Domů     Dcera jen pořád střídá chlapy…
Dcera jen pořád střídá chlapy…

Chodí nafintěná a jen se tahá s chlapy. Bere vše! Je jí to jedno. Stydím se za ni a pomluvy už ani nevnímám. Takovou potupu jsem si od vlastní dcery nezasloužila!

Už je to pár let, co jsem vzdala marné pokusy jí nějak domluvit. Nebo zjistit příčinu jejího, pro mě naprosto nepochopitelného chování. Občas mám pocit, že se ta nešťastná holka snad zbláznila. Začalo to úplně nevinně, rozchodem s její první láskou.

Dělala jen ostudu

Nebylo jí tehdy ani sedmnáct, tak jsem její zoufalství nad koncem vztahu přičítala nezralosti. Jenže každý smutek časem přebolí a zdálo se, že i ten její. Jenže se začala chovat jinak. Zprvu nenápadně a potom už tak nápadně, že by si toho všimnul snad i slepý.

Přivedla si domů takového týpka, snad o dvacet let staršího, a prý že bude u nás bydlet. V jejím malém dětském pokojíčku! Nevěřila jsem svým uším, ale ona to myslela vážně. Chlap se choval celkem slušně, ale byl divný. A ještě si domů vodil návštěvy.

Mužské, co vypadali jako nějací mafiáni z filmu. Po měsíci už bydlel u nás jiný chlap a po dalších dvou opět změna. Časem jsem to přestala počítat. „Tak co, jak to u vás vypadá? Člověk by skoro řekl, že provozujete nějaký penzion,“ rýpla si do mě sousedka.

Mně nezbylo než omluvně zavrtět hlavou, jako že i já jsem nešťastná. Dala mi pokoj, když viděla, jak mě to trápí.

Trvala si na svém

Roky ubíhaly, dcera ukončila zdárně studia, což se také neobešlo bez notné dávky adrenalinu, a začala si vydělávat coby krupiérka. Kde k takovému povolání přišla, mi nešlo na rozum. Ona, která v mládí milovala zvířátka a přírodu!

Dokonce si zhotovila moc hezký herbář, s kterým vyhrála nějakou přírodovědnou olympiádu. Kde by mě tehdy napadlo, co z ní vyroste!

Polekala mě

Nechtěla jsem být pesimistická, ale pro mě to nevěstilo nic dobrého. Bohužel, styl života rozhodně nezměnila. Chlapy si sice už domů vodila jen sporadicky, zato u nich přespávala. Někdy jsme o ní pár dnů ani nevěděli.

Nebyla to ale žádná příživnice, nebo dokonce prostitutka, ona je spíš živila ze svého, než aby tomu bylo naopak! Potom, z ničeho nic, začala mluvit o dítěti. Zmocnila se mě hrůza.

Snažila jsem se jí vysvětlit, co taková starost o dítě obnáší, ale ona jako kdyby mě neslyšela. Možná už tenhle zvyk pobrala v dětství, kdy jsme žily bez jejího otce. Byla jsem na ni slabá a nikdy mě nebrala vážně. Dělala si vždycky, co chtěla.

Já chodila z práce tak utahaná, že jsem to přehlížela, jen abych měla klid. No, asi jsem sklízela trpké plody svého chování.

O dítě se nestarala

Ale k tomu jejímu dítěti. Byla jsem si jistá. Buď jí ho rovnou odeberou, nebo mi zůstane na krku. Jinou možnost jsem neviděla. Bohužel, tentokrát co si dcera předsevzala, to také dokázala.

Dcera radostně otěhotněla s takovým mladíčkem, který vypadal, jako že neumí ani do pěti počítat. Brala jsem to optimisticky a říkala si, že z něho bude alespoň dobrý táta! Ale nebyl, utekl ještě před porodem svojí krásné holčičky Sárinky. Dcera se chovala přesně podle mého očekávání a přenechala péči o miminko mně.

Objevila se druhá babička

Byla jsem už na pokraji sil, když se našlo nečekané řešení. Vyhledala mě druhá babička, matka otce Sáry. Byla to sympatická paní, o dost mladší než já. Projevila přání se o Sáru starat a mně ji půjčovat. Asi jsem měla být proti, ale nebyla.

Přivítala jsem její návrh s nadšením. Dceři to bylo jedno. O tom, že je malá pryč, se dozvěděla úplně náhodou, když se na ni šla podívat. Udělala scénu, jako bych jí vyrvala dítě z náručí. Dokonce bouchla dveřmi tak silně, až se na podlahu vysypalo sklo z výplně.

Strhla se hádka

Nenechala jsem si to líbit. Pohádaly jsme se, ale v podstatě se mezi námi nic nezměnilo. Občas přijde s nějakým chlapem bydlet ke mně, tedy k sobě do pokojíčku, občas u někoho bydlí. Strojí se čím dál vyzývavěji a já se za ni stydím čím dál víc. Už jsem i přemýšlela, že se odstěhuji jinam.

Moc se stydím

Ale to bych měla daleko k vnučce. Bydlí s babičkou ve stejném městě a vídáme se celkem často. Je tak moc roztomilá! Dcera za ní nebyla ani jednou a její otec o ni nejeví zájem. Výživné neplatí a moje dcerunka jen minimálně. Tak se snažím alespoň finančně vypomoct druhé babičce.

Jsme na tom stejně

I ona má přece velké trápení. I její syn střídá známosti jako na běžícím pásu. Nechává se vydržovat a nepracuje. Nikdo se nad tím nepozastaví, nikdo nemá zlé poznámky. Jenže u mužů se to bere tak nějak jinak. Jako přirozená věc.

Mám zkažený život a není den, kdy bych neplakala. Je marné si říkat, že jiní lidé jsou na tom hůř. A že vlastně vše dopadlo nejlépe, jak mohlo. Moje srdce je raněné a pláče. Jiné už to asi nebude.

Mirka R. (65), Kutná Hora

Související články
7.9.2024
Nemohu o tom mluvit, ale tíží mne to. Snad mi pomůže se vypsat. Moje milovaná dcera je nemocná. Těžce. A už to vzdává. Hned byste to vzali na sebe. To trápení dítěte. Je jedno, jestli mu jsou tři roky, nebo třicet. Stále je to vaše dítě. Lucka se potýká s těžkou nemocí. Nedávno přišla o jedno prso a pravděpodobně přijde i o druhé. Rakovina. Nikdo ji u nás neměl, tak proč ona? Mohla jsem za t
2.9.2024
Jsem nešťastná z přístupu své vnučky Simony k její budoucnosti. Má za sebou maturitu, ale nemá plán jít ani na vysokou, ani si najít práci. Dcera i syn byli bezproblémové děti. Nebyly s nimi problémy a i k rodině měli vztah zodpovědný. Nechápu tudíž, jak se mohlo stát, že se tak zvrhla moje vnučka Simona. Přitom na základní škole s ní nebyly žádné potíže. Až teď poslední rok ji nepoznáváme. Sim
29.8.2024
Když mého syna opustila jeho žena, kterou si od nás nenechal vymluvit, nezbylo než se ujmout jeho malé holčičky, od které její matka také utekla! Když nám syn poprvé představil Jitku, nadšená jsem nebyla, ale doufala jsem, že je to třeba jen blbý první dojem. Ty další byly ovšem o hodně horší! V očích měla takovou skrytou zlobu. Nahrazovala jsem mámu Nic jsem neříkala a stále jsem doufala
29.8.2024
Mému synovi bylo sotva dvacet, když nás seznámil se svojí velkou životní láskou. Byla to žena o deset let starší a měla už také děti! Nadšená jsem zrovna nebyla. S manželem jsme se dlouho pokoušeli o miminko. Když jsme zjistili, že je chyba na mé straně, nabídla jsem svému muži rozvod. Nechtěla jsem mu bránit ve štěstí, tak moc jsem ho milovala. „Co bych si bez tebe počal, lásko moje?“ řekl teh
28.8.2024
Chtěla jsem, aby se moje dcera dobře vdala. Našla si šikovného chlapce. Jenže před svatbou brečela, že to není ono. Nečekala jsem, že od ní něco takového uslyším. „Mami, já prostě nevím,“ plakala Tereza, která měla Filipa, svého nastávajícího, ráda, ale neuměla si představit, že to bude láska na celý život. Konejšila jsem ji, že je jen nervózní. Dodnes si říkám, jestli jsem nezpůsobila spous
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Leoš Mareš by své manželce snesl modré z nebe
nasehvezdy.cz
Leoš Mareš by své manželce snesl modré z nebe
UMarešových nikdy není nuda. Své fanoušky stále baví a ti netrpělivě každý den očekávají, kdy zase Leoš Mareš (48) přijde s nějakou novinkou. Když se nedávno obarvil na blond, lidé nestačili zírat.
Havajská technika Ho´oponopono: Klíč k dosažení všeho?
epochalnisvet.cz
Havajská technika Ho´oponopono: Klíč k dosažení všeho?
Nejrůznější alternativní metody určené k osobnímu rozvoji obvykle vychází z východních hinduistických či buddhistických tradic. Ovšem i v jiných koutech světa najdeme postupy, které mají do našeho života přitáhnout pozitivitu a štěstí. Havajská metoda s trochu zvláštním názvem Ho´oponopono je jednou z nich. Skutečně má až zázračné výsledky?   Na terase typického havajského domku sedí muž v bílé košili. Má zavřené
Číhal na Napoleona v Brně tovaryš s puškou?
historyplus.cz
Číhal na Napoleona v Brně tovaryš s puškou?
Vrací se do města až za tmy. Už z dáli Napoleona vítají v Brně dvě zapálené svíce v každém okně. Ne že by Moravané chtěli francouzskému císaři takto vzdát hold. Prostě jim to nařídil… Zvolit správný terén pro zásadní bitvu není jen tak, a proto Napoleon (1769–1821) objíždí v listopadu 1805 okolí Brna, aby si vyhlédl místo chystaného
Akademie věd simuluje pobyt na Měsíci
21stoleti.cz
Akademie věd simuluje pobyt na Měsíci
Český záložní astronaut Aleš Svoboda se včera vydal na simulovanou víkendovou misi na Měsíc – s dalšími členy posádky při ní bude provádět různé vědecké a technologické experimenty. Součástí mise je v
Otevřený minimalismus Diablo House
rezidenceonline.cz
Otevřený minimalismus Diablo House
Kancelář Terry & Terry Architecture představila zdařilý projekt v podobě přístavby obytného křídla ke stávajícímu jednopodlažnímu domu. Nový dvoupatrový objem, napojený na původní objekt pod ostrým úhlem, začleňuje obytný prostor do okolí a těží z dalekých výhledů na přilehlé kopce a údolí. Jádro domu, jež zaujímá celkovou plochu 613 čtverečních metrů, je v aktuálním uspořádání
Station Anděl na pražském Smíchově právě otevřel
iluxus.cz
Station Anděl na pražském Smíchově právě otevřel
Novinka roku se právě otevřela. Station Anděl na pražském Smíchově láká svou autentickou newyorskou atmosférou, kde chutě neznají mezí evropského kontinentu. Americké receptury, které odpovídají návšt
Mauritius: Ostrovy obřích želv
epochanacestach.cz
Mauritius: Ostrovy obřích želv
Ztracen v Indickém oceánu je Mauritius jen zdánlivě. Milovníci exotické turistiky ho znají jako jeden ze ztracených rájů. Britové mu udělili nezávislost v roce 1968 a od té doby jde o nejbohatší a nejkrásnější stát Afriky. Pojďte se s námi zasnít a vydat se na cestu na exotické ostrovy. Maličký ostrovní stát Mauritius má vlastní aerolinky Air Mauritius, asi
Kazí vám ostruha radost z chůze? Zatočte s ní!
nejsemsama.cz
Kazí vám ostruha radost z chůze? Zatočte s ní!
Mnohdy až nesnesitelná bolest, která se s každým krokem jen stupňuje. Patní ostruha se může ozvat kdykoli a většinou za ní stojí nevhodná obuv, obezita, dlouhodobý tlak a přetěžování. Každodenní zátěž nohou si dříve či později vybere svou daň, ať už se jedná o otoky, křečové žíly, nebo různé výrůstky. Patní ostruha se ale řadí mezi ty nejvíc nepříjemné.
Může se člověk sám vznítit?
enigmaplus.cz
Může se člověk sám vznítit?
Může oheň přijít bez varování, zdánlivě odnikud a rozhořet se tak, že během chvilky je z lidského těla hromádka popela? Je spontánní samovznícení reálnou hrozbou? Americký lékař v penzi J. I. Bentl
Eduard VIII.: Nekorunovaný mistr průšvihů
epochaplus.cz
Eduard VIII.: Nekorunovaný mistr průšvihů
Je pohledný, charismatický, zcestovalý a jeho styl diktuje módu v ostrovním státě. Pro svou snahu být v první linii si vyslouží i úctu prvoválečných veteránů.   Řeč je o králi Spojeného království a britských dominií a císaři Indie Eduardovi VIII. (1894–1972). Většina lidí si ho ale spojí hlavně s abdikací kvůli fanatické lásce k Američance Wallis Simpsonové (1896–1986). Eduardova
Asijská kuřecí polévka
tisicereceptu.cz
Asijská kuřecí polévka
Asijská jednoduchá polévka vás rozhodně zahřeje a potěšující navíc je, že ingredience máte vlastně téměř vždy doma. Ingredience rostlinný olej 750 ml kuřecího vývaru 3 mrkve 1 menší pórek 10
Chtěli mi vzít milované dítě!
skutecnepribehy.cz
Chtěli mi vzít milované dítě!
Dalo by se říct, že jsem prožila mládí v té nejlepší době. Po revoluci se otevřelo tolik možností. Jenže já na jednu až surově doplatila. Zajímá vás, jak to všechno začalo? Bylo mi 22 a měla jsem kamarádku Karlu, která byla o čtyři roky starší. Dvakrát byla jako au pair ve Velké Británii a lákala