Domů     Po naší rodinné „telenovele“ přišla nová láska
Po naší rodinné „telenovele“ přišla nová láska

Myslela jsem si, že mám pěkné manželství. Žádné hádky, žádné neshody. O to víc mě překvapilo, co jsem se dozvěděla. Zdeněk byl lhář a podvodník, už nikdy jsem ho nechtěla vidět.

S mojí vzdálenou sestřenicí Renatou jsem si moc nerozuměla. Můj táta a ten její byli bratranci a obě rodiny se často navštěvovaly. S Renatou jsem se naposledy viděla, už jako dospělá, na pohřbu jejího otce a od té doby jsme spolu žádné kontakty neudržovaly. Netušila jsem, jaké překvapení mě čeká, když jsem se s ní po letech setkala.

Nová práce

Pracovala jsem jako prodavačka v obchůdku s přírodními produkty – čaji, kosmetikou atd. Jednoho dne mi jeho majitelka řekla, že bude končit, protože obchod přestal prosperovat. Tak jsem dostala výpověď a musela si hledat novou práci.

Udělala jsem si masérský kurz a zřídila si salon v jiné části města. Můj muž jezdil jako obchodní zástupce pro jednu firmu a v té době přišel s tím, že změní zaměstnavatele. Bude dělat obchodního zástupce dál, ale u farmaceutické firmy.

A bude kvůli tomu muset často jezdit až do severních Čech. „To tě nepotřebují tady? To musíš jezdit takovou dálku?“ rozčilovala jsem se.

Někdy přijel domů až druhý den večer nebo až ten další, prý se mu nevyplatí se vracet zpátky a druhý den vyrážet zase brzy ráno, když může vše zvládnout na jeden zátah.

Jezdil do lékáren i do různých kosmetických salonů, obchůdků a podobně, nabízet produkty od výrobce.

Renata

Práce masérky mě moc bavila, netrvalo dlouho a měla jsem širokou klientelu. Přišla mi pozvánka na kosmetický veletrh a já si řekla, že pojedu, alespoň se dozvím něco nového, a vyslechnu si odborné přednášky.

Na jedné jsem o dvě řady před sebou uviděla sedět Renatu, mou sestřenici. Sotva mě uviděla, zamávala mi. Když jsem se v poledne šla najíst do přilehlého bistra, připojila se ke mně. „To je let, co jsme s neviděly! Jak se vůbec máš?“ vyzvídala.

Vyprávěla jsem jí tedy o svém muži, o své práci, o všem, co se za ta léta změnilo. Renata se rozpovídala, že je přes dva roky rozvedená, ale teď si našla přítele.

„To ti je tak bezvadný chlap, sice bydlí daleko, moc často se nevidíme, ale až se rozvede, přistěhuje se,“ básnila. „Ty chodíš se ženatým chlapem?“ zhrozila jsem se. Tak jsem se dozvěděla, že ten její Zdeněk si s manželkou už dlouho nerozumí.

Ale je to prý tak hloupá ženská, že nedokáže pochopit, že jejich manželství je už dlouho ztracené. Když jí prý navrhl, že se rozvedou, ztropila scénu a vyhrožovala, že si něco udělá. „No chápeš to? Proč s ním chce být, když už o ni nestojí?“ kroutila Renata hlavou.

Krutá pravda

Zamyslela jsem se nad tím, že můj muž občas přespává v penzionu (alespoň mi to tvrdil), aby záhy na druhý den navštívil další provozovny. A jmenuje se Zdeněk. Je to jen náhoda? „Nemáš fotku svého přítele?“ zeptala jsem se Renaty.

„Jenom takovou malou,“ vytáhla z přihrádky peněženky fotku a z ní se díval můj Zdeněk. „Fešák, viď?“ rozplývala se, zatímco o mě se pokoušely mrákoty. To přece není možné. „Ty chodíš s mým mužem!?“ vyjela jsem na ni.

Zaraženě na mě koukala a ptala se, jestli jsem se nezbláznila. Tak jsem jí vysvětlila, že ten její fešák, který jí vykládá nesmysly, jakou má doma hloupou ženskou, která vyhrožuje sebevraždou, je můj manžel. Stála jako solný sloup a začala něco koktat.

„Koukám, že jablko nespadlo daleko od stromu! Však ona si to tenkrát moje máma s tou tvojí vyřídila! Jsi stejná jako ona!“ řekla jsem. Renaty matka se v minulosti snažila svést mého tátu a často k nám jezdila.

Jestli mezi nimi něco bylo, nevím, myslím, že ne, moje maminka si to s ní vyřídila a byl klid. Brzy na to tátův bratranec zemřel a rodiny se přestaly stýkat.

Táta prý nebyl jediný, o koho měla její matka zájem, už kdysi měla mít románek s někým z našeho příbuzenstva a skončilo to aférou. Takže Renata byla po ní.

Vyhodila jsem ho

Odešla jsem. Kosmetický veletrh pro mě tímto skončil. Tak proto Zdeněk odešel dělat toho obchodního zástupce pro severní Čechy! Aby se mohl vídat s Renatou! Z výstavy jsem odjela domů dřív. Bylo mi hrozně.

Když jsem dorazila domů, můj manžel už seděl v kuchyni a četl noviny. „Ahoj lásko, jak jsi se měla?“ zeptal se mě sladce jako med. Okamžitě jsem se ho rázně zeptala, jestli se sbalí sám, nebo mu mám sbalit já a vyhodit mu kufry před dům.

„Přece nebudeš s hloupou ženskou, která ti vyhrožuje sebevraždou,“ rýpla jsem si. Mlčel, díval se na mě, nevěděl, co na to říct.

„Odejdeš ještě dneska, máš kam jít, určitě si tě Renata ráda vezme k sobě,“ byla jsem neoblomná a vysvětlila mu, že ta žena, s níž je mi nevěrný, je moje sestřenice. Vypadal, že se o něj pokoušejí mdloby. Nakonec se sbalil a odešel.

Sotva zaklaply dveře, rozbrečela jsem se jako malá holka. Já mu věřila a on je mi nevěrný, navíc s mou sestřenicí, a ještě o mně vykládá takové lži. Několik dní jsem o něm nevěděla a pak, když jsem byla v práci, si odvezl nějaké věci.

Nechala jsem vyměnit zámek. Byt byl můj, zůstal mi z předešlého manželství, když jsem exmanžela vyplatila. Plakala jsem, proč jsem taková smolařka a nemůžu mít normálního, slušného muže.

Ne, že by se mi tolik stýskalo, po nevěrném Zdeňkovi, ale ta zrada od něho mě hrozně moc ranila.

Další muž

Na masáže ke mně chodil sympatický muž. Jednou jsme si po masáži ještě chvíli povídali. Ten den to byl poslední klient. Samozřejmě mu neušlo, že jsem poslední dobou smutná. Přece mu nebudu vykládat o svých splínech, říkala jsem si.

Jednoho dne, když přišel na masáž, mi přinesl k svátku růži. Po ní se zeptal, zda mě může pozvat na kávu. „Vím, že vás něco už delší dobu trápí,“ řekl.

Nebylo mým zvykem, abych si chodila někam posedět se svými klientkami nebo klienty a vykládala jim o svém trápení. Sama nevím, proč jsem tomu muži přikývla. Jmenoval se Pavel a byl ke mně neobyčejně milý. A tak jsem mu nakonec odvyprávěla svůj příběh.

Také se v životě zklamal, žena si po více než dvacetiletém manželství našla bohatého podnikatele a požádala o rozvod. Začali jsme se scházet a za nějaký čas spolu bydlet.

Do toho přišel rozvod, který proběhl celkem v klidu, nic jiného Zdeňkovi nezbývalo, věděl moc dobře, že s ním už být nechci a nikdy bych mu neodpustila. Pavlovi jsem v téměř dvaačtyřiceti letech porodila syna.

Ani jeden z nás jsme z předešlých vztahů děti neměli, takže jsme měli obrovskou radost.

Vyhledala mě

Uplynula pěkná řádka let od mého rozvodu a s Pavlem jsme prožívali opravdové rodinné štěstí. Jednoho dne u nás někdo zazvonil. Když jsem otevřela dveře, nemohla jsem uvěřit svým očím. Za vrátky stála Renata. Z načesané, upravené ženy se stala sešlá troska.

Alespoň tak na mě působila. „Co chceš?“ zeptala jsem se jí. Řekla, že měla cestu kolem a chtěla mě vidět. Jestli prý se mnou může mluvit, že je to nutné. „Mě vůbec nezajímají tvoje problémy a ani ty mě nezajímáš,“ řekla jsem a zavřela dveře.

Chvíli stála za vrátky, pak odešla. Už jsem o ní ani o Zdeňkovi neslyšela. On z našeho města zmizel ještě před naším rozvodem a jestli žili s Renatou spolu, mě nezajímalo. Až jednou.

Od doby, kdy mě vyhledala Renata uplynuly asi dva roky a my s Pavlem a se synem vyjeli do severních Čech na dovolenou. Projížděli jsme městem a najednou uviděli partu pochybných existencí. Jestli to byli nějací bezdomovci, opilci, nevím.

Ale mám pocit, že jsme mezi nimi zahlédli Renatu se Zdeňkem. Vůbec nic to se mnou neudělalo, ani jsem se z auta po té skupince neotočila. Já mám svého Pavla a s naším synem tvoříme spokojenou rodinu.

Pokud Zdeněk a Renata dopadli špatně, není a nikdy to nebude můj problém. Patří do mé minulosti, ke které se už nikdy nechci vracet.

Eliška (62) Tachovsko

Související články
26.7.2024
Je těžké zbavit se nenávisti. Zvlášť, když bylo člověku prokazatelně ublíženo. Myslela jsem, že budeme s bývalým mužem kvůli jeho zradě nepřátelé do konce života. Nenáviděla jsem ho. Byla jsem přesvědčena, že s tou nenávistí i umřu, že si ji vezmu s sebou do hrobu, v němž budu tiše a zarputile ležet a nenávidět do skonání světa. Bylo to vysilující, protože nenávist bere energii, optimismus a ra
23.7.2024
Vždy jsem věděla, že hezké ženy to mají snazší. Proto jsem tuto myšlenku chtěla vnuknout i mé dceři. Bohužel. Sama jsem poznala, jak je snazší, když koketujete s muži. Jak je fajn, když se vám dvoří, můžete si pak vybírat vhodného partnera. Měla jsem k tomu však i předpoklady. Hubenost především Lidé z mé strany rodiny byli štíhlí, navíc jsme byli i sportovně založení. Můj muž také rád sp
20.7.2024
Byla jsem vymodleným dítětem. Rodiče se o mě díky tomu přehnaně báli. Museli mít o všem přehled. Dokonce jsem se díky nim málem nevdala! Rodiče měli vždycky až přehnanou potřebu mě chránit. Už ve školce máma vyváděla, když jsem domů přišla s nějakým škrábancem. Řešila s učitelkou, kdo mi to udělal a jaký k tomu měl důvod. Ve škole to bylo ještě horší. Až do sedmé třídy mě vozili do školy a větš
20.7.2024
Netoužila jsem po majetku ani drahých dovolených. Mým snem byla velká a soudržná rodina. Rodina, kde se budou mít všichni rádi a budou držet při sobě. Nakonec se mi sen splnil. Vlastně k tomu cíli byla ale dost klikatá cesta, což jsem ovšem netušila. Vdala jsem se brzy, ještě mi nebylo ani dvacet. Ale v dobách mého mládí to bylo celkem normální. Vždyť při maturitě byla skoro polovina mých spolu
19.7.2024
Asi nejsem jediná, koho to potkalo. Ale až příliš pozdě jsem zjistila, že mi moje matka řídí život a já tak žiju ten její, nikoliv svůj. Moje máma byla doma vždy generál a táta byl typický podpantoflák… Máma ho jen úkolovala a on ani neodporoval. Rozhodovala o všem Když jsem byla trošku starší, dali mě na výběrovou školu s rozšířenou výukou jazyků, takže jsem musela dojíždět přes celé měs
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Na Měsíci bude kroužit vodíkový Lunar Cruiser
21stoleti.cz
Na Měsíci bude kroužit vodíkový Lunar Cruiser
Americká kosmická agentura NASA využije vodíkové vozidlo Toyota Lunar Cruiser pro svou nadcházejí pilotovanou misi na Měsíc. Šestikolové vozítko pro jízdu po povrchu umožní vědcům ještě detailnější pr
Sušená rajčata v oleji
nejsemsama.cz
Sušená rajčata v oleji
Dokonalá surovina, kterou v kuchyni potřebujete. Hodí se do těstovinových jídel, kuskusu, můžete je použít na obložené chleby, do rizota. Rozumí si s bylinkami, sýry i slaninou. Ingredience na 2 sklenice: ● 2 kg oválných zralých rajčat ● 15 stroužků česneku ● 4 lžíce sušené bazalky ● sůl ● olivový olej Postup: Rajčata překrojte a vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Osolte je
Interiérové stínění z textilních materiálů
rezidenceonline.cz
Interiérové stínění z textilních materiálů
Látky všech typů vnášejí do obytného prostoru příjemný pocit, současně nabízejí širokou škálu možností pro personalizaci a stylizaci interiéru. Ačkoli závěsy jsou často první volbou, existuje mnoho dalších možností, které stojí za zvážení. Jednou z hlavních výhod textilního stínění je jeho flexibilita s ohledem na aktuální zaměření konkrétního obytného prostoru. Materiály, jež jsou k dispozici
Šťavnatá barbeque žebírka
tisicereceptu.cz
Šťavnatá barbeque žebírka
Připravujete občerstvení na oslavu? Nezapomeňte připravit pikantní „barbekjů“ žebírka. Suroviny 2 kg hovězích žeber 1 lžíce uzené papriky 1 lžíce granulované cibule sůl, pepř Na omáčku
Návrat Bernáškové k ex? Společná dovolená!
nasehvezdy.cz
Návrat Bernáškové k ex? Společná dovolená!
Herečka Jana Bernášková (43) ze seriálu ZOO, která si ještě před lety nemohla přijít s otcem své dcery Justýny (17) na jméno, s ním teď vyrazila na společnou dovolenou. S režisérem Davidem Drábkem (54
První známá oběť atentátu? Faraon Teti!
epochalnisvet.cz
První známá oběť atentátu? Faraon Teti!
Titul první známé oběti atentátu v historii získává egyptský faraon Teti (někdy známý také jako Othoés), vládnoucí přibližně v letech 2291 až 2279 př. n. l.   Když faraon Venis zemře, aniž po sobě zanechá mužského potomka, pátá dynastie končí a nastává období nestability. Hledá se nový panovník, který „usmíří obě země“. Nakonec se jím
Záhady hradu Kost: Obývají ho duchové někdejších majitelů?
enigmaplus.cz
Záhady hradu Kost: Obývají ho duchové někdejších majitelů?
Prostřelený obraz neznámé ženy, svědectví o bílém obličeji objevujícím se na snímcích mramorové Madony, odbíjení neexistujících věžních hodin. To je jen několik záhad, které se vážou ke gotickému h
Tábor: Hravé město s hrdou tváří
epochanacestach.cz
Tábor: Hravé město s hrdou tváří
Jan Žižka střeží kamenným pohledem gotickou radnici i kostičky lega a čokolády. Pod pláštěm s kalichem za zvuků hudby a pouličního divadla ožívá genius loci města. Město Tábor, tak úzce spojené s husitským revolučním hnutím, vypíná svou hrdou tvář na jihu Čech. Tam, kde dříve řinčely zbraně, dnes cinkají sklenky místních vináren a kavárniček. Chcete-li také pocítit
Darovaná skleněná kulička mi přinesla veliké štěstí
skutecnepribehy.cz
Darovaná skleněná kulička mi přinesla veliké štěstí
Jednou jsem zasáhla do pranice malých kluků, kteří hráli kuličky. Jeden z nich mi dal svou skleněnku na památku. A štěstí si mě opravdu našlo! Když jsem zůstala sama s dětmi, nebyla to lehká doba. Měla jsem se co ohánět, ale brala jsem si ke své práci různé brigády, aby děti nepocítily chudobu, co se nám přilepila na
Česká republika zná nejlepší domácí vína roku 2024
iluxus.cz
Česká republika zná nejlepší domácí vína roku 2024
Branko Černý, ředitel největšího českého vinařského projektu Král vín, dnes slavnostně vyhlásil výsledky jeho soutěžní části. Do ní 165 českých a moravských vinařů přihlásilo celkem 1370 vín. • Abs
Armand Douglas Hammer: Temné fantazie krásného prince
epochaplus.cz
Armand Douglas Hammer: Temné fantazie krásného prince
Je hezký, urostlý, slavný a velmi bohatý. Dokonale splňuje všechny parametry moderního prince. Ale pozor! Je k mání jen pro opravdu otrlé princezny. Jeho představa kvalitního sexu zahrnuje svazování a kapku násilí. Navíc je možná kanibal. V případě amerického herce Armanda Douglase Hammera (*1986) byla Štěstěna značně rozdavačná. Armie se prostě uměl narodit. Jeho předkové nashromáždili obrovské
Jiří z Poděbrad vládl místo Pohrobka
historyplus.cz
Jiří z Poděbrad vládl místo Pohrobka
„Musíme ho tu zdržet,“ říká Jiří z Poděbrad v kruhu přátel. Ladislav Pohrobek, kterému zjara přísahal věrnost, teď na podzim přijel do Prahy. Plánuje se jeho korunovace, ale jde i o to dostat mladičkého krále pod svůj vliv. Jiří se už postará, aby zůstal déle než rok. Odjede až v listopadu 1454.   Na svět