Domů     Navenek ranař, uvnitř romantik
Navenek ranař, uvnitř romantik

Když jsem byla malá, nejvíc ze všeho jsem se těšila na svatební den. Vystřihovala jsem si z časopisů krásné nevěsty a doufala, že se jim ve svůj velký den budu podobat.

Postupem času jsem ztrácela iluze. V závojích a krajkových šatech s vlečkou by mi to určitě slušelo, sehnat nadýchanou svatební róbu by nebyl nejmenší problém. Svatebních salonů je všude jako máku, stejně jako šikovných kadeřnic.

Bohužel, jedna naprosto nezbytná svatební věc mi přece jenom chyběla, totiž ženich.

Ztratila jsem zájem o pouhá dobrodružství

Když jsem oslavila pětatřicáté narozeniny, říkala jsem si, že není třeba panikařit a že mám ještě spoustu času. Jenže pak přišly další narozeniny a ještě jedny a pak další. Přiznávám, začala jsem maličko panikařit.

Ztratila jsem zájem o nezávazná dobrodružství. Na každého ctitele jsem se dívala už jen jako na adepta ženění. Asi mi to přímo četli z očí.

Nebylo moc z čeho vybírat

Bohužel jsem zrovna dospěla do věku, kdy byli moji vrstevníci buďto ženatí, nebo rozvedení a pořádně zahořklí, nebo dokonce dvakrát rozvedení nebo divní. Jak vidno, nebylo z čeho vybírat. S Kamilem jsem se seznámila na inzerát.

Když jsme se poprvé spatřili v kavárně, usilovně jsem přemýšlela, do které ze žalostných kategorií jej zařadit.

Příjemný a sympatický

Vypadal moc dobře, nepatřil tudíž do skupiny absolutních trosek. Pokud nelhal, nebyl ani ženatý, ani rozvedený, což se mi samozřejmě líbilo. Protože byl oblečený jako motorkář a v ruce držel helmu, vypadal spíš jako takový drsný chlapík.

Rovněž jsem se modlila, aby nebyl lakomý. Naštěstí se mé obavy ukázaly jako liché. Kamil zaplatil kávy i minerálky, aniž třeba řekl: „Příště platíš ty.“ Hluboce jsem si oddechla.

Všechno se slibně vyvíjelo

Příjemně jsme si popovídali. Na svatbu to zatím nevypadalo, znali jsme se jen několik hodin, ale i tak jsem si pro jistotu představovala, jak by asi vyhlížel jako ženich a zda by mu to v tmavém obleku slušelo.

Také jsem se v duchu pochválila, že jsem se ovládla a nezeptala se ho, kolik by chtěl dětí.

Jsem si vědoma, že to na první schůzce nedělá dobrý dojem. Nějakou dobu jsme si psali a telefonovali, až přišel den, kdy mě svezl na motorce.

Bylo to fantastické, byla jsem nadšená, najednou jsem porozuměla motorkářům a jejich filozofii, cítila jsem se svobodná a báječně mladá.

Když jsme se loučili u vchodu do domu, v němž jsem tehdy bydlela, napadlo mě, že bych ho mohla pozvat na návštěvu. On ale na nic nečekal, rozloučil se a zmizel, provázen řvaním motorů. Pak se delší dobu neozval. Když konečně zavolal, ulevilo se mi.

Převzala jsem iniciativu

Pozvala jsem ho ke mně domů na čaj. Nastal čas, aby se naše známost trochu posunula, nebo spíš, aby co nejrychleji plynula směrem k obřadní síni. Kamil zazvonil přesně o půl šesté, za to jsem mu připsala velké plus.

Přivedla jsem ho do vzorně uklizené kuchyně s umytými okny a vypranými záclonami, uprostřed stolu se svátečním ubrusem trůnil závin a konvice po babičce s horkým ostružinovým čajem.

Všiml si, že jsem se snažila udělat dojem, a pochválil mě. Samozřejmě jsem si neoblékla domácí tepláky jako obvykle, ale vyparádila jsem se ze všech sil. Bylo to úplně k ničemu.

Utekl prostě domů

Venku se setmělo, svítily pouliční lampy a měsíc, v kuchyni jenom lampička, ale navzdory intimnímu osvětlení se můj motocyklista zvedl a prohlásil, že už musí domů. Dívala jsem se na něj jako Alenka v říši divů. Nic jsem nechápala.

Bojí se, že mu ukradnou motorku? Vykoktala jsem, ať nikam nechodí, že je ještě brzy. Dokonce jsem navrhla, že by třeba mohl zůstat přes noc. Odpověděl, že by rád zůstal, ale že by se nemohl soustředit, protože má ještě nějakou práci.

Barák jako hrad

Koukala jsem za ním s otevřenou pusou. Je tohle vůbec možné? Naštěstí zavolal hned další den. Myslela jsem, že mi chce vysvětlit své záhadné chování, místo toho mě na oplátku pozval k sobě domů. Ulevilo se mi. Tentokrát to snad konečně bude normální rande. Přivezl si mě domů na motorce, ukázalo se, že má barák jako hrad.

Tak to je dobré znamení, řekla jsem si. Má peníze! To se ta rodina hned zakládá líp. Pozorně jsem si prohlížela interiér. Tak tady by mohl být jeden dětský pokoj, tady druhý.

Ty motorkářské krámy se vyhodí, nahradí je dětské postýlky, přebalovací pultíky, barevné bedýnky na hračky. Všechno jsem mu tam v představách přestavěla.

Práce v garáži

Provedl mě domem, myslela jsem si, že se pak vrátíme do vkusně zařízeného obýváku a otevře se lahev vína. Hluboce jsem se zmýlila. „Nevadí ti, že musím ještě něco dodělat?“ povídá ten pařez. „Nevadí, že bychom šli do garáže? Zrovna tam maluji, víš?“

Jako ve snách jsem se ocitla v garáži. Sedla jsem si na nějakou převrácenou bedýnku, on bílil. Povídali jsme si. Tohle je sen, za chvíli se probudím – běželo mi hlavou. Úplně zkažené odpoledne. Patří do kategorie nebezpečných šílenců. Zdvořile se rozloučím a jdu domů.

Báječný chlap pro život

Než jsem ale stačila promluvit, povídá: „Celý jsem si to tady sám zrekonstruoval. Malováním garáže právě dělám poslední symbolickou tečku za třemi roky tvrdé dřiny. No a teď už se klidně můžu ženit,“ dodal s roztomilým úsměvem.

„Beru tě za slovo,“ odvětila jsem. Pak se konečně v obýváku otevřela flaška a věci dostaly správný spád. Zanedlouho bylo skutečně třeba vyhodit motorkářské krámy z pokojů, aby se tam vešla výbava pro miminka.

Kateřina B. (52), západní Čechy

Související články
23.7.2024
Zatvrdila jsem se a řekla si, že si už do života žádného chlapa nepustím. Potom jsem našla přede dveřmi kytici lučního kvítí. Všechno začalo tak, že jsem napochodovala ve Štěchovicích na parník. Doprovázel mě můj tehdejší kluk, a musela bych se hluboce zamyslet, abych si vzpomněla, jak se jmenoval. Měla jsem jich fůry. Byly to však samé nezávazné známosti, nic vážného. Věděla jsem, že až to bud
19.7.2024
S Václavem jsme se seznámili, když jsem pracovala jako servírka v hospodě. Václav tu sedával málem každý den. Kdyby mi tehdy někdo řekl: toho si jednou vezmeš za muže, zaťukám si na čelo. Vypadal jako ztracená existence. Vůbec jsem si ho tehdy nevšímala, jen jsem mu nosila jedno pivo za druhým. Často seděl v tmavém koutě úplně sám, jindy s kamarády podobného ražení. Šikovná jako poleno By
19.7.2024
Seznámili jsme se u táboráku. Praskalo dřevo, svítily hvězdy a on tak krásně zpíval. Až jsem si musela otřít slzy. Vzpomněla jsem si na den našeho seznámení, který se podobal tomuhle večeru. Šly jsme s kamarádkou podél řeky, večer byl krásný jako ze sna, a my uslyšely ten hlas. Mířily jsme za ním jako zhypnotizované. Můj idol seděl u táboráku s partou přátel. Když uviděli, jak stojíme a zírá
17.7.2024
Byla to láska z pionýrského tábora. Jardovi bylo devatenáct let a dělal vedoucího malým klukům. Byli z něj úplně paf a já taky. Zamilovala jsem se do něj na pionýrském táboře. Všechny holky to věděly, protože neumím udržet tajemství, všechno na sebe vykecám. Jsem odjakživa taková, máma byla to samé v bledě modrém. Byla jsem v oddíle nejstarších, patnáctiletých holek. Jardovi bylo devatenáct a d
14.7.2024
Věřím tomu, že pokud jsou si dva lidé souzeni, cestu k sobě si v životě nějak najdou. Jenom to někdy trvá opravdu hodně dlouho! Setkání, k němuž došlo po tolika letech v naší městské nemocnici, pro mě bylo velkým překvapením. Byla jsem tam tehdy za nemocnou sestrou a její stav mě docela trápil. Kráčela jsem zamyšlená po nemocniční chodbě, když jsem nechtěně vrazila do muže, který šel naproti. Z
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Na Měsíci bude kroužit vodíkový Lunar Cruiser
21stoleti.cz
Na Měsíci bude kroužit vodíkový Lunar Cruiser
Americká kosmická agentura NASA využije vodíkové vozidlo Toyota Lunar Cruiser pro svou nadcházejí pilotovanou misi na Měsíc. Šestikolové vozítko pro jízdu po povrchu umožní vědcům ještě detailnější pr
Sušená rajčata v oleji
nejsemsama.cz
Sušená rajčata v oleji
Dokonalá surovina, kterou v kuchyni potřebujete. Hodí se do těstovinových jídel, kuskusu, můžete je použít na obložené chleby, do rizota. Rozumí si s bylinkami, sýry i slaninou. Ingredience na 2 sklenice: ● 2 kg oválných zralých rajčat ● 15 stroužků česneku ● 4 lžíce sušené bazalky ● sůl ● olivový olej Postup: Rajčata překrojte a vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Osolte je
Interiérové stínění z textilních materiálů
rezidenceonline.cz
Interiérové stínění z textilních materiálů
Látky všech typů vnášejí do obytného prostoru příjemný pocit, současně nabízejí širokou škálu možností pro personalizaci a stylizaci interiéru. Ačkoli závěsy jsou často první volbou, existuje mnoho dalších možností, které stojí za zvážení. Jednou z hlavních výhod textilního stínění je jeho flexibilita s ohledem na aktuální zaměření konkrétního obytného prostoru. Materiály, jež jsou k dispozici
Šťavnatá barbeque žebírka
tisicereceptu.cz
Šťavnatá barbeque žebírka
Připravujete občerstvení na oslavu? Nezapomeňte připravit pikantní „barbekjů“ žebírka. Suroviny 2 kg hovězích žeber 1 lžíce uzené papriky 1 lžíce granulované cibule sůl, pepř Na omáčku
Návrat Bernáškové k ex? Společná dovolená!
nasehvezdy.cz
Návrat Bernáškové k ex? Společná dovolená!
Herečka Jana Bernášková (43) ze seriálu ZOO, která si ještě před lety nemohla přijít s otcem své dcery Justýny (17) na jméno, s ním teď vyrazila na společnou dovolenou. S režisérem Davidem Drábkem (54
První známá oběť atentátu? Faraon Teti!
epochalnisvet.cz
První známá oběť atentátu? Faraon Teti!
Titul první známé oběti atentátu v historii získává egyptský faraon Teti (někdy známý také jako Othoés), vládnoucí přibližně v letech 2291 až 2279 př. n. l.   Když faraon Venis zemře, aniž po sobě zanechá mužského potomka, pátá dynastie končí a nastává období nestability. Hledá se nový panovník, který „usmíří obě země“. Nakonec se jím
Záhady hradu Kost: Obývají ho duchové někdejších majitelů?
enigmaplus.cz
Záhady hradu Kost: Obývají ho duchové někdejších majitelů?
Prostřelený obraz neznámé ženy, svědectví o bílém obličeji objevujícím se na snímcích mramorové Madony, odbíjení neexistujících věžních hodin. To je jen několik záhad, které se vážou ke gotickému h
Tábor: Hravé město s hrdou tváří
epochanacestach.cz
Tábor: Hravé město s hrdou tváří
Jan Žižka střeží kamenným pohledem gotickou radnici i kostičky lega a čokolády. Pod pláštěm s kalichem za zvuků hudby a pouličního divadla ožívá genius loci města. Město Tábor, tak úzce spojené s husitským revolučním hnutím, vypíná svou hrdou tvář na jihu Čech. Tam, kde dříve řinčely zbraně, dnes cinkají sklenky místních vináren a kavárniček. Chcete-li také pocítit
Darovaná skleněná kulička mi přinesla veliké štěstí
skutecnepribehy.cz
Darovaná skleněná kulička mi přinesla veliké štěstí
Jednou jsem zasáhla do pranice malých kluků, kteří hráli kuličky. Jeden z nich mi dal svou skleněnku na památku. A štěstí si mě opravdu našlo! Když jsem zůstala sama s dětmi, nebyla to lehká doba. Měla jsem se co ohánět, ale brala jsem si ke své práci různé brigády, aby děti nepocítily chudobu, co se nám přilepila na
Česká republika zná nejlepší domácí vína roku 2024
iluxus.cz
Česká republika zná nejlepší domácí vína roku 2024
Branko Černý, ředitel největšího českého vinařského projektu Král vín, dnes slavnostně vyhlásil výsledky jeho soutěžní části. Do ní 165 českých a moravských vinařů přihlásilo celkem 1370 vín. • Abs
Armand Douglas Hammer: Temné fantazie krásného prince
epochaplus.cz
Armand Douglas Hammer: Temné fantazie krásného prince
Je hezký, urostlý, slavný a velmi bohatý. Dokonale splňuje všechny parametry moderního prince. Ale pozor! Je k mání jen pro opravdu otrlé princezny. Jeho představa kvalitního sexu zahrnuje svazování a kapku násilí. Navíc je možná kanibal. V případě amerického herce Armanda Douglase Hammera (*1986) byla Štěstěna značně rozdavačná. Armie se prostě uměl narodit. Jeho předkové nashromáždili obrovské
Jiří z Poděbrad vládl místo Pohrobka
historyplus.cz
Jiří z Poděbrad vládl místo Pohrobka
„Musíme ho tu zdržet,“ říká Jiří z Poděbrad v kruhu přátel. Ladislav Pohrobek, kterému zjara přísahal věrnost, teď na podzim přijel do Prahy. Plánuje se jeho korunovace, ale jde i o to dostat mladičkého krále pod svůj vliv. Jiří se už postará, aby zůstal déle než rok. Odjede až v listopadu 1454.   Na svět