Domů     Přízrak mi byl v patách
Přízrak mi byl v patách

Říká se, že ve chvíli bolestné smrti se duše člověka snaží zachytit všeho, co vidí kolem sebe. Teď už věřím, že na tom něco pravdy bude. Po osudné nehodě před sedmi lety mě totiž začal pronásledovat děsivý přízrak…

Odjakživa jsem byla poměrně dost citlivá, někteří by řekli, že až přecitlivělá. Zejména se mě dotýkaly různé druhy násilí.

Pokaždé, když se v televizi objevily záběry z nějakého neštěstí, tragických nehod, ubližování nebo týrání zvířat, zavírala jsem oči, přepínala na jiný program nebo odcházela z místnosti.

Titulky v novinách u článků o katastrofách jsem rychle přeskakovala, fotky jsem si raději ani neprohlížela. Pokaždé se mi totiž udělalo špatně a zamrazilo mě po celém těle.

Doufala jsem a přála jsem si, abych se nikdy nestala svědkem něčeho podobného na vlastní oči. Život se však našimi přáními neřídí. Bohužel. Na zážitek, který se mi stal před sedmi lety do nejdelší smrti nezapomenu.

Tragická bouračka

Šla jsem tehdy po ulici v centru města, když se náhle přede mnou ozval skřípot brzd, následovaný silným nárazem, řinčením skla a srdcervoucími výkřiky. Strnula jsem na místě. Bála jsem se otočit, ale nemohla jsem ani jít dál.

Nohy jako bych měla přikované k zemi. Lidé kolem mě se začali sbíhat k místu, kde došlo k té strašlivé nehodě. Někteří už při běhu vytahovali mobilní telefony a volali záchranku a hasiče. Skoro proti své vůli jsem se nechala strhnout davem.

Když jsem se přiblížila k místu tragédie a viděla, co se stalo, málem jsem omdlela.

Díval se na mě

Dvě zcela rozbitá a pomačkaná auta byla zaklíněná do sebe a na silnici ležel ve velké kaluži krve těžce zraněný člověk. Velice nahlas naříkal. Zhluboka jsem lapala po dechu. Nevěděla jsem co dělat. Chtěla jsem mu nějak pomoci, utěšit ho, ale nemohla jsem.

Nebyla jsem schopná ze sebe vydat jedinou hlásku. A nejhorší ze všeho bylo, že se mi ten muž díval přímo do očí. Jeho pohled, tak úpěnlivý a prosebný, se do mě přímo zabodával.

Stála jsem na místě jako paralyzovaná a v dálce slyšela houkání sanitky, které vteřinu od vteřiny nabývalo na intenzitě. O chvilku později už po ulici pobíhali zdravotníci a starali se o zraněné. Já jsem se odpotácela stranou. Byla jsem úplně mimo. Domů jsem se vrátila naprosto otřesená.

Špatně jsem spala

Manželovi jsem ihned řekla, co hrůzného jsem zažila. Znal mě za ta léta dobře, takže se mě snažil ukonejšit laskavými slovy a pevným objetím, ale dařilo se mu to dost ztěžka. Teprve, když mi vnutil malého panáka, začala jsem mít své nervy zase pod kontrolou.

Přesto jsem tu noc měla neklidné spaní s nočními můrami. Neustále se mi vybavoval pohled na toho zraněného a naříkajícího muže.

Stál ve dveřích

Uběhl asi týden. Z toho strašného zážitku jsem se celkem vzpamatovala, jenže se začaly dít jiné děsivé věci. Poprvé se to stalo, když jsem byla sama doma a chystala se ven na procházku.

Obouvala jsem se na chodbě, a když jsem pohlédla ke dveřím, vykřikla jsem hrůzou. Stál tam ten zakrvácený muž, kterého jsem viděla ležet na silnici při té nehodě! Tvář měl rozbitou a jeho oči se na mě vyčítavě dívaly.

Rychle jsem sáhla do kabelky pro mobil, ale přízrak vzápětí zmizel. Domnívala jsem se, že šlo možná jen o nějaké vidiny jako pozdní následek nervového otřesu. Hrůzný přízrak se ale začal v dalších dnech objevovat znovu. Pokaždé přišel ve chvíli, kdy jsem to vůbec nečekala a kdy jsem byla sama.

Psycholog nepomohl

Dlouho jsem se bála s tím komukoli svěřit. Dokonce jsem to neřekla ani manželovi. Jenže po měsíci trápení a strachu už na mě bylo jasně vidět, že se něco děje. Tak jsem šla s pravdou ven.

Manžel mě vyslechl, nesmál se mi, ani mě nepodezíral z toho, že bych si vymýšlela. Probrali jsme to spolu a nakonec jsem souhlasila s tím, že zajdu k jeho kamarádovi psychologovi.

Řekla jsem mu totéž, co manželovi – že mě zjevení pronásleduje a objevuje se zcela nečekaně. Bohužel to nebral příliš vážně. Přikládal to, stejně jako zpočátku já, prodělanému šoku. „Chce to čas,“ řekl mi. Přízrak prý určitě zmizí.

Začala jsem pátrat

Jenže nezmizel. Pronásledoval mě i nadále. Začínala jsem z toho pomalu šílet. Nevěděla jsem, co dělat. Jediné, co mě napadlo, bylo, začít se o tu nehodu i samotné oběti více zajímat.

Ze článků na internetu jsem zjistila, že jedinou obětí byl chodec, kterého smetlo jedno z aut, než narazilo do druhého vozu. Pochopila jsem, že to byl právě ten zraněný muž, který se na mě tak úpěnlivě díval a jehož přízrak mě pak začal pronásledovat.

Poslechla jsem radu

Se svými děsivými zážitky jsem se zkusila anonymně svěřit v internetové diskusi, ve které se podobná témata a zážitky řešily. Po pár dnech mi jedna žena poslala na mail soukromou zprávu.

Psala, že přízrakem je určitě duše toho zesnulého a já jsem byla nejspíš posledním člověkem, kterého umírající viděl na tomto světě. Proto se mi prý nyní zjevuje. Nejspíš po mně něco chce.

Žena mi dále radila, abych zjistila, jak se dotyčný jmenoval a kde je pochován. Udělala jsem to.

Klid jeho duši

Ve starých novinách jsem dohledala jeho jméno a díky známému u policie jsem zjistila i kde žil. Od jeho blízkých jsem zjistila, kde je pohřbený, a tak jsem mu na hrob zanesla květiny, zapálila za něj svíčku a pomodlila se za jeho duši.

Ten den se mi přízrak zjevil naposledy. Jeho duše konečně došla pokoje a já opět mohla žít v klidu, beze strachu, dál.

Petra T. (52), Přerov

Předchozí článek
Související články
21.10.2024
Náš praděd krásně maloval, žádný jeho výtvor nám ale po něm nezůstal. Vnuk si jednou koupil obraz v bazaru, byli jsme překvapeni autorem. Svého pradědečka jsem neznala, hodně jsem ale o něm slyšela. Byl to umělec, malíř, který vystavoval i v cizině. Bohužel jsem neměla ani jeho podobiznu a ani žádný z jeho obrazů se v naší rodině nedochoval. Prababička je všechny prodala, aby uživila rodinu
18.10.2024
Když člověk pracuje v nějakém oboru, někdy se stane, že ho jeho práce ovlivní víc, než by si přál. Něco podobného se stalo kdysi i mně. Možná se vám to bude zdát na ženu morbidní, ale celý svůj život jsem pracovala v pohřebním ústavu. Práce, o které málokdo sní, ale já jsem v tomto odvětví byla spokojená, i když to zní zvláštně, uznávám. Těšila jsem se na důchod Po třiceti letech činnosti
18.10.2024
Bouračka, za kterou jsem nemohla, měla své strašidelné pokračování. Pravidelně se mi zjevovala oběť kruté havárie! Můj dědeček Venca byl velký milovník aut. Vlastnil několik starých škodovek, které byly jeho chloubou a klenotem. Dědečkovi jsem pomáhala v jeho dílně Ve své domácí autodílně je opravoval a všelijak vylepšoval. Já jsem ho přitom bedlivě pozorovala, a když mi to dovolil, tak j
17.10.2024
Když jsem se stala babičkou, těšila jsem se z každé návštěvy vnučky. Malá Evička začala hrát hru, že vidí někoho v rohu kuchyně. S manželem Pavlem máme dceru, která nám před pěti lety nadělila vnučku. Úžasnou a velmi bystrou holčičku jménem Eva. Nemohli jsme se dočkat dnů, kdy bude starší a my ji budeme s láskou hlídat. Dětská fantazie Dcera se naší péči nebránila, takže už od roka jsme s
14.10.2024
Byla tma jako vy pytli a my nevěděli, kde bychom složili hlavu. Opuštěné stavení se zjevilo před námi jako zázrakem. Vstoupili jsme dovnitř. Obloha byla plná hvězd a měsíc se chystal dorazit do zářivého úplňku. S tehdejším partnerem jsme rádi v době svého mládí jezdili na výlety, toulali se přírodou se psem a užívali si života. Tak tomu bylo i tentokrát. Místo, kde jsme se chtěli uložit ve spac
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Jachnické se nelíbil vlastní hlas
nasehvezdy.cz
Jachnické se nelíbil vlastní hlas
I když se v posledních letech objevuje Stanislava Jachnická (59) častěji i na televizní obrazovce, její hlas byl dlouho tím jediným, podle čeho ji diváci mohli poznat. A nutno říct, že herečku to nija
Český ráj uprostřed Indického oceánu
rezidenceonline.cz
Český ráj uprostřed Indického oceánu
Jeden z neluxusnějších resortů na světě vyrostl na nevelkém ostrově v severní části Malediv. Na neobydleném místě, kde domorodci donedávna pouze „externě“ pěstovali melouny a papáju. Úchvatný areál zahrnující třiačtyřicet soukromých vil s bazénem, pět rezidencí a jednu Romantic vilu vystavěl jeden z nejbohatších Čechů: Jiří Šmejc zaujímá podle Forbesu na prestižním českém žebříčku devátou příčku. Tropický Želví ostrov má pronajatý
Slavnostní otevření Kláštera minoritů Praha
epochanacestach.cz
Slavnostní otevření Kláštera minoritů Praha
Na přelomu září a října vstoupil KLÁŠTER MINORITŮ SV. JAKUBA do nové etapy své historie, která bude spojena se vzděláním, kulturou a podporou českého podnikání. Slavnostní otevření prostor prodchnutých unikátním geniem loci proběhlo 28. září za přítomnosti významných hostů. Podnikatelská platforma Helas byla přizvána ke správě a realizaci obnovy unikátních prostor KLÁŠTERA MINORITŮ SV. JAKUBA,
Jak dovolená změnila můj život
skutecnepribehy.cz
Jak dovolená změnila můj život
Když jsem chodila do první třídy, nastěhovala se do našeho domu rodina s malým synem. Tomík chodil do třetí třídy a nejvíce se kamarádil se mnou. Synovi našich nových sousedů jsem se líbila už tenkrát. Pamatuji si, že když jsme si s mojí sestřenicí a Tomíkem u nás hráli, můj kamarád řekl, že až budeme velcí, vezme si
Mystický Žižkův dub: Navracelo jeho dřevo mládí?
enigmaplus.cz
Mystický Žižkův dub: Navracelo jeho dřevo mládí?
Do malé jihočeské vesničky se vrací vetchý stařec. V nůši na zádech má chrastí a několik polen. Pocházejí ze stromu, pod nímž se narodil Jan Žižka z Trocnova. Jakmile se stařík dřeva dotkne, nestačí s
Uhrančivě zelený Worldtimer od Frederique Constant
iluxus.cz
Uhrančivě zelený Worldtimer od Frederique Constant
Až dosud byly hodinky Classic Worldtimer Manufacture laděny do tří dominantních barev na naší planetě: denní bílé, noční černé a oceánské modré. Nyní do série přibyly dvě nové limitované edice ve čtvr
Epidemie halucinací v americké nemocnici: Předávali si lidé přeludy jako nemoc?
epochalnisvet.cz
Epidemie halucinací v americké nemocnici: Předávali si lidé přeludy jako nemoc?
Pojmem halucinace označujeme poruchu vnímání, při které lidé vidí něco, co ve skutečnosti neexistuje. Je ale možné, aby mělo několik lidí stejnou halucinaci? Podle odborníků ne, jenže přesně to se před několika lety stalo a dodnes se tuto záhadu nepodařilo objasnit.   V roce 2016 zasáhla nemocnici ve městě Coos Bay v americkém Oregonu záhadná epidemie halucinací,
Ústní bakterie dokáže „rozpustit“ rakovinu
21stoleti.cz
Ústní bakterie dokáže „rozpustit“ rakovinu
Nedávný objev britských vědců přinesl zcela nový pohled na bakterii Fusobacterium, která se běžně vyskytuje v ústech. Tato bakterie, dříve spojovaná spíše s negativními účinky, například s progresí ra
Chilli con carne s vařenou rýží
tisicereceptu.cz
Chilli con carne s vařenou rýží
Luštěniny zasytí, obsahují bílkoviny a velké množství vlákniny. Ingredience 1 lžíce řepkového oleje 1 střední cibule 280 g hovězího mletého masa 1 lžička mleté sladké papriky ¼ lžičky kajens
Skončily Hitlerovy jaderné ambice na dně jezera?
historyplus.cz
Skončily Hitlerovy jaderné ambice na dně jezera?
Norský odbojář ze břehu bedlivě pozoruje vzdalující se plavidlo. „3… 2… 1…,“ odpočítává druhý s očima přilepenýma na vteřinovou ručičku hodinek. Pak se ozve mohutná exploze a z lodi se vyvalí sloup dýmu. Vyšlo to! Jejich radost z úspěšně vykonané operace však kazí výčitky. Na lodi totiž byli i jejich lidé.   Kdo první přijde s atomovou
České druhy rostlin z přírody mizí, nahrazují je nepůvodní
epochaplus.cz
České druhy rostlin z přírody mizí, nahrazují je nepůvodní
Tým botaniků odhalil významné změny v rozšíření druhů české květeny. Jejich studie analyzovala ústup i šíření jednotlivých druhů flóry na českém území od roku 1960. Nová studie vznikla na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity ve spolupráci s Botanickým ústavem Akademie věd ČR, Univerzitou Karlovou a Vídeňskou univerzitou a byla publikována v mezinárodním odborném časopise Biological Conservation.
Jak na to: Zdravé nehty jako ze salonu
nejsemsama.cz
Jak na to: Zdravé nehty jako ze salonu
Ostříhat, zapilovat, nalakovat a je to. Kéž by to bylo tak snadné! Pokud se vaše nehty pořád lámou a třepí, je potřeba se o ně trochu víc starat. Dokonale upravené nehty jsou naší vizitkou. Jenže ne vždycky jsou perfektní. Naučte se o ně správně pečovat a blýskněte se manikúrou jako ze salonu. Na co se zaměřit a co všechno změnit? 1.