Domů     Mluvila ke mně žena z obrazu
Mluvila ke mně žena z obrazu

Babička si kdysi dávno koupila obraz od pouličního umělce s podobiznou ženy. Netušila, kdo je ta tajemná dáma a co po nás žádá.

Kdysi si moje babička Tamara koupila zvláštní obraz. Byla na něm cizí žena. Když jsem u babičky pak jednou přespávala, něco mě uprostřed noci vzbudilo. Byl to právě ten obraz a žena na něm.

Sbírala starožitné předměty

Moje babička Tamara měla celý život v oblibě starožitnosti všeho druhu. Ráda si pořizovala staré nebo zvláštní věci. Úplně nejvíce ji fascinovalo, když daná věc měla nějakou minulost nebo byla záhadná.

Já jsem měla tyto drahocenné předměty také ráda, takže jsem měla pro tohoto jejího koníčka pochopení. Společně jsme často jezdily na výlety a v každém městě vyhledávaly různé zašité krámy nebo místní umělecké trhy, kde se takovéto předměty prodávaly.

Obraz ji okamžitě upoutal

Tímto způsobem si babička před několika lety pořídila obraz od jednoho pouličního malíře. Dívala se na to z několika pohledů. Podpořila umělce v rozkvětu a současně měla další věc, která si nesla svůj příběh.

Malíř zvěčnil tvář ženy, která se mu opakovaně zjevovala v jeho snech. Věřil, že je to žena, kterou jednoho dne potká. Vyprávěl to babičce, která to s nadšením poslouchala, a pak si obraz koupila.

Působila na mě zle

Žena na obraze byla velmi krásná a zvláštní současně. Měla veliké zelené oči a černé dlouhé vlasy. Vypadala velmi nevšedně. Na mě ale působila velmi přísně, skoro až zle.

Já bych si takový obraz nikdy nekoupila, a už vůbec bych si ho doma nepověsila, ale babička v tom zkrátka něco viděla. Procházela dům a přemýšlela, kam obraz umístí, až se nakonec rozhodla, že ho pověsí do pokoje pro návštěvy.

Víkend u babičky

Uběhl nějaký čas a babička mi volala, jestli bych u nich nechtěla pár dní přespat. Potřebovala s něčím pomoci na zahradě. Mně se nápad velmi zalíbil, a tak jsme se domluvily, že v pátek po práci přijedu a zůstanu do neděle. S

tejně jako jindy jsem si ustlala v pokoji pro hosty. Večer jsme si spolu daly svařené víno a hrály karty. Moc dlouho jsem ale vzhůru nevydržela. Po celém týdnu na mě velmi brzy padla únava, tak jsem šla kolem jedenácté spát.

Ty oči mě pozorovaly

Vzala jsem si babiččinu noční košili, lehla si do postele a přikryla se peřinou. Ani nevím proč, ale zničehonic se do mě dala zima. Zavřela jsem oči a snažila se myslet na něco příjemného a usnout, ale nedařilo se mi to.

Když jsem oči opět otevřela, všimla jsem si, že přímo naproti posteli je ten obraz, který si babička nedávno koupila. Chvíli jsem se na něj dívala a měla jsem pocit, že mě oči ženy pozorují.

Svalovala jsem to na únavu, otočila jsem se na bok, zavřela oči a za několik minut jsem usnula. Kolem třetí hodiny ráno mě ale cosi probudilo.

Pokojem se linul šepot

Měla jsem pocit, jako kdybych v pokoji nebyla sama. Posadila jsem se a můj zrak se hned upřel na obraz. Oči té ženy byly zbarvené dočerna a současně z nich šlo bílé světlo. Musela jsem si protřít oči, abych se ujistila, že vidím dobře.

Vzhledem k tomu, jaká byla hodina, byl v domě hrobový klid. V tom tichu jsem ale slyšela tichý šepot. Vylekalo mě to. Odkud to může vycházet? Zvedla jsem se z postele a udělala pár kroků směrem k obrazu.

Její rty se pohybovaly!

Měla jsem pocit, že to jde právě z něj. A měla jsem pravdu. Mluvila ta žena. Dokonce pohybovala i svými rty! Šlo ale o jazyk, kterému jsem nerozuměla. Když jsem se k obrazu přiblížila asi na třicet centimetrů, světlo v očích vyhaslo a byl najednou úplný klid.

Ještě pár minut jsem před obrazem stála a hleděla na něj, ale už k ničemu podivnému nedošlo. Lehla jsem si tedy zpátky do postele, ale do rána už jsem téměř oka nezamhouřila.

Věřila mi

Hned u snídaně jsem to říkala babičce. Spráskla ruce a řekla: „Ta žena žije. Je někde na tomto světě. To musíme říct tomu malíři.“ Já spíš čekala, že mi babička řekne, že se mi jen něco zdálo, ale ona mi to věřila. Přesně proto jsem ji tak milovala. Nikdy nezpochybňovala to, co říkám, i když se to zdálo jakkoli neuvěřitelné.

Obraz v noci ožíval

Druhou noc se dělo přesně to samé. Nebyla to náhoda. Vždy kolem jedné hodiny ranní obraz jakoby ožíval. Žena měla upřený pohled a změnila se jí barva a jiskra v očích. Tomu, co říkala, jsem vážně nerozuměla. Navíc šeptala, takže o to bylo těžší něco rozluštit.

Byla to jeho žena

Babička hned po víkendu vyhledala onoho malíře, od kterého obraz zakoupila. Když mu pověděla, co se s obrazem děje, nedivil se. „Víte, já jsem vám tak trochu lhal,“ přiznal. „Na tom obraze je moje žena, která před rokem zemřela.

Kdybych vám to řekl, možná byste si obraz nekoupila.“ Všichni jsme se nakonec shodli na tom, že jeho žena dále nějakým způsobem žije prostřednictvím obrazu, který její muž namaloval.

Lucie K. (44), severní Morava

Předchozí článek
Další článek
reklama
Související články
16.5.2024
Byla to moje vina. Nehoda, při níž zemřel člověk! Teď se mi o něm bude zdát až do smrti? Chodí se mi snad v noci mstít? Když jsem po třech letech znovu uchopil volant, proběhlo mým tělem mrazení. Znejistil jsem. Po nepříjemné autonehodě, při které jsem přišel málem o nohu, jsem v sobě konečně našel odhodlání a nasedl do auta, které patřilo mé matce. Volala mi krátce poté, co jsem s vozem vyjel.
16.5.2024
Na chatu jsme jezdili každou druhou sobotu a neděli. Střídali jsme se tam se sestrou a její rodinou. Vždy jsem si ale před cestou vyložila karty. Tehdy jsem s kartami začínala. Byla doba, kdy se nám tyto ezoterické disciplíny otvíraly jako nový svět. Nakoupila jsem si nejen vykládací karty ale také kyvadlo, abych si to všechno vyzkoušela. Inklinovala jsem k těmto věcem, už jako mladá dívka j
16.5.2024
Dopis mi přišel bez podpisu a stálo v něm, že se musím dostavit na určitou adresu, je to prý důležité! Dozvěděla jsem se tam, že mé dny jsou už možná sečteny. Ten kopec snad neměl konce! Připadala jsem si jako dýchavičný slimák, plazící se silou vlastní vůle. Často jsem se zastavovala a chytala dech, už taky nejsem nejmladší. Na samém vrcholku kopce stál dům, ke kterému jsem měla namířeno. D
15.5.2024
Mrak na obloze nevypadal nebezpečně. Najednou z něho ale vyšlehl blesk, který zasáhl strom. Kdybychom nedali na našeho psa, byl by s námi asi konec. Ačkoli náš pes byl vzrůstu malého, původu rozmanitého a dobrácké psí duše, byl to pravý hrdina! Byl moc chytrý a statečný, jak mohl mnohokrát za svůj osmnáctiletý život předvést. Nezalekl se ani toulavé kočky, která byla postrachem pro mnohem vě
11.5.2024
Opakovaně se mi zdál děsivý sen. Budila jsem se zpocená hrůzou, a tak jsem musela jeho významu přijít na kloub. Děsivý sen se mi pravidelně vracel a já se budila se srdcem v krku a zpocená hrůzou. Noční můry jsem mívala pravidelně při každém úplňku! Už jsem z toho byla zoufalá. Nevěděla jsem, jestli mám všechno řešit s psychiatrem nebo psychologem. Touha po klidnějším bydlení Byla jsem zv
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Zámek Červená Lhota: Jméno podle ďábelské legendy
epochanacestach.cz
Zámek Červená Lhota: Jméno podle ďábelské legendy
Pohádková krása zrcadlená ve vodní hladině! Vodní hrady a zámky zrcadlící se na hladině bývaly nedobytnými baštami i pohodlnými luxusními šlechtickými sídly a dnes jsou perlami české krajiny, za kterými putují statisíce turistů. A snad nejvýraznější mezi nimi je zámek Červená Lhota. Jméno podle ďábelské legendy Pro to, aby se jejich tvrz změnila ve vodní,
Automatické mlýny: K chrámu moderní architektury patří 212 klíčů
historyplus.cz
Automatické mlýny: K chrámu moderní architektury patří 212 klíčů
Bývaly doby, kdy architekti dokázali i obyčejným funkčním továrnám vtisknout eleganci výstavných zámků. Pardubice jeden takový skvost mají, a dokonce si ho v posledních letech vycizelovaly k dokonalosti. Umění, které mele Na břehu řeky Chrudimky v Pardubicích stával mlýn už v roce 1586. Na počátku 20. století však mlynářské konkurenci v oblasti vládnou bratři Egon (1871–1932) a Karel (1879–1944) Winternitzovi,
Perlové týdny Halada prezentují raritní šperky
iluxus.cz
Perlové týdny Halada prezentují raritní šperky
Právě probíhající „Perlový týden“ překvapil fantastickým náhrdelníkem značky Mikimoto. Ten bude možné vidět až do neděle v pražském butiku v ulici Na Příkopě, následně se všemi ostatními šperky poputu
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Pružné tělo v 50+? Je to snadné…
nejsemsama.cz
Pružné tělo v 50+? Je to snadné…
Bolí vás svaly a klouby, ládujete do sebe pilulky tišící bolest, a nic nezabírá? Chce to změnu… Vyčleňte si jen pár minut denně na protažení celého těla, a budete se cítit jako znovuzrozená. Protažení trapéz Tento cvik můžete provádět vsedě i vestoje, dodržet musíte jen zcela rovná záda. Jednou rukou přitáhněte hlavu k rameni, druhé rameno se
Podmořský monument Jonaguni: Jde o pozůstatky bájného kontinentu Mu?
enigmaplus.cz
Podmořský monument Jonaguni: Jde o pozůstatky bájného kontinentu Mu?
Jonaguni je ostrov náležející do japonské prefektury Okinawa. Poblíž něj leží pod mořskou hladinou gigantické kamenné bloky, které připomínají obrovské terasy se schodišti vytesanými do kamene. Odhadu
Když může Prachař, koketuje i ona
nasehvezdy.cz
Když může Prachař, koketuje i ona
Herečka Sara Sandeva (26) ze seriálu Jedna rodina to s Jakubem Prachařem (40) zřejmě nemá jednoduché! Že by jí už docházela trpělivost? Ještě než se dali dohromady, říkalo se, že není krásné ženy, k
Tajný tunel pod brooklynskou synagogou: Kdo ho vybudoval a proč?
epochalnisvet.cz
Tajný tunel pod brooklynskou synagogou: Kdo ho vybudoval a proč?
Bizarní skandál na začátku tohoto roku otřásá židovskou komunitou v New Yorku. Pod historickou synagogou je objeven tajný podzemní tunel vedoucí do suterénu prázdného obytného domu. O jeho původu a účelu se hned po odhalení rozhoří divoké spekulace. Sloužil k obchodování s dětmi nebo k jiným nezákonným činnostem, jak tvrdí konspirační teoretikové?   V polovině
Tagliatelle s bazalkovým pestem
tisicereceptu.cz
Tagliatelle s bazalkovým pestem
Tagliatelle představují dlouhé široké nudle. Seženete je v každém supermarketu. A nejlépe chutnají právě s pestem. Ingredience 1 balení těstovin tagliatelle dvě hrsti čerstvé bazalky 6 lžic ol
Naše Galaxie je domovem myriád bludných světů
21stoleti.cz
Naše Galaxie je domovem myriád bludných světů
Země a jejích sedm sestřiček se od svého zrodu drží pomyslných máminých sukní. Možná se jejich orbity v minulosti měnily, možná pohltily některé ze svých sourozenců, ale z dálky Sluneční soustava půso
Musím zachránit manželství!
skutecnepribehy.cz
Musím zachránit manželství!
Krásně jsme si žili, v klidu a pohodě. Vůbec by mě nenapadlo, že se můj život najednou zvrátí do nejistoty a emocí. Můj manžel Petr je velmi šikovný zahradník. Proto se před pěti lety rozhodl, že si založí firmu, aby měl ještě nějaké peníze ke klasickému platu navíc. Jsme manželé už mnoho let. Zamilovali jsme
Co potkalo planety na vesmírné cestě?
epochaplus.cz
Co potkalo planety na vesmírné cestě?
Bylo jednou jedno Slunce a mělo osm dětí. Jejich jména všichni známe. Mají ale něco společného s lidmi? I když už jsou to dnes dospělé planety, životem si nesou následky svého divokého dětství. Příběh se začíná psát před 4,6 miliardami let. Okolo právě vznikající hvězdy se vytvoří rotující prachoplynný disk. Částice v něm se začnou srážet