Domů     Když se máma vrátila, v mém životě se objevilo štěstí
Když se máma vrátila, v mém životě se objevilo štěstí

Psala jsem nepřítomné mámě dlouhé, smutné dopisy. Někdy jsem si představovala, že se konečně vrátila a že jsme si padly do náruče.

Máma byla dobrodružka, táhlo ji to bůhvíkam, a bylo jí úplně jedno, že má doma malé dítě. Kdepak, sudičky se ke mně nezachovaly právě mile. Tátu jsem nikdy nepoznala a máma neměla špetku smyslu pro rodinný život. Vydržela to se mnou do mých čtyř let.

Potom se pod záminkou, že potřebuje nutně vydělat nějaké peníze, abychom se, ona a já, měly lépe a netřely bídu s nouzí, vytratila do ciziny.

Svou sestru, která mě dostala na starost, ujistila, že se do půl roku, nejpozději do roka, vrátí s penězi, které nám všem zajistí příjemné živobytí, a zmizela neznámo kam. Nevrátila se, ani o sobě nedala jakkoli vědět.

A tak jsem odmalička žila bez mámy, jen s mrzutou, staropanenskou tetou, o níž jsem byla přesvědčena, že mě nemá ráda. Možná mě trošku ráda měla, ale rozhodně to nedokázala dát najevo.

Občas naznačovala, že jsem jí zkazila život, jindy ve slabších chvílích připustila, že by se nejspíš nevdala i nebýt děcka, které jí bezcharakterní mladší sestra nechala na krku.

Vystrašená

Teta nebyla žádná krasavice a povahu měla všelijakou. A s takovou osobou jsem prosím vyrůstala. Takhle byly karty rozdané a nedalo se s tím nic dělat.

Byla jsem vykulená, vystrašená holčička, kterou vychovávala nepříjemná, přísná a lakomá teta, jíž zkrachovaly veškeré životní sny a plány. Neměly jsme peníze a bydlely v tetině malém baráčku, který byl všechno, jen ne pěkný.

Postaven byl někdy na začátku dvacátého století patrně z kdesi nalezených úlomků cihel, byl nepodsklepený, vlhký, místy až plesnivý. Střecha působila dojmem, že si ji koncem týdne odnese vítr, okna nešla otevřít a dveře zavřít.

Posměšky

Ne snad, že by ostatní spolužáci bydleli v luxusních vilách u teplých moří, ale tetina chaloupka byla příliš chatrná dokonce i na svou dobu a říkalo se jí strašidelný dům. Děti se mi chechtaly.

Ani moje oblečení nebylo právě tuzexové a posměšky vyvolával i fakt, že jsem po škole často chodívala pomáhat tetě do nádražní restaurace neboli nádražky. Lepší práci vzhledem ke svému základnímu vzdělání nesehnala.

Byla jsem zakomplexovaná holčička, každým dnem něčím zraňovaná. Posmívali se mi kvůli všemu. Kvůli tetě, která působila značně nesympatickým, ba až nepřátelským dojmem. Kvůli oblečení – vypadala jsem jako válečný sirotek.

Další Achillovou patou byl příšerně vyhlížející dům. Rovněž fakt, že máma utekla a otec byl neznámý, nepřispíval k mé dobré pověsti, stejně jako moje výpomoc v nádražce, kde na vařiči bublala dršťková polévka, kterou pak srkaly nejrůznější pochybné existence.

Pistole v šuplíku

Stahovala se sem podezřelá individua, zlodějíčci, překupníci a další. Od rána holdovali pivu a panákům a smlouvali si tu podezřelé kšefty. Ani nedokážu vylíčit, jak moc jsem se jich bála.

Někteří, zejména ten pergamenově žlutý v obličeji, se zlýma očima a ošklivým knírem, mě strašili i ve spaní. Teta měla v šuplíku pistoli z hračkářského krámu, z dálky vypadala jako opravdová. Pro nejhorší případy.

Občas tu zuřily rvačky, někdy opilci vytahovali nože, to pak teta křičela, že je ozbrojená a odhodlaná kvér použít. A já se v koutku třásla hrůzou a utírala si slzy.

Tohle nebylo prostředí vhodné pro dívku.Občas jsem si před spaním vytáhla tajný sešitek a psala tam dopisy pro mámu. Ptávala jsem se jí, kde je a kdy asi přijede.

Vyjádřila jsem naději, že jí cosi stále zabraňuje v návratu, třeba únos nebo tak, že v cizině pobývá nedobrovolně a stýská se jí po mně úplně stejně, jako mně po ní.

Třeba už zítra

„Jednou se setkáme,“ psala jsem. „Možná brzy. Třeba už zítra. Zaťukáš, slzy v očích, padneme si do náruče. Budeš moc hezká, ne taková jako teta. Ze starých fotek vím, že jsi krásná.

Sedneme si na tetin příšerný gauč z výprodeje, chytneme se za ruce a budeme si povídat a povídat. Celé dny. Celé týdny.

Bude dlouho trvat, než ti vylíčím, co jsem doposud dělala, ale ty mi budeš bez dechu naslouchat, protože tě to bude zajímat.“ Jenomže realita se od snů liší, mnohdy až dramaticky.

Máma nejenže se nevracela, ale začalo se povídat, že žije v západním Německu, kdosi to prý od někoho slyšel a ten někdo ji tam viděl. A v tom západním Německu se údajně živí jako prodejná žena. Těžko vyprávět, jak jsem si pak ve městě a ve třídě připadala.

V šoku

Můj život se stal nesnesitelným. Měla jsem nulové sebevědomí, špatně jsem se učila. Bylo vyloučeno, abych studovala, a to nejen kvůli penězům, ale i proto, že na studia nemám hlavu, jak zdůrazňovala teta.

Učila jsem se prodavačkou, a vše nasvědčovalo tomu, že mě čeká oslnivá budoucnost v nádražní restauraci po tetině boku. A pak se to stalo. Jednoho dne někdo zaťukal – ve dveřích stála máma. Hned jsem ji poznala. Byla, na rozdíl od tety, hezká.

A přesně jako v mých představách se mi vrhla do náruče. Byla zima, začal rok 1990. „Dřív to nešlo,“ plakala. „Emigrovala jsem, kdybych se vrátila, zavřeli by mě.“ Nedokázala jsem promluvit, byla jsem v šoku.

Mlčky jsem naznačila, ať jde do obýváku, kde seděla teta a zašívala si punčochy. I ona zvedla oči v němém úžasu. „Ivano?“ dostala ze sebe. „Co tady děláš?“ Matka pokrčila rameny: „Jsem tady doma. Jinou střechu nad hlavou nemám.

Necháte mě tady bydlet, prosím?“ Nezmohly jsme se na slovo. Mezitím si matka dovlekla do obýváku ošuntělý kufr a uvelebila se na gauči. „Je pravda, Ivano,“ zachraptěla teta, „žes pracovala v Německu jako prostitutka?“ Matka se zazubila:

„Nesmíš věřit všemu, co se povídá. Máte, holky, něco k jídlu? Padám hlady.“ Zamilovala jsem si ji od prvního dne. Bylo mi osmnáct. Čtrnáct let jsem ji neviděla. Nic jsem jí nevyčítala. Byla přátelská, srdečná, byla s ní legrace. Naprostý opak tety Hany.

Byla hezká, skoro krásná. Ale že by v cizině udělala štěstí? Nic tomu nenasvědčovalo. Vyjedla nám ledničku, v kufru toho moc neměla. Avšak moje sebevědomí vylepšovala den ode dne.

Jako hejkal

„Jak jsi ji to, Hano, oblíkala? Taková hezká holka, a vypadá jako hejkal. Pojď sem, holčičko, něco s tebou udělám. Hezky tě nalíčím. A vem si tady ty moje šaty. Páni, ty ti sluší!“ Matka ze mě udělala jiného člověka během týdne. Zkrásněla jsem.

A jeden hezký kluk, kterého jsem denně potkávala cestou do učňáku a s nímž jsme po sobě nesměle pokukovali, mě konečně oslovil. Jmenoval se Petr, chodil na průmyslovku a choval se ke mně moc hezky. Žádný posměch. Říkal, že jsem velice statečná holka.

Za necelý půlrok mě požádal o ruku. Řekla jsem ANO. Byl to nejhodnější člověk, kterého jsem během svého nedlouhého života potkala. Byla jsem si jista, že s takovým mě čeká pěkný život. „Cože? Svatba?“ Teta spráskla ruce. „A čím ji asi zaplatíš?

Nemáme ani vindru. A kde budete bydlet? Snad ne tady? Se mnou a tvojí matkou, která se nám sem násilím nastěhovala a nehodlá se hnout?“

Přeji ti lásku

Odvětila jsem, že si najdeme podnájem, a když budeme oba pilně pracovat, třeba se jednou zmůžeme na malý byt. Matka plakala, byla dojatá. „Přeji ti moc a moc lásky a štěstí, holčičko moje.

A protože jsem hned poznala, že jsi v jiném stavu, zároveň ti přeji, abys byla daleko lepší máma než já. A to ty budeš.“ Objaly jsme se a plakaly a plakaly. Pak se stalo navlas to, co jsem si kdysi představovala: držely jsme se za ruce a povídaly si a povídaly.

A potom se k překvapení nás všech ukázalo, že máma má přece jen něco našetřeno. Svatba se díky ní konala na zámku, všechno platila. Vedla mě hrdě k oltáři – a po hostině, když se předávaly dary, nám věnovala klíče od nového bytu.

Po tváři se mi kutálely slzy jako hrachy. „Těším se, až budu babička,“ šeptala mi. „Chci být ta nejvzornější babička na světě, když už jsem nedokázala být dobrou mámou. Všechno napravím, slibuju…“

Alena (53), jižní Čechy

Související články
15.9.2024
Máma byla generál, táta mrzout. Nebylo komu se svěřovat, ani kamarádky jsem neměla. Potom jsem poznala Věru a vše bylo rázem jinak. Pamatuji si na ten den, jako by to bylo včera. To nebyl obyčejný liják, ale průtrž mračen. Černá nebesa se otevřela a dštila přívaly vody, nemělo to konce. Zastihlo mě to na cestě z nádraží domů, zkracovala jsem si ji přes chatovou osadu, a tam začalo to peklo. Déš
13.9.2024
Byl tak vlezlý a trapný! Nakonec jsem se ale do něj zamilovala. Dokázal totiž, že je to muž, o kterého se může žena v nouzi pevně opřít. Měla jsem o muži svého života přesnou představu a od té jsem se nehodlala vzdálit. Jakmile to nebyl pan Dokonalý, neměl šanci. A tak to bylo i s Ivanem. Potkala jsem ho v době, kdy jsem chodila s Láďou. Toho jsem nekriticky milovala. Byl to krasavec, vysportov
9.9.2024
Žila jsem jen pro své dítě. Syn se ale nakonec oženil do ciziny a já zůstala sama. Nikomu jsem najednou nescházela... Syn Jáchym byl pro mě vším. Od jeho osmi let jsem ho vychovávala sama. Jeho táta, můj muž, se zabil v autě. Manžela jsem milovala, a tak jsem žádného dalšího muže nechtěla. Byl tady náš syn a já musela být máma i táta v jednom. Syn byl hodný, měli jsme hezký vztah. Opuštěná
9.9.2024
Vždycky jsem byla soběstačná a na to jsem byla hrdá! Pomáhala jsem druhým a myslela si, že tomu tak bude napořád. Pak přišlo kruté prozření. Když mi bylo pětašedesát, cítila jsem se stěží na čtyřicet. Byla jsem stále plná energie a čilá jako rybička. Celý život jsem pracovala v domově pro seniory a tam jsem se musela ohánět. Neměla jsem čas myslet na své vlastní problémy, práce mě bavila a napl
7.9.2024
Dalo by se říct, že jsem prožila mládí v té nejlepší době. Po revoluci se otevřelo tolik možností. Jenže já na jednu až surově doplatila. Zajímá vás, jak to všechno začalo? Bylo mi 22 a měla jsem kamarádku Karlu, která byla o čtyři roky starší. Dvakrát byla jako au pair ve Velké Británii a lákala mne, ať jedu s ní. Když už jsem se rozhodla, že pojedu, změnila destinaci. Letěly jsme do Brazíl
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Bitva u Slavkova? Vždyť byla jinde!
epochaplus.cz
Bitva u Slavkova? Vždyť byla jinde!
Nedaleko se ozve ohlušující rána z děla. Velitel stiskne opratě. Tohle nevypadá dobře. „Pane! Pane! Rozkazy!“ Vyděšený mladík mu souká do ruky papír. Oči přelétnou slet písmen. Jednou. Podruhé. Je to sice rusky, ale smysl to žádný nedává. A navíc, vřava už přeci dávno začala…   Impozantní, 4 metry hluboký prostor o rozměrech 4,5 x
Perla Atlantiku – Madeira
nejsemsama.cz
Perla Atlantiku – Madeira
Právě září je nejspíš tím nejlepším měsícem, kdy se vypravit na ostrov Madeira. Oceán je tu příjemně vyhřátý a uniknete také náporu turistů v hlavní sezoně. Na mapě možná působí daleko, ale vězte, že vás od pohádkové dovolené na ostrově Madeira dělí jen čtyři hodiny letu. Madeiře se přezdívá „ostrov věčného jara“, a to právem, protože tu celoročně
Sousedka ze mě tahala peníze
skutecnepribehy.cz
Sousedka ze mě tahala peníze
Byla to taková chudinka. Samoživitelka se dvěma dětmi a dluhem na krku. Byla na všechno sama a měla přece jenom mě. Nastěhovala se jednou odpoledne, tiše a jakoby kradmo. Alespoň mi to tak přišlo. S nikým se nebavila. Upekla jsem koláč a šla ji přivítat. Bylo zřejmé, že jí moje gesto udělalo radost. Do bytu mě ale nepozvala.
Česká perla na břehu Černého moře
epochalnisvet.cz
Česká perla na břehu Černého moře
Jedinečný zážitek v netradiční zemi skýtá Magnetic Beach Resort, který najdete přímo na pobřeží Černého moře v Gruzii. Hotelový komplex postavený českými majiteli a firmami patří mezi nejluxusnější v regionu. Ve spojení s panenskou přírodou a skvělými službami nabízí ideální příležitost prozkoumat nová území.   Vítejte ve světě, kde se snoubí starověká historie s moderními vlivy. Gruzie nabízí
Krůta na pomerančích
tisicereceptu.cz
Krůta na pomerančích
Krůtí maso se dá připravit na mnoho způsobů, ale na pomerančích, jak ji připravuje šéfkuchař Radek Pálka si opravdu pochutnáte, a ještě budete mít ten správný pocit, že jíte zdravě. Ingredience
Léčivé studánky v Česku: Prameny živé vody na našem území?
epochanacestach.cz
Léčivé studánky v Česku: Prameny živé vody na našem území?
Na našem území lze najít mnoho studánek, které mají údajně léčivou sílu. Proč si tedy neudělat výlet a nenačerpat zdraví tryskající přímo ze země? Prozradíme, kde se některé z blahodárných pramenů nacházejí. 1 Zázraky Panny Marie Studánka: šumavské Lurdy Místo: Srní Na tomto místě se v 19. století zjeví Panna Maria, od té doby sem
Můžeme tím, co jíme, snížit riziko rozvoje rakoviny?
21stoleti.cz
Můžeme tím, co jíme, snížit riziko rozvoje rakoviny?
Rakovina je na vzestupu, v řadě vyspělých zemí překonává co do počtu obětí i ty, kteří zemřou na onemocnění srdce. V poslední době přibývá zejména mladých lidí, kteří trpí nejrůznějšími typy rakoviny.
Mistr katastrofa vyplul s bombou na ryby
historyplus.cz
Mistr katastrofa vyplul s bombou na ryby
„A budeme moct dneska jet na ryby?“ žadoní dvojčata, vnuci lorda Mountbattena. Konečně se srpnové počasí umoudřilo, nad Severním Irskem se vyčasilo. Rodina se vydává na moře. Bezstarostná vyjížďka se však změní v jatka. Živí se zpět všichni nevrátí. Atentát z 27. srpna 1979, za nímž stojí Prozatímní irská republikánská armáda (PIRA, pokračovatelka IRA), byl však namířen
Peugeot E-3008 a E-5008 LONG RANGE s nejdelším dojezdem v kategorii SUV
iluxus.cz
Peugeot E-3008 a E-5008 LONG RANGE s nejdelším dojezdem v kategorii SUV
Nové modely Peugeot E-3008 a E-5008 mohou díky bateriím s označením „Made in France“ nyní nabídnout dojezdy, které jsou v rámci trhu SUV nejlepší. U Peugeotu E-3008 se jedná o 700 km, u Peugeotu E-500
Sáro Korbelová bacha na Zacha!
nasehvezdy.cz
Sáro Korbelová bacha na Zacha!
Její hvězda stoupá strmě vzhůru a ctitelů přibývá, a to i z řad hvězdných kolegů. Sára Korbelová (22) ze seriálu Ulice jde z role do role. Natáčí nový seriál Případ tanečnice, kde se potkává se sy
Inspirativní prostor pro učení i hry
rezidenceonline.cz
Inspirativní prostor pro učení i hry
Vytvoření místa vhodného pro děti školního a studentského věku je klíčové pro podporu jejich růstu a osobního rozvoje. Správně zařízený pokoj pak nabízí vše, co je nezbytné pro tuto důležitou životní etapu. Výběr vybavení vyžaduje promyšlený přístup s důrazem na ergonomii, multifunkčnost, osobní styl i moderní technologie, jehož cílem je vytvoření komfortního stylového prostředí pro
Tragická havárie nad Československem: Sestřelila letadlo ze Stockholmu armáda?
enigmaplus.cz
Tragická havárie nad Československem: Sestřelila letadlo ze Stockholmu armáda?
Letadlem na cestě ze švédského Stockholmu do Záhřebu v někdejší Jugoslávii krátce po překročení hranic Československa otřese silná exploze. Stroj se nekontrolovatelně řítí k zemi a 27 lidí na jeho pal