artové galerie Josefa Rataj
Za prudkým poklesem narozených dětí je drahé bydlení, válka nebo klima
21stoleti.cz
Za prudkým poklesem narozených dětí je drahé bydlení, válka nebo klima
Válka, drahé hypotéky i úzkost z dopadů klimatických změn. To vše jsou podle odborníků důvody prudkého poklesu nově narozených dětí, ke kterému došlo v loňském roce. Obavy z budoucnosti trápí stále ví
Sekaná s houbami
nejsemsama.cz
Sekaná s houbami
Není nad domácí sekanou, a když ji ještě vylepšíte houbami… Ingredience na 6 porcí: ● 800 g mixu vepřového a hovězího masa ● 100 g strouhaného uzeného sýra ● 200 g hub ● 2 lžíce másla ● 100 ml mléka ● 4 vejce ● 2 jarní cibulky ● 1 střední cibule ● 1 červená paprika ● sůl ● čerstvě mletý pepř Postup: V míse smíchejte mleté maso s mlékem a polovinou najemno
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Zápas století: Šachy, které rozhodují o politice
epochalnisvet.cz
Zápas století: Šachy, které rozhodují o politice
S trochou nadsázky jde o nejslavnější bitvu studené války. Proti sobě se postaví dva naprosto odlišní lidé, které spojují jen láska k šachům – ruský kliďas Boris Spasskij (*1937), muž, který si místo emocí zapálí cigaretu a jeho pravý opak, americká neřízená střela a bez přehánění tak trochu exot Bobby Fischer (1943–2008).   Šachová partie
Dostane ji Gránský do postele?
nasehvezdy.cz
Dostane ji Gránský do postele?
Pohledný herec ze seriálu ZOO David Gránský (32) je sice už několik let ženatý, ale dlouhodobě se o něm říká, že je to svůdník. Krásné ženy mu nedopřejí klidného spaní a momentálně je prý úplně vedl
Hlas ze stromu mě zhypnotizoval
skutecnepribehy.cz
Hlas ze stromu mě zhypnotizoval
Objevila jsem strom s puklinou, do které jsem se podívala. Neměla jsem to dělat. Následovalo něco, co mě málem připravilo o život. Když je hezky, vyrážíme s dětmi na výlety. Snažím se v nich už od narození probudit lásku k přírodě, protože město je možná pohodlné a všechno máte na dosah, ale člověk potřebuje přijít i na jiné myšlenky. Jeden z našich výletů
Kuřecí paličky v ohnivé marinádě
tisicereceptu.cz
Kuřecí paličky v ohnivé marinádě
Správně dochucená marináda dokáže obyčejné jídlo vyšvihnout do nebeských výšin. Přesvědčte se sami. Suroviny 8–10 kuřecích paliček sůl, pepř 1 lžíce hořčice 1 lžíce kečupu 1 lžička pálivé ml
Pražské metro: Jezdí pod městem už 50 let?
historyplus.cz
Pražské metro: Jezdí pod městem už 50 let?
Zatímco na povrchu řidiči v kolonách netrpělivě troubí a tramvaje se vlečou, pod zemí to sviští stále stejně rychle a spolehlivě. Praha právě nyní slaví 50 let od chvíle, kdy se první cestující svezli podzemní dráhou. Nápad od Rotta První pokus o výstavbu pražského metra učiní už v roce 1898 známý pražský obchodník a majitel železářství Ladislav
Expolicista znásilňoval a vraždil. Odsedí si 28 let!
epochaplus.cz
Expolicista znásilňoval a vraždil. Odsedí si 28 let!
S nožem v ruce si od bývalé přítelkyně vynucuje pohlavní styk. Pak si ještě vyfotí její intimní partie a fotografiemi ji vydírá. Není ale jediná, na koho si expolicista dovoluje. Znásilnit chce dokonce i vlastní matku. Sousedka jeho běsnění nepřežije. Nejprve se zdá, že se Martin K. (36) trestu za veškeré spáchané ohavnosti vyhne. Někteří
Zámek Bečov nad Teplou a Relikviář svatého Maura: Dlouhá cesta k původní kráse
epochanacestach.cz
Zámek Bečov nad Teplou a Relikviář svatého Maura: Dlouhá cesta k původní kráse
Hned po korunovačních klenotech je relikviář svatého Maura považován za nejcennější movitou památku v České republice. A to se přitom zdálo, že tenhle románský skvost už je pro další generace nenávratně ztracen. Všechno začalo na počátku 13. století ve Francii. Biskup Gérard de Rumigny, působící v severofrancouzském městě Cambrai, byl neúnavný v hledání svatých relikvií. Nashromáždil jich hned