Domů     Děti o mě pečují! Jako v pohádce
Děti o mě pečují! Jako v pohádce

Navzdory nemoci si užívám života. Děti o mě vzorně pečují, takže si nemohu na nic stěžovat. Žiji si tak dobře, jako nikdy jindy!

Na děti jsem byla sama a nemohla jsem je rozmazlovat. Zpětně si uvědomuji, jak moc jsem na ně byla tolikrát přísná. Mnohdy i zbytečně! Po dvou klucích se mi narodila vytoužená holčička a já myslela, jak skvělý život mě čeká. Hodný manžel, a pěkné bydlení v čerstvě postaveném paneláku.

Musely mi pomáhat

Manžel dostal od podniku prostorný byt s balkonem a já byla štěstím bez sebe. Vydrželo nám to dva roky. Potom si ten můj našel jinou a já se stěhovala do městského bytečku na periferii. Od čtyř ráno jsem se nezastavila až do půlnoci.

Z mateřské jsem se musela rychle vrátit do zaměstnání, protože alimenty mi nestačily ani na nájem, přestože byl směšně nízký. Tak jsem hned ráno uvařila na večer, rozvezla děti do jeslí, školky a do družiny. Odpoledne to samé ve stejném pořadí.

Vyzvednout děti z jeslí, školky,družiny, doprovodit na kroužky, nakoupit, uklidit, napsat s dětmi úkoly a tak dále. Každá ženská to zná. Rychle jsem pochopila, že mi musejí děti pomáhat. Pravidelně a hodně!

Děti měly přísný režim

Každý potomek měl svůj úkol a každý si ho musel plnit. Za všech okolností. Nenakoupil jsi? Tak máme jen to, co najdeme v lednici. Nevyluxoval jsi? Nebude televize. Prostě děti měly přísný režim, což mi mnohokrát vyčetly.

Museli jsme vyjít s málem

Ani oblečení jsem jim nemohla pořídit luxusní, jaké měli jejich vrstevníci. A když jsme začali společně řešit, kam půjdou po základní škole, limitující byla vzdálenost školy i cena internátu. Prostě se s námi život nemazlil a já je nijak nešetřila.

Vždycky jsem zastávala názor, že děti nejsou z cukrkandlu, abych je musela chránit před kaž­dým deštíkem. Vyrostly a osamostatnily se. Neměli jsme spolu špatné vztahy, ale úplně skvělé taky ne.

Dceru jsem nechápala

Občas mě navštívila dcera, která si ode mě, na můj vkus až příliš často, půjčovala peníze. Vždycky je vrátila, ale její neschopnost vyjít s příjmem do další výplaty, mě vyloženě dráždila.

Nebrala jsem v potaz, že je stejně jako kdysi já s dětmi sama, bez manžela. Také ji brzy opustil, což bylo asi nějaké naše rodové prokletí. Kluci mi spíš telefonovali, než aby se obtěžovali přijít. Ani jeden neměl rodinu, zřejmě po zkušenostech z dětství.

Tak jsem trávila volné chvíle sama. Domnívala jsem se, že si v důchodu začnu trochu užívat života.

Na důchod jsem se těšila

Samozřejmě na nějaké utrácení můj čerstvě vyměřený důchod nebyl, ale na hezký život by mi peníze stačily. Vždyť co jsem už ve svém věku potřebovala? Určitě ne módní výstřelky nebo nějakou drahou kosmetiku.

Na vozíku

Jenže, člověk míní, a život mění, jak se říká. Na preventivní prohlídce mi lékařka objevila cukrovku. Neměla jsem vůbec žádné potíže, jen puchýř na noze se mi nechtěl hojit. Nakonec jsem přišla o malíček a potom i o kus nohy pod kolenem.

Naučila jsem se chodit s pomocí francouzských holí, ale zničehonic začaly problémy na druhé noze. No, přišla jsem i o ni těsně pod kolenem a ocitla se na vozíku. Bydlela jsem sice jen v prvním patře, ale ven jsem se nedostala.

Také dveře do koupelny byly najednou úzké a do linky nad dřezem jsem nedosáhla. Byla to učiněná katastrofa! Svolala jsem děti a oznámila jim, že budu muset do pečovatelského domu. A do té doby mi budou muset pomoct!

Prosit jsem nemusela

Čekala jsem, že mě odmítnou, nebo projeví neochotu, ale k mému údivu mi všichni tři moji potomci nabídli pomoc. „Mami, my tě v tom nenecháme. Na nějaký pečovatelák jsi mladá, vždyť jsi sotva začala pobírat důchod. Už jsme se dohodli.

Budeme se u tebe střídat každý den. A na ty schody jsme už požádali o takový ten schodolez. Abys mohla sama ven. A na futro ti přijde zedník příští týden. Kus vybourá, aby bylo širší! Neboj, to zvládneme!“ řekl syn a ostatní přikyvovali.

Byla jsem z nich úplně vedle. Že dostanu takovou odpověď, mě nenapadlo ani ve snu!

Jsem vděčná

Jak to, že jsem si nikdy nevšimla, že mám tak hodné děti? Nemohla jsem si pomoct a rozbrečela jsem se. Kluci se mi smáli a dcera mě utěšovala. „Mami, vždyť jsi toho pro nás tolik udělala. Přece bychom tě teď nezradili?“ ptala se a hladila mě po hlavě.

Bylo toho hodně, co pro mě musely děti udělat. Zvýšit postel, snížit skříňky od linky a další a další maličkosti, pro mě zásadní. K narozeninám jsem od nich dostala nový vozík. Krásný, lehký a skládací. To, aby mě mohli vozit na výlety!

Nemohu si pomoct, ale žiju si tak krásně, jako nikdy předtím. Moje nemoc nás všechny sblížila. Užívám si života a těším se na každý nový den!

Alžběta R. (65), Hodonín

reklama
Související články
6.5.2024
Zjistila jsem, že se s mámou vídám jen z povinnosti. Přece jen mě porodila a měla bych jí být vděčná. Jenže se chová tak hrozně, že je mi vedle ní vyloženě úzko. Nemám úplně ideální vztah s mámou. Chápu, že je to celkem běžné, přijde mi to ale zároveň moc smutné. Sama si neumím představit, že bych své dítě srážela, jak to dělá ona, kdybych nějaké mohla mít. Nechápu, proč to dělá, co z toho má,
6.5.2024
Jsou hlučná, líná a všude drobí. Jejich dědeček je z nich nadšený. V jeho očích jsou prostě géniové. Každá moje kritika skončí hádkou. Kdybych to martyrium s třemi vnoučaty musela snášet jednou měsíčně, ani bych nedutala. Tiše bych přetrpěla víkend a těšila se na ten další, kdy bych měla klid. Ale ona jsou u nás každou sobotu i neděli! Ráno je manželův syn přivede a jen nám oznámí, kdy si děti
27.4.2024
Moje sestra byla taková už odmalička. Dostala, čeho se jí zachtělo. Rodiče jí vždycky nadržovali a já jí vše odpouštěla. A z ní vyrostl sobec. Přestože byla moje sestra jen o pět let mladší, vypadala spíš jako moje dcera, kterou jsem nikdy neměla. Štíhlá a drobná, plavovlasá. Já byla vysoká a statná. Žáky jsem vždy milovala Pracovala jsem coby učitelka na základní škole a každý myslel, že
27.4.2024
Nezaslouží si mít tak zlobivou dceru. Obětovala se pro ni a po rozvodu se už nevdala, jen aby jí nepřivedla domů cizího chlapa. Je jí sotva dvacet, ale chová se, jako by snědla všechnu moudrost světa. Nic jí není dobré, hlavně to, co udělá moje dcera. Ani já v jejích očích nejsem bez viny, i když nevím o ničem, čím bych jí kdy ublížila. Když ke mně přijde na návštěvu, úplně se mi stáhne žaludek
26.4.2024
Nevím, kde se to v nich vzalo. Stále ode mě něco potřebují. Hlavně peníze. Nestačí jim můj důchod ani úspory, které se rychle tenčí. Dělají si zálusk i na můj domek! Snažila jsem se jim dát všechno, jen aby se necílily ukřivděné a méněcenné oproti ostatním dětem ve třídě. Moje dvě holčičky totiž vyrůstaly bez otce, kterého jsem jim nedokázala opatřit. Pořídila jsem si je takřka na poslední chví
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Grilovaný camembert
tisicereceptu.cz
Grilovaný camembert
Suroviny 4 camemberty 4 lžíce olivového oleje 1 snítka čerstvého rozmarýnu 1 snítka čerstvého tymiánu špetka soli mletý černý pepř 2 stroužky česneku Můžete si vymyslet svou vlastní marinádu
Zdánlivě neškodná panda: Mírumilovný vegetarián s kruhy pod očima
epochaplus.cz
Zdánlivě neškodná panda: Mírumilovný vegetarián s kruhy pod očima
Za sklem se tísní desítky lidí, někteří nadšeně vytahují mobily a zběsile fotí. Na druhé straně si v klidu vysedává robustní pandí samec. S nezájmem chroupá bambus, když mu potrava dojde, stačí se převalit na bok a natáhnout pracku. Život pandy má do akčnosti hodně daleko. Když se řekne panda velká, většině populace okamžitě vytane na mysl
Má už Petruchové tak akorát dost?
nasehvezdy.cz
Má už Petruchové tak akorát dost?
Už dlouhé měsíce ze zákulisí televize Nova unikají pikantní informace. Říká se, že Lucii Borhyové (46) dělá čím dál větší naschvály její mladší kolegyně Veronika Petruchová (29). Nejenom že se snaží
Sladký dar bohů i lidí: Medová kouzla napříč staletími
enigmaplus.cz
Sladký dar bohů i lidí: Medová kouzla napříč staletími
Tekutá esence slunečního svitu a květinové magie, med je daleko více než jen lahodné ochucení. Po staletí je uctívaný jako pokrm bohů i lidí, tento zlatavý elixír skrývá v sobě sílu, která uzdravuje t
Aby hubnutí mělo svůj efekt
nejsemsama.cz
Aby hubnutí mělo svůj efekt
Pokoušíte se zhubnout, ale nejde to a jenom se cítíte ztrápená hlady? Příčiny mohou být hlubšího rázu. Pocit hladu ovlivňuje spousta faktorů – vyvážený jídelníček, stres, kvalita spánku, užívání léků, práce na směny či fyzický výkon. Na vině ale může být i hormonální nerovnováha. Které hormony mohou bránit hubnutí? Hormonů je spousta a řídí různé procesy v
Objevte kouzlo italských vín ve stylu Apelace 21
iluxus.cz
Objevte kouzlo italských vín ve stylu Apelace 21
V samém srdci Prahy se nachází restaurace Apelace 21, o níž jsme psali zde - nicméně, je známá svým unikátním přístupem k gastronomii a vínu. Tento měsíc se rozhodla rozšířit své horizonty a nabídnout
Obléhání Bělehradu: Zahnala Turky na útěk ohňová stěna?
historyplus.cz
Obléhání Bělehradu: Zahnala Turky na útěk ohňová stěna?
Vypadá to zle. Turci dobyli dolní město a co nevidět obsadí i to horní. Pak se vrhnou na hradby chránící samotnou bělehradskou pevnost a je jen otázka času, kdy je ztečou. Tedy pokud Hunyadi něco neudělá. Sedmihradský vévoda má v rukávu tajnou zbraň, která se mu už jednou osvědčila. Zafunguje i tentokrát?   Turci se tlačí
Šéf ÚMCH Jiří Kotek: Pán polymerů
21stoleti.cz
Šéf ÚMCH Jiří Kotek: Pán polymerů
Žijeme v době plastové jako generace „plastic people“, v barevném, naleštěném a nerozbitném. Z kdysi zázračného produktu se stává veřejný nepřítel číslo jedna. Máme se ho ale bát? „Plasty nejsou zlo.
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Fidel Pagés Miravé: Muž, kterému vděčíme za epidurální anestezii
epochalnisvet.cz
Fidel Pagés Miravé: Muž, kterému vděčíme za epidurální anestezii
Když mladý španělský válečný lékař během první světové války vidí utrpení raněných vojáků, hledá způsob, jak jim od bolesti rychle ulevit. Najde epidurální anestezii!   Španěl Fidel Pagés Miravé (1886–1923) vystuduje medicínu v Zaragoze na severovýchodě země. Promuje v roce 1908 a nastoupí k vojenskému zdravotnickému sboru, kde je přidělen vojenské nemocnici v madridské čtvrti
Svatyně v Makotřasech: Byla dějištěm krvavých obětních rituálů?
epochanacestach.cz
Svatyně v Makotřasech: Byla dějištěm krvavých obětních rituálů?
Je prý starší než anglické Stonehenge a egyptské pyramidy. Záhadná svatyně nedaleko od Prahy vzbuzuje otázky, na které se dosud nikomu nepodařilo najít odpověď. Možná šlo o nejstarší observatoř v Evropě, možná zde probíhaly brutální rituály. Tragické dopravní nehody na silnici z Prahy do Chomutova, která tajemným místem prochází, jsou zase přičítány zdejší temné historii. Prehistorická svatyně
Kapky deště nám přinesly štěstí
skutecnepribehy.cz
Kapky deště nám přinesly štěstí
Znali jsme se s Mirkem krátce a museli jsme se brát. Ve svatební den bylo ještě ke všemu příšerné počasí. Už jako holka jsem toužila mít letní svatbu. Před spaním jsem si představovala, jak kráčím rozkvetlou loukou v nádherných krajkových šatech ruku v ruce s urostlým ženichem, i když jsem neměla ponětí, kdo to je a kam vlastně jdeme. A mimochodem,