Domů     Přízrak vedl moje kroky
Přízrak vedl moje kroky

Každého z nás v životě občas potkají nevysvětlitelné události. Některé zůstanou velkou záhadou, u jiných, po nějaké době, zjistíme, že měly svůj smysl.

Mnoho let jsem pravidelně docházela do jednoho krytého bazénu. Plavání pro mě bylo vždycky způsobem, jak si vyčistit hlavu a nabrat síly do dalšího pracovního kolotoče.

Plavu už od svých šesti let, byla jsem i v plaveckém oddílu a na střední škole jsem se tomuto sportu věnovala i závodně. Je to prostě taková moje „droga“.

Teď, když jsem starší už si zajdu zaplavat jen občas, abych se protáhla, ale tehdy, před patnácti lety jsem chodila pravidelně třikrát týdně.

Sportovní odpoledne

Čas od času se mnou na plavecký stadion chodila i moje kamarádka Sandra, ale protože byla ještě vytíženější než já, tak jí to ne pokaždé vyšlo. Toho dne, kdy se mi stala ta podivná příhoda, na kterou stále nemohu zapomenout, se mnou nebyla.

Všechno probíhalo zdánlivě jako kdykoliv jindy. Bylo zimní odpoledne, všední den, a v bazénu nebylo tolik lidí, jako třeba během léta nebo o víkendu.

Zavedená rutina

Měla jsem vždy stanovený pevný řád. Uplavala jsem určitý počet bazénů, pak jsem si šla sednout do vířivky a po deseti minutách jsem si dala druhou porci plavání, kterou jsem jednou za čas zakončila ještě půlhodinovým posezením v sauně. Ten den se ale stalo něco podivného.

Nohy mě neposlouchaly

Už když jsem přicházela k vířivce, cítila jsem, jak mám těžké nohy. K vířivce jsem se doslova ploužila. Vylekalo mě to a na okamžik mě dokonce napadlo, jestli se o mě nepokouší nějaké mdloby nebo mrtvice.

Točila se mi hlava a nebyla jsem skoro schopná udělat pár kroků. Nepatřím k těm lidem, kdo se hned vzdávají, a tak jsem se silou vůle došourala až k vířivce a uklidňovala se tím, že jakmile si odpočinu v horké perličkové lázni, nepříjemný stav pomine. Nepominul.

Upřeně na mě hleděla

Všimla jsem si, že i lidé kolem vidí, že se mnou něco není v pořádku. Zejména jedna mladá dívka se na mě dívala tak upřeně, až jsem měla pocit, že mi vidí hluboko do duše. Z toho jejího pohledu se mi začala točit hlava ještě víc.

Do vířivky jsem nakonec vůbec nevstoupila. Otočila jsem se a kráčela zpátky k bazénu. V tu chvíli jako by ze mě ta závrať najednou spadla.

Vedla mě zpátky k bazénu

Pomyslela jsem si, že to byla opravdu jen nějaká chvilková slabost, možná z přepracování a chtěla jsem se tedy vrátit do vířivky, jak jsem měla v plánu. Jenže, když jsem si to k ní namířila, ty šílené pocity se okamžitě vrátily.

A znovu jsem před sebou spatřila onu podivnou dívku, která mě doslova propalovala pohledem. To vše se odehrávalo v průběhu snad minuty nebo minuty a půl. Pak jsem cítila, jak mě oči dívky přímo hypnotizují a posílají zpátky k bazénu.

Topící se chlapec

Dokráčela jsem tam skoro proti své vůli. A náhle jsem to spatřila: tělo malého kluka, které leželo pod vodou u kraje bazénu. Byla jsem jediná, kdo si ho všiml.

Dala jsem se do křiku, abych na topícího se chlapce upozornila a „zalarmovala“ místního plavčíka, a vzápětí jsem sama skočila do vody a snažila se ho vytáhnout. Tělo bylo bezvládné a já se obávala nejhoršího. Kdo ví, jak dlouho už kluk pod vodou byl.

Seběhli se lidé, včetně plavčíka, a pomohli mi dostat chlapce z vody. Okamžitě začaly oživovací pokusy. V duchu jsem se modlila, aby vše dobře dopadlo. Když jsem se podívala o kousek dál, znovu jsem spatřila tu tajemnou dívku. Připadalo mi, že se na mě usmívá a pokyvuje hlavou.

Rozplynula se do ztracena

Za chvíli přijela záchranná služba. Zatím vše vypadalo dobře, protože se podařilo u topícího se dítěte obnovit životní funkce. Byla jen otázka, jak dlouho pod vodou strávil a zda nedošlo k poškození mozku.

Až nyní mi došlo, že všechny mé předchozí zdravotní komplikace najednou zmizely. Už jsem zase normálně dýchala a chodila. Ještě jednou jsem pak spatřila onu záhadnou dívku. A pak se ve mně skoro zastavil dech. V jediném okamžiku totiž zmizela. Stála tam, a najednou byla pryč!

Musel to být přízrak

Teprve v ten okamžik mi začalo pomalu všechno docházet. Ta dívka, kterou jsem viděla nejspíš jen já jediná, nebyla běžná návštěvnice bazénu. Muselo se jednat o nějaký přízrak, který mě násilím dostal k místu, kde se odehrávala kritická situace.

Jediné, čemu jsem nerozuměla a co nejspíš nikdy nezjistím, bylo, proč si ze všech lidí u bazénu vybrala právě mě.

Byl to strážný anděl?

O osud dotyčného chlapce, který se v bazénu topil, jsem se zajímala dál. Byla jsem ráda, že se v nemocnici zcela zotavil bez jakýchkoliv následků a za několik málo dní byl propuštěn domů. Záchrana tak přišla opravdu v pravý čas.

Netuším, proč si ten přízrak dívky vybral zrovna mě, a dodnes ani nevím, co vlastně byla zač. Kamarádka, které jsem celou tu příhodu později vyprávěla, si myslí, že se jednalo o strážného anděla onoho malého kluka.

Kdo ví, možná má pravdu a každý z nás máme nad sebou někoho, kdo nad námi drží ochrannou ruku.

Alžběta Z. (62), západní Čechy

reklama
Související články
5.5.2024
Byl to žertík, kterým jsem všechny zaskočila. Nakonec jsem ale byla zaskočena já. Splnil snad kamínek na mém krku moje slova? V  tom malém městečku na jihu Moravy jsme se ocitli s přítelem náhodou. Ten kámen na tržišti mě zaujal hned, jak jsem ho uviděla. Když jsem ho vzala do ruky, už jsem se ho nemohla vzdát. Paní se na mě vlídně usmála a řekla, že to je dobrá volba. Měsíční kámen totiž přita
5.5.2024
Bylo to neuvěřitelné, ale v telefonu jsem skutečně slyšela jeho hlas. Můj děda se mi ozval naprosto nečekaně po své smrti z onoho světa! Měla jsem svého dědečka Michala moc ráda a zastala jsem se ho, když ho ostatní z rodiny během jedné oslavy pomlouvali. Co následovalo, to jsem opravdu nečekala. Když jsem odcházela z té oslavy, netušila jsem, co druhý den zažiji. Existuje posmrtný život?
4.5.2024
Od dětství jsem trpěla záhadnou nemocí. Nikdo mi nedokázal pomoci. Až minulý život ukázal příčinu. Prvně se mi to stalo jako miminku a s naprostou pravidelností se ten nevysvětlitelný „problém“ opakoval každý rok – vždy ve stejném období. Tu záhadnou nemoc nedokázal nikdo nikdy rozluštit, až do mých třiatřiceti let. Do roka a do dne V čem spočívala ta moje podivná choroba? Na dlaních se m
30.4.2024
Kolem zapáleného ohně se nás sešlo devět. Myslely jsme si, že to bude jenom zábava, naše kouzlení ale začalo působit. Proutěná koštátka čarovala a plnila naše přání. Na tento svátek se vždycky těšíme. Dodnes hledáme se sestrou Madlou, kam bychom vyrazily a pořádně si filipojakubskou noc neboli čarodějnice užily. Jednou v mládí jsme vzaly i naše dvě kamarádky Soňu a Milenu. Vyrazily jsme do vedl
30.4.2024
Nikdy bych nevěřila, že se ta zlá holka někdy změní. Byla sobecká, povýšená, nikomu nepřála nic dobrého. Jednou změnila šatník a stal se snad zázrak. Už jako malá bývala Martina zlá a sobecká. Slyšela jsem o ní jen to nejhorší, a to nejen od spolužaček, ale i od její starší sestry Agáty. Byl to užalovaný, rozmazlený fracek. V dětství si vybrečela na rodičích několik zvířat, o které se pak nikdy
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Jindřich II. & Diana z Poitiers: Milenka dostala darem korunovační klenoty
historyplus.cz
Jindřich II. & Diana z Poitiers: Milenka dostala darem korunovační klenoty
V očích krále Františka I. se zračí zoufalství. „Copak vy jste mého syna někdy viděla veselého?“ otočí se na hraběnku Dianu z Poitiers. Pohledná Francouzka se jen lišácky usměje. „Nechte to na mně, Sire. Udělám ho svým rytířem,“ slíbí mu nakonec. Tento úkol splní nade vše očekávání. Princ Jindřich (1519–1559) se do půvabné vdovy, která je o
Pečená kořenová zelenina s medem
tisicereceptu.cz
Pečená kořenová zelenina s medem
Zeleninu si vyberte podle chuti nebo toho, co máte zrovna doma k dispozici. Potřebujete 1,5 kg kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer, dýni, pastinák, batáty, červenou řepu…) 1 palici česneku
Na vázách Františka Jungvirta se zabydleli brouci, žáby a ještěrky
iluxus.cz
Na vázách Františka Jungvirta se zabydleli brouci, žáby a ještěrky
Sklářský designer, výtvarník a malíř skla František Jungvirt se ve své nové sběratelské sérii uměleckých váz přenesl do zvířecí říše. Vybrané kusy z jeho stávajících kolekcí Garden a Trifid aktuálně z
Půl roku na ISS – HTC VIVE Focus 3 pomáhá s duševním zdravím i tělem kosmonautů
epochalnisvet.cz
Půl roku na ISS – HTC VIVE Focus 3 pomáhá s duševním zdravím i tělem kosmonautů
Společnost HTC VIVE úspěšně nasadila headset HTC VIVE Focus 3 na mezinárodní vesmírné stanici ISS. Jde o první headset pro duševní zdraví, který dokáže bez problémů každodenně pomáhat veliteli šestiměsíční mise Andreasi Mogensenovi z Evropské vesmírné agentury se zvládáním dlouhého odloučení od Země i blízkých. Nyní přichází další fáze testů, tentokrát zaměřená na udržení kondice a
Novinky ze světa rychlovlaků
21stoleti.cz
Novinky ze světa rychlovlaků
Na počátku dvacátého století představovaly vlaky nejrychlejší dopravní prostředek na delší vzdálenosti. Dnes je v našich očích nahradila letadla. V celé řadě zemí však stále platí, že pokud člověk chc
Krásy skalních měst – Česká republika
nejsemsama.cz
Krásy skalních měst – Česká republika
Toužíte prozkoumat svět mohutných pískovcových věží, skalních stěn a krásných soutěsek? Skalní města jsou cílem mnoha turistů od nás i ze zahraničí. Kam zaplatíte vstupné, a kde můžete krásy přírody obdivovat zdarma? Pravčická brána Nejkrásnějším útvarem zdejší přírody a Národního parku České Švýcarsko je Pravčická brána, která se nachází asi 15 km od Děčína. Rozpětí celého oblouku má neuvěřitelných 26,5
Proč je Sabina Remundová na všechno sama?
nasehvezdy.cz
Proč je Sabina Remundová na všechno sama?
Diváci znají Sabinu Remundovou (51) jako ráznou státní zástupkyni ze seriálu Případy 1. oddělení. V soukromém životě by se ale ráda o někoho opřela. Bohužel je však na řadu věcí sama. Její manžel,
Muzeum v přírodě Zubrnice: Nejmladší skanzen zachraňuje staré tradice
epochanacestach.cz
Muzeum v přírodě Zubrnice: Nejmladší skanzen zachraňuje staré tradice
Oblast Sudet měla po druhé světové válce tu smůlu, že odtud většina původních obyvatel se vztahem k regionu musela odejít. Nepříznivě se to projevilo na stavu krajiny i na architektonických památkách. Najednou se o ty po staletí opečovávané skvosty neměl kdo starat a nikomu na nich nezáleželo. Lidové stavby začaly chátrat, ale staleté dědictví naštěstí nezmizelo
Je těžké stát se andělem, někdy si to zkuste
skutecnepribehy.cz
Je těžké stát se andělem, někdy si to zkuste
Z rozvodu mě vyléčila až opravdová láska. Znovu jsem se vdala a můj druhý muž byl tak báječný, že jsem se po jeho boku změnila k lepšímu. Když mě Pavel opustil, nějakou dobu jsem se domnívala, že to nepřežiju. Samozřejmě že mě všichni ujišťovali, že na to se neumírá, že se dám dohromady, že to spraví jenom čas.
ISS: Spadne do Tichého oceánu?
epochaplus.cz
ISS: Spadne do Tichého oceánu?
Jediná trvale obydlená vesmírná stanice, a to od 2. listopadu roku 2000. Našli bychom ji na naší nízké oběžné dráze ve výšce přibližně 400 kilometrů. Ač to tak astronautům ani nepřijde, má rychlost 27 720 kilometrů v hodině a Zemi tak obíhá zhruba v 92minutové periodě.   Standardně je tu 7 lidí, kteří se mění
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Da Vinciho Vitruviánský muž: Je nejslavnější kresba světa šifrou?
enigmaplus.cz
Da Vinciho Vitruviánský muž: Je nejslavnější kresba světa šifrou?
Po celém světě najdeme šifry. Pokrývají zdi prastarých chrámů, stránky tajemných a nepochopených knih a v některých případech jsou schované i v malbách a jiných uměleckých dílech. To je i případ Vitru