Domů     Dcera se moc bojí tyrana
Dcera se moc bojí tyrana

Moje nešťastné dítě spadlo do pasti, ze které se nedokáže dostat. Snažíme se dceři pomáhat, jak jen to jde, ale vůči tomu chlapovi jsme bezmocní.

Milena se konečně trochu uklidnila. Utírá si slzy a je plná odhodlání: „Už se k němu nikdy nevrátím.“ Říká to tak rozhodně, že by jí to každý hned uvěřil. Ale my s manželem víme své.

Tuto větu totiž slýcháme od chvíle, kdy se naše dcera vdala a odstěhovala se s tím darebákem na druhý konec města.

Tyto situace se totiž neustále opakují jako přes kopírák. Milena přijede i s malým Toníčkem, naším dvouletým vnukem. Je rozčilená, někdy samá modřina. A hlavně odhodlaná všechno definitivně skončit. Chvíli u nás bydlí, otřepe se z nejhoršího.

A pak se najednou sbalí a zase se vrátí k Edovi. Nechápeme to. Ale nemáme sebemenší šanci to ovlivnit. To je naše souromé peklo.

Měla klidné dětství

S manželem jsme vychovali dvě děti, Milenu a jejího staršího bratra Rudolfa. Byli jsme klidná a pohodová rodina. Troufám si tvrdit, že našim dětem nic nechybělo. Byly obklopeny láskou a milující rodinnou atmosférou.

Když dokončily školu, Rudolf se oženil a brzy jsme se všichni těšili z prvních vnoučat. S Milenou to ale už tak jednoduché nebylo.

Stále se nemohla usadit

Milena toho pravého stále hledala. Její známosti ale neměly nikdy dlouhého trvání. Byli to většinou chlapi, kteří chodili do baru, kde pracovala. S manželem jsme byli toho názoru, že ani jednomu z nápadníků naší dcery nejde o vážnější vztah.

Monika však všechny tyto rozchody velice těžce nesla. Ale pořád si vybírala stejné typy. Až na jednoho.

Byl úplně jiný

Pak ale jednou v létě na plovárně potkala Eduarda a strašně se zamilovala. A musím přiznat, že i my s manželem jsme mu na tu jeho příjemnou tvářičku skočili. Byl to hezký mladý muž, který měl dobré a velmi sympatické chování.

K naší Mileně se choval skvěle a ona celá zářila. Moc jsme jí to přáli, a když přišli s tím, že bude svatba, s radostí jsme souhlasili.

Ona to moc dobře věděla

Na svatbu přijela i Edova maminka. Drobná, tichá, trochu ušlápnutá žena. Tehdy mě zarazila její podivná poznámka na adresu novomanželů: „Snad to dobře dopadne.“ Bylo už ale dávno po půlnoci, a takovým slovům jsem nepřikládala proto hlubší význam.

Teprve později jsem pochopila, o čem mluvila. Říct nahlas celou pravdu nemohla. Také se svého jediného syna bála. Milena brzy otěhotněla a všichni jsme se začali těšit na miminko. Mladí k nám zpočátku chodili společně každý týden na návštěvu.

První rozčarování

Pak jednou přišla dcera sama. Byla celá uplakaná a stěžovala si na Edu, že ji moc omezuje, že jí udělal žárlivou scénu jen kvůli tomu, že se v baru na někoho usmála.

Byl to první mráček a já si myslela, že jde jen o běžnou hádku, která dříve nebo později musí v manželství přijít.

Jenže to bylo trochu jinak. A dcera nám pravdu dlouho tajila. Pak mi Milena jednou volala z nemocnice, že rodí. Strašně jsem se lekla. Vždyť do prvního termínu měla ještě měsíc.

Dítě bylo v ohrožení

Teprve v nemocnici se ukázalo, že k předčasné cestě na svět „pomohl“ svému synovi Eda, který mou dceru ten den zmlátil téměř do bezvědomí. A nebylo to poprvé, jak se nakonec přiznala Milena. Byli jsme v šoku. To nemůžeme nechat jen tak. To nedovolíme.

Miminko v nebezpečí

Dcera se sice s dítětem rovnou z porodnice nastěhovala k nám, ale trestní oznámení na manžela odmítla podat. Nechtěla jsem se s ní zbytečně hádat a raději jsem jí pomáhala s tím malým, bezbranným tvorečkem.

Milena nám sice tvrdila, že se k Edovi už nikdy nevrátí, ale neustále si s ním po telefonu dopisovala.

Když jsem se jednoho dne vrátila domů, seděla tam Milena a plakala. Prý půjčila Toníčka Edovi, aby si povozil syna v kočárku. Jenže to bylo ráno, a on doteď dítě nevrátil.

Snažila jsem se dceři vysvětlit, že je to vlastně únos a že je třeba to ohlásit na policii.

Odmítla to. Prožili jsme noc plnou hrůzy. Eda vrátil syna až druhý den s tím, že ho jel ukázat mámě. Dítě bylo v pořádku a Milena se s ním k manželovi znovu vrátila. Prý už bude vše v pořádku. Ale samozřejmě, že zase nebylo. A my neměli šanci to zastavit.

Konečně se odhodlala

Útěky a návraty se stále opakovaly. Dcera začala být psychicky velice labilní a zcela závislá na tom tyranovi. Ten s ní manipuloval jako s loutkou. Používal metodu cukru a biče. Chvíli byl milý, koupil nějaký dárek.

Pak ji zase kvůli maličkosti zbil, znásilnil nebo jí vyhrožoval, že jí vezme jejich dítě.

Strašné na tom bylo i to, že malý Toníček vše viděl, a jak rostl, i dobře vnímal svůj vzor otce. Neváhal tedy maminku bít pěstičkami a křičet na ni, když mu něco odmítala splnit. To snad konečně přimělo Milenu trochu se vzchopit a jednat. Podala trestní oznámení.

Pomáhali jsme, jak jsme mohli

Doufali jsme, že se konečně vše vyřeší. Kontaktovali jsme právníky, sociálku, psychology a zařizovali vše tak, aby následoval rychlý rozvod a předání dítěte do výlučné péče jeho matky. Dcera nějakou dobu spolupracovala. Byla ale manipulována ze strany Edy, který jí denně posílal květiny.

Nakonec nám řekla, že otce nemůže připravit o syna, stáhla trestní oznámení a odstěhovala se zpátky ke svému tyranovi. Jsme zdrcení. Vše se opakuje. Už zase u nás sedí rozklepaná. Vím, že se manžela bojí, ale odejít nedokáže. Co bude s naší dcerou a vnukem?

Marie D. (57), Hradec Králové

Související články
17.10.2024
Říká se, že rodina je vším. Že bychom si měli být oporou. Jak mám ale soucítit s někým, kdo mě podrazil? Můj vztah se sestrou byl už od mládí trochu komplikovaný. Ne že bychom se neměly rády, pár „ale“ tam ovšem bylo. Já byla mladší o pět let, takže na mne někdy žárlila jako na benjamínka. Když jsme vyrůstaly a ona byla v pubertě, tak mě brala jako přítěž, protože zatímco se chtěla bavit s vrst
9.10.2024
Mít handicapované dítě není lehké pro nikoho. Náš malý Jindra ale přinesl celé rodině nejen starost, ale hlavně hodně radosti i štěstí! Narodil se přidušený a lékaři ho dlouho rozdýchávali. Ty dlouhé chvíle na porodním sále moji dceru změnily. Strach o právě narozené dítě je tvrdá zkušenost. Malý Jindříšek byl tiché miminko. Bohužel poporodní komplikace na něm zanechaly nevratné poškození, tak
7.10.2024
Smějeme se mužům, že je chytne druhá míza, ale neuvědomujeme si, že i nás to může potkat. Mně se to stalo v rodině. Mé dceři, přesně. Lenka byla vždy hodná holka. Chytrá, v životě úspěšná, jen se jí nedařilo na poli lásky. Tedy myslím, protože nám nikdy nikoho nepředstavila. Až Zdeňka. Byl takový neslaný nemastný, mohla si vybrat lépe. To jsem si tehdy myslela, neříkala jsem to Lence. Byla jsem
5.10.2024
Hezká a oblíbená, úspěšná a sebevědomá. Moje švagrová! Na všech rodinných setkáních i oslavách mě ztrapňovala. Dokonce i v práci. A potom dokonce i v zaměstnání, kde se stala k mému zděšení i mojí kolegyní. Když k nám nastoupila, tvářila se jako neviňátko. Všem byla zprvu velmi sympatická. Kolegyně, co seděla hned vedle mě, se divila. „Prosím tě, to je ona, co na tebe není hodná? A nepřehání
25.9.2024
Jeho novou přítelkyni jsem nemohla vystát. Jen bratra využívala. Musela jsem se jí zbavit, bylo to pro jeho dobro. Teď se o něj starám já. A líp! Můj bratr Josef byl ženatý dvakrát. První manželka nemohla mít děti, tak se rozvedli, bratrovi ještě nebylo ani třicet. Poté si našel Mílu, se kterou měl dvě děti. Míla byla hodná ženská, ale jak se říká, taková jednodušší. Bydleli na vesnici a ona br
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Je Voynichův rukopis nejtajemnější knihou světa?
epochaplus.cz
Je Voynichův rukopis nejtajemnější knihou světa?
Neznámé písmo, záhadný jazyk, dechberoucí ilustrace rostlin, vesmíru či zvěrokruhu, vyobrazení nahých žen, koupajících se v nevídaném systému jezer a jezírek se zelenou tekutinou. Voynichův rukopis na své rozkrytí teprve čeká. Je to celá kniha, o které svět dodnes mnoho neví! Přitahuje odborníky i amatéry. Vysvětlení a domněnek je nespočet. Je to utajené sdělení, dokonalá
Drůbeží rizoto
tisicereceptu.cz
Drůbeží rizoto
Suroviny na 6 porcí 6 kuřecích křídel směs zeleniny (mrkev, hrášek, kukuřice) 1 velká cibule 1 lžíce sladké mleté papriky 1 lžička čubrice (bulharské koření) 1 lžíce sójové omáčky podle chuti
Stal se Perillos z Athén obětí vlastní mučicí hračky?
historyplus.cz
Stal se Perillos z Athén obětí vlastní mučicí hračky?
„Jeho výkřiky k vám přijdou potrubím jako něžný, nejpatetičtější a nejmelodičtější řev,“ představuje Athéňan Perillos svůj nový vynález sicilskému tyranu Falaridovi. Doufá, že za něj získá uznání i tučnou odměnu.   Propracovaný systém trubek a zvukovodů, umístěných v hrdle a čenichu bronzového býka, má donést kvílení odsouzenců na smrt až k citlivým uším krutovládce Falarida z Agrigenta (vláda
Neuvěřitelný příběh Trabucova pokladu: Stíhá ho indiánská kletba?
enigmaplus.cz
Neuvěřitelný příběh Trabucova pokladu: Stíhá ho indiánská kletba?
Řídce obydlená oblast Nového Mexika na jihu USA je jako stvořená k ukrývání lidí i cenností. Ve 30. letech to ví i obchodník Leon Trabuco, který do jihoamerické pustiny ukrývá obří zlatý poklad. Pak a
Český ráj uprostřed Indického oceánu
rezidenceonline.cz
Český ráj uprostřed Indického oceánu
Jeden z neluxusnějších resortů na světě vyrostl na nevelkém ostrově v severní části Malediv. Na neobydleném místě, kde domorodci donedávna pouze „externě“ pěstovali melouny a papáju. Úchvatný areál zahrnující třiačtyřicet soukromých vil s bazénem, pět rezidencí a jednu Romantic vilu vystavěl jeden z nejbohatších Čechů: Jiří Šmejc zaujímá podle Forbesu na prestižním českém žebříčku devátou příčku. Tropický Želví ostrov má pronajatý
Vánoční magie na vodě: Emerald Cruises uvádí jedinečné sváteční plavby
iluxus.cz
Vánoční magie na vodě: Emerald Cruises uvádí jedinečné sváteční plavby
Emerald Cruises zve milovníky sváteční atmosféry na plavby za kouzlem Vánoc. Pečlivě sestavené říční plavby pro rok 2024 slibují jedinečný pohled na zimou zahalenou krajinu a návštěvu těch nejkrásnějš
Dubaj, místo plné krásy a kontrastů
nejsemsama.cz
Dubaj, místo plné krásy a kontrastů
Na Arabském poloostrově v Perském zálivu leží emirát Dubaj, který nabízí zábavu opravdu pro každého, pro děti i dospělé. Navíc si zde budete připadat jako v pohádce. Dubaj je známa svou moderní architekturou, luxusními zážitky a bohatou kulturou. Co by vás v tomto městě nemělo minout? Burj Khalifa a Dubai Mall Burj Khalifa je nejvyšší budova světa, která nabízí
Děti do školy nepůjdou, a basta! Leichtová šokuje svou výchovou
nasehvezdy.cz
Děti do školy nepůjdou, a basta! Leichtová šokuje svou výchovou
Má doma prvňačku, do školy ji ale Kristýna Leichtová (39) neposlala. Rozhodla se, že bude Dorotku (6) učit sama. Herečka ze seriálu Zalez do spacáku prohlašuje, že se jí nelíbí současný školní systém.
Nepodceňujte švestky
epochalnisvet.cz
Nepodceňujte švestky
Švestky, blumy, slívy, ryngle, špendlíky nebo mirabelky, zkrátka slivoně. Mají lahodné plody, které by byla škoda zužitkovat jen na koláče. Co všechno dovedou?   Ulevují při otocích. Hospodaření s vodou v těle závisí na rovnováze mezi sodíkem a draslíkem. Sodík vodu v těle zadržuje, draslík ji naopak pomáhá odvádět ledvinami. A zatímco sodíku jíme se
Na světové nebe míří česká liška
21stoleti.cz
Na světové nebe míří česká liška
Největší český výrobce letadel, společnost AERO Vodochody AEROSPACE, pojmenovala svůj nejmodernější cvičný letoun L-39 Skyfox. Název odkazuje na dlouholetou tradici úspěšných československých letounů,
Rodinná fotka odhalila pravdu
skutecnepribehy.cz
Rodinná fotka odhalila pravdu
Když jsem se stala babičkou, těšila jsem se z každé návštěvy vnučky. Malá Evička začala hrát hru, že vidí někoho v rohu kuchyně. S manželem Pavlem máme dceru, která nám před pěti lety nadělila vnučku. Úžasnou a velmi bystrou holčičku jménem Eva. Nemohli jsme se dočkat dnů, kdy bude starší a my ji budeme s láskou hlídat. Dětská fantazie Dcera se
Stránovský viadukt: Romantika může být i z betonu
epochanacestach.cz
Stránovský viadukt: Romantika může být i z betonu
Jen pár kilometrů jižně od Mladé Boleslavi se můžeme pokochat romantickým novorenesančním zámkem Stránov, ale nás dnes bude zajímat jiná památka ležící doslova co by kamenem dohodil od něj. Na trati z Prahy do Turnova tu Strenický potok překlenuje unikátní železobetonový viadukt zapsaný do Seznamu kulturních památek České republiky. Ten v roce 1924 nahradil původní železnou konstrukci,