Domů     Skladba mě pronásledovala
Skladba mě pronásledovala

Bylo mi necelých třicet. Měla jsem skvělou práci, po jaké jsem vždy toužila, a pronajala jsem si hezký malý byt. Jenže jsem v něm nebyla tak docela sama…

Každé dítě má svoji vysněnou profesi. Já jsem vždycky toužila po tom, stát se právničkou. Po gymplu jsem se přihlásila na právnickou fakultu. Poprvé to nevyšlo. Já jsem to ale nevzdala.

Rok jsem chodila na brigády a šprtala jsem se, a přihlášku jsem si podala i rok nato. A uspěla jsem. Dokonce jsem byla mezi desítkou nejlepších. Studium samo o sobě bylo náročné, ale zvládla jsem to.

Nakonec jsem v osmadvaceti úspěšně odpromovala a následně jsem si začala hledat práci i vlastní bydlení.

Vysněné zaměstnání

V obou případech mi šlo štěstí naproti. Absolvovala jsem asi tři pohovory, když mi z jedné advokátní kanceláře zatelefonovali, že o mě mají zájem.

Nabízeli mi místo asistentky, což znamenalo různé pochůzky a udržení kanceláře v chodu, s tím že mě postupně zaškolí a zasvětí i do různých projednávajících případů.

Vzhledem k tomu, že bylo místo volné ihned a navíc za slušné peníze, tak jsem ho bez dlouhého zaváhání přijala. Všichni kolegové, vlastně nás tam bylo dohromady jen pět, byli moc milí a přátelští. Okamžitě mi nabídli tykání a přijali mě mezi sebe.

Nezacházeli se mnou jako s poskokem, i když jsem vlastně byla taková holka pro všechno, ale brali mě jako sobě rovnou.

Hledání bytu

Po třech měsících, kdy už jsem měla z platu něco ušetřeno, jsem se začala poohlížet po vlastním bydlení. Jednou jsem se o tom mezi řečí zmínila i v práci a kolega Hynek mi hned řekl, že ví o jednom pronájmu garsonky a nabídl se, že mi domluví prohlídku.

Byt byl sice malý, ale zato kompletně zařízený, včetně nábytku. Dokonce tam byl i klavír. Na základní škole jsem na hodiny klavíru chodila a tak mě okamžitě napadlo, že bych mohla své prsty trochu oprášit a občas si zahrát. Hraní na piano mi vždy přinášelo velkou radost.

Překrásná melodie

Byt jsem si pronajala a hned následující víkend jsem se nastěhovala. Byla neděle večer a já jsem byla po celodenním vybalování krabic už úplně unavená. Natáhla jsem se na pohovku, že si na chvilku odpočinu, ale vysílením jsem usnula.

Probudila jsem se až uprostřed noci. V bytě byla úplná tma a v místnosti tiše hrála hudba. To je divné, pomyslela jsem si. Rádio jsem si nepouštěla. Nejspíš to je od sousedů, napadlo mě a zaposlouchala jsem se do těch krásných tónů.

Pak jsem ale ke svému překvapení zjistila, že hudba vychází z rohu, kde stálo piano. Polekaně jsem vyskočila z pohovky, ale v tu chvíli hudba utichla. Usoudila jsem, že se mi to nejspíš všechno jen zdálo a šla jsem spát.

Neobyčejný nález

Druhý den, když jsem se vrátila z práce a dovybalila zbylé věci, jsem se posadila ke klavíru. Zahrála jsem jednoduchou stupnici, abych si rozcvičila prsty a pak vzpomínala na nějakou skladbu, kterou bych dovedla ještě zahrát. Žádná se mi ale nevybavovala.

Vstala jsem a přetřela na desce klavíru prach. Pak jsem ji otevřela a nahlédla dovnitř. K mému překvapení jsem tam objevila list papíru – byl to notový zápis. Nejspíš nějaká vlastní tvorba, pomyslela jsem si a sfoukla z papíru prach. Chvíli jsem noty studovala.

Pak jsem postavila papír na stojáček a zkusila jsem skladbu přehrát. Nebyla jednoduchá, ale nevzdávala jsem to. Po několika pokusech se mi ji podařilo jakžtakž plynule přehrát celou. Byla pěkná, ale smutná.

Znovu jsem si papír prohlédla a přitom jsem si všimla, že je v pravém horním rohu napsané „Pro babičku“. Dojalo mě to.

Zvláštní sen

Skladba mě fascinovala natolik, že jsem ji hrála pořád znova a znova. Když jsem se podívala na hodiny, bylo už skoro jedenáct. Zaklapla jsem klavír a šla jsem spát. Zdálo se mi o dívce, která seděla u klavíru a svými drobnými prsty tančila po klávesách.

Hrála přenádherně. Nad ní stála starší žena a s láskou ji pozorovala. „Jednou ti něco krásného složím,“ řekla dívka. Žena ji pohladila po rameni a políbila do vlasů. Pak jsem se probudila.

Z bytu se ozývala hudba

V práci jsem se celý den nemohla na nic pořádně soustředit. Neustále jsem myslela na svůj sen a hledala v něm nějaký skrytý význam. Když jsem pak k večeru přišla domů a odemykala dveře od bytu, málem jsem dostala infarkt. Z bytu vycházela hudba.

A ne tak ledajaká – jednalo se o tu klavírní skladbu. Nejprve mě napadlo, že se ke mně někdo vloupal, ale vzápětí mi došlo, že je to hloupost – vždyť bylo zamčeno! Jen co jsem do bytu vstoupila a zavřela za sebou dveře, tak hudba utichla.

Prošla jsem pokoj a vše bylo na svém místě. Nešlo mi to na rozum.

Dárek jsem předala

Začala jsem pátrat po tom, kdo žil v bytě přede mnou. Od jedné sdílné sousedky jsem se dozvěděla, že tam bydlela mladá klavíristka. Před půl rokem však tragicky zemřela. Porazilo ji auto.

Když jsem se sousedky zeptala, zda neví něco o její rodině, řekla mi, že dívka měla pouze babičku, která žije v jednom domově s pečovatelskou službou. Dokonce mi prozradila, ve kterém. Ani nevím, co mě to napadlo, ale rozhodla jsem se, že ženu navštívím.

Notový zápis jsem vzala s sebou. Ženě jsem se představila a pak jsem jí v krátkosti vylíčila, co se mi v bytě přihodilo. Při mém povídání se žena smutně usmívala. Nakonec jsem vytáhla z tašky noty a podala jí je. „Jsem si jistá, že se jedná o skladbu, kterou pro vás vnučka složila.“

Žena si noty přiložila k hrudi a rozplakala se. „Ano, já vím, říkala mi, že má pro mě k sedmdesátinám jedinečný dárek.“ Od toho dne se už v bytě žádná melodie neozvala.

Michala G. (44), Praha

reklama
Související články
30.4.2024
Kolem zapáleného ohně se nás sešlo devět. Myslely jsme si, že to bude jenom zábava, naše kouzlení ale začalo působit. Proutěná koštátka čarovala a plnila naše přání. Na tento svátek se vždycky těšíme. Dodnes hledáme se sestrou Madlou, kam bychom vyrazily a pořádně si filipojakubskou noc neboli čarodějnice užily. Jednou v mládí jsme vzaly i naše dvě kamarádky Soňu a Milenu. Vyrazily jsme do vedl
30.4.2024
Nikdy bych nevěřila, že se ta zlá holka někdy změní. Byla sobecká, povýšená, nikomu nepřála nic dobrého. Jednou změnila šatník a stal se snad zázrak. Už jako malá bývala Martina zlá a sobecká. Slyšela jsem o ní jen to nejhorší, a to nejen od spolužaček, ale i od její starší sestry Agáty. Byl to užalovaný, rozmazlený fracek. V dětství si vybrečela na rodičích několik zvířat, o které se pak nikdy
30.4.2024
Jel jsem za svými rodiči do jedenáctého patra, když se výtah porouchal. V rohu se náhle objevila temná postava. Stála a nic neříkala. Pak mě náhle vyhodila z výtahu ven. Zmáčkl jsem tlačítko a přivolal si výtah. Než přijel, obkroužily mě vzpomínky na dětství, které jsem v okolí paneláku, kde žili mí rodiče, strávil. Uplynulo už třicet let od doby, kdy jsem se odstěhoval a začal samostatně svůj
25.4.2024
Objevila jsem strom s puklinou, do které jsem se podívala. Neměla jsem to dělat. Následovalo něco, co mě málem připravilo o život. Když je hezky, vyrážíme s dětmi na výlety. Snažím se v nich už od narození probudit lásku k přírodě, protože město je možná pohodlné a všechno máte na dosah, ale člověk potřebuje přijít i na jiné myšlenky. Jeden z našich výletů se mi ale málem stal osudným. Starý
25.4.2024
Potřebovala jsem se přesvědčit, že mě neklame zrak, a tak jsem udělala pokus. Talisman z Afriky v sobě skrýval pozitivní energii! Magické věci nemusí být jen nebezpečné. Věřte, nebo ne, ale mohou mít i zázračné účinky! Už řadu let jsem svědkem toho, jak darovaná figurka působí kladně na náladu lidí. Synovec byl zapálený cestovatel Já osobně jsem na cestování nikdy moc nebyla, ale ve svém
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Magická noc čarodějnic mi nachystala překvapení
skutecnepribehy.cz
Magická noc čarodějnic mi nachystala překvapení
Byla jsem zamilovaná do pohledného spolužáka Lišky, který si mě nevšímal. Přesto jsem doufala, že se během pálení čarodějnic sblížíme. K čarodějnicím neboli třicátému dubnu se upínaly veškeré mé naděje. O té magické noci jsem věděla nemnoho, neboť jsme se o takových věcech ve škole neučili, ale babička říkávala, že je to noc zázraků. Filipojakubská nebo také Valpuržina
Zámek Kynžvart: Dřevomorka už dávno neřádí
epochanacestach.cz
Zámek Kynžvart: Dřevomorka už dávno neřádí
Zámek Kynžvart je vystavěn v kombinaci klasicismu a empíru a od roku 1828 v něm sídlilo muzeum, jedno z nejstarších v Čechách. Býval letním sídlem hraběte a diplomata poloviny 19. století Klemense Metternicha, a proto se v něm také odehrálo mnoho významných setkání evropských politiků. Navštívil ho ale například také básník Johann Wolfgang Goethe. Poté, co byl zestátněný zámek v roce
Nově otevřený Koscom Servis překvapí svou prostorností
iluxus.cz
Nově otevřený Koscom Servis překvapí svou prostorností
Už téměř 35 let představuje hodinářství Koscom synonymum pro spolehlivost a kvalitu v oblasti péče o hodinky, a to nejenom mechanické. S blížícími se oslavami výročí se vedení společnosti rozhodlo svo
Vynutí si Krejčíková svatbu?
nasehvezdy.cz
Vynutí si Krejčíková svatbu?
Jsou už mnoho let zasnoubeni, přesto se krásná Aneta Krejčíková (32) veselky stále nedočkala. Povídá se, že už toho má dost a rozhodla se jednat. Jednou už se prý blondýnka ze seriálu Ulice se svým p
S mongolskými válečníky obětovali jejich koně
historyplus.cz
S mongolskými válečníky obětovali jejich koně
Přesily se nezaleknou. V bitvě u slezské Lehnice 20 000 mongolských lučištníků na koních roku 1241 rozpráší třicetitisícové vojsko křesťanů. V Evropě diví kočovníci, kteří se přemísťují z místa na místo závratnou rychlostí, vyvolají paniku.   Rychlí a nezávislí Proženou se celou Asií jako vítr. Denně mohou urazit až 160 kilometrů. Za takovou rychlost mongolští
Nazar: Oko proti zlých pohledům
epochalnisvet.cz
Nazar: Oko proti zlých pohledům
Modrá, bílá, světlemodrá, tmavomodrá. Co je to za podivnou duhu? Na mysli máme nazar neboli oko zla. Prý jednoduchý návod na to, jak přežít veškerou závist a zlobu okolního světa! V modrých očích některé kultury vidí zlo. Například Turci, ale i Řekové. Když mezi ně, typicky hnědooké, přicházejí ze severní Evropy nositelé očí blankytných,
Nepečený borůvkový cheesecake
nejsemsama.cz
Nepečený borůvkový cheesecake
Sladkost, kterou budete muset připravovat každou neděli. Ingredience: ● 130 g sušenek (Lotus, Club nebo Bebe) ● 60 g másla ● 500 g mascarpone ● 200 g sýru Philadelphia ● 200 g vysokotučné smetany ● 120 g moučkového cukru ● 200 g borůvek (nebo jiného bobulového ovoce) Postup: Rozdrťte sušenky. Můžete je dát do igelitového sáčku a paličkou je nadrtit nebo vám pomůže kuchyňský robot. Nadrobno
Bestie ze Zliechova: Lehotský mrtvoly obětí pálil
epochaplus.cz
Bestie ze Zliechova: Lehotský mrtvoly obětí pálil
I když se některé české „kriminálky“ doslova hemží sériovými vrahy, ve skutečnosti není řádění takových zabijáků v srdci Evropy nijak časté. A to se netýká jen České republiky, ale i Slovenska. Ovšem na jaře 2022 napíšou slovenští zástupci justice tečku v kauze, v níž sériový vrah skutečně figuruje. Jeho jméno je Miroslav Lehotský. Vztah se
Zapomenuté příběhy z výstavby metra: Razicí štít s ručními sbíječkami, Nuselák jako anténa a důkaz, že i tunel se dá plavit
21stoleti.cz
Zapomenuté příběhy z výstavby metra: Razicí štít s ručními sbíječkami, Nuselák jako anténa a důkaz, že i tunel se dá plavit
Pražské Metro slaví 50 let a jako oslavu přinášíme vzpomínky pamětníků a dokumentů z firemních archivů – přehlídku zapomenutých příběhů. Zaměstnanci Metrostavu, respektive původního státního podniku V
Smrt ve jménu černé magie: Stojí za neobjasněnými vraždami exotický africký kult?
enigmaplus.cz
Smrt ve jménu černé magie: Stojí za neobjasněnými vraždami exotický africký kult?
Rituální vraždy a lidské oběti bohům jsou charakteristické pro mnohé kultury v pravěku. Ale lze na ně narazit i v moderní době. Tradice rituálních vražd je u některých kultů stále živá a neodradí ji a
Řezy s drobenkou
tisicereceptu.cz
Řezy s drobenkou
Ještě předtím, než nanesete na těsto tvarohovou náplň, potřete ho džemem. Ingredience Na těsto 300 g hladké mouky 150 g změklého másla 1 vejce 100 g cukru 1 lžička nastrouhané citronové k
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř