Domů     Přízrak mě prosil o pomoc
Přízrak mě prosil o pomoc

Na hřbitově se mi zjevoval muž, který chtěl předat zprávu! Bála jsem se, že na adrese, kam mě poslal, mě budou mít za blázna.

Návštěvy hřbitova ve mně vyvolávaly stísněný pocit už od dětství. Nikdy jsem tam nechodila příliš ráda. Na Dušičky to však bylo povinností. Rodinný hrob patřil k těm nejstarším a ležel na samém konci hřbitova až u zdi. Málokdy tam svítilo plně světlo. Místo se nacházelo ve stálém šeru, což jenom zdůrazňovalo strašidelný dojem.

Rodiče mi odešli brzy

O rodiče jsem přišla celkem brzy. Otec zemřel na infarkt ještě dříve, než jsem nastoupila na střední školu. Maminka se sice dočkala toho, že jsem si našla báječného muže, vdala jsem se a měla syna a dceru, ale dlouho si svá vnoučata bohužel neužila.

Krátce po narození mé dcery diagnostikovali mamince rakovinu. Zákeřná nemoc postupovala rychle. Mé mladší dcerce Ivetě byly pouhé tři roky, když se maminka odebrala na věčnost. Na hřbitov jsem proto od té doby chodila pravidelně.

Někdy sama, jindy s manželem nebo s některým z dětí. Nad pocitem nejistoty, který jsem v zapadlém koutě hřbitova vždy měla, pokaždé zvítězily vzpomínky na mládí a přetrvávající láska k rodičům.

Vzpomínala jsem na krásné chvíle

U hrobu rodičů byla stará dřevěná lavička, na kterou jsem se vždycky posadila a v duchu vzpomínala na své krásné dětství. Pak jsem za rodiče zapálila svíčku a vydala se domů.

Obklopovalo mě podivné ticho

Nikdy se mi na hřbitově nestalo nic záhadného nebo hrůzyplného. Až před dvěma roky jsem prožila nečekaně strašlivé chvíle. Toho dne jsem přišla na hřbitov krátce před zavírací hodinou. Byl podzim, stmívalo se už brzy.

Měla jsem s sebou svíčky, které jsem chtěla na rodinném hrobě zapálit, chvilku tam postát a pak rychle spěchat domů. Zdálo se mi, že tentokrát na hřbitově panuje nějaké podivné ticho, ještě tísnivější než kdykoliv předtím.

Navíc bylo umocňované tím, že začalo slabě mrholit a pofukovat. V rohu u našeho hrobu byla už skoro tma. Zapálila jsem svíčky a najednou se mi zdálo, že za mnou někdo stojí.

Za mnou se ozval hlas

Nejprve jsem se bála otočit. Teprve když se ozval tichý pozdrav, obrátila jsem se. Spatřila jsem, že za mnou stojí nějaký člověk. V tom šeru působil skoro nezřetelně a mlhavě.

V první chvíli jsem si pomyslela, že je to nejspíš někdo, kdo stejně jako já přišel na hřbitov zapálit svíčku.

Pak se ta postava ke mně naklonila a já ucítila podivnou vůni zetlelého listí. Muž něco šeptal, ale nebylo mu rozumět. Až po chvíli jsem rozeznala jednotlivá slova.

Žádal mě o pomoc

Sděloval mi, že mám jet na druhý konec města, kde bydlí jeho dcera, a vyřídit jí, že prosí o odpuštění. Má někdy zavítat k jeho hrobu. Prý by si to moc přál.

Tyto věty opakoval přízrak několikrát po sobě společně s adresou, zatímco mně se třásla kolena a neměla jsem daleko k mdlobám.

Jako kdyby se rozplynul

Postava přede mnou se po chvíli najednou začala ztrácet, až byla úplně pryč. Jako kdyby se rozplynula. Musela jsem se posadit na nedalekou lavičku. Zhluboka jsem dýchala a trvalo několik minut, než jsem se vzpamatovala. Kolem mě už panoval naprostý klid.

Mezitím už se úplně setmělo a hřbitov ozařovala jen plápolající světla svíček. Na nic jsem nečekala. Vstala jsem a rychle zamířila k východu. V té chvíli jsem nevěděla, jestli ještě někdy budu mít vůbec odvahu se na hřbitov vypravit.

Počkal, až budu sama

Uběhlo pár týdnů a přišel den, kdy by moje maminka slavila narozeniny. Nechtělo se mi, ale bylo správné, abych na hřbitov šla. Odmítala jsem však jít sama, tak jsem s sebou vzala syna a manžela.

U rodinného hrobu jsem stála se staženým hrdlem, ale k ničemu podivnému nedošlo. Při další návštěvě jsem vzala zase dceru, ale žádný přízrak se už neobjevil. Teprve když jsem za dva měsíce byla u hrobu opět sama, situace se opakovala.

Dala jsem slib

Tentokrát už jsem nebyla tak vyděšená, a tak jsem tomu zjevení slíbila, že udělám, co po mně chce. A skutečně jsem to měla v úmyslu, protože jsem byla zvědavá, co za tou záhadou vězí. Druhý den jsem se vydala na adresu, kterou mi ten přízrak sdělil.

Připadala jsem si trochu jako blázen a bála jsem se, že mě tam i takto budou brát. Zaparkovala jsem na cestě před domem, vylezla z auta a nejprve se chvíli rozhlížela kolem sebe a sbírala odvahu. Nakonec jsem vyrazila po cestičce k domu a dvakrát krátce zazvonila na zvonek.

Pro klid jeho duše

Otevřela mi žena asi ve věku mé dcery. Byla sympatická a usmívala se na mě. Začala jsem jí opatrně vyprávět, co se mi na hřbitově přihodilo. Žena poslouchala a krev se jí vytrácela z tváří. Celá pobledlá mi pak řekla, že její otec zemřel před dvěma lety.

Stalo se to náhle a nestihli se usmířit – pět let předtím spolu nemluvili kvůli velké hádce.

Ona byla jen na pohřbu, ale k otcovu hrobu nikdy nepřišla. Viděla jsem, že mi opravdu věří. Slíbila, že na hřbitov půjde. Rozloučila jsem se a měla jsem pocit, že jsem udělala něco užitečného, i když za tím stály tajemné síly. A pokud jde o moje další návštěvy na hřbitově, tak všechny už proběhly v klidu.

Naďa S. (61), jižní Čechy

Související články
21.10.2024
Náš praděd krásně maloval, žádný jeho výtvor nám ale po něm nezůstal. Vnuk si jednou koupil obraz v bazaru, byli jsme překvapeni autorem. Svého pradědečka jsem neznala, hodně jsem ale o něm slyšela. Byl to umělec, malíř, který vystavoval i v cizině. Bohužel jsem neměla ani jeho podobiznu a ani žádný z jeho obrazů se v naší rodině nedochoval. Prababička je všechny prodala, aby uživila rodinu
18.10.2024
Když člověk pracuje v nějakém oboru, někdy se stane, že ho jeho práce ovlivní víc, než by si přál. Něco podobného se stalo kdysi i mně. Možná se vám to bude zdát na ženu morbidní, ale celý svůj život jsem pracovala v pohřebním ústavu. Práce, o které málokdo sní, ale já jsem v tomto odvětví byla spokojená, i když to zní zvláštně, uznávám. Těšila jsem se na důchod Po třiceti letech činnosti
18.10.2024
Bouračka, za kterou jsem nemohla, měla své strašidelné pokračování. Pravidelně se mi zjevovala oběť kruté havárie! Můj dědeček Venca byl velký milovník aut. Vlastnil několik starých škodovek, které byly jeho chloubou a klenotem. Dědečkovi jsem pomáhala v jeho dílně Ve své domácí autodílně je opravoval a všelijak vylepšoval. Já jsem ho přitom bedlivě pozorovala, a když mi to dovolil, tak j
17.10.2024
Když jsem se stala babičkou, těšila jsem se z každé návštěvy vnučky. Malá Evička začala hrát hru, že vidí někoho v rohu kuchyně. S manželem Pavlem máme dceru, která nám před pěti lety nadělila vnučku. Úžasnou a velmi bystrou holčičku jménem Eva. Nemohli jsme se dočkat dnů, kdy bude starší a my ji budeme s láskou hlídat. Dětská fantazie Dcera se naší péči nebránila, takže už od roka jsme s
14.10.2024
Byla tma jako vy pytli a my nevěděli, kde bychom složili hlavu. Opuštěné stavení se zjevilo před námi jako zázrakem. Vstoupili jsme dovnitř. Obloha byla plná hvězd a měsíc se chystal dorazit do zářivého úplňku. S tehdejším partnerem jsme rádi v době svého mládí jezdili na výlety, toulali se přírodou se psem a užívali si života. Tak tomu bylo i tentokrát. Místo, kde jsme se chtěli uložit ve spac
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Nemůže Maximová najít chlapa kvůli svému otci?
nasehvezdy.cz
Nemůže Maximová najít chlapa kvůli svému otci?
Je krásná, talentovaná a už nějaký čas sama. Herečka Elizaveta Maximová (32) ze seriálu Jedna rodina v rozhovoru přiznala, že za všechno zřejmě mohou její dva tatínci! Bolestivý rozchod Loni se
Stovky nových pohádkových příběhů, a ještě více atrakcí:  Největší světelný zábavní park WINTER WONDERLAND se vrací
21stoleti.cz
Stovky nových pohádkových příběhů, a ještě více atrakcí: Největší světelný zábavní park WINTER WONDERLAND se vrací
Světelný zábavní park Winter Wonderland znovu otevřel. Na 30 000 m² přináší více než 200 nových zářivých instalací inspirovaných pohádkovými a fantasy příběhy. V ceně vstupenky jsou zároveň neomezené
Obraz po pradědečkovi našel cestu domů
skutecnepribehy.cz
Obraz po pradědečkovi našel cestu domů
Náš praděd krásně maloval, žádný jeho výtvor nám ale po něm nezůstal. Vnuk si jednou koupil obraz v bazaru, byli jsme překvapeni autorem. Svého pradědečka jsem neznala, hodně jsem ale o něm slyšela. Byl to umělec, malíř, který vystavoval i v cizině. Bohužel jsem neměla ani jeho podobiznu a ani žádný z jeho obrazů se v naší rodině nedochoval. Prababička je všechny
Světelný zábavní park Winter Wonderland se vrací: Nový a ještě lepší!
epochanacestach.cz
Světelný zábavní park Winter Wonderland se vrací: Nový a ještě lepší!
Více pohádkových příběhů i atrakcí, více zábavy, již od 18. října v Praze, Letňanech. Světelný zábavní park Winter Wonderland se vrací do pražských Letňan. Přináší více než 200 nových světelných instalací inspirovaných pohádkovými a fantasy příběhy, přidá také další, ještě větší zábavné a adrenalinové atrakce. Všechny venkovní atrakce a světelné instalace jsou v ceně základní vstupenky.
Chilli con carne s vařenou rýží
tisicereceptu.cz
Chilli con carne s vařenou rýží
Luštěniny zasytí, obsahují bílkoviny a velké množství vlákniny. Ingredience 1 lžíce řepkového oleje 1 střední cibule 280 g hovězího mletého masa 1 lžička mleté sladké papriky ¼ lžičky kajens
Odhalte tajemství pěti prvků
enigmaplus.cz
Odhalte tajemství pěti prvků
Se zákonem jin a jang uplatňovali staří taoisté při analýze a chápání přírodních dějů teorii pěti prvků. Vnímali je jako dynamické procesy, které mohou vysvětlit všechno v přirozeném světě. Každý p
Nevlastní dcera je mou oporou
nejsemsama.cz
Nevlastní dcera je mou oporou
Ať si někdy vysníte budoucnost, osud si pohraje s kartami, a vše dopadne úplně jinak. Moje milovaná vlastní dcera mě odstřihla a jen pár let nato mi do života přišla nevlastní dcera. Zamilovala jsem se už na učňáku a s Karlem jsme byli spřízněné duše až do jeho posledního vydechnutí. Velmi brzy po svatbě se nám narodila dvojčata, kluci Tomáš
Komfort vnitřního prostředí
rezidenceonline.cz
Komfort vnitřního prostředí
Dostatečná vlhkost, příjemná teplota a čistota vzduchu v interiéru jsou důležitými faktory, jež významným způsobem ovlivňují kvalitu a uživatelský komfort obytného prostoru. Podílejí se na něm svými parametry samozřejmě také samotné budovy, dosažení potřebných hodnot je však leckdy nemožné bez odpovídajících zařízení. Ideální řešení představují novostavby, v nichž lze daného cíle dosáhnout aplikací vhodných řešení,
Tady může vypuknout peklo. Představujeme 10 nejbezpečnějších sopek planety
epochaplus.cz
Tady může vypuknout peklo. Představujeme 10 nejbezpečnějších sopek planety
Už po tisíce let jsou sopky tím, co lidstvo děsí a fascinuje zároveň. Jejich běsnění dokáže být neuvěřitelně nádherné, ale také obrovsky nebezpečné a doslova smrtící. Ostatně to se v minulosti ukázalo už mnohokrát a v některých případech sopečné výbuchy ovlivňovaly životy lidí po celém světě. A experti se shodují: Dříve nebo později nás něco takového nutně
Nepoctivé pekaře koupali ve Vltavě
historyplus.cz
Nepoctivé pekaře koupali ve Vltavě
„Podvádíte,“ píchne nespokojeně mistr pekařského cechu prstem do žitného bochníku. Ještě nepřikročil ke kontrole rozkrojením, a už na první pohled vidí, že chléb je menší, než určují cechovní artikule. Prodává se ale za běžnou cenu. Pekař má zaděláno na pořádný problém…   1. Pekaři. V letech 1349–1419 jich v metropoli působí 157. Založení O pražském
Vodní démoni dávných Germánů: Čím se lišili od vodníků?
epochalnisvet.cz
Vodní démoni dávných Germánů: Čím se lišili od vodníků?
Každý ví, kdo je to vodník. Pohádková bytost, která je buď legrační, nebo strašidelná. Za dávných dob byl ovšem považován za děsivého démona. V existenci antropomorfní vodní bytosti však nevěřili pouze slovanské, ale také germánské národy! Byla jejich víra oprávněná? Zatímco my máme vodníka, germánské národy mají Nixe. Tato tajemná bytost má s vodníkem
Plastová okna Schüco FocusIng s rovnými liniemi hliníku
iluxus.cz
Plastová okna Schüco FocusIng s rovnými liniemi hliníku
Nový plastový okenní systém Schüco FocusIng se designem maximálně přiblížil vzhledu hliníkových profilů, zvýšil podíl recyklovaného materiálu při výrobě, ale především nabízí dvojí stavební hloubk