Domů     Smutné i veselé Vánoce na hradě Vrbovec
Smutné i veselé Vánoce na hradě Vrbovec

Vyrůstala jsem ve studeném bytě na starém hradě. Máma nebyla moc šťastná a i zdejší kastelán působil jako mrzutý jezevec.

Sněhové vločky tiše usedaly na věžičky a na cimbuří. Bylo ráno, ale tma a mlha, po slunci ani památky. Na hrad Vrbovec vpadly Vánoce, aniž tu o ně kdokoli stál. Kastelán vypadal ještě zachmuřeněji než obvykle.

Očekával nás ve strohé kanceláři sousedící s jeho studeným bytem. Věžní hodiny odbily čtvrt na deset.

Byl Štědrý den. „Řekl jsem v devět!“ zahřměl. „Zas se trousíte jak švábi na pivo,“ dodal vyčítavě. Bylo o něm známo, že býval ctižádostivý a toužil po Karlštejně nebo přinejhorším Křivoklátu. Osud ho zavál na Vrbovec. Připadal si nedoceněný a ještě ke všemu ho opustila žena.

I paní kastelánová totiž pokládala pobyt na Vrbovci za trest boží. Po dvaceti letech tu ztloustla o třicet kilo, dala manželovi definitivní sbohem a vrátila se do Prahy, kde je, jak říkala, aspoň zábava, a ne tak strašlivá nuda.

Pravda je, že na Vrbovci dávaly lišky dobrou noc. Tedy pouze ty nejodolnější, které to tu psychicky zvládaly.

Tak na zdraví

„To mám teda personál,“ zaúpěl kastelán a přejel své zkroušené stádečko zdrcujícím pohledem. Zřejmě si vzpomněl, jak kdysi toužil šéfovat Karlštejnu, a místo toho… škoda mluvit.

„Chtěl jsem vám popřát hezké svátky, ale když vás teďka vidím, ani se mi do toho nechce.

Boženko, uvědomuješ si, že ta tvoje zatracená leštěnka dělá ve starožitném nábytku dírky?“ Máma provinile sklopila oči a cosi omluvně zapípala. „Neříkal jsem ti už nejmíň dvakrát, že ji nemáš používat?“ Kastelán se čím dál víc rozohňoval.

Už úplně zapomněl, že jsme se sešli, abychom si popřáli šťastné a veselé Vánoce. „V rytířském sále zas nesvítí lustr a květinová výzdoba v knihovně vypadá, že je taky z osmnáctého století. Flákáte se jako banda povalečů. A teďka si připijeme na ty Vánoce. Tak na zdraví!“ štěkl a naléval horký punč do sklenic.

Přiťukla jsem si s panem kastelánem, s údržbářem Kalinou a samozřejmě s mámou, která tu dělala děvče pro všechno, prodávala lístky i občerstvení a uklízela.

Sníh a hrablo

„Šermíři tady končí dneska v poledne,“ pravil kastelán. „Dohlédnete, aby po sobě uklidili. A nikdo, ale opravdu nikdo,“ zařval, „s nimi nebude koketovat!“

To nebylo pochopitelně mířeno ani na údržbáře, malého chlapíka ve zmijovce a vatovaném kabátě, ani na mou mámu, věčně postonávající starší paní, kulhající na levou nohu. Brodily jsme se s mámou zasněženým nádvořím.

„Sněžilo celou noc,“ rozčiloval se údržbář Kalina, několikrát vztekle zahrozil směrem k obloze a poté se vydal hledat hrablo. Před pokladnou, kde se zároveň prodávalo i občerstvení, stálo několik zkřehlých nešťastníků a prosilo o čaj.

Zároveň škemrali o prohlídku hradu. „Od prvního listopadu provádíme jen předem objednané výpravy,“ usadila je máma. „Přijďte v dubnu. Kolik budete chtít těch čajů?“

Nešťastně zamilovaná

Zasněžená skupinka popíjela čaj a sledovala šermíře, obřadně se připravující k souboji. Z reproduktorů duněla stylová středověká hudba. „Nekoukej tam,“ syčela na mě máma. Prodala jsem pět tatranek a dělala, že mě šermíři nezajímají.

Přitom s jedním z nich jsem v létě utekla z domova, tehdy mi do osmnáctých narozenin scházely tři měsíce.

Bylo to dobrodružné a romantické, ale po týdnu jsem zjistila, že Vlastimila, tak se mladý muž jmenoval, zajímají nesrovnatelně víc než já hospodské radovánky s kamarády šermíři.

Zhruba v té době mě vypátrala trestná výprava z hradu pod vedením mojí plačící mámy a mrzutého kastelána, donutila nasednout do auta a vrátit se na Vrbovec, který už jsem nenáviděla skoro stejně jako ostatní jeho obyvatelé.

Byla jsem nešťastně zamilovaná a bolelo to víc než zánět dásní. A teď po mně ten rozevlátý vlasatec házel významnými pohledy. Máma zamkla pokladnu a táhla mě za rukáv k našemu bytu pod nádvořím. „Jdeme domů. Přestaň na něj zírat,“ šeptala zuřivě. „To jsou teda Vánoce,“ naříkala jsem.

Věžní hodiny odbíjely poledne a někdo házel kamínky na okno. Vyhlédla jsem, dole na nádvoří klečel ten můj šermíř a obě ruce si teatrálně tiskl na srdce. Máma mě odstrčila, okno divoce otevřela a zahulákala: „Padej odsud, nebo na tebe vyleju vodu z nádobí!“ Zamáčkla jsem slzu.

Dávno jsem pochopila, že se moje první láska hodně nepovedla. Poslušně jsem vytřela celou kuchyň a pustila se do obalování kapra. Smrákalo se už v půl čtvrté. Přestalo sněžit, bylo ticho jako v hrobě, na nádvoří ani živáčka.

Máma zapálila svíčky ve svícnu a nalila do svátečních skleniček vánoční vaječný koňak se slovy: „Vidíš, takhle je nám dobře. Co nám chybí? Chlapy nepotřebujeme.“ Koukala jsem ven do tmy na tajemnou siluetu hradu.

O půlnoci bloudí po hradbách krásná panna Johana, která někdy v sedmnáctém století skočila z věže.

Zešílela z nešťastné lásky. Bývá oblečena do bílých šatů, na dlouhých rozpuštěných vlasech bílý závoj. Každý už ji tu několikrát viděl.

Kastelán se zapřísahal, že když se tuhle vracel z hospody, těsně ho míjela, tak těsně, že by si na ni mohl sáhnout, kdyby se nebál.

S chlapem už nikdy

Na stole vánoční koňak a mísa s vanilkovými rohlíčky. Zhasly jsme světlo, hoří jen svíčky ve svícnu. Ochutnáváme bramborový salát. Říkám jako pokaždé: „Takhle výborný snad ještě nebyl!“ Potěšeně se zasměje: „A víš, jaké jsem si dala předsevzetí? Nechci už nikdy u štědrovečerního stolu žádného chlapa.“

Vanilkový rohlíček mi zhořkl na jazyku. „To nemyslíš vážně,“ vyhrkla jsem. Šťastně kývá. Vím, že to s tátou neměla jednoduché, protože táta je snílek a dobrodruh. To kvůli němu postonávala, trápila se a stálo ji to zdraví.

„Táta se vrátí, teď už jsem si tím jista,“ řekla jsem. „Slíbil mi to.“

Vytřeštila oči a divokým gestem ukázala ke dveřím: „Tyhle dveře nepřekročí. Leda přes mou mrtvolu!“ Hrklo ve mně jako ve starých pendlovkách.

Věděla jsem, že táta za chvíli zabuší na naše dveře, v ruce s vánoční hvězdou v květináči a s ujištěním, že se polepší. Ale netušila jsem, že máma bude v takhle bojové náladě.

Rádio vyhrávalo koledy, v kamnech praskala polena, smažil se kapr. Cítila jsem úzkost a dávala pozor, abych nepřeslechla ťukání na dveře. Přece nemůžeme nechat tátu na Štědrý večer samotného.

Prostřela jsem pro další osobu, a když se tomu máma divila, odpověděla jsem, že prostírám pro osamělého pocestného – kdyby náhodou zabloudil k našemu hradu. „Když to nebude mužskej, tak klidně,“ odsekla a dál se věnovala plotně. Zabalila jsem se do vlňáku, vklouzla do vysokých bot a vyběhla na nádvoří.

Teprve tady do mě vjela ta pravá štědrovečerní nálada. Sněžilo a zdálky, asi z obecního rozhlasu, bylo slyšet koledu Nesem vám noviny. V okně kastelánského bytu pomrkávala jedna jediná smutná svíčka.

Letos je sám – uvědomila jsem si. Vtom se v hradní brance objevila tmavá postava – ne krásná panna Johana, na tu bylo ještě brzy. Vletěla jsem tátovi do náruče. „Už tě nechci ztratit,“ šeptal. Hodiny odbíjely pátou.

Tmavá postava

Všimla jsem si tmavého stínu v okně kastelánova bytu. Okno se otevřelo, nerudný kastelán tátovi zamával a popřál nám hezké svátky. „Pojďte k nám, pane kasteláne,“ osmělila jsem se.

„Dnes byste neměl být sám.“ Za okamžik už byl u nás s lahví šampaňského. Vzápětí nám otevřela máma, ta, co vykřikovala, že mužský jí nesmí do stavení. A najednou se jí hrnuli dovnitř dva. Údivem ani nehlesla.

Potom už jsme všichni čtyři seděli u slavnostně prostřeného stolu s vánoční hvězdou uprostřed, máma nám nalévala rybí polévku, třásly se jí ruce, táta vypadal dojatě a kastelán spokojeně mumlal: „Takovej hezkej den bych tady na Vrbovci nečekal.“

Monika (61), severní Čechy

reklama
Související články
10.5.2024
Moje sestra sbírala úspěchy po celém světě, pro svou zářnou kariéru se vzdala i rodinného života. Pozdě toho litovala. Když se její opona úspěchu zatáhla, neměla už pro co žít. Zuzana byla moje starší sestra, úžasná a talentovaná. Všichni k ní od jejího dětství pohlíželi jako na budoucí hvězdu a já byla její stín. Byla skvělá ve všem, v baletu i ve zpěvu, na rozdíl ode mne. A na který hudebn
8.5.2024
Také si lámete hlavu, co darovat dědovi k narozeninám? A také děda vždycky odpovídá, že nic nepotřebuje a ať si neděláte škodu? Vymyslet, co dát dědovi k narozeninám, je jeden z nejtěžších úkolů na světě. Protože, jak známo, dědové pokaždé hlaholí: „Hlavně si nedělejte škodu. Nic mi nedávejte. Nic nepotřebuju.“ Věděli jsme tenkrát, že jediné, co by dědovi Bohoušovi udělalo radost, by byl alkoho
6.5.2024
Zjistila jsem, že se s mámou vídám jen z povinnosti. Přece jen mě porodila a měla bych jí být vděčná. Jenže se chová tak hrozně, že je mi vedle ní vyloženě úzko. Nemám úplně ideální vztah s mámou. Chápu, že je to celkem běžné, přijde mi to ale zároveň moc smutné. Sama si neumím představit, že bych své dítě srážela, jak to dělá ona, kdybych nějaké mohla mít. Nechápu, proč to dělá, co z toho má,
6.5.2024
Jsou hlučná, líná a všude drobí. Jejich dědeček je z nich nadšený. V jeho očích jsou prostě géniové. Každá moje kritika skončí hádkou. Kdybych to martyrium s třemi vnoučaty musela snášet jednou měsíčně, ani bych nedutala. Tiše bych přetrpěla víkend a těšila se na ten další, kdy bych měla klid. Ale ona jsou u nás každou sobotu i neděli! Ráno je manželův syn přivede a jen nám oznámí, kdy si děti
27.4.2024
Moje sestra byla taková už odmalička. Dostala, čeho se jí zachtělo. Rodiče jí vždycky nadržovali a já jí vše odpouštěla. A z ní vyrostl sobec. Přestože byla moje sestra jen o pět let mladší, vypadala spíš jako moje dcera, kterou jsem nikdy neměla. Štíhlá a drobná, plavovlasá. Já byla vysoká a statná. Žáky jsem vždy milovala Pracovala jsem coby učitelka na základní škole a každý myslel, že
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Vybral si mě upovídaný duch, bylo mu smutno
skutecnepribehy.cz
Vybral si mě upovídaný duch, bylo mu smutno
Potkala jsem ji v našem domě a pozvala ji na víno. Myslela jsem, že to je nová podnájemnice. Vřele jsme spolu klábosily. Pak se ale vytratila… Za krásných letních večerů se ráda procházím zahradou, pozoruju noční oblohu a poslouchám všechny tajemné zvuky přírody. Dům, který jsme před pěti lety koupili, je velký a v krásném prostředí. Je to stará vila
Zámek Březolupy: Skutečně krutého zámeckého pána odnesl samotný ďábel?
enigmaplus.cz
Zámek Březolupy: Skutečně krutého zámeckého pána odnesl samotný ďábel?
Zámek Březolupy najdeme ve Zlínském kraji v okrese Uherské Hradiště. První zmínka o zdejší vsi pochází z padělané listiny z roku 1261, avšak existence vsi v té době je již zřejmě reálná. Část vsi daro
AUTOSALON a RODINA A VOLNÝ ČAS
epochanacestach.cz
AUTOSALON a RODINA A VOLNÝ ČAS
Vydavatelství RF Hobby vás zve na největší motoristická prodejní a kontraktační výstavu Autosalon na výstavišti v Lounech. Věříme, že sluneční paprsky dají vyniknout nablýskanosti a kráse automobilů. Nebudou chybět motorky, čtyřkolky, skútry a obytné vozy. Ve stejném termínu, tedy od 17. do 19. května 2024 zde také probíhá výstava pro celou rodinu. Výstava Rodina a volný čas
Měsíc: Ráj pro těžaře!
epochalnisvet.cz
Měsíc: Ráj pro těžaře!
Dlouhou dobu byl Měsíc pro lidstvo jen na míle vzdálenou stříbrnou koulí na obloze. Jenže pak Neil Armstrong 21. července 1969 udělá „malý krok pro člověka, ale velký skok pro lidstvo“ a od té chvíle začne být tato jediná známá přirozená družice Země vcelku lákavou destinací.   K tomu, aby se na Měsíc přestěhoval člověk natrvalo,
Zabijácké mykózy jsou na vzestupu
21stoleti.cz
Zabijácké mykózy jsou na vzestupu
Jako by nestačil návrat starých známých infekcí, začaly se objevovat nové. A nejsou bezzubé, podle odhadů umírá na zdánlivě nenápadné mykózy celosvětově dvakrát více nemocných než před 10 lety. [
Nový monobrand butik IWC na Madison Avenue
iluxus.cz
Nový monobrand butik IWC na Madison Avenue
V srdci New Yorku, na proslulé Madison Avenue, rozšířil švýcarský hodinářský gigant IWC Schaffhausen svou přítomnost otevřením nového vlajkového obchodu. Nový butik, umístěný na prestižní adrese 64
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Zlato posledního inku nespasilo?
historyplus.cz
Zlato posledního inku nespasilo?
Na náměstí do Cajamarcy dorazí početné procesí, v jehož středu se blyští zlatá nosítka. „Zastavte,“ rozkáže incký vládce Atahualpa a přimhouří oči. Vtom se však městem rozlehnou výstřely z mušket. „Za svatého Jakuba!“ vykřikne Francisco Pizarro. Inkové se dají okamžitě na útěk a nechají svého krále napospas Španělům. Na čele velkého inky Huayna Capaca (†1527) se lesknou
Banánový koláč
tisicereceptu.cz
Banánový koláč
Tento lahůdkový koláč můžete připravit i do chlebíčkové formy. Na vysypání formy se dá použít mletý kokos, mleté ořechy i strouhanka. Ingredience 4 vejce 200 g moučkového cukru 1 banán 2 lžíc
Slehla se po ní zem! Co Brodská léčí nyní?
nasehvezdy.cz
Slehla se po ní zem! Co Brodská léčí nyní?
Není to poprvé, co čelí herečka Tereza Brodská (55) ze seriálu ZOO vážným zdravotním problémům, které ji zcela vyřadily z práce. Zdálo se, že z prodělaného zápalu plic už se dostala, ale křehké zdra
Vybral si mě upovídaný duch, bylo mu smutno
nejsemsama.cz
Vybral si mě upovídaný duch, bylo mu smutno
Potkala jsem ji v našem domě a pozvala ji na víno. Myslela jsem, že to je nová podnájemnice. Vřele jsme spolu klábosily. Pak se ale vytratila… Za krásných letních večerů se ráda procházím zahradou, pozoruju noční oblohu a poslouchám všechny tajemné zvuky přírody. Dům, který jsme před pěti lety koupili, je velký a v krásném prostředí. Je to stará vila
Měsíc lidem skutečně prospívá…
epochaplus.cz
Měsíc lidem skutečně prospívá…
Již římský císař Tiberius si údajně nechával stříhat vlasy jen v dorůstající fázi Měsíce. Předcházel tak prý vypadávání vlasů a urychloval jejich růst… Skutečně je náš souputník Měsíc pro život důležitý? Bohatší úroda Na základě „měsíční teorie“ je kupříkladu dřevo stromů kácených v zimě před úplňkem skutečně prokazatelně kvalitnější a výsev semen ve správné měsíční