Domů     Na lásku u moře nezapomenu!
Na lásku u moře nezapomenu!

V mládí člověk prožije chvíle, které si pak celý život rád připomíná. Nejkrásnější jsou ty, které se týkají lásky.

V osmdesátých letech nebylo u nás možné volně cestovat, a tak se většina zahraničních dovolených odehrávala ve „spřátelených“ zemích. Nejoblíbenějším cílem naší rodiny bylo vždy Bulharsko.

Trávili jsme tam u moře skoro každý rok. Bylo to jako přes kopírák, ale byla jsem na druhou stranu ráda, že jsme alespoň někam jeli a já si mohla rok co rok užít pláž a moře.

Toužila jsem po zábavě

Když jsem se ale dostala do puberty, zoufale jsem toužila po něčem jiném – chtěla jsem prázdniny trávit s kamarády a užívat si zábavu. Ve svých téměř osmnácti letech jsem si vymínila, že tentokrát jedu s rodiči a mladším bratrem do Bulharska naposledy.

Kdyby to záleželo na mně, tak raději než na plážích Černého moře bych se opalovala s partou přátel někde v Čechách u rybníka. O tom však do mé plnoletosti nechtěli rodiče ani slyšet.

První dny pobytu to skutečně vypadalo, že většinu času strávím opalováním, koupáním a přemýšlením o tom, jak by mi bylo někde lépe s partou mých vrstevníků. Knížky, které jsem si s sebou vzala, jsem měla přečtené za dva dny.

Zkoušela jsem se rozhlížet kolem, zda bych nenatrefila na nějakou kamarádku v mém věku, případně i kluka.

Vynořil se z vody

Čtvrtý den našeho desetidenního pobytu jsem plavala na nafukovací matraci co nejdál od břehu. Líně jsem sledovala dění na břehu a myšlenkami byla úplně mimo, a proto jsem se polekala, když se z vody kousek ode mě někdo vynořil.

Byl to asi dvacetiletý kluk, který se tu potápěl. Připlaval ke mně a začal se mi omlouvat cizí řečí. Přitom se na mě krásně usmíval.

Popletl mi hlavu

Pochopila jsem, že je to Bulhar. Se svými znalostmi ruštiny, která byla tenkrát všude povinná, jsme se nakonec nějak domluvili. Představil se mi jako Nikolaj, ale chtěl, abych mu říkala Niku.

Byl hezký, snědý, s tmavýma očima a já – možná i z nedostatku jiných příležitostí – jsem se do něho během minuty zamilovala. Zbytek odpoledne jsme pak strávili s Nikem v moři i na pláži. Řekla jsem o něm rodičům, aby neměli starosti nebo připomínky.

Dobře věděli, jak se na společné dovolené nudím, a tak mi nechali celkem volné pole působnosti, za což jsem jim byla vděčná.

Už nám zbývalo jen pár dní

O svém novém známém jsem se dozvěděla, že pochází z vnitrozemí – z hlavního města Sofie – a studuje na univerzitě. Naše zalíbení bylo vzájemné. Věděla jsem, že v dalších dnech pobytu se už rozhodně nudit nebudu.

Najednou jsem litovala, že jich už bude pouze šest. Před mými rodiči jsme se k sobě nechovali nijak důvěrně, ale když jsme byli sami, vodili jsme se za ruce, líbali se a objímali.

Přívěsek na památku

V den, kdy se blížila chvíle našeho odjezdu, za mnou přišel a přinesl mi něco na památku: krásný pozlacený přívěsek. Bulharsky na něm bylo napsáno mé jméno – Petra. Netušila jsem, zda ho někde koupil, nebo nechal vyrobit, ale udělal mi moc velkou radost.

V tu chvíli jsem ho pevně objala a do ucha mu zašeptala, že ho miluji. Pak ještě poslední polibek, poslední zamávání a letní lásce byl konec.

Život šel dál

Psali jsme si pak s Nikem asi půl roku, ale život šel dál. Vystudovala jsem vysokou školu, začala pracovat, po nějaké době jsem se provdala a přivedla na svět dvě děti.

Dávnou několikadenní lásku z Bulharska mi připomínal pouze onen přívěsek s mým jménem a pár fotografií. Nikovu adresu jsem ztratila – v krabici s „památkami“ zůstaly jen jeho dopisy, nikoliv obálky. Nepředpokládala jsem, že bych se s ním ještě někdy setkala.

Beztak bychom se po takové době asi ani nepoznali. Do Bulharska jsem se dostala znovu po třiceti letech. S pocitem nostalgie jsem se jednoho dne opět ocitla v témže kempu jako kdysi s rodiči. Vzpomínky se mi vrátily jako živé.

Měla jsem na sobě kvůli vzpomínkám i přívěsek od Nika. V letních šatech jsme se druhého dne po příjezdu procházeli kempem. Vtom jsem zaslechla, jak někdo lámanou češtinou volá moje jméno. Byl to on.

Poznala jsem ho i po těch letech, třebaže přibral a jeho tvář zdobil mužný knír. Poznal mě podle přívěsku, který mi kdysi daroval.

Vzpomínky

Bylo to neuvěřitelné shledání. Objali jsme se a dali si letmou pusu. Také Nik tu byl s rodinou. Došlo ke vzájemnému představování a po zbytek pobytu jsme měli v kempu dobré přátele.

Jezdíme od těch dob do Bulharska pravidelně, dnes už sami, bez dětí a s Nikem a jeho ženou se každé léto potkáváme. A já si tak každý rok vzpomenu na své dospívání a na to, jak jsem se poprvé zamilovala.

Petra V. (58), Brno

Související články
30.9.2024
Po rozvodu jsem se vrátila tam, odkud jsem před lety přišla. A dnes už vím, že jsem nemohla udělat lépe. Seděla jsem u stolu a dívala se na nebe. Schylovalo se k bouřce. Bílé obláčky po blankytné obloze doháněl černočerný mrak a zdálky se ozývalo burácení hromů. Ta podívaná mě fascinovala. Bylo to nanejvýš příhodné, neboť jsem dobře věděla, že ke stejné situaci se schyluje i v mém životě.
23.9.2024
Bylo to nejkrásnější léto mého života. Na takové se zkrátka nezapomíná. Ani na tu bolest, když mi můj milovaný oznámil, že už se nikdy neuvidíme. S odstupem času jsem si uvědomila, že jsme byli opravdu skoro jako Danny a Sandy ze slavného filmového muzikálu Pomáda, největší pecky pro mládež na přelomu sedmdesátek a osmdesátek. S tím rozdílem, že letní láska těch dvou se odehrávala na břehu moře
23.9.2024
Většina roku 2024 už je za námi a do toho nového nám zbývá už jenom pár měsíců. Někteří z vás možná budou bilancovat, co se podařilo a co ne, jiní už možná s napětím čekají a ptají se, co jim přinese rok 2025. Čeká nás bouřlivý rok Jaké události nám přinese pohyb planet v roce 2025 a co čeká jednotlivá znamení? Saturn se bude ještě pohybovat v Rybách, ale na čas se přesune do znamení Berana.
17.9.2024
Po dvou rozvodech už jsem nepočítala s tím, že bych mohla být šťastná. Životní zklamání ve mně zanechalo nejistotu a nedůvěru. Poprvé jsem se vdávala, když mi bylo dvacet. Tehdy jsme si s Tomášem mysleli, že jsme pro sebe stvoření. To, že tomu tak není, jsem zjistila až po devíti letech. Zatímco já chtěla zakládat rodinu a usadit se, Tomáš to viděl jinak. Naše názory na budoucnost se rozcházely
17.9.2024
Do lázní jsem jela s tím, že potřebuji ulevit od bolesti a trochu si odpočinout. Netušila jsem, že se domů vrátím zamilovaná. Místa v lázních se nerozdávají zadarmo. A já potřebovala pomoc s páteří, která mě trápila čím dál tím víc. To samé platilo i o mých kolenou. Před cestou jsem byla nervózní, protože jsem nikdy nikam necestovala. Snad jen na zahrádku se svým manželem, kterého jsem ale už n
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Je vaše duše reinkarnovaná?
enigmaplus.cz
Je vaše duše reinkarnovaná?
Během reinkarnace duše člověka přechází z jedné fyzické schránky do jiné. Může tak získávat zkušenosti i tisíce let. Hinduisté a buddhisté v průběhu života pečují o svou karmu. Ta po smrti odpovídá za
Dohnala mamuty srstnaté k vyhynutí alergie na pyly?
21stoleti.cz
Dohnala mamuty srstnaté k vyhynutí alergie na pyly?
Odborníci se domnívají, že za vyhynutím mamutů srstnatých stála kombinace faktorů životního prostředí a lidských vlivů. Nyní však přišel mezinárodní tým vědců s novou teorií, podle které stála za vyhy
Mumlavský vodopád: Zaposlouchejte se do zvuků vody
epochanacestach.cz
Mumlavský vodopád: Zaposlouchejte se do zvuků vody
Odnepaměti běží krkonošskou krajinou dravá říčka, které zdejší lidé vybrali jméno Mumlava. Inspirovali se německým slůvkem murmeln, což znamená mumlat, a přesně takový zvuk slyšeli, když se do tekoucí vody zaposlouchali. A mumlání vody se znásobilo v místě, kde se vrhala z desetimetrové výšky. Snažit se popsat Mumlavský vodopád je trochu jako vědecky rozebírat Monu Lisu. Stejně
Cholesterol pod lupou
nejsemsama.cz
Cholesterol pod lupou
Věděla jste, že cholesterol není nepřítel? Přestože se o něm tak mluví, ve skutečnosti ho naše tělo potřebuje. Jak se ale vyznat v různých typech cholesterolu? Ucholesterolu hraje roli také to, aby se poměr u něj měřených látek udržel v normě, která je z lékařského hlediska přijatelná. Malá seznamka Cholesterol je voskovitá látka, která se
Dělá si Ryška zálusk na zadaného kolegu?
nasehvezdy.cz
Dělá si Ryška zálusk na zadaného kolegu?
Jejich setkání na natáčení seriálu Jedna rodina bylo nečekané, o to víc to mezi nimi jiskří. Herečka Kristýna Ryška (39) má mnoho nápadníků a jedním z nich je údajně i kolega Marek Němec (43). Ten
Tříhlavý bůh dráždí církev
epochalnisvet.cz
Tříhlavý bůh dráždí církev
Ten stříbřitý lesk muže fascinuje. Sleduje dar, který se chystá odeslat papeži do Říma a má pocit vnitřního uspokojení z dobře odvedené práce. Tři stříbrné hlavy slovanského boha Triglava se brzy vydají na svou poslední cestu.   Píše se rok 1124 a ona speciální zásilka míří k papeži Kalixtovi II. (1065–1124)…Jejím odesílatelem je biskup a
Voňavý domácí chléb
tisicereceptu.cz
Voňavý domácí chléb
Upečte si s námi dvakrát kynutý domácí chléb. Příprava je trochu delší, ale věřte, že výsledek opravdu stojí za to! Suroviny 1 kg pšeničné chlebové mouky + trochu na hnětení 1 kostka čerstvého
Gurmánský ráj pod širým nebem
rezidenceonline.cz
Gurmánský ráj pod širým nebem
Venkovní vaření je nejen trendem, ale i symbolem moderního životního stylu. Zahradní kuchyně, grily a ohniště se stávají středobodem společenského života domácností, kde se snoubí láska k jídlu s radostí z pobytu na čerstvém vzduchu. Zahradní kuchyně představují vrchol venkovního vaření. Jsou komfortně vybaveny od dřezů přes varné desky až po úložné prostory a chladicí
Řeka Eufrat: Je kolébka civilizace na pokraji zániku?
epochaplus.cz
Řeka Eufrat: Je kolébka civilizace na pokraji zániku?
Před tisíci lety pomůže k rozvoji prvních zemědělských společností na světě a v Bibli je Eufrat dokonce zmíněn jako jedna ze čtyř řek, které zavlažují zahradu Eden. I dnes jsou na něm závislé miliony lidí. Ale zdá se, že by nemuselo trvat dlouho, než řeka Eufrat zcela vyschne. A to budí velké obavy! Může se
Slavní impresionisté: Vily, zámečky & paláce: 5 míst, kde vznikaly nejkrásnější obrazy
historyplus.cz
Slavní impresionisté: Vily, zámečky & paláce: 5 míst, kde vznikaly nejkrásnější obrazy
Gustave Caillebotte si se zájmem prohlíží Monetův obraz krocanů, kteří se natřásají před zámkem Rottembourg. „Připomíná mi to domov,“ říká malíř zasněně. Mládí totiž prožil v sídle, jež je napodobeninou zámku. Ani později se nemá špatně. Šlechtickou rezidenci si ale nepořídí, těmi se mohou chlubit zejména ženy-impresionistky…   Kam se člověk podívá, tam může spatřit
La Prairie představuje nový milník ve své cestě hledání věčného mládí
iluxus.cz
La Prairie představuje nový milník ve své cestě hledání věčného mládí
Již v roce 1931 v Clinique La Prairie Dr. Niehans, dlouholetý zastánce názoru, že věda o dlouhověkosti je klíčem k odhalení tajemství věčného mládí, učinil průlomový objev: buněčnou terapii. S ohromuj
Nejlepší bručoun pod sluncem
skutecnepribehy.cz
Nejlepší bručoun pod sluncem
Po rozvodu jsem se vrátila tam, odkud jsem před lety přišla. A dnes už vím, že jsem nemohla udělat lépe. Seděla jsem u stolu a dívala se na nebe. Schylovalo se k bouřce. Bílé obláčky po blankytné obloze doháněl černočerný mrak a zdálky se ozývalo burácení hromů. Ta podívaná mě fascinovala. Bylo to nanejvýš příhodné, neboť jsem dobře věděla,