Domů     Alkohol mě připravil o všechno
Alkohol mě připravil o všechno

Neuvědomoval jsem si, že mám opravdu problém. Zdálo se mi, že ho mají všichni okolo mě. Pravda mi došla, až příliš pozdě.

Vzpomínám na náš rodný venkovský statek, milující rodiče a veselé dětství. Neměli jsme nikdy peněz nazbyt, maso jsme mívali jen v neděli a oblečení jsem obvykle dědil po starších sourozencích, přesto to byly v mém životě ty nejkrásnější časy…

Naše hospodářství

Táta hodně pil a bohužel také brzy zemřel, bylo mi tehdy deset roků. O mě a mé dva starší sourozence se tedy musela starat maminka, která se nás sice snažila vést pevnou rukou, ale na celé hospodářství a tři děti k tomu mnohdy nestačila.

Zamlada jsem byl trochu lotr, ale kdo ne? Po tátovi jsem zdědil sklony k pití. Tehdy jsem ale neviděl nic špatného na tom, dát si sem tam pár panáčků. Maminka, která si s tátou užila své, to ale viděla jinak. Bála se, co ze mě vyroste. Měla radost, když jsem se vyučil truhlářem.

Dlouho se ale neradovala. Zemřela krátce poté, co jsem dodělal školu, měla slabé srdíčko. Všechen majetek, který rodiče měli, ačkoli toho moc nebylo, zdědila má starší sestra. Bratr se odstěhoval, začal si žít vlastní život ve městě, ale já jsem zůstal doma.

Sestře to nevadilo, byla ráda, že jí s hospodářstvím pomůžu. Brzy nato jsem ale potkal Libuši. Byla to krásná holka s tmavě hnědými vlasy a úsměvem, do kterého jsem se okamžitě zamiloval. Chodili jsme spolu sotva pár měsíců a už jsme chystali svatbu.

Ne snad proto, že bych se tak hnal do chomoutu, ale čekali jsme dítě. Manželský život ale spokojený nebyl. Rychle opadlo zamilování a nastala realita.

Narodily se nám dvě děti – syn a dcera, dostali jsme byt ve městě, kde jsem si našel práci v truhlářství a Libuše učila ve škole.

Naše děti rostly a s nimi rostly i naše problémy. Čím dál častěji jsem se uchyloval k pití. Každý večer jsem trávil v hospodě, nezůstalo ale vždy jen u dvou piv. Často jsem sáhl i po tvrdém alkoholu.

Měl jsem tehdy pocit, že, když se napiju, bude svět najednou veselejší. A tak jsem pil, pořád, víc a víc… Vyhodili mě z práce a netrvalo dlouho a pohár trpělivosti přetekl i mé ženě. Podala žádost o rozvod a vyhodila mě z bytu.

Ztracený případ

A já jsem šel. V krámku na rohu naší ulice jsem si koupil lahev vodky. Tentokrát jsem pil na žal. Našel jsem si prozatím nocleh na ubytovně, říkal jsem si, že to manželku brzy přejde a já se vrátím domů.

Sedával jsem na lavičce před naším domem a čekal, až půjde z práce, nebo až se budou vracet děti ze školy. Nikdy jsem ale nevydržel sedět dlouho sám a krámek, kde se dal pořídit můj věrný přítel, alkohol, byl na dohled.

„Jsi ztracený případ!“ zakřičela na mě jednou Libuše se slzami v očích a zabouchla mi naše domovní dveře před nosem. Rozvedli jsme se a já přišel i o možnost vídat své děti.

Bydlel jsem tehdy stále na ubytovně, a navíc má žena své právničce nezapomněla zdůraznit, že se rád napiju.

Už tě nechci ani vidět!

Rozhodl jsem se, že se vrátím domů na venkov. Sestra se během let také provdala a nyní žila s dcerou a manželem. Švagr nebyl mou osobou příliš nadšen, byl to takový ten pan správný, který se nikdy nedotkl alkoholu.

Když u mě v pokoji, i v jiných částech domu, tedy objevil pár prázdných lahví vodky, ztropil scénu. Tehdy jsem se mu jen vysmál, jeho věčné poznámky mě ale brzy začaly rozčilovat.

Sestra se mi sice snažila promlouvat do duše, ale nad jejími řečmi jsem jen mávl rukou.

Jednoho dne jsem to nevydržel a švagrovi za jeho morální kázání jednu vrazil, div jsem na něj v alkoholovém opojení sám neupadl. To byla poslední kapka pro mou sestru. „Už tě nechci ani vidět!“ křičela na mě, když mě vyhazovala z rodného domu.

Nasedl jsem na první vlak, který zastavil na našem malém nádraží. Jel jsem neznámo kam a přesně tam se ubíral i můj život. Do nikam. O kaž­dou práci, kterou jsem našel, jsem záhy přišel kvůli pití. Brzy jsem neměl ani na to, abych spal po ubytovnách.

Stal se ze mě pravý bezdomovec, skončil jsem na ulici, spal v lese i pod mostem. Sbíral jsem z popelnic papír a za to málo, co jsem ve sběrně dostal, jsem si koupil flašku té nejlacinější vodky.

Takhle to šlo několik týdnů, už dávno jsem nebyl tou osobou, jakou jsem dříve býval. Byl jsem troska.

Často jsem tehdy myslel na své děti a na svou ženu. Došlo mi, že měla pravdu – byl jsem ztracený případ. Místo alkoholu jsem se začal utápět v sebelítosti, až jsem jednoho dne potkal Aničku. Pracovala v centru pro lidi bez domova. Vařila ty nejlepší polévky, které poté vydávala bezdomovcům.

Můj anděl

Působila v té bídě, která mě obklopovala, jako strážný anděl. Občas jsme se zapovídali, zajímal ji můj příběh. Potkávali jsme se tak několik měsíců, až mi nabídla, zda bych nechtěl pracovat v truhlárně jejího bratra. „A bydlet můžeš u mě, mám doma volný pokoj,“ dodala.

Nevěřil jsem svým uším, zato jsem uvěřil tomu, že Anička je opravdu můj strážný anděl. Její nabídku jsem s velkým díkem přijal. Veškerou silou vůle jsem se držel od alkoholu dál, nebylo to lehké, pořád není, ale držím se.

Už je to téměř deset let, co žiju s Aničkou a vydělávám poctivé peníze. Ještě to ale není dost dlouho na to, abych sebral odvahu vrátit se do rodného kraje. Nevím nic o své ženě, dětech ani o své sestře a její rodině, přitom neuplyne den, abych na ně nemyslel.

Všem jsem tolik ublížil. Jednou seberu odvahu a pojedu za nimi. Požádám je o odpuštění. Mám ale strach, bojím se, že už mi nikdy neuvěří.

Jan (61), Praha

reklama
Související články
4.5.2024
Stejně jako máma jsem byla posedlá vzhledem. U ní jsem to nenáviděla, a přitom jsem dusila svoji dceru. Moje matka měla štěstí, že se vdala za úspěšného muže. Můj otec vydělával dost peněz, takže ona mohla být doma a starat se o sebe. Zastávala názor, že žena musí být prostě krásná. Tento styl výchovy jsem převzala od ní i já, ačkoli jsem to nenáviděla. Jak se to stalo? Snadno. „Nepoveden
3.5.2024
Tereza je naše vymodlené dítě. Dlouho se nám nedařilo počít, ale nakonec se na nás usmálo štěstí. I když pak se od nás zase odvrátilo. S Vláďou jsme se seznámili, když nám bylo už 35 let. Oba jsme toužili po rodině, ale před tím jsme nenašli vhodné partnery. Osudový muž Vláďa Jakmile jsme narazili na sebe, oba jsme věděli, že to je přesně ono. Proto jsme ani neotáleli a dohodli jsme se, ž
2.5.2024
Po smrti nevlastního otce se stalo to nejhorší, co mě mohlo potkat. Dědictví zasáhlo do mého života nelítostně, ten domek jsem musela rychle opustit. Nevlastního otce jsem měla moc ráda. Maminka si ho vzala, když mi bylo pět let. Vycházela jsem s ním dokonce lépe než s mámou. Spolu pak měli syna Vojtu. Máma Vojtu rozmazlovala a stavěla nás proti sobě. Byla jsem ráda, když jsem vypadla po učňáku
1.5.2024
Tehdy jsem byla sama ještě dítě! Pozdě jsem litovala, že jsem své miminko dala k adopci, ale neměla jsem na výběr. Po letech si mě však našlo! Je to tak dávno, a přesto se na to nedá zapomenout! Stále to strašně bolí. Bylo mi šestnáct, když jsem se zamilovala do vojáka, který sloužil v našem městě. Myslela jsem si, že to je láska na celý život. Když jsem otěhotněla, úmyslně jsem našim neřekla n
29.4.2024
Čekaly jsme s mámou na tátu. Ohlásil, že si přijde pro věci. Rodiče procházeli složitým rozvodem a hádali se kvůli majetku. Naši koupili chalupu, když jsem byla ještě malá. Ze zchátralého stavení udělali společnými silami malebnou vilku. A ze sadu plného starých stromů a v neposlední řadě kopřiv, vysokých jako urostlý chlap, tak pěknou zahradu, že o ní vyšel článek v časopise Zahrádkář, dodn
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Kytarista legendárních Slayer nabízí na prodej své království v Las Vegas
iluxus.cz
Kytarista legendárních Slayer nabízí na prodej své království v Las Vegas
Kerry King, ikonický kytarista legendární thrash metalové kapely Slayer, která si během let vybudovala pověst díky své syrové a temné hudbě, uvedl nedávno na trh svůj luxusní dům v Las Vegas. Cena? Př
Lidožravý strom z Madagaskaru: Uctívají ho domorodci dodnes?
enigmaplus.cz
Lidožravý strom z Madagaskaru: Uctívají ho domorodci dodnes?
Zda na světě existují rostliny, které dokáží být nebezpečné pro člověka, to již po staletí zjišťují nejrůznější badatelé. Jednou ze zatím neobjasněných legend je i ta o lidožravém stromě, který má číh
Vyhýbá se Vacula svatbě jako čert kříži?
nasehvezdy.cz
Vyhýbá se Vacula svatbě jako čert kříži?
Ačkoli působí na první pohled herec ze seriálu Zlatá labuť Adam Vacula (36) jako suverénní a sebevědomý muž, ne vždy to platí. Říká se, že vítězka soutěže MasterChef Česko Veronika Beskydiarová (30)
Půl roku na ISS – HTC VIVE Focus 3 pomáhá s duševním zdravím i tělem kosmonautů
epochalnisvet.cz
Půl roku na ISS – HTC VIVE Focus 3 pomáhá s duševním zdravím i tělem kosmonautů
Společnost HTC VIVE úspěšně nasadila headset HTC VIVE Focus 3 na mezinárodní vesmírné stanici ISS. Jde o první headset pro duševní zdraví, který dokáže bez problémů každodenně pomáhat veliteli šestiměsíční mise Andreasi Mogensenovi z Evropské vesmírné agentury se zvládáním dlouhého odloučení od Země i blízkých. Nyní přichází další fáze testů, tentokrát zaměřená na udržení kondice a
Stal se inkvizitorem klášterní kuchař?
historyplus.cz
Stal se inkvizitorem klášterní kuchař?
Strachy se před ním třese celé Španělsko. Židé nebo muslimové, kteří konvertovali ke křesťanské víře, si před ním nemůžou být jistí. Jako podezřelí se mu však jeví i někteří katolíci. Tomás de Torquemada v honbě za kacíři nedělá rozdíly… Překvapení v rodině Už jako velmi mladý vstoupil do dominikánského kláštera v kastilském Valladolidu. Složil řeholní
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Citronové bábovičky
nejsemsama.cz
Citronové bábovičky
Vláčné citronové bábovičky z jemného těsta s citronovou polevou jsou prostě ideální a osvěžující dezert. Potřebujete: ✿ 4 vejce ✿ 1 vanilkový cukr ✿ 150 g cukru krupice ✿ 1 citron ✿ 200 g hladké mouky ✿ 1/2 prášku do pečiva ✿ 60 ml oleje Poleva: ✿ 1 lžíci citronové šťávy ✿ 1 lžíci horké vody ✿ 100 g moučkového cukru 1. Oddělte žloutky od bílků.
Bankovní loupež bez jediného výstřelu
epochaplus.cz
Bankovní loupež bez jediného výstřelu
Je deštivý nedělní večer. Na dveře domu bankovního úředníka Chrise Warda zabuší policisté. „Co se děje?“ vykoukne Ward ze dveří. Není gangster ani podvodník, uniformovaných mužů se nebojí. Ale měl by, protože na něj vzápětí míří zbraň. „Chcete ještě někdy vidět svou rodinu živou? Tak nás teď budete na slovo poslouchat.“ Nasednou do automobilu a
Mleté maso v pikantní omáčce
tisicereceptu.cz
Mleté maso v pikantní omáčce
Nejlépe chutná s čerstvě opečeným chlebem, rýží nebo mexickou tortillou. Suroviny 250 g hovězího mletého masa 1 velká cibule 150 g konzervovaných červených fazolí 150 g konzervované kukuřice
AUTOSALON a RODINA A VOLNÝ ČAS
epochanacestach.cz
AUTOSALON a RODINA A VOLNÝ ČAS
Vydavatelství RF Hobby vás zve na největší motoristická prodejní a kontraktační výstavu Autosalon na výstavišti v Lounech. Věříme, že sluneční paprsky dají vyniknout nablýskanosti a kráse automobilů. Nebudou chybět motorky, čtyřkolky, skútry a obytné vozy. Ve stejném termínu, tedy od 17. do 19. května 2024 zde také probíhá výstava pro celou rodinu. Výstava Rodina a volný čas
Záhada těhotenského mozku: Roste, nebo ubývá?
21stoleti.cz
Záhada těhotenského mozku: Roste, nebo ubývá?
Nejsou to jen oteklé končetiny a utiskovaný močový měchýř. Na příchod dítěte se adaptují téměř všechny systémy těla matky, a za jeden z nich byl nedávno uznán také mozek. Jak přesně k tomu dochází, se
Včelky mě vyléčily, navždy jim za to budu vděčná!
skutecnepribehy.cz
Včelky mě vyléčily, navždy jim za to budu vděčná!
Byla jsem člověk, který sahal hned po lécích a vyhledával lékaře. Léčitelům jsem nevěřila. Proto jsem si nejspíš musela vzít za muže včelaře. O koníčku mého druhého manžela jsem neměla dlouho ani ponětí. Až po tříleté známosti, když jsem začala trpět strašnými bolestmi hlavy, jej prozradil. Měla jsem těch nemocí mnoho už od dětství, byla jsem zhýčkané