Domů     Matka se mi vysmívala, že jsem dřevo
Matka se mi vysmívala, že jsem dřevo

Na dětství vzpomínám nerada, neměla jsem ho totiž takové veselé, jako moji spolužáci. V naší rodině byla otcem moje matka. Hodně věcí jí nedokážu odpustit a jsem ráda, že je to pryč.

Jsem jedináček a často jsem slýchávala, že i vytoužené dítě. To se odrazilo v tom, že především moje máma, která byla hodně dominatní typ, si mě chtěla přizpůsobit k obrazu svému.

Živila se jako sportovní trenérka a už od útlého dětství mě nutila snad ke všem sportům. A jak to tak bývá, když někoho do nečeho tlačíte, začne to nesnášet.

To stejné se stalo i v mém případě. Musela jsem chodit běhat. Chtěla, abych závodně šplhala, hrála závodně míčové hry atd. Mně to ale nešlo, byla jsem pomalá, každý mě předběhl.

Na tělocviku se mi spolužáci vysmívali, že nedokážu vylézt po tyči a nejapné poznámky jsem samozřejmě slyšela ten stejný den, i po příchodu domů.

Jsi nemožná

„Jak je proboha možné, že jsi tak příšerná na sport, jsi moje dcera!“ nadávala vždy matka. Jednoho dne se rozhodla, že ve své sportovní výchově ještě více přitvrdí. Brala mě povinně na tréninky se studenty a já tam cvičila také.

Když jsem běhala po hřišti matka křičela: „jsi dřevo, pohni zadkem!“ A doslova se začala opovržlivě smát.

A když to dělá trenérka, můžou přece všichni. Ostatní, kteří už na mě koukali z cíle, se smáli, že jsem toho po matce moc nezdědila. Nejvíc jsem si užívala volné chvíle, kdy jsem se s kamarády, kteří neměli tak přísnou domácí výchovu, byla venku.

Záviděla jsem jim, že mají rodiče úplně na pohodu a já začala svou matku nesnášet čím dál tím víc.

Půjdeš tam!

Největší šok pro mě byl, když mi matka na konci čtvrté třídy řekla, že se mnou bude minimálně obden trénovat běh, skoky o tyči a podobně, protože mě přihlásí na druhý stupeň na sportovní školu. Plakala jsem, že nechci, protože to neumím a nesnáším to.

Matka mi dala facku, abych se vzpamatovala a začala se sebou něco dělat. Navíc nesnášela sebelítost. Pamatuju si, jak jsem se modlila, aby pátá třída byla nekonečná a já na novou školu nemusela přestupovat.

Tréniky s mojí matkou se prostě nedaly vydržet a já se rozhodla, že uteču z domova.

Nechcete mě adoptovat?

Když jsem chodila na návštěvu ke své nejlepší kamarádce Veronice, pokaždé jsem se jí ptala, jestli by mě její mamka neadoptovala. Představovaly jsme si, jaké by to bylo, kdybychom byly sestry.

Ona byla také jedináček, a tak se jí tento nápad líbil. Bohužel, její skvělá maminka to vzala jako žert, zasmála se a bylo po nápadu. Cestou domů, když jsem šla po našem sídlišti, jsem se rozhodla, že už je ten správný čas na to utéct někam daleko. Věděla jsem, že ani táta mi nepomůže, byl to prostě podpantofel.

Kalhoty nosila moje matka. Přiběhla jsem rychle do našeho panelákového bytu, sbalila jsem si v pokojíčku do batůžku to nejnutnější, vzala nějaké jídlo z ledničky, vysypala prasátko a zmizela pryč.

Hlavně daleko

Ani jsem nevěděla, kam půjdu, ale pamatuji si, že jsem hlavně nechtěla být tam, kde moje matka. Prostě co nejvíc daleko. Byla jsem už v lese za městem, pospíchala jsem, přísahala bych bohu, že mě máma vidí, jak peláším pryč.

Až jsem zapomněla koukat na cestu a spadla jsem z kamenné stráně dolů a tvrdě dopadla.

Jediné, na co si z té chvíle vzpomínám, je to, že když jsem otevřela oči, stáli okolo mě tři lidi, panikařili a já se nemohla hýbat. Skončila jsem v nemocnici a potom několik měsíců doma ležela s krunýřem.

Tolik dlouhých týdnů jsem mohla ležet jen na zádech, nesměla jsem se pohnout, prostě nic.

Spolužáci mi nosili úkoly, učivo a chodila za mnou pravidelně jedna paní, která mě doučovala, abych úplně nezmeškala pátou třídu. Samozřejmě, že můj strašlivý úraz moje rodiče velmi vyděsil.

Nejdřív mě tedy matka pořádně seřvala, co jsem to udělala za kravinu. Mě na tom celém nesťastném incidentu nejvíce těšilo to, že přestup na sportovní školu se rozhodně konat nebude.

I matka, která pochopila, že její dcera už nepůjde v jejích šlépějích, se nakonec zklidnila a ze svých požadavků ustoupila.

Když jsem se po dlouhé době vrátila do školy, měla jsem navíc na dva roky omluvený tělocvik a já to brala jako zadostiučinění z té slovní šikany, které jsem na těchto hodinách byla vystavována, především od některých spolužáků a spolužaček, ale i od tělocvikářky, protože se moc dobře znala s mojí matkou.

Zvítězila jsem

Základku jsem nakonec tedy doděla tu stejnou, nikam jsem nepřestoupila a sportu už se rozhodně nadále nevěnovala. Po devítce jsem šla na gymnázium a pak na práva. Byla a pořád ještě jsem úspěšnou advokátkou. Mám dvě děti a jedno krásné vnouče. Moje přísná matka mi dala do života především jednu věc.

Své děti jsem do ničeho nenutila a nechala je si zvolit svou vlastní cestu životem, po které chtějí jít. Dětství mě ale silně ovlivnilo, když jsem se tehdy od rodičů odstěhovala, s mámou jsme ve styku už moc nebyly.

Trošku se to zlepšilo během jejích posledních let. Nedokážu si představit, že bych se já takto chovalala ke svým dětem.

Květa (62), Liberecko

reklama
Související články
24.4.2024
U nás doma panovala vždycky přísná výchova, vojenský řád a disciplína! Svou lásku nám tatínek s maminkou projevovali minimálně a já tím trpěla. Celé moje dětství bylo strašné, ani dnes, po tolika letech, na něj nevzpomínám ráda. A můj bratr taky ne. Náš domov nebyl o klidu, rodinném zázemí a něžné náruči. I když nás rodiče asi milovali. Nevím, jak se mohli ti dva najít nebo zda se maminka přizp
16.4.2024
Když jsem slavila šedesáté narozeniny, číšník mi přinesl obálku. Ale nebyly tam peníze. Uvnitř se skrýval můj nejkrásnější narozeninový dárek. Celý život jsem neměla kamarádku. Tedy když nepočítám Bohunku, ale o tu jsem přišla. S Bohunkou jsme byly spřízněné duše. Než ta první něco dořekla, ta druhá se tomu už smála, až se za břicho popadala. Bohunku nikdy nikdo nenahradil. Všechny ty úžasné
16.4.2024
Stala se ze mě matka samoživitelka, na kterou se začaly dluhy hrnout ze všech stran, a já je nedokázala řešit. Bojím se kvůli tomu znovu vdát. Pokud je žena dobrá máma, tak nedopustí, aby její děti někdo šikanoval a bil. Život s mým manželem bylo peklo. Byl to tyran. Tak jsem sbalila tašky, nasedla s dětmi do auta a odjela. První tři měsíce jsem žila z úspor. Moje práce byla špatně placená. Dět
16.4.2024
Byl tak vlezlý a trapný! Nakonec jsem se ale do něj zamilovala. Dokázal totiž, že je to muž, o kterého se může žena v nouzi pevně opřít. Měl a jsem o muži svého života přesnou představu a od té jsem se nehodlala vzdálit. Jakmile to nebyl pan Dokonalý, neměl šanci. A tak to bylo i s Ivanem. Potkala jsem ho v době, kdy jsem chodila s Láďou. Toho jsem nekriticky milovala. Byl to krasavec, vysporto
15.4.2024
S mužem jsme 40 let snili o Karibiku. Když jsme na něj našetřili a vyrazili jsme, vrátili jsme se do domova, který byl zcela zničen. Jako náš život. S Karlem nemáme děti. Chtěli jsme, ale nepovedlo se. O to víc jsme si chtěli užít život, abychom si řekli, že jsme jej spolu naplnili. Jezdili jsme na výlety a dopřávali si, avšak nebyli jsme tak bohatí, abychom si jen tak dovolili Karibik, o němž
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Zradil prokletý diamant Habsburky?
epochalnisvet.cz
Zradil prokletý diamant Habsburky?
O luxusní šperky z aukční síně Christie´s je jako každoročně obrovský zájem. Tentokrát však doslova enormní. V katalogu se totiž vyjímá skutečný skvost – pod položkou číslo 710 je v něm zapsán „bezejmenný žlutý diamant o váze 81,56 karátu, zasazený mezi 15 malými brilianty“. Jeho vyvolávací cena činí 350 000 švýcarských franků.   Původ tohoto slavného diamantu
Zámek Bečov nad Teplou a Relikviář svatého Maura: Dlouhá cesta k původní kráse
epochanacestach.cz
Zámek Bečov nad Teplou a Relikviář svatého Maura: Dlouhá cesta k původní kráse
Hned po korunovačních klenotech je relikviář svatého Maura považován za nejcennější movitou památku v České republice. A to se přitom zdálo, že tenhle románský skvost už je pro další generace nenávratně ztracen. Všechno začalo na počátku 13. století ve Francii. Biskup Gérard de Rumigny, působící v severofrancouzském městě Cambrai, byl neúnavný v hledání svatých relikvií. Nashromáždil jich hned
Utajili Jeřábek a Třešňáková rozvod a dál hrají divadlo pro okolí?
nasehvezdy.cz
Utajili Jeřábek a Třešňáková rozvod a dál hrají divadlo pro okolí?
Už nějaký čas se proslýchá, že manželství herce Tomáše Jeřábka (49) z Jedné rodiny a herečky Halky Třešňákové (52) je v troskách. Teď se k nám však donesly zvěsti, že už by měli mít dokonce po rozvo
Záhadné bažiny Manchac: Obývá je krutá čarodějnice?
enigmaplus.cz
Záhadné bažiny Manchac: Obývá je krutá čarodějnice?
Na přelomu 19. a 20. století má v oblasti bažiny Manchac v americkém státě Louisiana žít tajemná žena jménem Julie Brown. Je to prý čarodějnice, která umírá za záhadných okolností v roce 1915. Od té d
Kde stál kamenný stolec Přemyslovců?
historyplus.cz
Kde stál kamenný stolec Přemyslovců?
Vzduchem létají mince. Lidé se po nich nadšeně vrhají. „Podívej, mám už plnou hrst,“ chlubí se jeden druhému. Jde o to na chvíli odvést pozornost davu, aby neušlapal přemyslovského knížete Břetislava I., mířícího k posvátnému kameni.   „Pojal Břetislava, synovce, a vedl jej na stolec knížecí,“ píše kronikář Kosmas (asi 1045‒1125) o nastolení Břetislava I. (1002/1005‒1055)
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Mezihvězdný poutník není ztracen: Komunikace s Voyagerem 1 obnovena
21stoleti.cz
Mezihvězdný poutník není ztracen: Komunikace s Voyagerem 1 obnovena
Ve své době patřily k technologické špičce, máloco ale stárne rychleji než technologie. Sonda Voyager 1, která dala nahlédnout za oponu Jupiteru a Saturnu, dojala svět „Bleděmodrou tečkou“ a stala se
Babské rady na bolest v krku
nejsemsama.cz
Babské rady na bolest v krku
Bolesti v krku jsou jedním z příznaků nachlazení, začínající chřipky či bakteriální nebo virové infekce. Pokud jsou teprve v počátku, můžete se těchto potíží zbavit i přírodní cestou. Bolest v krku je velmi nepříjemná. Hrdlo může být zarudlé, oteklé, může v něm být pocit škrábání a pálení doprovázeného chrapotem či potížemi při polykání. Jak si ulevit od bolestí a ztlumit zánět v hrdle?
Se sestrou jsme byly jako oheň a voda
skutecnepribehy.cz
Se sestrou jsme byly jako oheň a voda
Mladší sestra byla krásná a zábavná, na rozdíl ode mě. Měla desítky nápadníků, zatímco o mě nikdo nestál a zdálo se, že se nevdám. Vše nasvědčovalo tomu, že zůstanu na ocet. Pomalu jsem se smiřovala s nepopulárním údělem staré panny, která bydlí s rodiči ve velkém bytě, s otcem hraje po večerech karty a s matkou kouká na seriály. Byla jsem nenápadná šedivá
S.A.R. Rescue-Timer Edition 1994: Výroční skvost od Mühle Glashütte
iluxus.cz
S.A.R. Rescue-Timer Edition 1994: Výroční skvost od Mühle Glashütte
Rodinná manufaktura Mühle Glashütte v roce 2024 slaví třicáté výročí výroby náramkových hodinek speciální edicí S.A.R. Rescue-Timer Edition 1994. Tento model, symbol robustnosti a spolehlivosti, mimoc
Kuřecí paličky v ohnivé marinádě
tisicereceptu.cz
Kuřecí paličky v ohnivé marinádě
Správně dochucená marináda dokáže obyčejné jídlo vyšvihnout do nebeských výšin. Přesvědčte se sami. Suroviny 8–10 kuřecích paliček sůl, pepř 1 lžíce hořčice 1 lžíce kečupu 1 lžička pálivé ml
Po stopách Stonehenge: Začne to jednoduchým valem…
epochaplus.cz
Po stopách Stonehenge: Začne to jednoduchým valem…
Vítejte v anglickém Amesbury. Protéká tudy slavná řeka Avona a ke Stonehenge to máme jen 3 kilometry. Právě tady je roku 2003 objeven hrob významného muže, který umírá kolem roku 2300 př. n. l. Hned dostává přezdívku Král Stonehenge. Vyloďovaly se právě v Amesbury některé z monolitů na stavbu kamenného unikátu? Ne. Řeka Avona je