Domů     Dopisy chodily ze záhrobí
Dopisy chodily ze záhrobí

Nějakým záhadným způsobem jsme propojeni s lidmi, kteří žili před námi. Ve chvílích, kdy mi bylo nejhůř, přišlo povzbuzení z dávných časů.

Díky tomu, co se mi přihodilo, věřím, že existuje spojení mezi námi a našimi předky, kteří žili v době, kdy jsme ještě ani nebyli na světě. Jedno takové spojení mi před nějakou dobou nečekaně pomohlo v těžké životní situaci.

Podvodný společník

Manžel léta podnikal, se střídavými úspěchy. Byla období, kdy se nám dařilo více než dobře, a pak vždy přišly chvíle, kdy jsme se museli uskromnit. Naštěstí jsme si v těch lepších dobách vždy něco našetřili pro ty horší.

Nikdy se nám tak nestalo, že bychom neměli z čeho zaplatit nájem nebo složenky. Jenže pak se dal manžel dohromady s jedním společníkem, což byla chyba. Společník utekl s částí peněz a my jsme se ocitli ve skutečných existenčních problémech.

Na zemi ležel list papíru

Do této doby jsem si žila celkem bezstarostně, teď jsem byla na pokraji zoufalství. Manžel to také těžce nesl, ale snažil se na sobě nedávat nic znát. Nemohla jsem v noci spát, budila jsem se snad každou hodinu. Jedné letní noci jsem si šla sednout na lavičku před domek.

Přemýšlela jsem, jak naše problémy vyřešit, když jsem si najednou všimla, že přede mnou na zemi leží něco bílého. Byl to list papíru. Vzala jsem ho do ruky, odešla do chodby a pod rozsvíceným světlem jsem zjistila, že je to nějaký starý dopis.

Pisatelka se mě snažila uklidnit

Působil jako z dávné doby, byl psaný úhledným inkoustovým písmem. Nejdivnější bylo, že začínal oslovením „Milá Jitko“. Jako kdyby byl určený pro mě, protože to bylo moje křestní jméno! Na nic jsem nečekala a rychle jsem si dopis přečetla.

Pisatelka – byla to žena – mě v něm ubezpečovala, že všechny moje starosti brzy pominou a že se nemám trápit.

Než začne padat listí, bude prý zase všechno v pořádku. Žena se podepsala jako Růžena. To jméno mi nic neříkalo. Přemýšlela jsem, zda nějakou Růženu neznám, ale na nic jsem nepřišla. Vůbec jsem nevěděla, co si o tom dopise mám myslet.

Z dopisu zbyla jen hrstka popela

Vzala jsem si ho s sebou do ložnice a uložila ho do nočního stolku s tím, že ho ráno ukážu manželovi. Kupodivu jsem pak celkem rychle usnula a po dlouhé době jsem spala klidným a hlubokým spánkem.

Když jsem ale ráno chtěla dopis ze zásuvky vyndat, čekalo mě šokující překvapení. Místo listu tam byla jen hromádka popela! Že by se mi to celé snad jen zdálo?

Odcizené peníze se nám vrátily

Chvíli jsem opravdu pochybovala o tom, zda se to skutečně stalo. Nakonec jsem si řekla, že na to zkusím zapomenout, protože jinak by se mi z toho asi nejspíš rozskočila hlava. V záplavě pokračujících starostí jsem na dopis skutečně postupně zapomněla.

Vzpomněla jsem si na něj znovu na začátku podzimu, protože policie dopadla manželova společníka. Peníze, se kterými utekl, naštěstí nestačil utratit, takže se vrátily tam, kam patřily.

Teta mojí babičky

Najednou byl svět opět růžový a optimistický. Tehdy mi došlo, že v létě mě onou tajemnou zprávou utěšovala nějaká záhadná bytost, která znala budoucnost. A zanedlouho, při prohlížení rodinného alba, jsem si uvědomila jednu věc. Růžena se jmenovala teta mojí babičky.

Nikdy jsem ji osobně nepoznala, zemřela dávno předtím, než jsem se narodila. Ptala jsem se sama sebe, jestli je možné, že by ta zpráva měla nějakou souvislost právě s ní. Vždyť ona o mně za svého života také nevěděla.

S odstupem času mi tajemný dopis připadal opravdu spíš jen jako sen a asi bych nedokázala přísahat, že se mi to skutečně stalo. Jenže v průběhu dalších let jsem od Růženky z dávné minulosti dostala ještě dvě podobné zprávy.

Riziková operace

Tu první, když mě čekala náročná operace, u které nebylo jisté, jak dopadne, ale která však byla nutná. Bála jsem se, že nastanou komplikace.

A opět, jako tenkrát, jsem v noci objevila zprávu z minulosti, ve které mě Růženka ujišťovala, že budu žít ještě dlouho. Druhý den zbyl z dopisu znovu jen popel.

Strach o dceru

Také třetí zpráva, která mě čekala rok po operaci, se týkala zdraví. Tentokrát šlo ale o moji dceru Janu. Těžce se zranila při lyžování na horách a několik týdnů ležela v nemocnici v bezvědomí.

Hrozně jsem se o ni bála, každý den jsem se za dceru modlila a klidně bych bývala vyměnila svůj život za její.

Nový dopis z dávných dob mě uklidnil. Věřila jsem, že ta žena mojí krve, se kterou jsem se nikdy nesetkala, ví, co bude. A opět se ukázalo, že měla pravdu. Dcera se ze zranění po nějaké době uzdravila a žádné následky nemá.

Je jako můj anděl strážný

Od té doby jsem už žádnou další zprávu nedostala, ale naštěstí jsem ji ani nepotřebovala, protože zatím žádné další stresující a složité období v mém životě nenastalo.

Růžence ale od té doby pravidelně jezdím na hrob do vzdáleného města, abych jí tam položila květiny a poděkovala jí za to, že mě chrání.

Jitka R. (57), České Budějovice

reklama
Související články
14.4.2024
S Davidem jsme plánovali společný život, když musel odjet do zahraničí. Slíbil mi, že na mě bude myslet, i když zemře. Po letech to splnil! Říká se, že lidé jsou schopni milovat až za hrob. Věříte tomu, nebo ne? Mě vlastní děsivá zkušenost přesvědčila o tom, že to tak skutečně může být. Léta jsem nevěděla, co se s mým přítelem stalo. Odhalení, které po letech přišlo, bylo hodně děsivé. Byla
13.4.2024
Během víkendu na horách jsem prožila noční můru. Ztratila jsem se v lese, všude jen sníh a stromy. A pak jsem uslyšela vytí. Kamarádka mi volala na poslední chvíli. Musela zrušit víkend na chalupě, kterou měla zamluvenou měsíce dopředu. Nabídla mi, abych jela místo ní. Byla by škoda, kdyby ubytování propadlo. Sice jsem tak narychlo nesehnala nikoho do páru, ale vyrazila jsem. Knížka u kamen a p
13.4.2024
Když mi Klárka v největší horečce řekla, že zanedlouho zemřu, návštěvu u kamarádky jsem zkrátila. Kamarádky dcerka byla nemocná, takže místo do kavárny jsem šla na návštěvu k Janě domů. Nicméně návštěva nestála za nic, ani jsme si pořádně nepopovídaly. Klárce večer šplhala teplota nahoru. Nakonec jsem pomáhala se studenými zábaly a držela kamarádku alespoň psychicky. Starost o dítě Jana b
8.4.2024
Nechala jsem si ho vytetovat na kotník. Najednou ale zmizel. Přesně v tu chvíli se objevil stejný motýl u muže, kterého jsem milovala. Bylo to na konci letních měsíců, kdy jsem seděla u vody a rozjímala o svém beznadějně nudném životě a o své nešťastné lásce. Nad vodní hladinou se mihla vážka a vzápětí se mé nohy dotkl motýl. Přistál mi na kotníku. Byl tak krásný, takové zbarvení jsem ještě
8.4.2024
Obě nás pronásledoval v dětství podobný sen, který se navíc neustále vracel. Žily jsme na Srí Lance a byly jsme tak šťastné... Když mi bylo dvanáct let, dostala jsem od rodičů obrazovou publikaci o Srí Lance. Jak jsem v ní začala listovat, byla jsem jako uhranutá. Cítila jsem, že mě něco k té zemi silně přitahuje. Tehdy se mi začal opakovat zvláštní sen. Zpravidla začínal tak, že sedím na pl
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Krvavá řeka Río Tinto: Proč jsou na jihu Španělska podmínky jako na Marsu?
enigmaplus.cz
Krvavá řeka Río Tinto: Proč jsou na jihu Španělska podmínky jako na Marsu?
Ocitli jsme se na jiné planetě? Nebo zde natáčeli filmaři? Ani jedno, ani druhé. Jsme v oblasti španělské Andalusie, kde protéká Río Tinto neboli Červená řeka. A přestože se nacházíme na Zemi, ma
Záhada hliněné destičky z Turecka: Jaký rituál ukrývá text psaný neznámým jazykem?
epochalnisvet.cz
Záhada hliněné destičky z Turecka: Jaký rituál ukrývá text psaný neznámým jazykem?
Archeologové během loňských vykopávek v Turecku objevili hliněnou tabulku popsanou dosud neznámým mrtvým jazykem používaným před více než 3000 lety. Z doprovodného textu v chetitštině vyplývá, že tabulka zachycuje nějaký starověký rituál. Podaří se vědcům jazyk rozluštit a dávný rituál přečíst?   „Byl objeven nový indoevropský jazyk.“ Těmito slovy představuje vedoucí archeologických vykopávek Prof. Dr.
Lola Montezová: Fúrie, která připraví o trůn bavorského krále Ludvíka I.
epochaplus.cz
Lola Montezová: Fúrie, která připraví o trůn bavorského krále Ludvíka I.
Laškovně zapochybuje o přirozené eleganci ňader mladičké tanečnice žádající o angažmá. Kráska sebere ze stolu nůžky, rozstřihne si na prsou šaty a poskytne mu důkaz. Něco takového král při audienci ještě nezažil. Irsko-skotská krev otce a typická krása kreolských genů po matce udělají z Elizy Gilbertové štíhlý uragán černých vlasů, modrých očí, rudých rtů a
Vyrobte si krásné vázy
nejsemsama.cz
Vyrobte si krásné vázy
V obchodě prodávají sice krásné, ale většinou také velmi drahé vázy. Chcete si pořídit vlastní, za niž nebudete muset platit stovky korun? Vytvořte si vázu zcela podle vlastních představ, v barvách a stylu, jež budou nejlépe ladit s vaším pokojem, a ještě ho krásně vyzdobí. Krok za krokem Jarní schovávačka I obyčejná sklenice či lahev bude mít své kouzlo, když ji správně
Mám problém udržet tajemství, jsem drbna?
skutecnepribehy.cz
Mám problém udržet tajemství, jsem drbna?
Manžel mi vyčítá, že umím jen pomlouvat a roznášet klepy. Ničím tím prý celou rodinu. Já si ale myslím, že nedělám nic zlého. Jsem jen zvědavá. Ráda si povídám s lidmi, myslím, že to je částečně i moje náplň práce, jsem totiž u nás na vsi listonoška. A ta musí přece vědět o všem! Také moc ráda poznávám nové lidi, jsem
Lexus v rámci milánského týdne designu představil expozici Time
iluxus.cz
Lexus v rámci milánského týdne designu představil expozici Time
Na výstavě se prezentují díla dvou návrhářů inspirovaná koncepčním modelem Lexus LF-ZC (Lexus Future Zero-emission Catalyst), který zkoumá možnou podobu čistého elektromobilu nové generace. Instala
Vyděsili Abela Tasmana Maorové?
historyplus.cz
Vyděsili Abela Tasmana Maorové?
Dvě lodi spouštějí kotvy v nově objevené zátoce. Netrvá dlouho a ocitají se pod útokem domorodých kanoí. Když se Evropané pod ochranou kanonů konečně obrátí na útěk, bude jejich posádka o čtyři námořníky chudší. Děti, které přicházejí na svět v chudých rodinách v malých městečkách na počátku 17. století, nejsou ty, o nichž lze nalézt bohaté záznamy v dobových
Pikantní tuňáková pomazánka
tisicereceptu.cz
Pikantní tuňáková pomazánka
Nevíte, co si počít s konzervovaným tuňákem? Máme pro vás připravený opravdu chutný recept. Suroviny 1 velká tuňáková konzerva 1 větší červená cibule 2 lžíce citronové šťávy 4 lžíce jogurtu n
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Vodojemy Žlutý kopec v Brně otevřeny!
epochanacestach.cz
Vodojemy Žlutý kopec v Brně otevřeny!
Technická památka Vodojemy Žlutý kopec se 21. března za přítomnosti zástupců města slavnostně naplno otevřela veřejnosti. Investice města 150 milionů korun zpřístupnila tři podzemní nádrže a také veřejný park na povrchu. TIC BRNO, který bude vodojemy nadále provozovat, připravil spolu s partnery na první víkend 22.–24. března bohatý vizuální program. Poté je budete moci navštívit
Nechá si Vacula vytetovat i kuchařku?
nasehvezdy.cz
Nechá si Vacula vytetovat i kuchařku?
Když se herci Adamu Vaculovi (36) zalíbila jeho současná přítelkyně, vítězka kuchařské soutěže MasterChef z roku 2021 Veronika Beskydiarová (30), napsal jí krátkou zprávu – a byla ruka v rukávě. Byd
3D tisk v lidském těle? Již brzy možná ano!
21stoleti.cz
3D tisk v lidském těle? Již brzy možná ano!
Ve svém nejmenším provedení měří 11–13 milimetrů. Je tedy tak akorát drobný, aby se vešel do trávicího ústrojí. Řeč však není o žádné bakterii, ale o unikátním vynálezu vědců z Univerzity v Novém Jižn