Domů     Měla těžký osud, dobrota jí přesto koukala z očí
Měla těžký osud, dobrota jí přesto koukala z očí

S tou starší paní jsem se seznámila, když venku lilo jako z konve. Pozvala mě i s Kristýnkou, ať se v její chatce schováme před deštěm.

S paní Boženkou jsem se seznámila náhodou. Dobrota jí koukala z očí, mám dojem, že jsem tak hodnou a milou paní nikdy předtím nepotkala. To bylo Kristýnce teprve šest nebo sedm let.

Už tehdy milovala houbaření, což je pro mě přímo posedlost, a tak jsme spolu chodívaly na houby, kdykoli se naskytla volná chvilka. Miloš nás nedoprovázel, z přírody příliš nadšený nebyl. Miloš je člověk spíše městského, kancelářského typu.

Ale nemyslím to nijak zle. Je to hodný, laskavý manžel a milující táta. Ten den pršelo, jen se lilo, spíš než obyčejný liják to byla průtrž mračen.

V předpovědi počasí o ní nebyla ani zmínka, s deštěm jsem nepočítala, hlásili krásné počasí a oblohu jako vymalovanou. Byly jsme na kost promočené a z chatky u lesa, u níž se otevřela dvířka, se ozvalo: „Proboha, děvčátka, dostanete zápal plic!

Honem sem, do sucha!“ Bez váhání jsme příjemný hlas uposlechly a seznámily se s paní Boženkou, které, jak říkám, z očí hledělo dobro.

Opuštěná

Zatopila v kamnech a půjčila nám suché oblečení. A kdyby jen to. Během krátké chvilky upekla sušenky, na jejichž lahodnou chuť jsme vzpomínaly ještě za týden. Ihned nám na klín skočily toulavé kočky, které si osvojila.

Oheň vesele plápolal, kočky předly, z rádia hrála příjemná hudba, dokreslující milou atmosféru. Bylo nám s Kristýnkou u paní Boženky dobře, dokonce tak dobře, že když se zeptala, zdali se nechceme zase někdy zastavit na návštěvu, řekly jsme, že rády.

Tehdy jsme o ní ještě skoro nic nevěděly, jen to, že je vdova. O nikom blízkém nemluvila, vypadalo to, že je sama, a to také byla. Proto tak stála o naši návštěvu. Připadala si opuštěná, chyběli jí blízcí lidé. A zjevně měla hluboko do kapsy.

Neměla ani televizi. Na záchod se chodilo ven do kadibudky. Doufala jsem, že až se lépe poznáme, dozvíme se o té záhadné starší paní, která bydlela ve snad až příliš skromné chatce u lesa, něco víc.

Dlouhé večery

To se skutečně stalo. Přišly dlouhé podzimní večery a paní Boženka se během našich debat, kdy si Kristýnka hrála s kočičkami anebo listovala ve starých, krásných pohádkových knížkách, neubránila mučivým vzpomínkám.

Vyrůstala jen s matkou, která se k dceři chovala chladně a nenávistně. Ač byla Boženka vzorná žákyně a ráda by bývala studovala, matka tuto myšlenku udusila v zárodku. „Makat budeš,“ vyštěkla.

„Zestárnu, kdo by mě pak živil?“ Boženka se z nedostatku lepších nápadů vyučila švadlenou, ač ji to nijak zvlášť nenaplňovalo, pošilhávala spíš po knihách, bývala by byla studijní typ. Také její svatba s mužem z autoservisu byla nestandardní.

Nechtěla ho, zamilovala se do mladého učitele, chodili spolu, ale matka se známost neustále snažila překazit.

To se jí povedlo a dceru, která už byla zoufalá a vysílená neustálými rodinnými šarvátkami, strčila tomu svému známému, chlapovi z autoservisu, od čehož si slibovala vysokou životní úroveň. To se ale škaredě spletla.

Sněžilo s deštěm

Bydleli v jakési příšerné špeluňce nad autoservisem. Záhy se ukázalo, že novomanžel je agresivní alkoholik, který se neštítí na vyzáblou Boženku vztáhnout ruku, kdykoli nemá dobrou náladu.

Přitom to byla taková dobračka, každý jiný by se radoval, že v ní získal hodnou ženu.

Ale ten chlap, paní Boženka o něm mluvila jako o Láďovi, už měl hlavu zničenou tvrdým alkoholem, zajímaly jej jen hospody a flašky, manželka jen ve chvílích, kdy si na ní cestou z putyky potřeboval vybít nekonečnou zuřivost.

Vyprávěla, jak jednou nevěděla, kudy kam, bála se o život. Běžela po schodech, aby běsnícímu agresorovi utekla, plakala a krvácela, dostala několik ran do obličeje a ramenou. Utíkala jen v domácím oblečení, teplákách a tričku, zatímco venku sněžilo s deštěm.

V zoufalém chvatu se ani obout nestačila, prchala v ponožkách, během vteřiny promočených a zablácených. V takovém stavu zazvonila na matku a prosila o pomoc.

Matka otevřela jen na škvírku, jen co dovolil bezpečnostní řetízek, i tak spatřila, jak je dcera zubožená, promočená, a že jí po obličeji teče krev. „Jak si kdo ustele, tak si lehne,“ pravila opovržlivě. Dcera nevěřila vlastním uším.

„Maminko, prosím tě,“ třásla se. „Pusť mě dovnitř, potřebuji se převléknout do suchého a ošetřit rány na obličeji.“ Plakala. „Ani nápad,“ odpověděla matka. „Máš manžela. Jdi za ním. Ať se postará on.“ Zabouchla dveře.

Boženka na ně ještě nějakou chvíli zoufale tloukla, křičela: „Ale to on mě takhle zřídil, maminko!“ Bezvýsledně. Nezbylo než vrátit se domů, jinak jí hrozil zápal plic. Zapřísahala svého strážného anděla, aby agresor chrápal jako motorová pila.

Když přesně takové zvuky uslyšela, poděkovala andělům, umyla se, převlékla do suchého a ošetřila si zranění. Protentokrát přežila. Vedla smutný život. Někdy, když tušila, že doma by to bylo horší než obvykle, přespávala v krejčovské dílně, kde byla zaměstnána.

Do karet jí hrálo manželovo chatrné zdraví. Zeslábl, už ji fyzicky nenapadal, neměl na to sil, játra a ledviny vypovídaly službu. Po jeho smrti došlo na to, čeho se Boženka bála: ztratila střechu nad hlavou, sice příšernou, ale střecha to byla.

Její největší přání

Kolegyně měkkého srdce jí zdarma poskytla chatku, kterou její rodina neužívala, neboť byla v bídném stavu. Pro Boženku to ale byl palác. „Tak to je můj příběh,“ usmívala se na mě i na Kristýnku. „To je hrozně smutné,“ vyhrkla jsem a utírala si slzy.

„Ba ne,“ zavrtěla hlavou s vlasy prokvetlými stříbrem. „Vždyť to dobře skončilo. Jsem tady. Mám co jíst. Teď mám dokonce i přátele, vás. Co víc si můžu přát?“ Večer jsem plakala a myslela na Boženčin krušný život. Cítila jsem se skoro až provinile.

Mám toho tolik: dítě, hodného muže, pěkný byt. Nic z toho si chudák Boženka neumí představit ani ve snu. S Kristýnkou jsme Božence přinesly o Vánocích malý stromeček a dárky, o Velikonocích barevná vajíčka a sladkosti, ale navštěvovaly jsme ji i ve všední dny.

Jen třeba obyčejný pytlík zrnkové kávy ji rozradostnil, považovala to za luxus. Samozřejmě jsem ji seznámila s mým Milošem, který zjistil, že prastará chatka se rozpadá. „Teče sem,“ konstatoval.

„A v zimě tady máte nesnesitelnou zimu, vždyť to se nedá vytopit.“ Krčila rameny se slovy: „Mám to tady ráda. Pro mě je to můj zámek.“ Miloš mi cestou domů povídá: „Všimla sis, jak kašle? Tohle už pro ni není. Chajda jí padá na hlavu.

Onemocní tam.“ Těžce jsem vzdychla. Také jsem se o paní Boženku bála. Zamilovali jsme si ji celá rodina. Kristýnka, jejíž jedna babička žila daleko a druhá zemřela, jí začala spontánně říkat babičko. Tehdy se Božence v očích zatřpytily slzy a povídá:

„Tak se mi na stará kolena splnilo největší přání.“ Když potom přišly plískanice a blížila se zima, neměla jsem stání. Představovala jsem si, jak se Boženka v chatrném domečku třese, jak kašle, jak s ní lomcuje horečka.

Pohádky

Do toho najednou povídá Kristýnka, jako by mi četla myšlenky: „A proč s námi babička nebydlí? Tak ráda si s ní povídám. A mohla by mi večer číst pohádky, protože tátu to nebaví a ty u toho usínáš.“ Polilo mě horko. Měla pravdu.

Na druhou stranu, nastěhovat si někoho do bytu není jen tak. Měli jsme tři plus jedna. Kde bude Boženka spát? „Mohla by spát u mě v pokojíčku,“ znovu mi četla myšlenky Kristýnka. Šla jsem s tím za Milošem. Jen se usmál a povídá:

„Věděl jsem, že vás to napadne.“ Ale co jsme nevěděli, byla skutečnost, že Boženka si s sebou k nám přinese i Mouru, jednu z těch toulavých koček. Obě byly štěstím bez sebe, neboť jsme je přijali s otevřenou náručí.

Naďa (62), Sedlčansko

Související články
7.9.2024
Dalo by se říct, že jsem prožila mládí v té nejlepší době. Po revoluci se otevřelo tolik možností. Jenže já na jednu až surově doplatila. Zajímá vás, jak to všechno začalo? Bylo mi 22 a měla jsem kamarádku Karlu, která byla o čtyři roky starší. Dvakrát byla jako au pair ve Velké Británii a lákala mne, ať jedu s ní. Když už jsem se rozhodla, že pojedu, změnila destinaci. Letěly jsme do Brazíl
6.9.2024
Kuba jen sedí a kouká před sebe. Bývalý sportovec, a nyní se trápí na vozíčku. Stačilo jen pár minut. Kubík byl vždy veselé dítě. Jedináček, který byl i trochu vymodlený. Vždy jsem se snažila, aby byl slušně vychovaný. Aby byl úspěšný ve škole, životě, aby pomáhal druhým. Špatně jsem mu vysvětlovala, že když se jiné děti nechovají dobře, on to nemá kopírovat. Prokletý večer, který vše změnil
3.9.2024
Vím, že mladí by měli poznávat svět. Nikdy jsem svou dceru nenutila sedět doma. Věděla jsem, že se vždy vrátí zpět. Jenže vnučka se vrátit nechce. Už jako malá holka jsem měla boty z toulavého telete. Všichni se mi smáli, že jsem byla neposedná a zvídavá. Těšila jsem se na všechny školy v přírodě a tábory, byla jsem zkrátka společenská. Jako studentka jsem jezdila na výlety po naší zemi, a když
2.9.2024
Když mi diagnostikovali rakovinu, bylo mému postiženému synkovi šestnáct let. Musela jsem tu být pro něho ještě alespoň dva roky. A ty mě vrátily do života. Mateřská láska je mocná. Když se mi narodil syn s mentálním postižením, byla jsem tu pro něho. Rozbilo mi to manželství, ale mého jediného dítěte jsem se nemohla vzdát. Zasáhlo to i mou profesi, musela jsem si najít práci, která by mi umožň
25.8.2024
Potřebovala jsem opravdového, pořádného chlapa. Takoví byli můj táta i děda. Marek do této kategorie podle mého názoru nepatřil. Zas už mě unudí k smrti, pomyslela jsem si, když jsem po očku sledovala, jak mě Marek pozoruje. Zašívala jsem mu tričko, seděl vedle a nábožně mě sledoval. Bylo to na hlavu! „Hele, nechceš dělat něco jiného, než na mě koukat?“ nadhodila jsem. „Ale já na tebe koukám mo
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Station Anděl na pražském Smíchově právě otevřel
iluxus.cz
Station Anděl na pražském Smíchově právě otevřel
Novinka roku se právě otevřela. Station Anděl na pražském Smíchově láká svou autentickou newyorskou atmosférou, kde chutě neznají mezí evropského kontinentu. Americké receptury, které odpovídají návšt
Na český trůn pomohli Habsburkům až Turci
epochaplus.cz
Na český trůn pomohli Habsburkům až Turci
Hned dvakrát v rané historii českých zemí mají Habsburkové český trůn nadosah. Pokaždé ale člen jejich rodu vládne jen krátce a poté náhle zemře na úplavici. A tak si musejí počkat až do roku 1526, kdy po bitvě s Turky u Moháče padne poslední Jagellonec na českém trůnu, Ludvík, aby se na něj konečně mohli posadit. Pak
Stará láska mezi Jeřábkem a Vejvodovou nerezaví?
nasehvezdy.cz
Stará láska mezi Jeřábkem a Vejvodovou nerezaví?
Proslýchá se, že manželství herců Tomáše Jeřábka (49) ze seriálu Jedna rodina a Halky Třešňákové (52) moc neklape. Tentokrát však možná ne proto, že herec umí být někdy nesnesitelný mamánek, který
Asijská kuřecí polévka
tisicereceptu.cz
Asijská kuřecí polévka
Asijská jednoduchá polévka vás rozhodně zahřeje a potěšující navíc je, že ingredience máte vlastně téměř vždy doma. Ingredience rostlinný olej 750 ml kuřecího vývaru 3 mrkve 1 menší pórek 10
Chtěli mi zabít syna
skutecnepribehy.cz
Chtěli mi zabít syna
Kuba jen sedí a kouká před sebe. Bývalý sportovec, a nyní se trápí na vozíčku. Stačilo jen pár minut. Kubík byl vždy veselé dítě. Jedináček, který byl i trochu vymodlený. Vždy jsem se snažila, aby byl slušně vychovaný. Aby byl úspěšný ve škole, životě, aby pomáhal druhým. Špatně jsem mu vysvětlovala, že když se jiné děti
Využívali krutí Avaři Slovany jako živé štíty?
historyplus.cz
Využívali krutí Avaři Slovany jako živé štíty?
Dlouhé vlasy spletené do dvou copů létají kolem mužských hlav. Zdobené spony se lesknou v záři slunce. Banda urostlých mužů na koních se vřítí do osady na jihu dnešní Moravy. „Schovejte ženy!“ vykřikne někdo. Avaři si ale stejně vezmou, co chtějí.   Bojovné avarské jezdce pronásledují turkičtí povstalci. Podle současného švýcarského historika Christopha Baumera Avaři pocházejí
Havajská technika Ho´oponopono: Klíč k dosažení všeho?
epochalnisvet.cz
Havajská technika Ho´oponopono: Klíč k dosažení všeho?
Nejrůznější alternativní metody určené k osobnímu rozvoji obvykle vychází z východních hinduistických či buddhistických tradic. Ovšem i v jiných koutech světa najdeme postupy, které mají do našeho života přitáhnout pozitivitu a štěstí. Havajská metoda s trochu zvláštním názvem Ho´oponopono je jednou z nich. Skutečně má až zázračné výsledky?   Na terase typického havajského domku sedí muž v bílé košili. Má zavřené
Mobilní telefony nevyvolávají rakovinu mozku
21stoleti.cz
Mobilní telefony nevyvolávají rakovinu mozku
Lidé žijící ve městě či blízko civilizované oblasti jsou pod vlivem mnoha druhů záření, ať už se jedná o rádiové vlny, ultrafialové záření ze Slunce, infračervené záření či vysokofrekvenční záření. Po
Mauritius: Ostrovy obřích želv
epochanacestach.cz
Mauritius: Ostrovy obřích želv
Ztracen v Indickém oceánu je Mauritius jen zdánlivě. Milovníci exotické turistiky ho znají jako jeden ze ztracených rájů. Britové mu udělili nezávislost v roce 1968 a od té doby jde o nejbohatší a nejkrásnější stát Afriky. Pojďte se s námi zasnít a vydat se na cestu na exotické ostrovy. Maličký ostrovní stát Mauritius má vlastní aerolinky Air Mauritius, asi
Smaragdová deska: Poklad egyptských mágů
enigmaplus.cz
Smaragdová deska: Poklad egyptských mágů
Magický dokument trvale ovlivnil dějiny evropské kultury. Je v něm prý zachyceno všechno vědění kosmu. Originál je ale ztracený. Pro středověké alchymisty je originál Smaragdové desky něco jako sva
Otevřený minimalismus Diablo House
rezidenceonline.cz
Otevřený minimalismus Diablo House
Kancelář Terry & Terry Architecture představila zdařilý projekt v podobě přístavby obytného křídla ke stávajícímu jednopodlažnímu domu. Nový dvoupatrový objem, napojený na původní objekt pod ostrým úhlem, začleňuje obytný prostor do okolí a těží z dalekých výhledů na přilehlé kopce a údolí. Jádro domu, jež zaujímá celkovou plochu 613 čtverečních metrů, je v aktuálním uspořádání
Jaký živel vám vládne?
nejsemsama.cz
Jaký živel vám vládne?
Už v dávných dobách se astrologové začali domnívat, že za povahu člověka mohou nejen hvězdy, ale také živel, který byl jejich příchodu na svět nakloněn. Víte, o jaký typ živlu šlo ve vašem případě? Je to tak prastará záležitost jako lidstvo samo. Přírodní živly se dělí do čtyř skupin: oheň, voda, země a vzduch. Odhalte, jaký element je ten váš, a zjistíte,