Domů     Opustil ji manžel a já to odskákala
Opustil ji manžel a já to odskákala

V našem panelovém domě bydlíme už tak dlouho, že bych ty roky už snad ani nespočítala. Ovšem když jsem si myslela, že mě tu už nic nepřekvapí, nastaly problémy, které by mě ve snu nenapadly.

Se sousedy v domě, tedy s těmi, co zde dlouho bydlí, jsme s mužem měli vždy fajn vztahy. Občas jsme se všichni sešli, ať už na grilovacím místě kousek od našeho domu.

Zůstala sama

Asi nejvíce jsem si ale vždy povídala se sousedkou Petrou. Byla sice o pár let starší, ale to nám vůbec nevadilo. Petra byla takový ten typ, co se nevzdává, věci řeší s přehledem a dokáže být nad věcí.

To já věci mnohem víc prožívám, tak jsem se vždy snažila brát si z ní příklad. Bohužel vše se razantně změnilo, když ji před půl rokem, z ničeho nic, opustil její manžel po třiceti letech soužití.

Chodili jsme sportovat

Upřímně, všechny to zaskočilo. Oni dva s Petrou se zdáli jako naprosto pohodová dvojka a málokdy byli jeden bez druhého. Měli stejné zájmy, rádi sportovali a jezdili na výlety. Chodili pravidelně i do divadla a na koncerty.

Protože i my s manželem jsme nadšenci do sportu, občas jsme si vyrazili užít pořádné rodinné souboje. Chlapi si občas skočili pod barák na pivo, já si s Petrou dala dvě deci u nás nebo u nich doma. To bylo vše, a musím říct, že nám to všem vyhovovalo.

Našel si jinou

Když Petru před půl rokem manžel opustil a opravdu ze dne na den, byla jsem první, komu se přišla vyplakat na rameno. „Chápeš to? On se chce po třiceti letech rozvádět. To nezvládnu,“ vzlykala.

Nejsem ten typ, co by musel poslouchat problémy druhých, a tak jsem o jejich vztahu vlastně nic pořádně nevěděla a, popravdě, mě to ani nijak zvlášť nezajímalo.

Petra mi ale povyprávěla všechno od A do Z. Jak už ji jednou povedl, ale ona mu odpustila. Tehdy se dlouho pokoušeli o miminko, a stále se nedařilo. Až se nakonec rozhodli, že to vzdají a budou si užívat i bez dětí. Její Tomáš si zřejmě toto zklamání začal řešit u kolegyně.

Když se to Petra dozvěděla, dala mu nůž na krk: „Buď já, anebo ona!“ Tenkrát prý svůj románek ukončil a vše bylo zase v pohodě. Nevěděla jsem tehdy ještě, jak se utěšují zhrzené manželky, tak jsem jí jen potvrdila, že je Tomáš zmetek a tohle se nedělá.

Pořád něco chtěla

Vděčně se na mě podívala a chytla mě za ruku. Od té doby neminul den, aby nepřišla. Jednou mi zaťukala na dveře, že má dva lístky do divadla, kam měli jít spolu, a ona nechce, aby propadly, takže si řekla, že můžeme jít spolu.

Jindy chtěla pomoci pověsit záclony, protože ona to sama neumí, to vždy dělal u nich Tomáš. Záminka byla vždy. Nadšená jsem nebyla, ale v její situaci nebylo možné říkat ne. A tím se spustil kolotoč její závislosti na mně.

Večery se sousedkou

Klidně u nás zazvoní v devět hodin večer, že jí je smutno a jestli může dál. A na odpověď samozřejmě nečeká a rovnou se hrne do obýváku, kde si zpravidla sedne hned vedle mého manžela. Vždycky si slibuji, že už řeknu ne, ale když ji vidím, nedokážu to.

Můj muž vždy raději vyklidí pole, jde na pivo a já nakonec trávím večer s ní místo se svým manželem. Už se začínám bát, že se z něj díky tomu stane alkoholik nebo že mě také opustí. Pořád dokola poslouchám to samé. Jak jí to mohl udělat, proč ji opustil a co bude dělat.

Já se ji snažím posunout dál, ale jako kdyby to nevnímala. Sotva vyjdu z bytu, mám ji v patách. Jde se mnou nakoupit i cvičit. Už se ani neptá, jestli se může přidat. Prostě se přidá. Je mi jasné, že čeká za dveřmi jen na to, kdy vyjdu, a přilepí se na mě.

Reakce mě šokovala

Mému muži to už začíná pěkně vadit: „Katko, řekni jí, že to takhle nejde, nebo jí to řeknu sám!“ ozval se už. Když jsme se totiž chtěli jet spolu koupat k rybníku na „naši“ plážičku, potichu jsme se vyplížili z bytu, aby nás nezmerčila. Jaký šok jsme zažili, když čekala u auta.

„Kam jedeme?“ zeptala se suverénně. A bylo po romantice. Jeli jsme až do Konětop a měli s sebou ocásek. Večer jsem se tedy rozhoupala a pro změnu zazvonila já na ni. „Potřebuji s tebou mluvit,“ řekla jsem stručně a šla dál.

Snažila jsem se jí ohleduplně vysvětlit situaci, ale její reakce mě zaskočila: „A to ten tvůj mužíček ví, jak jsi házela oči po mém manželovi? Přesně taková flundra, jako jsi ty, mi ho sebrala,“ sykla zlobně. Vůbec jsem ji nepoznávala. Zvedla jsem se a odešla.

Stala se z ní jedubaba

Od té doby mám od Petry sice pokoj, ale už jsem ji několikrát načapala, jak před domem drbe s jinými sousedkami, které se po mně pátravě koukají.

„Tak jsem slyšel, že jsi svedla našeho souseda a poradila mu, ať Petru opustí,“ dozvěděla jsem se jednou večer, když se manžel vrátil z piva.

Málem jsem upadla. „Prosím tě, klid,“ utěšoval mě manžel. „Nikdo tomu nevěří!“ dodal s tím, že naštěstí sousedé pochopili, že Petra nedokáže odchod svého muže rozdýchat. Jestli to tak bude pokračovat dál, otráví ovzduší nám všem v celém domě.

Katka P. (54), Jablonec nad Nisou

Předchozí článek
Další článek
reklama
Související články
29.4.2024
Dlouhé hodiny jsem maminku hledala, strachy celá bez sebe. Nakonec jsem ji našla v masně s pohledným řezníkem. Po rozvodu jsem zůstala sama a nevěděla, co dál se svým životem. Vzala jsem si k sobě maminku, která trpí stařeckou demencí. Nějaký čas nám to báječně fungovalo, než nemoc udeřila v plné síle. Maminka začala utíkat z bytu a bloudit městem. Při jedné takové výpravě zabrousila na místo,
28.4.2024
Byli jsme přehnaně důvěřiví a uvěřili jí. Ženě, která o sobě tvrdila, že je dcerou manželova bratra. Potom přišel šok. Vykradla nás a zmizela! My jsme s manželem žili dost samotářsky. Nějací přátelé by se našli, ale moc jsme je nenavštěvovali. Stačily dvě hodinky a my už se těšili domů na svůj klid. S dětmi to bylo podobné. Občas zavolaly a občas nás na chvíli navštívily. Jen vnoučat, dokud byl
15.4.2024
Manžel mi vyčítá, že umím jen pomlouvat a roznášet klepy. Ničím tím prý celou rodinu. Já si ale myslím, že nedělám nic zlého. Jsem jen zvědavá. Ráda si povídám s lidmi, myslím, že to je částečně i moje náplň práce, jsem totiž u nás na vsi listonoška. A ta musí přece vědět o všem! Také moc ráda poznávám nové lidi, jsem šťastná, že máme domek hned na návsi, tam jsem u zdroje všeho. Jakmile něk
15.4.2024
Propadla jsem úžasnému koníčku! Sleduji akční ceny, je to lákavé dobrodružství, takový můj sport, díky kterému jsem si našla i skvělé přátele. Najednou jsem nevěděla, co budu dělat? Na chození po divadlech jsem neměla peníze, na cestování dost sil, sedět u televize a dívat se na seriály mě nebavilo. Důchod se na mě šklebil v té nejděsivější podobě. Byla jsem sama, manžel mi zemřel. Doma to n
12.4.2024
Nikdo mě nenutil, mohla jsem si pořídit skleničku a umělé zuby. Já ale toužila po hezkém chrupu. Spořila jsem, jak to šlo, ale ono to moc nešlo. Jako rozvedená s platem nic moc to dalo docela fušku. Když k tomu člověk přičte nájem a občas něco na sebe, zbylo mi sotva na jídlo a nějaké to ovoce. I tak moje úspory dosáhly úctyhodné částky. Poctivě jsem střádala Měla jsem přesně vypočítané,
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Biolog prý spatřil záhadnou dračí rybu: Více než devadesát let se o tom vedou spory!
enigmaplus.cz
Biolog prý spatřil záhadnou dračí rybu: Více než devadesát let se o tom vedou spory!
V roce 1932 spatřil William Beebe (1877-1962) okénkem ponorného zařízení – batysféry podivného tvora. Místem mysteriózního setkání byl Atlantský oceán u Bermudského souostroví. Co biolog v hloubce 640
Stále mi píše zamilované básně
skutecnepribehy.cz
Stále mi píše zamilované básně
Byla jsem rozmazlená až hrůza. Přitom moji rodiče nebyli nijak bohatí, nemohli si dovolit bůhvíco, ale mně by snesli modré z nebe. Už ve školce jsem mívala nejkrásnější oblečky ze všech a nejvíc hraček i obrázkových knížek. A protože moje knihovna praskala ve švech, hodně jsem četla, nejraději romantické příběhy o lásce. Snila jsem o tom, že se seznámím s anglickým hrabětem,
Brněnský Open House otevře 116 objektů. Rezervace startují 9. května
epochanacestach.cz
Brněnský Open House otevře 116 objektů. Rezervace startují 9. května
Desítku zbrusu nových podcastů, speciální prohlídky či asistenci pro znevýhodněné návštěvníky a zejména 116 lokací nachystali pro návštěvníky Open House Brno 2024 jeho pořadatelé. Festival architektury a urbanismu se letos zaměří na témata inkluze a přístupnosti města jako jednoho architektonického celku. Součástí dvoudenní akce budou i hudební vystoupení na vybraných lokacích, speciální nabídky brněnské gastroscény
Kuřecí paličky v ohnivé marinádě
tisicereceptu.cz
Kuřecí paličky v ohnivé marinádě
Správně dochucená marináda dokáže obyčejné jídlo vyšvihnout do nebeských výšin. Přesvědčte se sami. Suroviny 8–10 kuřecích paliček sůl, pepř 1 lžíce hořčice 1 lžíce kečupu 1 lžička pálivé ml
Asketismus jako protipól bezuzdného chování?
epochaplus.cz
Asketismus jako protipól bezuzdného chování?
Náboženství a víra provázejí lidstvo již od pradávna. Dodržovat pravidla určená církvemi však často není vůbec jednoduché a zkrotit vlastní mysl je zřejmě jedním z nejobtížnějších úkolů… Myšlenka asketismu byla inspirována starověkou řeckou školou stoiků, kteří tvrdili, že bychom měli popírat své nižší smyslové touhy, aby se naše duše mohla osvobodit. Stoikové se učili potlačovat
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Korejský poloostrov dokázal spojit jen ping-pong
historyplus.cz
Korejský poloostrov dokázal spojit jen ping-pong
Zatímco na bedlivě střežené hranici dál hlídkují vojáci obou zemí, ve sportovní hale je nepřátelství zapomenuto. Dnes existuje jen jedna Korea, a ta se právě chystá udivit celý svět. Na mistrovství světa ve stolním tenisu, které se koná v roce 1991 v japonském městě Čiba, se v kategorii ženských družstev žádné překvapení nečeká. Vždyť už osmkrát za sebou,
Rado opět spojilo své renomé s japonským návrhářem
iluxus.cz
Rado opět spojilo své renomé s japonským návrhářem
V roce 2017 se značka Rado spojila s japonským módním vizionářem Kunihiko Morinagou, aby společně vytvořili limitovanou edici hodinek. Ty kombinují tradiční řemeslné umění značky s inovativní technolo
Bigfoot v Kazachstánu? Tamní farmáři tvrdí, že ho spatřili!
epochalnisvet.cz
Bigfoot v Kazachstánu? Tamní farmáři tvrdí, že ho spatřili!
V odlehlé oblasti východního Kazachstánu si několik obyvatel všimlo něčeho neobvyklého. Farmáři řekli televiznímu kanálu 24.kz, že yetti krade jejich dobytek. Skutečně mají co dělat s legendárním kryptidem? Jeden z místních farmářů na východě Kazachstánu je svědkem něčeho neskutečného. V noci ho vzbudí podivné zvuky a vyženou ven z postele. Dojde až ke své
Umožní umělá inteligence hovory ze záhrobí?
21stoleti.cz
Umožní umělá inteligence hovory ze záhrobí?
Někteří lidé používají chatboty s umělou inteligencí k vytváření avatarů svých zesnulých blízkých. Pro někoho je to zdroj útěchy, ale jiné z toho tak trochu jímá hrůza Doktorka Stephenie Lucas One
Co Krejčíkovou tak moc trápí?
nasehvezdy.cz
Co Krejčíkovou tak moc trápí?
Poslední dobou působí herečka ze seriálu Ulice Aneta Krejčíková (32) smutně, jako kdyby snad v životě prožívala velké trápení. Všímají si toho i její sledující na sociálních sítích. Vznikat pochopit
Za svoji dobrotu jsem těžce zaplatila
nejsemsama.cz
Za svoji dobrotu jsem těžce zaplatila
Chtěla jsem pomoci cizí ženě, ale přineslo mi to nakonec zklamání. Pravidelně chodívám dělat větší týdenní nákup do některého ze supermarketů. Jednoho dne jsem si povšimla mladé ženy s asi šestiletým synkem. Měla s sebou pouze malý košík. Místo do něj si ale pár věcí strčila do kapes bundy. Přemýšlela jsem, jak mám reagovat a jestli chci