Domů     Měla jsem raději mlčet… už to vím!
Měla jsem raději mlčet… už to vím!

Někdo by možná řekl, že jsem mrcha. Ale já se za to nestydím. S manželem jsme spolu už skoro čtyřicet let. A to i přesto, že není jediným v mém životě. Prostě to tak mám.

Každý řeší problémy, jak umí. Já se rozhodla to řešit po svém! Různé neshody a krize v manželství běžně řeším nevěrami. Nic s tím nenadělám. „Klidně se vztekej, já se ti pomstím po svém,“ říkala jsem si vždy v duchu, když už dusno u nás bylo k nedýchání.

Manžel nikdy nic netušil, naše manželství tak bylo v podstatě normální. Dokonce bych řekla, že lepší než mnohá jiná v mém okolí. Možná někdy snad měl nějaké pochyby, ale to se dalo lehce srovnat. On totiž miluje klid.

To, že mě někdy vytáčí, k toho jeho klidu nějak patří. A tím mi leze na nervy. Hádali jsme se vždycky tak nějak zvláštně. Nekřičeli jsme na sebe, jen drmolili mezi zuby vzájemné výtky.

Konkurence mě probrala

Měli jsme spolu dvě děti a celkem normálně si užívali života. Až jednou na firemním večírku začala mého manžela ostentativně balit taková mladá a přitažlivá blondýna. Hned jsem zpozorněla.

Hned na začátku večera jsem si jí totiž sama všimla, protože nádherně tancovala. Všichni chlapi nad ní slintali a já těžko snášela konkurenci, na kterou jsem neměla.

A k tomu si ještě bude dělat zálusk na mého manžela? I když mi leze na nervy, je to přece jenom můj manžel. Žádná jiná mi do revíru nepoleze!

Snažila jsem se polepšit

Hned jsem si svého muže začala jinak hledět! Trochu se překvapeně ošíval, ale nakonec se bavil docela dobře. Jako už dlouho ne. Nakonec z toho byl moc povedený večer, já si své teritorium uhájila, a dokonce i sex byl tehdy po dlouhé době nádherný.

Ale také jsem se ten večer rozhodla, že se starým životem skoncuji. Už nebudu vyhledávat nahodilé milence jako pomstu manželovi. Budu žít jako každá jiná spořádaná manželka a nebudu svému muži lhát a dělat z něj paroháče. Hádky se dají přece řešit i konstruktivně.

Chvíli to šlo

No, nějakou dobu to dokonce i fungovalo. Ani mi nějak vůbec nechybělo vymýšlení stresujících lží a útěky z domova, které jsem maskovala cvičením nebo srazem s kamarádkami.

Konečně jsem si mohla upřímně přiznat, že se nám povedlo vytvořit fungující vztah, který klapal čím dál lépe, a my si začali skutečně rozumět. I ty hádky nějak ustaly, jako bychom se oba zklidnili.

Osudná chyba

Děti odešly z domova a my byli pyšnými rodiči, hrdými na to, co jsme z nich dokázali vychovat. Starší syn má svoji vlastní firmu a mladší dcera je veterinářka. Bohužel tato pohoda vzala zasvé s příchodem nového kolegy do naší firmy. Okamžitě mě uhranul.

I když jsem se tomu bránila, tak jsem to nezvládala. Nedokázala jsem odolat jeho komplimentům, dárečkům a projevům náklonnosti. Prostě mi to dělalo dobře.

Zřejmě i díky tomu, že děti už nebyly doma a nikdo mě už nijak zvlášť nepotřeboval, nebylo těžké mě zblbnout. S manželem jsme měli doma sice pohodu, ale nějaká vášeň a dokazování zájmu o druhého to už rozhodně nebylo.

Spíš to byl takový přátelsko-sourozenecký vztah. Těch výjimek bych spočítala na prstech jediné ruky. Najednou se ve mně ozvalo moje staré já. Předsevzetí nepředsevzetí, vše marné.

Zblbla jsem

Marně jsem si stále připomínala, že tohle mám už za sebou a nechci znovu spadnout do lží. Opravdu jsem s tím pokušením bojovala, seč mi síly stačily.

Když jsem se chystala na výroční oslavu firmy a stála jsem před zrcadlem, malovala se a vlnila si vlasy, jsem doteď přesvědčená, že jsem to nedělala cíleně pro kolegu, ale asi někde v podvědomí jsem to měla.

A musím přiznat, že jsem se soustředila i na výběr spodního prádla. I když jsem pak vlastně v tom alkoholovém opojení ani nevěděla, co mám na sobě a jestli mi podprsenka ladí s kalhotkami. Stalo se tedy to, co se stát muselo!

Proč jsem se přiznala?

Vlastně si to ani nepamatuji. Jen se mi vybavuje, jak na závěr na mě Tomáš mrkl a řekl větu, která mě probrala: „Bylo to fajn, kočko! Díky!“ Připadala jsem si v tu chvíli použitá a ponížená a nemohla se na sebe podívat! Cítila jsem se hnusně.

A protože jsem se před lety rozhodla, že už manželovi nebudu nikdy lhát, musela jsem se mu přiznat. Nebylo to pro mě ani pro něj zrovna jednoduché. Svého manžela jsem svojí nevěrou hodně ranila.

Marně jsem se mu snažila omlouvat: „Promiň mi to, prosím, byla jsem opilá a ani si to nepamatuji,“ přiznala jsem a sama musela uznat, jak hloupě to zní.

Bere to jako velkou zradu

Nezačal hned mluvit o rozvodu nebo stěhování, ale i tak jsem viděla, že ho to velmi trápí. Co byly proti tomu naše hádky! Asi čtrnáct dní se mnou nemluvil. Chtěla jsem to s ním probrat už tolikrát, bohužel vždy jen vedu monolog.

Neustále se mu snažím vysvětlit, že to byl velký omyl a úlet, který se už nikdy nebude opakovat. „Moc o tebe stojím, stále tě miluji a určitě chci náš vztah obnovit a vrátit do zajetých kolejí!“ opakuji mu stále.

Je fakt, že mi přijde hloupé, že po tolika nevěrách v mládí, o kterých nic neví, bych najednou měla přijít o manželství kvůli jednomu blbému sexu s arogantním, namyšleným frajírkem. Tak teď kolegu vidím.

Ten se totiž zase už poohlíží jinde a mě od té doby téměř ani nepozdraví. Kdykoliv ho potkám, připadám si zas a znova trapně. Vždycky mě napadá jediné: je to prostě blbec!

Stala se ze mě hospodyňka

Já se zatím doma snažím zachránit, co jsem si sama pokazila. Říká se, že láska prochází žaludkem. Proto pravidelně vařím vše, co má manžel rád. Doma mám pořád naklizeno a napečeno. Nikam nechodím, jenom do práce a domů.

A samozřejmě už lituji, že jsem si vše raději nenechala pro sebe. Dostala bych za vyučenou od kolegy, ale doma bych měla svatý klid a pohodu.

Je fakt, že jsem si alespoň přestala brát práci domů, protože už neusiluji o to, strhnout na sebe pozornost za každou cenu a třeba i skvělými pracovními výsledky. Vždy trávím svůj volný čas tak, aby můj stále ještě manžel viděl nebo věděl, kde jsem a co dělám. Nechci, aby třeba začal přemýšlet o tom, jestli nejsem zase s nějakým mužem.

Nechce se mnou spát

Dnes už vím, že udržet vztah a získat zpět partnerovu důvěru není jednoduché. Ano, už jsme zvládli alespoň malý pokrok, ale pořád to není tak, jako to bývalo dříve.

Manžel se mnou už mluví, smějeme se, chodíme spolu na večeře a za kulturou, ale pořád nám ve vzduchu něco visí. Také jsme se spolu od té doby ještě nemilovali. Když jsme spolu můj úlet řešili naposledy, tak mi přiznal, že pro něj bude těžké začít mi zase věřit.

„Miluji tě, ale je to pro mě rána pod pás,“ přiznal se nedávno. A já mu bohužel úplně rozumím.

Je to teď všechno jen na mně

Pokud chci náš vztah obnovit, musím Marka přesvědčit, že mi může důvěřovat. „Rozhodla jsem se, že dám v práci výpověď,“ nadhodila jsem včera. Jen udiveně vzhlédl od novin.

Moc dobře totiž ví, jak by pro mne byl takovýto krok náročný, protože svoji práci miluji a jsem tam spokojená. Jsem ochotná udělat vše. Přece nezůstanu na stará kolena sama.

To bych pak nemohla ani do důchodu, protože bych musela dřít až do smrti, abych vůbec vyšla. To si tu práci raději odřeknu už teď! Za svoji chybu ale už dle mého pykám hodně dlouho. Další půlrok už to asi nevydržím.

Začínám přemýšlet, že by mi možná pomohl nějaký psycholog… Jen se trochu obávám, aby to nebyl nějaký mladý a přitažlivý chlap!

Jana B. (54), Most

Předchozí článek
Související články
19.10.2024
Měla bych být na sebe pyšná, že dobře vydělávám. Místo toho si musím hrát na chudinku, jen aby měl manžel dobrý pocit, že má vyšší plat než já! Ani bych tomu v dnešní době plné změn nevěřila, že je něco takového možné. Vždyť už je snad rovnoprávnost, nebo ne? Můj manžel je moc hodný chlap a vím jistě, že mě miluje. Vždyť udělá, co mi na očích vidí. Kupuje mi šperky a já si smím pořídit vše, na
16.10.2024
Začala si první, já jí to vrátila, ale pak jsem se bála o život. Raději jsem se odstěhovala. A konečně mám klid. Když jsem bydlela ve svém prvním pronájmu, bylo to v domě, kde se moc neřešil noční klid. Narazila jsem na zlobu A já byla ráda, protože jsem byla mladá a nevadilo mi, když se lidé baví. Své zvyky jsem si přenesla i do dalšího nájmu, kde už ale sousedé tak shovívaví nebyli. Res
15.10.2024
Je sice hezké být velkorysá a nad věcí, na muže to ale moc velký dojem neudělá. Je lepší být tak trochu liška podšitá a partnerovi nic neodpustit. Měla jsem samozřejmě v mládí partnery, které jsem milovala a dělala pro ně, co jsem jim na očích viděla. A vždycky se mi to vymstilo. Můj první kluk Honza mi zahýbal a já byla ta poslední, kdo se to dozvěděl. Rozešli jsme se proto, že mě nechal. I
14.10.2024
Pochopila jsem, že lidem udělá největší radost cizí neštěstí. Kdykoliv se mi dařilo, postarala se nějaká „dobrá duše“ o pomluvu, aby mi uškodila. Od dětství jsem se snažila, aby mě měli všichni rádi. Myslela jsem si, že toho dosáhnu tím, že se budu pilně učit, budu slušná, ochotná a laskavá. Naše rodina žila po mnoho generací v domě na vsi. Všichni tam jsme si, jak se říká, viděli vzájemně do t
12.10.2024
Cikánka mi za sto korun kdysi předpověděla, že se někdy kolem pětačtyřicátých narozenin ocitnu na dně. Nemýlila se. Bylo to se mnou zlé. Odmalička jsem postonávala. Táhlo se to až do dospělosti. V pětačtyřiceti jsem putovala do invalidního důchodu, to se přidaly časté epileptické záchvaty. Chodit do zaměstnání bylo vyloučeno. A já chodila do práce ráda. Neuměla jsem si představit, co si doma po
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Epidemie halucinací v americké nemocnici: Předávali si lidé přeludy jako nemoc?
epochalnisvet.cz
Epidemie halucinací v americké nemocnici: Předávali si lidé přeludy jako nemoc?
Pojmem halucinace označujeme poruchu vnímání, při které lidé vidí něco, co ve skutečnosti neexistuje. Je ale možné, aby mělo několik lidí stejnou halucinaci? Podle odborníků ne, jenže přesně to se před několika lety stalo a dodnes se tuto záhadu nepodařilo objasnit.   V roce 2016 zasáhla nemocnici ve městě Coos Bay v americkém Oregonu záhadná epidemie halucinací,
Mícha v servisu: Dají se obnovit nervové buňky?
epochaplus.cz
Mícha v servisu: Dají se obnovit nervové buňky?
Jen v Česku si míchu poraní až tři stovky lidí ročně. Následky narušení tohoto křehkého spletence nervových vláken jsou zpravidla nevratné. Anebo ne? Kristýna Kárová z Ústavu experimentální medicíny AV ČR se možnostmi regenerace axonů po míšním poranění intenzivně zabývá. Potřebuju podrbat na nose, vyhodnotí mozek a vyšle motorickou drahou míchy signál do svalů ruky,
Přehlédla jsem jeho závislost
skutecnepribehy.cz
Přehlédla jsem jeho závislost
Bylo to překvapení, kterému jsem nechtěla uvěřit. Při úklidu jsem objevila schované lahve s alkoholem. Nemohly patřit nikomu jinému než manželovi. Začal pít a mně nastalo peklo! Našla jsem jich hodně. Opravdu hodně, to mě vyděsilo! Ve skříni s košilemi, v botníku a taky v jeho skříňce s nářadím. Vodka, rum a domácí slivovice. Té jsem se lekla nejvíc. Co kdyby ještě navíc
Stránovský viadukt: Romantika může být i z betonu
epochanacestach.cz
Stránovský viadukt: Romantika může být i z betonu
Jen pár kilometrů jižně od Mladé Boleslavi se můžeme pokochat romantickým novorenesančním zámkem Stránov, ale nás dnes bude zajímat jiná památka ležící doslova co by kamenem dohodil od něj. Na trati z Prahy do Turnova tu Strenický potok překlenuje unikátní železobetonový viadukt zapsaný do Seznamu kulturních památek České republiky. Ten v roce 1924 nahradil původní železnou konstrukci,
Může být trauma zděděno skrz geny?
21stoleti.cz
Může být trauma zděděno skrz geny?
Rozvíjející se věda, zvaná epigenetika, naznačuje, že účinky traumatu, ať už se jedná o válku, genocidu, zneužívání či hladomor, mohou být zřejmě předávány z jedné generace na druhou, protože změní zp
Pomáhal se stavbou nejstaršího mostu v Německu ďábel?
enigmaplus.cz
Pomáhal se stavbou nejstaršího mostu v Německu ďábel?
Při pohledu na rozestavěný kamenný most klenoucí se v bavorském Řeznu přes řeku Dunaj jdou na jeho stavitele mdloby. Práce na něm se totiž nebývale vlečou a reálně tak hrozí, že stavitel mostu prohraj
Kdo ve vztahu Holíkové a Urbana velí?
nasehvezdy.cz
Kdo ve vztahu Holíkové a Urbana velí?
Několik let hvězda seriálu Ulice zářila štěstím po boku kolegy z branže Petra Urbana (31). Povídá se však, že Natálie Holíková (32) si ve vztahu zadělala na problémy. Prý za to může její „generáls
Jak zmírnit svalové křeče?
nejsemsama.cz
Jak zmírnit svalové křeče?
Taková křeč člověka na chvíli úplně paralyzuje, protože pořádně bolí! Přečtěte si, co vám v takovém případě pomůže. Asi každému z nás se už stalo, že ho postihl bolestivý nebo nepříjemný pocit, kdy se mu v noze, na ruce, na krku, v zádech nebo třeba na břiše stáhne sval a nechce povolit. Obvykle se jedná o následek velké fyzické zátěže, dehydratace, nedostatku spánku
6 proslulých lásek diktátorů: Zákulisní hráčky, nebo nešťastné naivky?
historyplus.cz
6 proslulých lásek diktátorů: Zákulisní hráčky, nebo nešťastné naivky?
Pozůstalí přistoupí k otevřené rakvi vyskládané květinami. Ještě naposledy pohlédnou do tváře zesnulé mladé ženy, než ji navždy uloží do země. „Toto stvoření dokázalo obměkčit moje kamenné srdce,“ zašeptá čerstvý vdovec. „S její smrtí ve mně zemřely i poslední vřelé city k lidem,“ naříká. Stalin opravdu již nikdy nebude jako dřív…   Diktátory svět zná jako agresivní
Plant-based gastronomie v tropickém ráji pod taktovkou Mukhammeda Gaviho
iluxus.cz
Plant-based gastronomie v tropickém ráji pod taktovkou Mukhammeda Gaviho
Waldorf Astoria Seychelles Platte Island představuje gurmánské zážitky v podání Mukhammeda Gaviho, který stojí za kulinářsky vyhlášenou soil-to-soul restaurací Moulin. Gavi v resortu působí už od jeho
Chilli con carne s vařenou rýží
tisicereceptu.cz
Chilli con carne s vařenou rýží
Luštěniny zasytí, obsahují bílkoviny a velké množství vlákniny. Ingredience 1 lžíce řepkového oleje 1 střední cibule 280 g hovězího mletého masa 1 lžička mleté sladké papriky ¼ lžičky kajens
Český ráj uprostřed Indického oceánu
rezidenceonline.cz
Český ráj uprostřed Indického oceánu
Jeden z neluxusnějších resortů na světě vyrostl na nevelkém ostrově v severní části Malediv. Na neobydleném místě, kde domorodci donedávna pouze „externě“ pěstovali melouny a papáju. Úchvatný areál zahrnující třiačtyřicet soukromých vil s bazénem, pět rezidencí a jednu Romantic vilu vystavěl jeden z nejbohatších Čechů: Jiří Šmejc zaujímá podle Forbesu na prestižním českém žebříčku devátou příčku. Tropický Želví ostrov má pronajatý