Domů     
Závislosti jsou různé. Vztah vám ale mohou zničit všechny.

Závislosti jsou různé. Vztah vám ale mohou zničit všechny.

Vyčítám si, že jsem si nevšimla dřív, že máme problém. Ale i když o tom pořád přemýšlím, nevím jestli by to vůbec bylo možné.


S manželem jsem prožila hezkých třicet let, vychovali jsme dvě děti, pořídili si domek. Vždycky to nebyla procházka růžovým sadem, ani se mnou, ani s ním. Já jsem dost náladová, když se nastartuju umím udělat pořádnou scénu.

Taky jsem tvrdohlavá jako mezek a pěkně urážlivá. Standa je zase nemluvný, když mu něco přeletělo přes nos, páčila jsem to z něj dva měsíce. Taky je hodně uhýbavý.

Měli jsme na sebe víc času


V posledních letech byl klid. Děti se odstěhovaly a mi měli víc času. Pravda, Standa měl nějaké problémy v práci, taky byl dost často nemocný, a to mu kazilo náladu. Ale všechno to byly věci, které netrvají věčně a při troše snahy se dají vyřešit.

Navíc si našel odreagování, začal hrát hry na počítači a bylo vidět, že se pak vždycky cítí líp. Proto jsem ho v tom ze začátku podporovala a nic jsem nenamítala, když utrácel za lepší počítač nebo křeslo.
Letos na jaře se u mě objevily nějaké ženské problémy.

Se Standou jsem to řešila jen tak letmo, věděla jsem, že by z toho byl zbytečně špatný a moc by mi nepomohl. Stejně mě ale překvapilo, jak málo zájmu projevil.

To jsem si ale uvědomila až zpětně, protože když ty potíže začaly, soustředila jsem se hlavně na sebe.


Potřebovali peníze


Náš čtyřletý vnouček jen o něco málo později onemocněl atopickým ekzémem. Léčba je běh na dlouhou trať, navíc pojišťovny proplácí jen něco. Syn Tobiáš má tři děti, hypotéku na dům, snacha je na mateřské.

Rezervu, kterou měli, poměrně rychle spolkly neproplácené léky a procedury. Když jim ale lékařka řekla, že by měli zkusit Mrtvé moře, už nebylo z čeho brát.

Je logické, že se s prosbou o pomoc obrátili na nás.
U nás doma se vždycky hospodařilo tak, že jsme měli každý svůj účet a rozděleno, kdo vyřizuje jaké pravidelné platy.

To, co nám na konci měsíce zbylo, nebo peníze, které jsme vydělali navíc, třeba odměny nebo třinácté platy, jsme dávali na účet společný, spořící. Ten obhospodařoval Standa.
Počítala jsem, že na něm máme dost, abychom synovi půjčili. 


Všechno bylo špatně


Sotva jsem Standovi vysvětlila, o co jde spustil velmi rozčileně a hlasitě. Že má všeho dost. Svého života, své práce, rodiny a vůbec. Všechno ho vysává a připravuje o energii. Nikdo mu nerozumí a já už vůbec.

Jediné, u čeho si jakž takž odpočine, jsou ty pitomé hry. Tam aspoň může vyhrát a taky si v týmu hráčů najít přátele, co mu rozumí. Protože ta rodina, kterou se oháním, ho jen semlela. A děti, ano děti.

To je hezké, že je máme, ale to se o ně budeme starat až do smrti? Rozmazlila jsem je, a teď to mám.


Kamarádka měla jasno


Říct, že jsem byla v šoku není přesné. Čekala bych cokoli, jen ne takový výbuch. Po všech těch letech je najednou všechno špatně? To to v sobě celou dobu dusil? A co s tím chce teď dělat?

V danou chvíli asi nic, protože se sebral a jel za kamarádem s nějakými součástkami na auto. Bylo jasné, že se jen tak nevrátí. Já se klepala jako ratlík. Nakonec jsem zavolala kamarádce Tamaře. 
Ta měla jasno poměrně rychle.

Zeptala se mě, jak často Standa hraje, jak se v poslední době změnil, co dělá, jak se jmenuje hra, kterou hraje. Ona má velký přehled, o všechno se zajímá a tak byla hned doma. „To je jasné. Má závislost na tom hraní. Tahle šmějdská hra je tím známá.

V Anglii dokonce stojí asi za pěti procenty ze všech rozvodů. Spisují i petice za její zákaz“. To jsem rozhodně netušila. Ale připadalo mi zvláštní, označovat za závislost něco, co nic nestojí. Ale i v tom mě Tamara vyvedla z omylu.

„Jasně, samotná ta hra je zadarmo. Jenže aby ses dostala na vyšší úrovně, musíš, tedy můžeš, kupovat různé doplňky. Bez nich jsi pomalá. Jestli se tak rozčílil kvůli tomu, že by měl vnukovi zaplatit pobyt u moře, pak proto, že není z čeho.

Tipla bych si, že vybílil váš společný účet. Musíte ho co nejrychleji dostat někam na léčení, alespoň ambulantně. Tohle není žádná legrace.“


Léčení nikam nevede


Za dvě hodiny mi volal syn, že se u něj chce táta stavit a popovídat si. Vysvětlila jsem mu situaci a pak čekala, co bude dál. Když Standa od Tobiáše odjel, syn mi zavolal. To hlavní, o čem Standa mluvil byly stížnosti na mě.

Na to jak mu nerozumím, jak ho dusím, jaký má se mnou hrozný život. Ano, hraje, ale je to jen takový únik, a i když ho to něco stálo, nic to neznamená. Kdyby byl v pohod, nehrál by.

A pokud jde o ně, o děti, prý vždycky stojí na mé straně, což ho taky ničí, ale mlčel, protože většina dětí má raději matku. Tadeáš se snažil být v klidu. Když Standa skončil, řekl mu, že si myslí, že to tak není a hraní je jeho největší problém.

A až si ho vyřeší, uvidí věci jinak.
Po návratu domů jsem mu dala nůž na krk já. Nerada, ale udělala jsem to. Buď se bude léčit, nebo odcházím.

Nakonec velmi neochotně svolil.
Zanedlouho to budou dva měsíce, co začal docházet na léčbu, syn ho tam pravidelně vozí. Jeho terapeut, s kterým jsme v kontaktu, ale moc optimistický není.

Podle něj se Standa k léčbě nerozhodl, popírá, že by měl problém a vše bere jakou velkou křivdu. Šance na vyléčení jsou tak minimální. Jediné, v co můžeme doufat je, že nakonec dostane rozum.



Karla T. (57), střední Čechy

reklama
Související články
27.4.2024
Moje sestra byla taková už odmalička. Dostala, čeho se jí zachtělo. Rodiče jí vždycky nadržovali a já jí vše odpouštěla. A z ní vyrostl sobec. Přestože byla moje sestra jen o pět let mladší, vypadala spíš jako moje dcera, kterou jsem nikdy neměla. Štíhlá a drobná, plavovlasá. Já byla vysoká a statná. Žáky jsem vždy milovala Pracovala jsem coby učitelka na základní škole a každý myslel, že
27.4.2024
Nezaslouží si mít tak zlobivou dceru. Obětovala se pro ni a po rozvodu se už nevdala, jen aby jí nepřivedla domů cizího chlapa. Je jí sotva dvacet, ale chová se, jako by snědla všechnu moudrost světa. Nic jí není dobré, hlavně to, co udělá moje dcera. Ani já v jejích očích nejsem bez viny, i když nevím o ničem, čím bych jí kdy ublížila. Když ke mně přijde na návštěvu, úplně se mi stáhne žaludek
26.4.2024
Nevím, kde se to v nich vzalo. Stále ode mě něco potřebují. Hlavně peníze. Nestačí jim můj důchod ani úspory, které se rychle tenčí. Dělají si zálusk i na můj domek! Snažila jsem se jim dát všechno, jen aby se necílily ukřivděné a méněcenné oproti ostatním dětem ve třídě. Moje dvě holčičky totiž vyrůstaly bez otce, kterého jsem jim nedokázala opatřit. Pořídila jsem si je takřka na poslední chví
26.4.2024
Moje dcera se trápí a já jí nemohu pomoci. Musí si to vyřešit sama. Ta bezmoc je však strašná, o to horší, když dotyčný nedá na vaše rady a řítí se do problému. Tereza nám nikdy nepředstavovala své chlapce. Prý až to bude vážné, někoho přivede. A přivedla. Dana, který se zdál jako sympaťák. Mladí se vzali, z čehož jsme ani jedni z rodičů nebyli nadšení, protože jsme si mysleli, že mají dost čas
24.4.2024
Mladší sestra byla krásná a zábavná, na rozdíl ode mě. Měla desítky nápadníků, zatímco o mě nikdo nestál a zdálo se, že se nevdám. Vše nasvědčovalo tomu, že zůstanu na ocet. Pomalu jsem se smiřovala s nepopulárním údělem staré panny, která bydlí s rodiči ve velkém bytě, s otcem hraje po večerech karty a s matkou kouká na seriály. Byla jsem nenápadná šedivá myška, pravý opak krásné mladší ses
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Harry a Meghan se vrátí, ale…
nasehvezdy.cz
Harry a Meghan se vrátí, ale…
Usmířit se s královskou rodinou? To má Meghan Markle (42), manželka prince Harryho (39), už nějaký čas v plánu, klade si však podmínky. A ty musí královská rodina splnit do puntíku – naapříklad, aby
Jak může mít mravenec vliv na lov lvů? Obrovský…
21stoleti.cz
Jak může mít mravenec vliv na lov lvů? Obrovský…
Říká se, že není malých rolí. A že i nicotný jedinec může dokázat velké věci. To se potvrdilo v savaně v Keni, kdy jeden druh mravenců zapříčinil malou změnu v přírodním prostředí, která ale měla dale
Krtkovy řezy
tisicereceptu.cz
Krtkovy řezy
Drobivé těsto bude po upečení krásně křupavé. Tento koláč můžete připravit i do kulaté formy. Budete tak mít vyšší vrstvu těsta, ale chutnat bude stejně výtečně. Ingredience Na těsto 400 g hl
Skoky z mostu: Když se voda promění v beton!
epochalnisvet.cz
Skoky z mostu: Když se voda promění v beton!
Vedle skoku dalekého či vysokého existuje i skok hluboký, který je z nich kupodivu nejnáročnější a také nejriskantnější. Skáče se z vysokých budov, antén, útesů, dokonce i z hranice vesmíru, ale všechno to začne skoky z mostů.   Jejich tradice sahá minimálně do roku 1885 a koncem 19. století jsou nebezpečnou módou, se kterou úřady
Senná rýma je k poražení!
nejsemsama.cz
Senná rýma je k poražení!
Trápí vás kýchání, rýma, pálení očí a škrábání v krku? Cítíte se unavená? Příznaky senné rýmy vás mohou trápit i dlouhé týdny, ale můžete se jim bránit. Jak? Pokud jste se rozhodla bojovat proti sezonní alergii, máte velkou šanci zvládnout to bez antihistaminik. Zdánlivě banální rady vám život se sennou rýmou znatelně ulehčí. Zavřete pečlivě okna Sledujte pylové
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Překonala otcovská pýcha hranice onoho světa?
enigmaplus.cz
Překonala otcovská pýcha hranice onoho světa?
Britská televizní a divadelní herečka Maureen Diane Lipman (*1946) si prohlíží svůj mobil. Objeví přitom zprávu od svého muže Jacka Rosenthala (1931–2004): „Náš chlapec si vede dobře.“ Výraz v jejím o
Když se naši rozváděli, brečela jsem jako malá
skutecnepribehy.cz
Když se naši rozváděli, brečela jsem jako malá
Čekaly jsme s mámou na tátu. Ohlásil, že si přijde pro věci. Rodiče procházeli složitým rozvodem a hádali se kvůli majetku. Naši koupili chalupu, když jsem byla ještě malá. Ze zchátralého stavení udělali společnými silami malebnou vilku. A ze sadu plného starých stromů a v neposlední řadě kopřiv, vysokých jako urostlý chlap, tak pěknou zahradu, že o
Do Česka vstupuje nový hotelový řetězec The Cloud One
iluxus.cz
Do Česka vstupuje nový hotelový řetězec The Cloud One
V centru Prahy otevírá hotel s 382 pokoji The Cloud One Prague. V pěší vzdálenosti od Masaryčky i Hlavního nádraží je nejnovějším příspěvkem k urbanistickému rozvoji Hybernské ulice. Hosty láká na skv
Vzbouřenci z Globe se pozabíjeli mezi sebou
historyplus.cz
Vzbouřenci z Globe se pozabíjeli mezi sebou
Začátkem 19. století se v novoanglickém Nantucketu jeden plavčík doslechne o nalezení ostrova Pitcairn, na němž se usadili vzbouřenci z lodi Bounty. Netrvá dlouho, a onen mladík jménem Samuel Comstock začne dávat dohromady vlastní plány na ovládnutí jednoho z tichomořských ostrovů.   Poté, co mladý Samuel Comstock (1802–1824) okusí svou první plavbu přes oceán, ví,
Unikátní expozice: Zbiroh, sídlo templářů
epochanacestach.cz
Unikátní expozice: Zbiroh, sídlo templářů
Před deseti lety zámek Zbiroh způsobil senzaci svou expozicí nazvanou Tvář Leonarda da Vinci – Příběh rytířského řádu templářů. Výstava trvala půl roku a většina jejích exponátů na místě zůstala, takže dnes může nová expozice znovu připomenout historii templářského řádu spojenou se zámkem. Výstavě dominuje takzvaná Lukánská deska – autoportrét Leonarda da Vinci, dílo, které
Prokletí Kennedyů? Tajemství, tragédie a stíny moci
epochaplus.cz
Prokletí Kennedyů? Tajemství, tragédie a stíny moci
Klan Kennedyů, synonymem pro moc, bohatství a politický vliv, se zdá být stíhán neúprosnou kletbou. Tragédie, skandály a předčasné smrti se prolínají osudy mnoha členů slavné rodiny, vrhajíc stín na jejich zdánlivě idylický život. „Někdo tam nahoře nás nemá rád,“ povzdychl si kdysi Edward Kennedy, jeden z bratrů zavražděného prezidenta Johna F. Kennedyho. A zdá