Domů     Vnuk stáhl do záhuby celou rodinu
Vnuk stáhl do záhuby celou rodinu

Drogy mi vzaly nejen vnuka, ale i milovaného manžela. A ani to jim nestačilo, vzaly mi ještě mnohem víc. Byla to i naše vina, že jsme podcenili nebezpečí.

Vzpomínám na to brzké ráno před několika lety jako by to bylo včera. Zazvonil telefon v dobu, kdy obvykle nikdy nevyzvání. Manžel se zrovna připravoval na kontrolu do nemocnice. Žili jsme v našem malém domečku spokojený život důchodců a nic nám nechybělo.

Pár minut od nás bydlel syn se svou velkou rodinou a my tak měli milovaná vnoučata často u sebe. Když zadrnčel telefon, hned mi hlavou bliklo, že je asi něco s vnoučaty.

Začal doma krást

„Mami,“ ozvalo se na druhém konci telefonu. Hlas mého syna zněl podivně. Z těch dvou slabik jsem ihned poznala, že není něco v pořádku. A že to nebude nějaká malichernost.

„Milan nepřišel v noci domů a teď nám volali, že je na policii,“ zmateně ze sebe soukal můj syn Ivan. V duchu jsem si říkala, že to bude nějaká klukovina a že se všechno rychle vysvětlí.

Milan byl v tom náročném věku, kdy se občas povede provézt nějakou hloupost i poslušným dětem. Chtěla jsem proto vědět víc. Syn tedy sedl do auta a přijel raději osobně, aby mi mohl všechno vylíčit. „Nevím, jak ti to mám říct,“ začal.

„Víš, náš syn bere drogy, už dlouho. Doma nám krade peníze, chodí za školu a v noci nebývá často doma,“ oznámil mi provinile můj syn.

Stal se závislým

Zůstala jsem stát s otevřenou pusou. Drogy? Jaké drogy? Proč? Vždyť jsem si ničeho nevšimla. Snad jen toho, že k nám náš nejstarší vnuk přestal skoro chodit. Ale to bývá přeci u puberťáků normální.

Mysleli si to asi i jeho rodiče, proto vzniklou situaci dlouho neřešili. Nyní však bylo příliš pozdě.

„Milan bere pervitin,“ řekl mi syn s tím, že tahle droga dostala díky svým opojným účinkům, které dávají člověku sebevědomí a nekonečnou energii, i celou řadu známých osobností. Bohužel i našeho vnuka.

A to, že jsem si já ani jeho rodiče ničeho nevšimli, vidím dnes jako naši osudovou chybu. Kdybychom zakročili dřív, nemuselo všechno skončit tragicky.

Zdevastoval město

„Milan je na policii a v noci prý poničil půlku města,“ pokračoval Ivan a dodal, že nejdřív vykradl nějaké obchody, porozbíjel výlohy a pomocí sprejů pomaloval celé náměstí. Nestačila jsem to vstřebávat, jak se mi z toho točila hlava.

Pořád dokola mi probíhalo hlavou: „Náš Milan? Ten tichý chlapeček, se kterým jsem chodila krmit kachničky?“ Člověk ale nemá žít minulostí. Náš Milan už byl někdo jiný.

Zadlužil rodiče

Vnuk putoval z policejní stanice rovnou do polepšovny. Bylo mu šestnáct a musel tedy za svůj trest pykat. Ten největší trest však čekal na jeho rodiče a na nás.

Když se u nás následující ráno zastavil naprosto vyčerpaný syn, aby nám donesl ukázat policejní zprávu a poradil se, co se vzniklou situací dál, zůstali jsme na něj jen civět. Milanovo noční řádění bylo už totiž vyčísleno.

Vznikla škoda převyšující jeden milion korun. „Kde vezmeme tolik peněz? To nikdy neseženeme a já půjdu sedět,“ křičel nepříčetně Ivan.

Nastěhovali se k nám

Sám byl vždycky hodný a čestný. Svou ženu si bral ve třiceti a kromě Martina měli ještě dvě další děti. Dali jsme hlavy dohromady a jediná možnost, která mě i manžela napadla, byla následující. Syn prodá byt, zaplatí dluh a všichni se nastěhují k nám.

Vždyť náš domek je docela prostorný a nám stačí jeden pokojíček. A alespoň tu bude zase živo. V domečku se nám žilo dobře. S dětmi bylo veselo a i se snachou jsme si skvěle rozuměli. Jen se mi zdálo, že trochu posmutněla. Aby taky ne.

Trápila se kvůli svému synovi i kvůli ztrátě svého rodinného zázemí. Protože už nemohla ani spát a pracovat, musela vyhledat pomoc psychiatra a skončila na prášcích. Počítala dny, kdy se Milan konečně vrátí domů.

Znovu do toho spadl

Byl pátek a vnuka měli propouštět. Celá rodina byla nervózní. Pár měsíců jsme ho neviděli a ani jsme nemohli tušit, v jakém psychickém rozpoložení se bude zrovna nacházet.

Jaké však bylo naše překvapení, když na nás před branami ústavu čekal vysoký statný mladík, který se změnil k nepoznání. Vypadal opravdu zdravě a my jsme jen doufali, že drogy už jsou z jeho těla i mysli nadobro pryč.

Chvíli sekal skutečně latinu, neuplynulo však ani pár dní a už byl zase „divný“.

Snacha se sesypala

Z domku se nám postupně začaly ztrácet nejen peníze, ale i cennosti. Peníze, které za ně dostal, hned vyměnil za drogy. Snacha rezignovala, přestala chodit do práce a psychicky se položila. A syn? I na něj už to bylo moc. Snažil se dělat, co mohl.

Sem tam padla i nějaká ta facka, ale bylo to k ničemu. Vnuk zase propadl pervitinu a bylo mu prostě všechno jedno. To, že je situace opravdu vážná, nám došlo pozdě.

Přišla jsem o manžela

Jednoho dne, když jsem se vracela z nákupu, jsem spatřila svého vnuka, jak peláší od našeho domu. Ani si nevšiml, že se blížím, v očích měl nepřítomný výraz. Když jsem vešla domů, dýchl na mě zvláštní pocit.

Zamířila jsem do naší světničky, kde jsme poskrovnu s manželem hospodařili. Když jsem otevřela dveře, ztratila jsem dech. V louži krve tam na zemi ležel můj manžel. Vedle něj ležela prázdná peněženka. Bohužel mi bylo vše jasné.

„Jenom jsem ho trochu strčil, chtěl jsem jen peníze, nechtěl jsem mu ublížit,“ hájil se vnuk u soudu. Ve vězení si pobude patnáct let. Drogy mu zničily život. A bohužel nejen jemu, ale celé naší rodině.

Jarmila P. (69), Morava

reklama
Související články
4.5.2024
Stejně jako máma jsem byla posedlá vzhledem. U ní jsem to nenáviděla, a přitom jsem dusila svoji dceru. Moje matka měla štěstí, že se vdala za úspěšného muže. Můj otec vydělával dost peněz, takže ona mohla být doma a starat se o sebe. Zastávala názor, že žena musí být prostě krásná. Tento styl výchovy jsem převzala od ní i já, ačkoli jsem to nenáviděla. Jak se to stalo? Snadno. „Nepoveden
3.5.2024
Tereza je naše vymodlené dítě. Dlouho se nám nedařilo počít, ale nakonec se na nás usmálo štěstí. I když pak se od nás zase odvrátilo. S Vláďou jsme se seznámili, když nám bylo už 35 let. Oba jsme toužili po rodině, ale před tím jsme nenašli vhodné partnery. Osudový muž Vláďa Jakmile jsme narazili na sebe, oba jsme věděli, že to je přesně ono. Proto jsme ani neotáleli a dohodli jsme se, ž
2.5.2024
Po smrti nevlastního otce se stalo to nejhorší, co mě mohlo potkat. Dědictví zasáhlo do mého života nelítostně, ten domek jsem musela rychle opustit. Nevlastního otce jsem měla moc ráda. Maminka si ho vzala, když mi bylo pět let. Vycházela jsem s ním dokonce lépe než s mámou. Spolu pak měli syna Vojtu. Máma Vojtu rozmazlovala a stavěla nás proti sobě. Byla jsem ráda, když jsem vypadla po učňáku
1.5.2024
Tehdy jsem byla sama ještě dítě! Pozdě jsem litovala, že jsem své miminko dala k adopci, ale neměla jsem na výběr. Po letech si mě však našlo! Je to tak dávno, a přesto se na to nedá zapomenout! Stále to strašně bolí. Bylo mi šestnáct, když jsem se zamilovala do vojáka, který sloužil v našem městě. Myslela jsem si, že to je láska na celý život. Když jsem otěhotněla, úmyslně jsem našim neřekla n
29.4.2024
Čekaly jsme s mámou na tátu. Ohlásil, že si přijde pro věci. Rodiče procházeli složitým rozvodem a hádali se kvůli majetku. Naši koupili chalupu, když jsem byla ještě malá. Ze zchátralého stavení udělali společnými silami malebnou vilku. A ze sadu plného starých stromů a v neposlední řadě kopřiv, vysokých jako urostlý chlap, tak pěknou zahradu, že o ní vyšel článek v časopise Zahrádkář, dodn
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Grilovaný camembert
tisicereceptu.cz
Grilovaný camembert
Suroviny 4 camemberty 4 lžíce olivového oleje 1 snítka čerstvého rozmarýnu 1 snítka čerstvého tymiánu špetka soli mletý černý pepř 2 stroužky česneku Můžete si vymyslet svou vlastní marinádu
Zdánlivě neškodná panda: Mírumilovný vegetarián s kruhy pod očima
epochaplus.cz
Zdánlivě neškodná panda: Mírumilovný vegetarián s kruhy pod očima
Za sklem se tísní desítky lidí, někteří nadšeně vytahují mobily a zběsile fotí. Na druhé straně si v klidu vysedává robustní pandí samec. S nezájmem chroupá bambus, když mu potrava dojde, stačí se převalit na bok a natáhnout pracku. Život pandy má do akčnosti hodně daleko. Když se řekne panda velká, většině populace okamžitě vytane na mysl
Má už Petruchové tak akorát dost?
nasehvezdy.cz
Má už Petruchové tak akorát dost?
Už dlouhé měsíce ze zákulisí televize Nova unikají pikantní informace. Říká se, že Lucii Borhyové (46) dělá čím dál větší naschvály její mladší kolegyně Veronika Petruchová (29). Nejenom že se snaží
Sladký dar bohů i lidí: Medová kouzla napříč staletími
enigmaplus.cz
Sladký dar bohů i lidí: Medová kouzla napříč staletími
Tekutá esence slunečního svitu a květinové magie, med je daleko více než jen lahodné ochucení. Po staletí je uctívaný jako pokrm bohů i lidí, tento zlatavý elixír skrývá v sobě sílu, která uzdravuje t
Aby hubnutí mělo svůj efekt
nejsemsama.cz
Aby hubnutí mělo svůj efekt
Pokoušíte se zhubnout, ale nejde to a jenom se cítíte ztrápená hlady? Příčiny mohou být hlubšího rázu. Pocit hladu ovlivňuje spousta faktorů – vyvážený jídelníček, stres, kvalita spánku, užívání léků, práce na směny či fyzický výkon. Na vině ale může být i hormonální nerovnováha. Které hormony mohou bránit hubnutí? Hormonů je spousta a řídí různé procesy v
Objevte kouzlo italských vín ve stylu Apelace 21
iluxus.cz
Objevte kouzlo italských vín ve stylu Apelace 21
V samém srdci Prahy se nachází restaurace Apelace 21, o níž jsme psali zde - nicméně, je známá svým unikátním přístupem k gastronomii a vínu. Tento měsíc se rozhodla rozšířit své horizonty a nabídnout
Obléhání Bělehradu: Zahnala Turky na útěk ohňová stěna?
historyplus.cz
Obléhání Bělehradu: Zahnala Turky na útěk ohňová stěna?
Vypadá to zle. Turci dobyli dolní město a co nevidět obsadí i to horní. Pak se vrhnou na hradby chránící samotnou bělehradskou pevnost a je jen otázka času, kdy je ztečou. Tedy pokud Hunyadi něco neudělá. Sedmihradský vévoda má v rukávu tajnou zbraň, která se mu už jednou osvědčila. Zafunguje i tentokrát?   Turci se tlačí
Šéf ÚMCH Jiří Kotek: Pán polymerů
21stoleti.cz
Šéf ÚMCH Jiří Kotek: Pán polymerů
Žijeme v době plastové jako generace „plastic people“, v barevném, naleštěném a nerozbitném. Z kdysi zázračného produktu se stává veřejný nepřítel číslo jedna. Máme se ho ale bát? „Plasty nejsou zlo.
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Fidel Pagés Miravé: Muž, kterému vděčíme za epidurální anestezii
epochalnisvet.cz
Fidel Pagés Miravé: Muž, kterému vděčíme za epidurální anestezii
Když mladý španělský válečný lékař během první světové války vidí utrpení raněných vojáků, hledá způsob, jak jim od bolesti rychle ulevit. Najde epidurální anestezii!   Španěl Fidel Pagés Miravé (1886–1923) vystuduje medicínu v Zaragoze na severovýchodě země. Promuje v roce 1908 a nastoupí k vojenskému zdravotnickému sboru, kde je přidělen vojenské nemocnici v madridské čtvrti
Svatyně v Makotřasech: Byla dějištěm krvavých obětních rituálů?
epochanacestach.cz
Svatyně v Makotřasech: Byla dějištěm krvavých obětních rituálů?
Je prý starší než anglické Stonehenge a egyptské pyramidy. Záhadná svatyně nedaleko od Prahy vzbuzuje otázky, na které se dosud nikomu nepodařilo najít odpověď. Možná šlo o nejstarší observatoř v Evropě, možná zde probíhaly brutální rituály. Tragické dopravní nehody na silnici z Prahy do Chomutova, která tajemným místem prochází, jsou zase přičítány zdejší temné historii. Prehistorická svatyně
Kapky deště nám přinesly štěstí
skutecnepribehy.cz
Kapky deště nám přinesly štěstí
Znali jsme se s Mirkem krátce a museli jsme se brát. Ve svatební den bylo ještě ke všemu příšerné počasí. Už jako holka jsem toužila mít letní svatbu. Před spaním jsem si představovala, jak kráčím rozkvetlou loukou v nádherných krajkových šatech ruku v ruce s urostlým ženichem, i když jsem neměla ponětí, kdo to je a kam vlastně jdeme. A mimochodem,