Domů     Lesní skřet nás pozoroval na chatě
Lesní skřet nás pozoroval na chatě

S manželem jsme si před lety pořídili chatku u lesa, kam jsme si jezdili na víkendy odpočinout. A zažili jsme tam něco neuvěřitelného.

Některé nadpřirozené či kouzelné bytosti známe jen z pohádek. Ony ale opravdu existují. Před lety jsme prožili kouzelná setkání s jednou nadpřirozenou bytostí, na která dodnes vzpomínáme. Na chalupě jsme pravidelně vídali lesního skřítka!

Chatička u lesa

V době, kdy naše děti vyrostly a osamostatnily se, jsme si s Jakubem, mým manželem, pořídili menší chatu, kde jsme chtěli trávit víkendy.

Ticho a klid

Zdraví nám po padesátce stále dobře sloužilo. Milovali jsme přírodu a ta chata se nacházela na konci osady, nedaleko lesa. Ten byl jako stvořený pro naše výlety a manžel tam občas chodil sám na houby – houbaření bylo totiž jeho velký koníček.

I když poblíž naší chatky stály ještě jiné, dost často jsme tam bývali s manželem úplně sami. Naši nejbližší sousedé příliš často na víkendy nejezdili. Neměli jsme ale z ničeho strach, naopak nám to spíš vyhovovalo. Užívali jsme si ten všudypřítomný klid a pohodu.

Podvečerní procházka

Jednoho jarního pátečního večera jsme se byli s Jakubem projít. Šli jsme po naší obvyklé trase, když jsem náhle spatřila na kraji lesa drobnou postavu. Nejprve mi připadalo, že se jedná o nějaké dítě. Upozornila jsem na to manžela.

Ten se na místo, kde jsem někoho zahlédla, hned vydal. Jakmile ale tím směrem zavolal, drobná postava zmizela v lese.

Bylo to dítě z osady?

Chvíli jsme stáli na místě a nahlas přemítali, o koho se mohlo jednat. Shodli jsme se, že se nejspíš jednalo o nějaké dítě z osady. Já jsem pouze vyjádřila obavu, jestli třeba nezabloudilo.

Když jsem se potom snažila vzpomenout si, jak ta postava vypadala, uvědomila jsem si, že měla na sobě dost zvláštní oblečení, skoro jako na maškarní ples. Jakuba to ujistilo v tom, že šlo o dítě, zřejmě z nějaké nedaleko pořádané akce.

I mně to už znělo pravděpodobně, a tak jsem o tom dál nepřemýšlela. Večer jsme si pak otevřeli lahvinku vína, dali jsme si partičku karet a šli jsme na kutě.

Svoření postávalo u naší chatky

Další den vstal Jakub dříve než já. Chtěla jsem si přispat, ale manžel mě celý rozrušený probudil. Vzal mě za ruku a vedl mě ke vchodu do chaty. Proč, to jsem pochopila, když jsem se podívala směrem k lesu. Stvoření, které jsme včera viděli, tam opět stálo.

Nyní už naše verze o nějakém děcku z maškarního plesu vzala zasvé. Jakub vzal mobilní telefon a postavu na kraji lesa vyfotil. K našemu překvapení se ale na snímku nikdo neobjevil.

Ublížit nám nechtěl

Tehdy nám došlo, že jsme viděli něco nadpřirozeného. Shodli jsme se na tom oba dva. Postava pořád stála na kraji lesa a vypadalo to, že nás pozoruje stejně, jako my ji. Nevypadalo to, že by nám chtěla ublížit.

Jakub se po chvíli vydal směrem k ní, ale bytost zmizela. Během toho víkendu už se neobjevila.

Vesnické příběhy o kouzelném lese

Při rozhovoru s jednou starou paní z nedaleké vesnice jsem se o pár dní později dozvěděla, že se o místním lese v minulosti často říkalo, že je kouzelný. Vyskytují se v něm prý víly a skřítkové a občas se nechávají vidět.

Už jsem měla skoro na jazyku, že jsme s manželem nejspíš opravdu jednoho skřítka zahlédli, ale raději jsem si to rozmyslela. Nechtěla jsem, aby si o mě dotyčná paní myslela, že jsem blázen.

Navštěvoval nás stále méně

Během dalších víkendů jsme častokrát tajemnou lesní bytost vyhlíželi. Chvíli trvalo, než se znovu objevila. Jakub měl tentokrát s sebou i dalekohled, a tak jsme jasně viděli, že se jedná o skřítka.

Nikdy jsme se k němu ale nedostali tak blízko, abychom si ho mohli podrobně prohlédnout. Kdykoliv jsme vykročili směrem k lesu, tak skřítek zmizel. Přála jsem si ukázat ho i dalším lidem, například synovi a snaše.

Trochu jsem se ovšem bála, aby si nemysleli, že se jedná o nějakou legraci, nebo hůř, že nám na stará kolena přeskočilo.

Už se neukázal

Než si ale mladí udělali čas, aby na chatu přijeli, uplynulo několik týdnů. Skřítek se objevoval stále méně často. Nakonec jeho „návštěvy“ skončily úplně. Zkusila jsem na to téma ještě jednou nadhodit řeč s onou starší paní z vesnice.

Ta se mi svěřila, že kdysi také skřítka vídala, ale objevoval se rovněž jen několik týdnů přes léto. Potom už ho nikdy nespatřila.

Na chatu s mužem jezdíme pořád

Na naši chatu jezdíme i nyní v důchodu, ale spatřit jakoukoliv nadpřirozenou bytost už se nám nepodařilo. Mně ale vlastně stačí vědomí, že se tam někde mezi stromy opravdu skrývají víly a skřítkové. A jsem ráda, že jsme kdysi jednoho skřítka na vlastní oči několikrát spatřili!

Miroslava B. (69), Olomouc

Předchozí článek
Další článek
Související články
28.10.2024
Po rozvodu jsem se odstěhovala s dcerou do jiného města. Těšila jsem se na nový život. Jenže už po týdnu začala Lucinka vídat v bytě duchy. Manžel mě opustil, když byly Lucince dva roky. Bylo to pro mě hodně těžké období, jak po citové, tak finanční stránce. Rok jsem bydlela u rodičů a navždy jim budu vděčná za jejich pomoc. Když jsme se s bývalým manželem konečně finančně vyrovnali, koupila js
22.10.2024
Všichni nás varovali, že v tom lese straší. My jsme tomu ale nevěřili a vydali se do těch míst na houby, kterých tam rostlo opravdu hodně. Jsme s manželem nadšení houbaři. Zejména koncem léta cílíme svou dovolenou do míst, kde jsou houbařské ráje. Tentokráte jsme se vypravili do Lužických hor do penzionu, který nám doporučili známí. Před naší cestou nám radili místa, kam se máme vydat. „Ale
22.10.2024
Na zahradě nám rostla košatá lípa, rádi jsme sedávali na lavičce v jejím stínu. Netušili jsme, že mohutný kmen skrývá velké tajemství. Lípa je nádherný strom a navíc posvátný. Slované k němu vzhlíželi vždycky s velkou úctou, v mnoha městech je lípa tím nejstarším stromem v širokém okolí − hned po dubu, který bývá často rozražený bleskem. Co by to bylo za dub, kdyby do něho alespoň jednou neudeř
22.10.2024
Je pravda, že se mi zdály moje oči poslední dobou jinak zbarvené, že se jedná o nemoc, mě nenapadlo. Naštěstí jsem navštívila muže, jenž mě varoval. Říkala jsem si, jak je možné, že někteří lidé dokážou podle očí poznat na člověku nemoc. Ta věda se jmenuje irisdiagnostika a četla jsem o ní v různých časopisech, nejprve těch méně seriózních o léčitelství a ezoterice, pak jsem se ale dozvěděla i
21.10.2024
Náš praděd krásně maloval, žádný jeho výtvor nám ale po něm nezůstal. Vnuk si jednou koupil obraz v bazaru, byli jsme překvapeni autorem. Svého pradědečka jsem neznala, hodně jsem ale o něm slyšela. Byl to umělec, malíř, který vystavoval i v cizině. Bohužel jsem neměla ani jeho podobiznu a ani žádný z jeho obrazů se v naší rodině nedochoval. Prababička je všechny prodala, aby uživila rodinu
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Eklektický souboj stylů
rezidenceonline.cz
Eklektický souboj stylů
V Miami Beach Villa v srdci Floridy spatřila světlo světa úchvatná rezidence, jejíž design kombinuje neoklasicistní a současný moderní styl s lehkým nádechem art deco. Tento snový projekt pro Caffe Latte a Covet House vytvořil ukrajinský ateliér Architecture I See You. Luxus návštěvníka omámí už při vstupu do vily. Vstupní hala je plná glamour lesku
Smrt a olověné masky: Co se odehrálo na brazilském kopci?
epochalnisvet.cz
Smrt a olověné masky: Co se odehrálo na brazilském kopci?
Píše se 20. srpen 1966 a brazilský chlapec si na úbočí kopce Vintém Hill poblíž Rio de Janeira pouští draka. Poklidná atmosféra se však mění ve chvíli, kdy hoch náhodně objevuje dvě mrtvá mužská těla. Proč se z případu stane jedna z největších záhad Brazílie? Případ nabírá na obrátkách poté, co jsou policisty obě těla důkladně
Quinoa salát
tisicereceptu.cz
Quinoa salát
Quinoa už pro nás není žádnou novinkou. Umíte z ní vařit? Doporučujeme třeba tento salát. Suroviny 1 hrnek bílé quinoy 1 žlutá paprika 1 červená paprika ½ salátové okurky 1 hrst baby špenátu
Opustil Bílina Pecháčkovou kvůli starší kolegyni?
nasehvezdy.cz
Opustil Bílina Pecháčkovou kvůli starší kolegyni?
Všechno je zřejmě úplně jinak! Dlouhé měsíce se spekulovalo, že je herečka Michaela Pecháčková (20) ze seriálu ZOO až po uši zamilovaná do sexy kolegy Šimona Biliny (29). To také dávali často najev
Nacistický mystik hrabě Felix Achille de la Cámara
enigmaplus.cz
Nacistický mystik hrabě Felix Achille de la Cámara
Tajemná Praha i další mystická místa Čech a Moravy k bádání o věcech, které nás přesahují, přímo vybízejí. I v našem národě se objevují významné postavy okultního bádání. Ne každý okultista a mág má t
Stres na pracovišti zvyšuje riziko srdeční arytmie
21stoleti.cz
Stres na pracovišti zvyšuje riziko srdeční arytmie
Nová studie prokazuje, že stres na pracovišti, zejména způsobený vysokými pracovními nároky a nízkou odměnou, výrazně zvyšuje riziko vzniku fibrilace síní, tedy závažného srdečního onemocnění.
Zahýbala rozvodová bitva českého krále Evropou?
historyplus.cz
Zahýbala rozvodová bitva českého krále Evropou?
Listiny se zlatou pečetí putují na přelomu 12. a 13. století do Prahy v hojném počtu. V sídle českých panovníků si papežští vyslanci podávají dveře. Důvod je jediný – tehdejší Svatý otec Inocenc III. by rád získal Přemysla Otakara I. do tábora Oty IV. Brunšvického, svého přívržence a kandidáta na římského císaře. Je si dobře vědom Přemyslovy
Babiččina pomsta byla sladká…
skutecnepribehy.cz
Babiččina pomsta byla sladká…
Z dnešního pohledu byla prababička ještě docela mladá, když jsem se narodila já, její první pravnučka. Vždyť jí bylo teprve sedmdesát. Pamatuji si ji jako utahanou ženu. Babička přišla na svět v minulém století jako nejstarší z pěti dětí chudého rolníka, který měl jen malé políčko a na obživu si vydělával u bohatých sedláků stejně jako jeho žena, která k tomu
Cubitus: nová kolekce u Patek Philippe
iluxus.cz
Cubitus: nová kolekce u Patek Philippe
Širokou nabídku hodinek vysoké hodinařiny i stylové modely kolekcí Golden Ellipse, Calatrava, Nautilus a Aquanaut bude od letošního podzimu doprovázet další, stejně signifikantní linie Cubitus. Nový r
Svíce z mého snu plála jen pro mě
nejsemsama.cz
Svíce z mého snu plála jen pro mě
Sny se mi moc často nezdají, když ale přijdou, tak stojí za to! Na tenhle nikdy nezapomenu, svíce mého života v něm pomalu dohořívala. Kráčel jsem úzkou chodbou do podzemí. V ruce jsem držel svíci. Její plamínek vzdoroval průvanu, který nad mojí hlavou načechrával jemné pavučiny. Vůbec jsem netušil, proč jsem se vydal do nitra objektu, který
Horolezecká tragédie v roce 1936: Everest odolává, lidé umírají
epochaplus.cz
Horolezecká tragédie v roce 1936: Everest odolává, lidé umírají
I přes veškeré úsilí a pokročilé vybavení se horolezcům v roce 1936 nepodařilo pokořit Mount Everest. Přestože se jeden z členů výpravy dostal pouhých 275 metrů pod vrchol, nepříznivé počasí a náročné podmínky jim znemožnily dokončit výstup. Tragédie otřásla celým světem a vláda tehdy ještě nezávislého Tibetu na dlouhou dobu další zdolávání Everestu zakázala. Až
Pardubický kraj: Království dostihů a malebných řek
epochanacestach.cz
Pardubický kraj: Království dostihů a malebných řek
Oproti ostatním krajům je vnímán jako nejmenší. I přesto se krásy tohoto malého kousku ráje vyplatí prozkoumat do posledního detailu. Nabízí totiž nejen prosluněné louky a šumění řek, ale také elegantní zámky, vůni perníku nebo vojenský adrenalin. Pro chuťové pohárky Je to právě lahodný perník, který zdejší kraj proslavil, a propůjčil mu neodolatelnou „vůni“. První