Domů     Nechci platit velké dluhy
Nechci platit velké dluhy

Někdy je třeba dlouho nespekulovat a udělat rychlé rozhodnutí, které vás zachrání před krachem. A to jsme naštěstí udělali.

Dcera se zasněně dívá z okýnka na čtyřpodlažní zanedbaný barák. Projíždíme kolem něho pravidelně každý týden na chalupu. Já už téměř padesát let a moje dcera s mým manželem zhruba pětadvacet. Starý, ošuntělý, rohový dům.

Kdysi byl jistě krásný a honosný, ale zub času se na něm nepěkně podepsal. Ten barák nám byl prostě mnoho let naprosto lhostejný, nevěnovali jsme mu sebemenší pozornost. Teprve zcela nedávno vstoupil do našeho života.

Přišlo předvolání

Vše začalo tím, že jsem ve schránce na dopisy našla upozornění z pošty na doporučenou zásilku. Trochu jsem si zanadávala, že musím na poštu, kde jistě strávím spoustu času, protože tam obvykle bývá plno lidí. Nával je tam prostě vždycky.

Ať jdu ráno, v poledne nebo večer. Pak jsem se ale na poštu přece jen vydala. Vůbec jsem netušila, co by to tak mohlo být úředního. V člověku vždy tak trochu hrkne, když dostane úřední obsílku. „Co jsem provedl? Co je špatně? Kde se stala chyba.

Co po mně zase chtějí?“ Napadne vás okamžitě. A s těmito pocity jsem si i já převzala předvolání k notáři k projednání závěti tety Boženky.

Podivínská tetička

Boženka! Jak jen bych na ni mohla zapomenout, i když jsem ji pravda už dlouho neviděla. Boženka byla moje velmi vzdálená příbuzná. Snad přes koleno mého otce. Moc jsem ji ve skutečnosti neznala, přesto se mi nesmazatelně vryla do mysli.

Co si pamatuji z dětství, tetička byla vždy dobrým zdrojem všech možných spekulací a pomluv. Žila si tak trochu volně jak ten pták, podle sebe a bez zábran. Neustále se někam stěhovala, měnila profese a po roce 89 se vydala na cesty po světě.

Pořád někam jezdila a nebyla skoro k dosažení. Podivínskou tetu jsem viděla málokdy, ale velice jsem ji, jako dítě, obdivovala. Byla pro mě vždy něco tajemného, nedostižného. Tak ráda bych byla stejně svobodomyslná jako ona. To se mi bohužel nikdy nepodařilo.

Neuvěřitelné historky

Dokud jsem byla doma, tetičku jsem čas od času viděla. Přijížděla totiž nečekaně a neohlášeně na návštěvu k mým rodičům. Vždy z rukávu sypala neskutečné dobrodružné historky a já ji poslouchala s otevřenou pusou. Boženka se nikdy nevdala a neměla děti.

Ke mně se ale chovala velice hezky. Nikdy nezapomněla něco zajímavého mi přivézt, pohrát si se mnou, pomazlit. Pak jsem ale dospěla, vdala se, měla rodinu a tetičku jsem viděla během posledních pětadvaceti let snad jen třikrát.

Dokud žili moji rodiče, jezdila častěji k nim, než ke mně. Někdy se ale také za mnou stavila a ráda si poslechla, jak si moje rodina žije. Po smrti mé maminky nám však nadobro zmizela z očí.

Netušila jsem, co s ní je

To že tetička Boženka už nežije jsem vůbec nevěděla. Několik let jsem s ní neměla kontakt, ani jsme neznali její poslední adresu. A nyní jsem seděla u notáře, který mi předčítal tetinu závěť.

Vzhledem k tomu, že neměla žádné děti ani manžela, určila za univerzálního dědice mě. Byla jsem naprosto ohromená. A v první chvíli ani netušila, co to všechno obnáší. Neznala jsem tetiny majetkové poměry a snad jsem čekala nějaký velký poklad nebo co.

Prostě něco hodně tajemného, přesně v tetině duchu, ve jménu její vlastní tajemnosti. Proto jsem měla skvělou náladu, když jsem se dozvěděla, že jsem mimo jiné zdědila činžovní dům. Právě ten, kolem kterého celý život jezdím zcela lhostejně.

Naštěstí moje rozhodnutí, zda dědictví domu přijmu či nikoli, jsem nemusela udělat hned. Ve skvělé náladě jsem proto běžela domů, říct všem tu skvělou zprávu.

První obhlídka nemovitosti

Moje dcera byla nadšená. Právě totiž s manželem sháněli nový byt. Už viděla, jak v „našem“ novém baráku najde pro sebe nový byt. Vydali jsme se proto na obhlídku naší budoucí nemovitosti. Dům byl zvenčí dost zanedbaný a bohužel i vevnitř to bylo dost nehezké.

Všichni jsme pocítili veliké zklamání A pak přišlo to nejhorší. Naše druhá návštěva u notáře.

Všechno bylo jinak

Tam jsem se totiž dozvěděla, že spolu s barákem mám zdědit po tetičce dluhy. A to ne ledajaké. Dluhy dost velké. Vůbec jsem nechápala, jak se mohla Boženka tak zadlužit. Asi hodně peněz utratila za cestování.

Jak jsem se později dozvěděla, hodně peněz ji sebrala i špatná investice do onoho baráku. Měla prý snahu ho nějak opravit a vzala si úvěr. Opravu však nedotáhla dokonce a úvěr nestačila splácet.

V domě nevíc žilo pár neplatičů, kteří její finanční situaci ještě víc ztížili. Pokoušela se pak dům prodat, ale marně.

Rodinná rada rozhodla

Notář nám sdělil, že v situaci, v jaké jsme máme právo dědictví odmítnout. Můj muž byl okamžitě pro, já z toho ale měla těžkou hlavu. Přece jen zdědit barák se vám tak často nestává. Kdybychom ho třeba nějak doopravili, zbavili se neplatičů a šli tam bydlet.

Do jednoho bytu my, do druhého dcera, mohlo by to být krásné. Ale splácet za tetu dluhy se mi také nechtělo. Nejvíc o dům stála dcera, která se už viděla v novém bytě, jak si ho pěkně zařizuje. Nakonec jsme se ale přece jen rozhodli, že dědictví odmítneme.

Záhadné dědictví po mé velmi záhadné tetě. Jen doufám, že jsem neudělala něco nesprávného. Tetička to jistě myslela dobře, když ze mě udělala univerzální dědičku. Nechtěla bych se jí nějak dotknout.

Magdalena G. (54), Plzeň

Předchozí článek
reklama
Související články
4.5.2024
Stejně jako máma jsem byla posedlá vzhledem. U ní jsem to nenáviděla, a přitom jsem dusila svoji dceru. Moje matka měla štěstí, že se vdala za úspěšného muže. Můj otec vydělával dost peněz, takže ona mohla být doma a starat se o sebe. Zastávala názor, že žena musí být prostě krásná. Tento styl výchovy jsem převzala od ní i já, ačkoli jsem to nenáviděla. Jak se to stalo? Snadno. „Nepoveden
3.5.2024
Tereza je naše vymodlené dítě. Dlouho se nám nedařilo počít, ale nakonec se na nás usmálo štěstí. I když pak se od nás zase odvrátilo. S Vláďou jsme se seznámili, když nám bylo už 35 let. Oba jsme toužili po rodině, ale před tím jsme nenašli vhodné partnery. Osudový muž Vláďa Jakmile jsme narazili na sebe, oba jsme věděli, že to je přesně ono. Proto jsme ani neotáleli a dohodli jsme se, ž
2.5.2024
Po smrti nevlastního otce se stalo to nejhorší, co mě mohlo potkat. Dědictví zasáhlo do mého života nelítostně, ten domek jsem musela rychle opustit. Nevlastního otce jsem měla moc ráda. Maminka si ho vzala, když mi bylo pět let. Vycházela jsem s ním dokonce lépe než s mámou. Spolu pak měli syna Vojtu. Máma Vojtu rozmazlovala a stavěla nás proti sobě. Byla jsem ráda, když jsem vypadla po učňáku
1.5.2024
Tehdy jsem byla sama ještě dítě! Pozdě jsem litovala, že jsem své miminko dala k adopci, ale neměla jsem na výběr. Po letech si mě však našlo! Je to tak dávno, a přesto se na to nedá zapomenout! Stále to strašně bolí. Bylo mi šestnáct, když jsem se zamilovala do vojáka, který sloužil v našem městě. Myslela jsem si, že to je láska na celý život. Když jsem otěhotněla, úmyslně jsem našim neřekla n
29.4.2024
Čekaly jsme s mámou na tátu. Ohlásil, že si přijde pro věci. Rodiče procházeli složitým rozvodem a hádali se kvůli majetku. Naši koupili chalupu, když jsem byla ještě malá. Ze zchátralého stavení udělali společnými silami malebnou vilku. A ze sadu plného starých stromů a v neposlední řadě kopřiv, vysokých jako urostlý chlap, tak pěknou zahradu, že o ní vyšel článek v časopise Zahrádkář, dodn
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Karty věděly víc než já
skutecnepribehy.cz
Karty věděly víc než já
Nikdy jsem moc nevěřila na takové to věštění, magii a další věci. Ale kamarádka mne jednou vzala za kartářkou. Ke své škodě. Neměla to dělat. S Gábinou jsme se poznaly na vysoké a od té doby jsme byly kamarádky. Rozuměly jsme si ve spoustě věcech, avšak já třeba byla víc při zemi než ona, takže
Jak se pářili termiti před 40 miliony lety?
epochalnisvet.cz
Jak se pářili termiti před 40 miliony lety?
Vědci nalezli v třetihorním baltském jantaru důkazy, že nejen vzhled hmyzu, ale také jeho chování je konzervováno desítky milionů let. Přibližně před 40 miliony let se termití pár druhu Electrotermes affinis zrovna věnoval námluvám, když uvízl v lepkavé pryskyřici stromu a navždy zůstal uvězněn ve zkamenělém jantaru. Tato dosud jediná známá fosilie páru termitů poskytla
Hotel v Beverly Hills, v němž se nahrávala Pretty Woman, využívá holografický personál
iluxus.cz
Hotel v Beverly Hills, v němž se nahrávala Pretty Woman, využívá holografický personál
V hotelu Beverly Wilshire, kde se odehrávaly klíčové scény romantického hitu Pretty Woman z 90. let, přichází technologická revoluce. Představte si, že byste mohli mluvit s personálem hotelu tak, jak
Tajemný král Artuš: Bylo nalezeno místo jeho početí?
enigmaplus.cz
Tajemný král Artuš: Bylo nalezeno místo jeho početí?
Kdo by neznal krále Artuše. Legendární anglický panovník měl podle středověkých dějepisců a romancí vést na počátku 6. století obranu Velké Británie proti Sasům. Současní historici nicméně jeho existe
Doplul Pýtheás z Massalie až do Arktidy?
historyplus.cz
Doplul Pýtheás z Massalie až do Arktidy?
Plují stále víc na sever. Zastaví je až „Ztuhlé moře“, jak Pýtheás pojmenuje arktickou pustinu, kudy se nedá proplout lodí ani jít po svých. Hustá mlha, ledová kaše a plovoucí ledovce mu nahánějí hrůzu, a tak raději zamíří zpátky na jih.   Peněz moc nemají, a přesto svému synovi zajistí dobré vzdělání. Díky obětavosti rodičů
Milostná magie na 1. máje
nejsemsama.cz
Milostná magie na 1. máje
Polibek pod rozkvetlou třešní na Prvního máje má prý čarovnou moc. Proto je květen měsícem romantiky a vášně. Chcete vědět, jak lásku přivolat a posílit, či se zbavit té, o kterou nestojíte? Která z nás by nechtěla mávnout proutkem a mít po boku dokonalého partnera, že? Proto jsou kouzla lásky těmi nejoblíbenějšími. Pomocí magických rituálů můžete určitými způsoby něčí lásku posílit,
Rozřezanou účetní vylovili z Vltavy
epochaplus.cz
Rozřezanou účetní vylovili z Vltavy
Mladá žena kráčí do banky. Musí vyzvednout výplaty. Je uvolněná, spokojená. Nedávno se vdala. Možná už pomýšlí na děti. Každopádně si maluje budoucnost. Když peníze obdrží, vyjde zpátky na ulici. Tam spatří známou tvář. Nastoupí k ní do auta. I s výplatami. Tím zpečetí svůj osud. Je odpoledne 23. dubna 1951. Na jezu v Klecánkách
Zámek Kynžvart: Dřevomorka už dávno neřádí
epochanacestach.cz
Zámek Kynžvart: Dřevomorka už dávno neřádí
Zámek Kynžvart je vystavěn v kombinaci klasicismu a empíru a od roku 1828 v něm sídlilo muzeum, jedno z nejstarších v Čechách. Býval letním sídlem hraběte a diplomata poloviny 19. století Klemense Metternicha, a proto se v něm také odehrálo mnoho významných setkání evropských politiků. Navštívil ho ale například také básník Johann Wolfgang Goethe. Poté, co byl zestátněný zámek v roce
Hybridní mozkové systémy aneb Krysí neurony v mozcích myší
21stoleti.cz
Hybridní mozkové systémy aneb Krysí neurony v mozcích myší
Mezi lidmi přibývá těch, kteří trpí nějakým neurodegenerativním onemocněním, především ve vyšším věku, jehož nyní dosáhne více lidí. Plně porozumět těmto poruchám není pomocí současných výzkumných met
Asijské nudle s vepřovým masem
tisicereceptu.cz
Asijské nudle s vepřovým masem
Co nesmí chybět v žádném asijském pokrmu? Především chilli, které dodá pokrmu ten správný říz, čerstvé bylinky, křupavá zelenina a sezamová semínka. Suroviny 200 g vepřových nudliček (například
Uteče Rybové dcera za milencem?
nasehvezdy.cz
Uteče Rybové dcera za milencem?
Půvabná Rozálie Prachařová (20) je jednou z hvězd nového seriálu Lež na pláži. Postupně dospívá, a dokonce má i partnera, kterým je herecký kolega Karel Jirák (29). A právě to má dělat jejím rodičům
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř