Domů     Mám strach, že se zklamu
Mám strach, že se zklamu

Už jsem to zažila, a nebylo to nic příjemného. Mám znovu opustit muže kvůli jinému, i když to nemusí vyjít?

Vdávala jsem se poměrně brzy, již v osmnácti, a brzy jsem měla děti (v devatenácti). Už po pár letech vztahu jsem ale pochopila, že můj první muž nebyl ten pravý. Ale rozvést se?

Rodina by mne vydědila, sousedé by se mnou nemluvili, přišla bych o přátele a o sporech se svým mužem ani nemluvím. Tehdy to bylo nemyslitelné, ačkoli jsme nebydleli na malém městě.

Nechtěla jsem jim ničit dětství

S mým prvním mužem mám dvě děti. Dceru a syna, a právě oni byli tím důvodem, proč jsem od svého manžela dlouho neodcházela. Nechtěla jsem jim kazit dětství, jak mi bylo podsouváno.

Netuším, jestli jsem ve skrytu duše sbírala odvahu, že až dospějí, rozhodnu se žít tak, abych byla šťastná já. Děti však vyrostly, byly již dospělé, stále ale žily s námi.

A přece jen jsou to stále děti, byli jsme všichni rodina a rozbití vztahu by je stejně vzalo.

Nevěru jsem ani neskrývala

S manželem jsme se ani moc nehádali. Nebyl na mě ani zlý. Jen jsem prostě cítila, že se k sobě nehodíme. Měli jsme postupem času na různé věci rozdílné názory, kaž-

dý jsme měli jinou představu o trávení dovolené. A tak se muselo stát, že jsem jednoho dne potkala někoho, s kým mi bylo dobře. Bylo to tehdy v podniku, kam jsme šly s kamarádkami, a já jsem se s oním mužem dala do řeči. Vyměnili jsme si telefonní čísla a po krátké době si domluvili schůzku.

Chtěla jsem pro něj udělat vše

Z pár nevinných setkání se vyvinul vztah, který se nakonec stal osudným mému prvnímu manželství. Muž přišel na to, že jsem mu nevěrná, a já jsem ani nezapírala. Přišel rozvod. Dcera se synem se odstěhovali z našeho domu a naše vztahy ochladly.

To mě mrzí nejvíc. Sice jsme spolu mluvili, ale bylo to hodně odměřené. Bohužel já jsem byla pro ně viník rozpadu rodinného krbu. Přece jsem ale nemohla celý život obětovat klidu v rodině!

Dům jsme prodali, já jsem začala žít s mužem, s nímž jsem podváděla svého prvního. Byla jsem zamilovaná až po uši, ale zároveň vyčerpaná. Přece jen mi nebylo dvacet.

Neměla jsem ze sebe dobrý pocit, protože jsem už dlouho neměla čas na sebe a cítila jsem se zanedbaná. Návštěva kosmetického salonu a nákupy v pár buticích by to spravily, na to jsem ale po rozvodu neměla peníze.

Chtěla jsem udělat všechno pro to, abych se svému vyvolenému líbila. Byla doba, kdy jsem uvažovala o plastice, na kterou bych si snad i půjčila peníze. Tak moc jsem o svého nového partnera stála.

Najednou se změnil

V kontextu událostí za několik let poté mi to přijde absurdní. Nebudu ale předbíhat. Svého milence jsem si vzala za manžela. Dlouho jsem byla přesvědčená, že to bude lepší než vztah předchozí.

Ano, bylo to sice jiné, ale dostalo se to do fáze, kterou jsem prožívala v prvním manželství. Můj první muž byl nekomunikativní, druhý sice mluvil více, ale zase byl často nerudný. Nechápala jsem, že není empatický.

Když měli například naši přátelé problémy, nebyl nadšený, když jsem jim chtěla pomoct, často to odbyl slovy, že je to zbytečné. Jiné to nebylo ale ani v případě rodiny.

Nenapadlo mne, že ten muž, kvůli kterému jsem kdysi šílela, bude brzy tím, kterého uvidím jako svého prvního chotě.

Potkala jsem toho pravého?

Nezažila jsem to, jak se říká, že když odejde láska, zůstane přátelství a úcta. To nenastalo s prvním ani s druhým mužem. Uplynulo několik let a já zažívala ten stejný stereotyp. A tak se objevil někdo další.

Třetí… Časem jsem si totiž všimla, že se mnou laškuje jeden z kolegů. On to sice dělal déle, ale nevšimla jsem si toho, když jsem ještě v druhém manželství neházela flintu do žita. Zájem kolegy mi lichotil, když jsem se v manželství opět cítila nešťastná.

Nová dostaveníčka, nový život

Opět mám své tajemství. Začala jsem se scházet s někým, kdo nebyl můj manžel. Naše rande jsou tajná. Aby o nás nikdo nevěděl, tak se scházíme v hotelích. Když si v práci vezmu dovolenou, neřeknu o tom svému muži.

Každé ráno odejdu z domova jako do práce, večer přijdu, ale přitom dny trávím s milencem v zázemí za městem. Vím, že mne možná čeká okamžik, kdy opět budu stát na rozcestí. Budu se znovu rozvádět?

Dostala jsem strach

Přiznám se, že když jsem začala přemýšlet o budoucnosti, najednou jsem si uvědomila, že můj milenec zase není muž, kterého bych chtěla za svého třetího manžela. Na povyražení to je dobré, dodává mi sebevědomí, ale vzít se?

Zároveň ani s manželem nejsem šťastná. Nevím, jak z toho ven. Navíc další věc, která mne svazuje, je skutečnost, že se o našem vztahu musí dozvědět kolegové. Pokud to již netuší. A ti to mohou snadno rozšířit dál.

Zatím pořád váhám

Napadlo mne dát výpověď, abychom alespoň nebyli nikomu tak na očích. Možná i ve skrytu duše doufám, že se ztratím i svému milenci. Protože nevím, co opravdu chci. Toužím po pozornosti a obdivu. Ocitla jsem se na rozcestí. Ale už vím, jak to může dopadnout.

Možná to bude zase stejné. A stojí mi to za to opustit manžela? Navíc, když vím, že tyto příběhy mají podobné začátky a konce? Ulevuje mi se z toho vypsat. Třeba nyní, když píšu svůj příběh. Samotnou mě zajímá, jaký bude mít konec.

Helena P. (55), Praha

reklama
Související články
3.5.2024
Nikdy jsem moc nevěřila na takové to věštění, magii a další věci. Ale kamarádka mne jednou vzala za kartářkou. Ke své škodě. Neměla to dělat. S Gábinou jsme se poznaly na vysoké a od té doby jsme byly kamarádky. Rozuměly jsme si ve spoustě věcech, avšak já třeba byla víc při zemi než ona, takže i proto ona věřila horoskopům, milovala tajemno. Gábina byla i větší romantička, snila o lásce z tele
3.5.2024
Vypadalo to, že zůstanu na ocet. Máma se domnívala, že kdybych se lépe oblékala a nevypadala jako strašák do zelí, třeba by si mě někdo všiml. Já ale byla srdcem i duší tramp. Pokaždé na Prvního máje si přečtu Máchovu báseň Máj. Třeba nejsem sama, možná to dělá i někdo jiný, říkávala jsem si. Byla jsem osamělá duše a trávila svátek zamilovaných či Svátek práce, chcete-li, vždy stejně. Ráno povi
2.5.2024
Děláme si starost o naši dvanáctiletou vnučku. Nechtěli jsme jí sociální sítě zakázat, radši jsem se s nimi sama naučila a vymyslela malou lest. Naše Kačenka, stejně jako její kamarádky a spolužačky a obecně vrstevnice, miluje brouzdání po internetu. Neustále si něco ťuká na počítači nebo mobilu, který dostala od rodičů. Před časem z ní vypadlo, že si založila účet na jedné sociální síti a nahr
1.5.2024
Tolik jsme se těšili, jak si budeme užívat volna. Ale když ta chvíle přišla, můj muž mi začal chřadnout před očima. Musela jsem něco udělat! Do důchodu jsme se s manželem těšili, ty poslední roky v práci nás už oba zmáhaly. Snili jsme o tom, jak budeme cestovat a užívat si života, věnovat se vnoučatům, a že si snad dokonce uděláme univerzitu třetího věku. Jenže když ta chvíle konečně přišla,
29.4.2024
Když jsme se se sestrou přestěhovaly zpátky do domku po našich rodičích, okukoval nás zpoza plotu pěkný chlap. Nenapadlo nás, že se z něho stane jednou taková noční můra. Byl samá ochota, že prý když něco budeme potřebovat, je nám k službám. Máme svá tajemství Pořád vyzvídal, jak je to možné, že takové pěkné ženské jsou v domě samy. Nějak se nám nechtělo vytahovat naše životy před neznámý
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Karty věděly víc než já
skutecnepribehy.cz
Karty věděly víc než já
Nikdy jsem moc nevěřila na takové to věštění, magii a další věci. Ale kamarádka mne jednou vzala za kartářkou. Ke své škodě. Neměla to dělat. S Gábinou jsme se poznaly na vysoké a od té doby jsme byly kamarádky. Rozuměly jsme si ve spoustě věcech, avšak já třeba byla víc při zemi než ona, takže
Jak se pářili termiti před 40 miliony lety?
epochalnisvet.cz
Jak se pářili termiti před 40 miliony lety?
Vědci nalezli v třetihorním baltském jantaru důkazy, že nejen vzhled hmyzu, ale také jeho chování je konzervováno desítky milionů let. Přibližně před 40 miliony let se termití pár druhu Electrotermes affinis zrovna věnoval námluvám, když uvízl v lepkavé pryskyřici stromu a navždy zůstal uvězněn ve zkamenělém jantaru. Tato dosud jediná známá fosilie páru termitů poskytla
Hotel v Beverly Hills, v němž se nahrávala Pretty Woman, využívá holografický personál
iluxus.cz
Hotel v Beverly Hills, v němž se nahrávala Pretty Woman, využívá holografický personál
V hotelu Beverly Wilshire, kde se odehrávaly klíčové scény romantického hitu Pretty Woman z 90. let, přichází technologická revoluce. Představte si, že byste mohli mluvit s personálem hotelu tak, jak
Tajemný král Artuš: Bylo nalezeno místo jeho početí?
enigmaplus.cz
Tajemný král Artuš: Bylo nalezeno místo jeho početí?
Kdo by neznal krále Artuše. Legendární anglický panovník měl podle středověkých dějepisců a romancí vést na počátku 6. století obranu Velké Británie proti Sasům. Současní historici nicméně jeho existe
Doplul Pýtheás z Massalie až do Arktidy?
historyplus.cz
Doplul Pýtheás z Massalie až do Arktidy?
Plují stále víc na sever. Zastaví je až „Ztuhlé moře“, jak Pýtheás pojmenuje arktickou pustinu, kudy se nedá proplout lodí ani jít po svých. Hustá mlha, ledová kaše a plovoucí ledovce mu nahánějí hrůzu, a tak raději zamíří zpátky na jih.   Peněz moc nemají, a přesto svému synovi zajistí dobré vzdělání. Díky obětavosti rodičů
Milostná magie na 1. máje
nejsemsama.cz
Milostná magie na 1. máje
Polibek pod rozkvetlou třešní na Prvního máje má prý čarovnou moc. Proto je květen měsícem romantiky a vášně. Chcete vědět, jak lásku přivolat a posílit, či se zbavit té, o kterou nestojíte? Která z nás by nechtěla mávnout proutkem a mít po boku dokonalého partnera, že? Proto jsou kouzla lásky těmi nejoblíbenějšími. Pomocí magických rituálů můžete určitými způsoby něčí lásku posílit,
Rozřezanou účetní vylovili z Vltavy
epochaplus.cz
Rozřezanou účetní vylovili z Vltavy
Mladá žena kráčí do banky. Musí vyzvednout výplaty. Je uvolněná, spokojená. Nedávno se vdala. Možná už pomýšlí na děti. Každopádně si maluje budoucnost. Když peníze obdrží, vyjde zpátky na ulici. Tam spatří známou tvář. Nastoupí k ní do auta. I s výplatami. Tím zpečetí svůj osud. Je odpoledne 23. dubna 1951. Na jezu v Klecánkách
Zámek Kynžvart: Dřevomorka už dávno neřádí
epochanacestach.cz
Zámek Kynžvart: Dřevomorka už dávno neřádí
Zámek Kynžvart je vystavěn v kombinaci klasicismu a empíru a od roku 1828 v něm sídlilo muzeum, jedno z nejstarších v Čechách. Býval letním sídlem hraběte a diplomata poloviny 19. století Klemense Metternicha, a proto se v něm také odehrálo mnoho významných setkání evropských politiků. Navštívil ho ale například také básník Johann Wolfgang Goethe. Poté, co byl zestátněný zámek v roce
Hybridní mozkové systémy aneb Krysí neurony v mozcích myší
21stoleti.cz
Hybridní mozkové systémy aneb Krysí neurony v mozcích myší
Mezi lidmi přibývá těch, kteří trpí nějakým neurodegenerativním onemocněním, především ve vyšším věku, jehož nyní dosáhne více lidí. Plně porozumět těmto poruchám není pomocí současných výzkumných met
Asijské nudle s vepřovým masem
tisicereceptu.cz
Asijské nudle s vepřovým masem
Co nesmí chybět v žádném asijském pokrmu? Především chilli, které dodá pokrmu ten správný říz, čerstvé bylinky, křupavá zelenina a sezamová semínka. Suroviny 200 g vepřových nudliček (například
Uteče Rybové dcera za milencem?
nasehvezdy.cz
Uteče Rybové dcera za milencem?
Půvabná Rozálie Prachařová (20) je jednou z hvězd nového seriálu Lež na pláži. Postupně dospívá, a dokonce má i partnera, kterým je herecký kolega Karel Jirák (29). A právě to má dělat jejím rodičům
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř