Domů     Měla jsem je obě ráda
Měla jsem je obě ráda

Mám svědomí čisté a stále doufám, že se u nás v rodině všechno spraví. K tomu, aby se u nás doma vše obrátilo vzhůru nohama, stačil okamžik.

Verunka pobíhá po zahrádce a moje dcera Irena připravuje večeři a také peče dort. Mé vnučce totiž bude zítra pět let. Chceme jí proto udělat s dcerou a zetěm pěknou oslavu. Je to vlastně oslava i pro nás. Na rodinných oslavách se nevídáme tak často.

A když už se sejdeme, tak stejně nikdy nejsme kompletní. Přitom kdysi nám naše rodinné vztahy tak krásně fungovaly.

Já a moje sestra

Zuzka byla moje milovaná sestřička. Byla o devět let mladší, přesto jsme si dobře rozuměly a měly se rády. I později, kdy já už jsem dostudovala a vdala jsem se, zatímco ona byla ještě na střední škole. Často chodila za mnou k nám domů. Svěřovala se mi se svými láskami i s tím, co ji trápí a po čem touží.

Vždy jsem ji vyslechla

Vždy jsem ji trpělivě vyslechla, i když sama jsem měla dost vážné problémy. I když už jsem byla pár let vdaná, stále jsme s manželem marně čekali na dítě.

Chtěla jsem úplnou rodinu

Bez něj jsme nebyli úplná rodina, po které jsem tolik toužila. Moc mě to trápilo. Mezitím se Zuzka vdala. Na svatbě jsem jí šla za svědka. Její manžel byl velký sympaťák a já měla radost, že moje malá sestřička si našla toho pravého.

Ráda jsem jí pomáhala

Musím se přiznat k něčemu, za co se dodnes stydím. Když mi přišla Zuzka celá nadšená říct, že je v jiném stavu, přepadla mě závist. Já stále marně doufala a běhala po doktorech. A mé malé sestřičce se mezitím narodila kouzelná holčička Pavlínka.

Byla jsem jí moc vděčná, že mi dovolila, abych jí s miminkem pomáhala. Dělala jsem to moc ráda, ale zároveň mi pohled na malou Pavlínku jen rozdíral mé otevřené rány. Copak nikdy nebudu mít své mimino?

Nabídla jsem se k hlídání

Když byl Pavlínce skoro rok, moje sestra mě požádala, zda bych ji na čtyři dny nepohlídala. Chtěli si s manželem vyjet na hory, aby také měli nějaký čas pro sebe. Souhlasila jsem, protože jsem se moc těšila, jak si malé užiju. Až se její máma s tátou vrátí z lyžování, oslavíme její první narozeniny.

Nekonečné čekání

V neděli odpoledne jsme už s Pavlínkou čekaly na příjezd mámy a táty. Jenže oni nepřijeli ani nezavolali. Padla na mě úzkost. Moje nálada se přenesla i na malou a ona začala plakat. Nebyla vůbec k utišení. V noci nás kontaktovala policie.

Sestra s manželem měli cestou z hor havárii na kluzké vozovce. Prorazili svodidla a jejich vůz se zřítil ze svahu. Ani jeden nepřežil.

Co budeme dělat?

Po prvotním šoku bylo třeba řešit mnoho věcí, a především to, jak to bude dál s malou Pavlínkou. Od prvního okamžiku jsem věděla jediné, chci mít Pavlínku u sebe a starat se o ni jako o vlastní. Proti nebyl ani můj manžel.

Věděl, jak moc mě trápí, že nemáme děti. A také moc dobře věděl, že bych se o dítě dokázala dobře postarat. Rozhodli jsme se proto pro adopci.

Chvíli to trvalo

Přestože šlo o dítě mé sestry, úřední vyřizování bylo zdlouhavé. Více než úřadů jsme se ale obávali příbuzných ze strany manžela mé sestry. Švagrova maminka už nežila a jeho otec měl novou rodinu a o Pavlínku zájem neměl. A tak nakonec zůstala Pavlínka u nás.

To mi pomáhalo smířit se se ztrátou mojí sestry. Hřálo mě vědomí, že by si určitě moc přála, aby její dcera byla právě u mě.

Stalo se nemožné

Pavlínka rostla jako z vody a dělala nám velkou radost. O tragédii nic nevěděla, a nás proto považovala zcela samozřejmě za své rodiče. Když oslavila své čtvrté narozeniny, zjistila jsem, že jsem těhotná!

Bylo mi už čtyřiačtyřicet a už jsme s tím vůbec nepočítali. Všechno naštěstí dobře dopadlo a narodila se nám Irenka.

Staly se z nich rivalky

Zpočátku byla Pavlínka svou mladší sestřičkou nadšená. Jenže časem na ni začala žárlit. Zvykla si za těch prvních pár let, co byla u nás, na roli obletovaného jedináčka. Teď se jí zdálo, že veškerá pozornost je věnována sestře. Nebyla to pravda.

Ale holkám to šlo těžko vysvětlit. Pořád se kvůli něčemu hádaly a dělaly si naschvály.

Udělali jsme velkou chybu

Byli jsme s manželem naivní, když jsme si mysleli, že Pavlínka nepotřebuje znát krutou pravdu o svých skutečných rodičích. Byla naše, měla se dobře. A my se chystali jí to říct, až bude trochu starší.

Jenže náhoda tomu chtěla, že se vše dozvěděla dřív od jiných lidí. A to byl pro ni neskutečný šok. Nějaký čas jsme s mužem ani netušili, že Pavlínka něco ví.

Dusila to v sobě

Ale jednou, když se zase chytly s Irenkou, vybouchla jako papiňák. Vyčetla nám úplně všechno, včetně toho, že není naše, a proto má vždycky přednost Irena. Tím skončila naše rodinná pohoda. A už se k nám nikdy nevrátila.

Vzájemná důvěry byla pryč

Pavlínka s námi sice zůstávala, ale začala si dělat, co sama chtěla. Když jsem se zlobila, že přišla pozdě nebo že něco neudělala, odsekla, že jí nemám co poroučet, že nejsem její máma. Bolelo to, ale věděla jsem, že si za to můžu sama.

Vídáme se minimálně

Čas běžel dál a na našich pošramocených vztazích se nic moc nezměnilo. Pavlínka se odstěhovala, vdala a odešla za manželem na Slovensko. Občas se sejdeme. Je to ale takové neosobní, oficiální. Tak moc bych si přála, aby to bylo jinak.

Libuše L. (70), Plzeň

Předchozí článek
reklama
Související články
12.5.2024
Můžete se rozhádat, na řadu let ztratit. Pravé přátelství však vydrží. To naše s Danou však mělo velké šrámy. Bylo to ve školce. Pamatuji, jak jsem měla lakovky a ta copatá blondýnka mi je záviděla. Schválně mi šlapala na nohu zablácenou botou. Tehdy jsme se pohádaly. Ale pak jsme se potkaly i ve škole, a jelikož jsme se znaly, nějak jsme se skamarádily. Nerozlučné kámošky od školy V prvn
12.5.2024
Vdávala jsem se v 25 letech a už tehdy mi říkali, že si to mám rozmyslet. Můj nastávající byl prchlivý a podezíravý. Já si ale myslela, že nám to vydrží navěky. Když dnes vidím u své dcery, kolik mají dnešní holky dostupných informací, trochu závidím. Dnes a denně čtu příběhy o ženách, které trpěly pod drobnohledem žárlivce. Začíná to skoro vždy stejně, tak jako kdysi u mne, jenže já to nemo
4.5.2024
Stejně jako máma jsem byla posedlá vzhledem. U ní jsem to nenáviděla, a přitom jsem dusila svoji dceru. Moje matka měla štěstí, že se vdala za úspěšného muže. Můj otec vydělával dost peněz, takže ona mohla být doma a starat se o sebe. Zastávala názor, že žena musí být prostě krásná. Tento styl výchovy jsem převzala od ní i já, ačkoli jsem to nenáviděla. Jak se to stalo? Snadno. „Nepoveden
3.5.2024
Tereza je naše vymodlené dítě. Dlouho se nám nedařilo počít, ale nakonec se na nás usmálo štěstí. I když pak se od nás zase odvrátilo. S Vláďou jsme se seznámili, když nám bylo už 35 let. Oba jsme toužili po rodině, ale před tím jsme nenašli vhodné partnery. Osudový muž Vláďa Jakmile jsme narazili na sebe, oba jsme věděli, že to je přesně ono. Proto jsme ani neotáleli a dohodli jsme se, ž
2.5.2024
Po smrti nevlastního otce se stalo to nejhorší, co mě mohlo potkat. Dědictví zasáhlo do mého života nelítostně, ten domek jsem musela rychle opustit. Nevlastního otce jsem měla moc ráda. Maminka si ho vzala, když mi bylo pět let. Vycházela jsem s ním dokonce lépe než s mámou. Spolu pak měli syna Vojtu. Máma Vojtu rozmazlovala a stavěla nás proti sobě. Byla jsem ráda, když jsem vypadla po učňáku
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Podivuhodné chobotnice:  Hraví, zlomyslní, ale hlavně vysoce inteligentní bezobratlí
21stoleti.cz
Podivuhodné chobotnice: Hraví, zlomyslní, ale hlavně vysoce inteligentní bezobratlí
V životě chobotnice, velmi inteligentního živočicha, nevyhnutelně nastanou chvíle, kdy se nudí. V důsledku toho se zabaví hrou s různými předměty, které bohužel nejsou k snědku anebo jízdou na medúzác
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Dýňové rizoto se sýrem
tisicereceptu.cz
Dýňové rizoto se sýrem
Dýňové rizoto si bude rozumět i s aromatičtějšími druhy sýrů. Zkuste s modrou plísní nebo kozí. Ingredience 1 hrnek kulatorznné rýže 200 g dýňového pyré 1 lžička kari 1 stroužek česneku 150
Zradily sv. Martina husy?
historyplus.cz
Zradily sv. Martina husy?
Muž v jednoduché mnišské kutně vleze do hospodářského stavení plného opeřenců. „Snad mne tady nenajdou,“ přemítá, když zdáli slyší procesí lidí, kteří po něm pátrají. Záhy zvuky přehluší kejhání ptáků, mezi nimiž se ukryl.   „Budeš vojákem,“ dozví se od svého otce Martin Tourský (asi 316–397). Sám válečník chce synovi zajistit dobrou budoucnost. Z chlapce,
Mrkvové karbanátky
nejsemsama.cz
Mrkvové karbanátky
Jsou originální alternativou masa. Pokud by vám ale přece jen chybělo, můžete karbanátky zvydatnit přidáním na kousky opečené slaniny. Ingredience na 4 porce: ● 500 g vařené mrkve ● 500 g brambor vařených ve slupce ● 1 lžíce nasekané petrželky ● 4 jarní cibulky ● 1 vejce ● sůl ● pepř ● 3 lžíce strouhanky ● ½ lžičky drceného kmínu ● strouhanka na obalování ● olej na smažení Postup: Brambory oloupejte
Nová kapitola Narciso Rodriguez
iluxus.cz
Nová kapitola Narciso Rodriguez
Narciso Rodriguez uvádí na trh novou kapitolu ikonické řady for him s vůní for him vetiver musc. Tato elementární a aromatická novinka představuje únik k smyslné harmonii přírody. Vůně for him veti
Náš Hektor věděl předem, kam udeří blesk
skutecnepribehy.cz
Náš Hektor věděl předem, kam udeří blesk
Mrak na obloze nevypadal nebezpečně. Najednou z něho ale vyšlehl blesk, který zasáhl strom. Kdybychom nedali na našeho psa, byl by s námi asi konec. Ačkoli náš pes byl vzrůstu malého, původu rozmanitého a dobrácké psí duše, byl to pravý hrdina! Byl moc chytrý a statečný, jak mohl mnohokrát za svůj osmnáctiletý život předvést. Nezalekl se ani toulavé kočky,
Tajemná moc menhirů: Zachraňuje jihočeské Stonehenge životy?
enigmaplus.cz
Tajemná moc menhirů: Zachraňuje jihočeské Stonehenge životy?
Přesný účel prastarých megalitických staveb není dodnes znám. Určité indicie ovšem naznačují, že jim lidé možná už v dávnověku připisovali léčivé účinky. Příznivý vliv na zdraví má údajně i moderní ka
Obětí stalinských čistek byla i křehká baletka
epochalnisvet.cz
Obětí stalinských čistek byla i křehká baletka
Venku je minus 43 stupňů, ale baletka slavného Kirovova souboru musí tančit. Porce jídla navíc, kterou dostane za představení pro dozorce krutého nápravného lágru, pro ni může znamenat rozdíl mezi životem a smrtí.   V roce 1926 si leningradská umělecká veřejnost vypráví jen o 17leté sólistce věhlasného Kirovova baletního souboru. Nina Alexandrovna Anisimovová (1909–1979) se v průběhu
Hrad Košumberk: Dnes pustý, kdysi výstavný
epochanacestach.cz
Hrad Košumberk: Dnes pustý, kdysi výstavný
Jen pár set metrů nám postačí, abychom se od Chlumku kolem kaple sv. Jana Nepomuckého přesunuli ke zřícenině hradu Košumberk. Dnešní zřícenina pochází z druhé poloviny 13. století, bývala pyšným gotickým hradem a dokonce byla doplněna o renesanční zámek. Košumberk je pustý od konce 18. století a dnes si při jeho návštěvě můžeme projít nejen pozůstatky
Odpustila žena Gránskému milenku?
nasehvezdy.cz
Odpustila žena Gránskému milenku?
Herec ze seriálu ZOO David Gránský (32) má už dlouhé roky pověst svůdníka. A to i přesto, že je několik let ženatý a má doma manželku Nikolu Gránskou (30). Ta by pro svého manžela  udělala první pos
Libeček: Chutná, přivolává lásku i zlepšuje zdraví
epochaplus.cz
Libeček: Chutná, přivolává lásku i zlepšuje zdraví
V antice se bez něj neobejdou Řekové ani Římané. Když se pak rozšíří po Evropě, libeček se pěstuje i v klášterních zahradách. Oblíbí si ho nejen léčitelé, ale také kuchaři a v gastronomii si získá stálé místo. A příznivci ezoteriky tvrdí, že vám pomůže do života přivolat lásku a další dobré věci! Mohutné, svěže zelené