Domů     Mé manželství zničila jeho žárlivost
Mé manželství zničila jeho žárlivost

Michala jsem poznala v době, kdy jsem byla už sedmým rokem vdaná. Říká se, že v manželství je právě sedmý rok krizový, a u nás to tak opravdu bylo. Aspoň že jsme neměli děti.

S Michalem jsme se poznali na firemním večírku. Zadaní jsme byli oba, nicméně skvěle jsme se spolu bavili a rozuměli si od prvního okamžiku. Michal začal nedávno předtím pracovat pro jednu naši pobočku, byl tedy nový, zatímco já už tu byla zaměstnaná pět let.

K ničemu ale mezi námi tehdy ještě nedošlo, jen jsme si vyměnili telefonní čísla.

Na první pohled

Zavolal mi hned druhý den. A pozval mě na večeři. I když mi bylo jasné, že dělám špatnou věc, nemohla jsem mu odolat. Večeře byla dokonale romantická, svíčky, tichá hudba, květiny…

Musela jsem vynaložit veškeré své umění, abych se s Michalem mohla tajně sejít, nakonec jsem si vymyslela přesunutou poradu.

I když jsem si říkala, že přece o nic nejde, bylo mi v hloubi duše jasné, že jsem v tom až po uši. A samozřejmě nezůstalo jen u té první večeře. Stýkali jsme se tajně a asi po třech týdnech jsme spolu skončili v hotelu, kde jsme strávili svou první noc.

Zkrátka klasický milenecký příběh.Dál jsme se tajně scházeli, ale postupem času to začalo být neúnosné.

Oba jsme cítili, že patříme k sobě a že naše manželství jsou v troskách. Michal mi od začátku říkal, že jeho žena ho dávno nemiluje, každý si žije po svém. A já už měla taky jasno, že s – teď už bývalým – mužem Jirkou si nemáme co říct.

Asi po půl roce jsme se s Michalem domluvili, že svým partnerům řekneme pravdu a rozvedeme se.

No a krátce po rozvodech jsme si začali hledat společný pronájem bytu a plánovat naši svatbu. Nechtěli jsme nic okázalého, záleželo nám jen na tom, abychom mohli být napořád spolu. Aspoň tak to tenkrát vypadalo. A zpočátku jsme byli opravdu šťastní.

Jenže to jsem ještě netušila, co přijde. Nestačili jsme se prostě poznat natolik, abychom jeden o druhém věděli všechno potřebné.

Byli jsme zamilovaní a to nám stačilo. Jenže jenom to k manželství zdaleka nestačí. Problémy začaly vystrkovat růžky necelý rok po naší svatbě. Začalo to celkem nenápadně.

Jednou jsem se zdržela v práci, a když jsem přišla domů, Michal začal vyzvídat, kde jsem byla, proč jdu pozdě… a dokonce naznačil, že je v tom nejspíš nějaký jiný muž.

Jeho žárlivost se stupňovala

Tehdy jsem se tomu ještě smála, přišlo mi to naprosto absurdní a přičítala jsem to tomu, že měl o mě asi strach.

Jenže podobných Michalových úvah o mém milenci začalo přibývat, například když jsem se třeba vrátila z nákupu, ze srazu s kamarádkou nebo od kadeřníka, a brzy byly podobné jeho poznámky téměř na denním pořádku.

Nechápala jsem to, vždyť jsme mu žádný důvod k podezírání nezavdala. Z Michala se zkrátka vyklubal žárlivec. Po půl roce už se ani neptal, ale stále mi opakoval, že ví, že mám milence, a že bych to měla přiznat.

Prý když jsem podváděla svého prvního muže, musím podvádět jeho také. Ale já nikoho neměla a ani o nikoho jiného nestála. Jenže to bylo stále horší.

Ptal se mě, s kým to telefonuji, chtěl po mně číslo na kamarádku, se kterou jsem se měla sejít, prostě byl posedlý myšlenkou, že jsem mu nevěrná a stal se z něj doslova štvanec vlastní žárlivosti a představ, co kde a s kým za jeho zády provádím.

Už jsem z toho byla úplně na dně, ale vysvětlit si nic nenechal. Tak jsem s vysvětlováním přestala, ale ani to nepomohlo.

Kolotoč podezírání

A bylo ještě hůř. Dosud slovní výpady se změnily, když jednou fyzicky napadl mého kolegu, který mi na vánočním večírku dal ruku kolem ramen. Byl to hrozný trapas. Michal se mi měnil před očima a já nevěděla, jak dál.

Několikrát jsem mu navrhovala, aby vyhledal psychologa nebo manželskou poradnu, ujišťovala jsem ho o své lásce a věrnosti, ale pro něj to byla jen další polínka do ohně, která prý byla důkazem mojí nevěry.

Nakonec mě to všechno začalo štvát.

Michal mě totiž začal sledovat. Když jsem ho při tom náhodou přistihla, ani mu to nebylo trapné, jen řekl, že když nemám co skrývat, nemůže mi ani vadit, když mi bude v patách. A tak několikrát týdně sledoval každý můj pohyb.

Seděl v autě, fotil mě, jak nastupuju do tramvaje, jak vcházím do práce, nakupuju… bylo to příšerné a už se to nedalo vydržet! A tak jsem mu dala ultimátum: Buď toho nechá, nebo je s naším manželstvím definitivní konec.

Michal se lekl a slíbil, že slídění nechá. Jenže nenechal a já už jsem prostě nemohla dál.

Nezměnil se, vím to dobře

Nakonec jsem se od něj odstěhovala a podala žádost o rozvod. To pro něj bylo jen potvrzením, že opravdu někoho mám. Rozvedli nás rychle. Já změnila práci a zvykala si na život bez muže. Po asi pěti letech jsem Michala náhodou potkala.

Tvářil se přátelsky a tvrdil, že by se ke mně rád vrátil. Přísahal, že se změnil a že by se jeho slídění a žárlivost neopakovaly.

Už jsem mu ale nevěřila, a tak jsem ho odmítla. A dobře jsem udělala, protože mi na to řekl, že je mu jasné, že už mám toho svého milence doma a že mě jen tak zkoušel. To mě dokonale vyléčilo a beze slova jsem odešla. Až po pár letech jsem potkala Františka.

Je Michalův pravý opak, věří mi a nesmyslně nežárlí. Po nějaké době jsme spolu začali žít, vdávat už se ale nechci.

Anna (57), Brno

Související články
24.7.2024
Každá žena si přeje být pro svého muže tou nejlepší. Já ale schytávám jen kritiku. Všechny bývalé ženy mého partnera byly prý lepší než já. Když mi zemřel manžel, byla jsem zoufalá. Říkala jsem si, že za něho náhradu nenajdu nikdy. Přesto mě později ani nenapadlo dávat to najevo byť jen náznakem svému dalšímu partnerovi. Je to taky fajn chlap, jedno mě ale neskutečně ničí. Pořád mi předhazuj
24.7.2024
I když mám štěstí na skvělého partnera, v jednom se neumíme shodnout. Kde a jak strávíme letní dovolenou. Na chalupě, nebo u moře? Jedno lidové pořekadlo říká, že protiklady se přitahují. Asi na tom hodně je, protože já a můj partner jsme odlišné povahy. Zato se skvěle doplňujeme. Už při prvním setkání jsme se přitahovali jako magnety. To nám vydrželo dlouhých třicet let. Stále se milujeme a st
24.7.2024
Chlap má mít koníčka, aby nechodil za ženskými a do hospody. To je moudrá rada! Jenže někdy je hospoda lepší, než aktivní muž v domácnosti. Stále to slyším, jak mého Pepíka před lety všechny ženy opěvovaly a říkaly, jak jsem si dobře vybrala. Nebaví ho hospoda, nebaví ho kamarádi, nebaví ho ani jezdit na dovolenou do ciziny. Prostě byl vždy nejraději doma. Jeho životní motto by mohlo znít: „Všu
23.7.2024
Bála jsem se, že se mi hroutí manželství. Manžel byl tak zaneprázdněný, že jsme se skoro nevídali. A tak jsem si vyšla na víno se sousedem Jardou... Děti vyletěly z hnízda. V té době jsem se cítila pod psa, a nejen kvůli tomu. Připadalo mi, jako bychom s manželem najednou ztratili společnou řeč. Po práci často zamířil na fotbal, trénoval dorost. V úterý, ve čtvrtek a někdy i v pátek se vracíval
18.7.2024
Než jsem otěhotněla, rozhodli jsme se s přítelem, že si zaletíme na romantický prodloužený víkend do Paříže. Tedy s prohlídkami památek, nákupy, romantickými snídaněmi v kavárnách. S vínem i vybraným jídlem. Byla jsem natěšená jako blecha a nemohla se dočkat, až konečně uvidím Louvre, katedrálu Notre Dame, Eiffelovu věž. Nikdy jsem totiž v hlavním městě Francie nebyla, ale toužila jsem po tom u
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Velké stěhování Poullain do Francie se blíží?
nasehvezdy.cz
Velké stěhování Poullain do Francie se blíží?
Není žádné tajemství, že má hvězda seriálu Jedna rodina Chantal Poullain (67) francouzský původ. V České republice žije ale už mnoho let, a dokonce v ní prožila i svou doposud nejsilnější lásku. Pa
Záhadná ektoplazma: Zpestření spirituálních seancí, nebo opravdový projev duchovního světa?
enigmaplus.cz
Záhadná ektoplazma: Zpestření spirituálních seancí, nebo opravdový projev duchovního světa?
Tajemný bílý dým se pomalu valí z úst ženy sedící v čele kulatého stolu. Médium má oči v sloup a pro mocnější efekt vydává dávivé zvuky. Osazenstvo účastnící se spirituální seance šílí a lapá po dechu
(F)akta geny: Když se z bratranců stanou bratři
epochalnisvet.cz
(F)akta geny: Když se z bratranců stanou bratři
Co se stane, když si dva bratři vezmou dvě sestry a mají dvě děti? Normálně by děti byli bratranci, ale co když otcové jsou dvě identická dvojčata a matky také dvě identická dvojčata? Pak podle genetiky jsou vlastně sourozenci a ne bratranci.   Vědci jsou dvojčaty fascinováni odjakživa. Už multižánrový vědec Francis Galton v roce
Rej nacistů pod šumavským Františkovem: Ukrývalo podzemí výrobu stíhaček?
epochanacestach.cz
Rej nacistů pod šumavským Františkovem: Ukrývalo podzemí výrobu stíhaček?
Válku prostě musí Adolf Hitler (1889–1945) vyhrát. Pod rukama jeho pomocníčků vznikají po celé Evropě podzemní hnízda, kde se nepřetržitě pracuje na strojích, jež mají třetí říši přinést kýžený výsledek. Nejinak tomu je i na našem území. Spletité chodby ukrývající temná tajemství druhé světové války. Co pohltila země pod osadou zvanou Františkov? Na tlumené světlo
Sleďový salát
tisicereceptu.cz
Sleďový salát
Pro nás trochu nezvyklé, ale oběd ve Švédsku někdy zahrnuje i nakládané sledě. Například v podobě salátu. Potřebujete 4 filety naloženého sledě 4 vejce 2–4 kyselé okurky 1 jablko 2 cibule 1
Hýčkat si na prsou nenávist bývá vysilující
skutecnepribehy.cz
Hýčkat si na prsou nenávist bývá vysilující
Je těžké zbavit se nenávisti. Zvlášť, když bylo člověku prokazatelně ublíženo. Myslela jsem, že budeme s bývalým mužem kvůli jeho zradě nepřátelé do konce života. Nenáviděla jsem ho. Byla jsem přesvědčena, že s tou nenávistí i umřu, že si ji vezmu s sebou do hrobu, v němž budu tiše a zarputile ležet a nenávidět do skonání světa. Bylo to vysilující, protože nenávist
Vše, co potřebujete vědět o parfémech – průvodce
iluxus.cz
Vše, co potřebujete vědět o parfémech – průvodce
Parfémy poutají naši pozornost již po staletí a fascinují nás rozmanitými vůněmi květin, ovoce, zelených tónů, koření, sladkých akcentů, dřeva a mechu. Často, když saháme po vysněném flakonu, si v
5 tragédií na osmitisícovkách: Vylámali si zuby na střeše světa Hitlerovi hoši i výprava feministek?
historyplus.cz
5 tragédií na osmitisícovkách: Vylámali si zuby na střeše světa Hitlerovi hoši i výprava feministek?
Horolezec se ve stanu klepe zimou a přerývaně kašle. „Nikdy jsem nemyslel, že někdo může být tak nemocný a stále naživu,“ vzpomíná na chvíle hrůzy při zdolávání druhé nejvyšší hory světa K2 jeden z účastníků expedice. Dopadne ještě dobře. Z vánice, která kolem něj zuří, se nevrátí čtyři jeho kamarádi…   Je jich 14. Hor,
Nepodceňujte varovné příznaky šoku
nejsemsama.cz
Nepodceňujte varovné příznaky šoku
Léto nepřináší jen radovánky, ale také spoustu patálií v podobě hmyzích štípanců. Kdy je nutné volat lékaře? Komáry láká oxid uhličitý, který vydechujeme, pach našeho potu, piva, silné vůně a také třeba tmavé barvy. Jestli se chcete jejich štípnutí vyhnout, oblečte se do světlých barev, použijte antiperspirant bez parfemace, nastříkejte se repelentem a vezměte si dlouhé rukávy
Slavný cyklista Radomír Šimůnek: O neštěstí nechtěl vůbec mluvit
epochaplus.cz
Slavný cyklista Radomír Šimůnek: O neštěstí nechtěl vůbec mluvit
Cyklokrosový mistr světa z roku 1991 Radomír Šimůnek zažíval kariérní vrchol. Že jsou cesty osudu nevyzpytatelné, pozná na vlastní kůži hned rok následující. Nehodu, kterou způsobí, nechce dlouho komentovat. Snaží se ji vytěsnit ze vzpomínek a novináře, kteří se na ni ptají, s díky odmítá. Zlobiví kluci jako viníci? Berounsko, 19. listopad 1992. Šimůnek sedí
Luxusní styl uprostřed mořských borovic
rezidenceonline.cz
Luxusní styl uprostřed mořských borovic
Rodinná vila ze šedesátých let minulého století dostala díky velkorysému přístupu současného architekta Massima Iosy Ghiniho nejen moderní kvality a soudobé parametry. Odborný zásah jí přinesl i racionální strukturu a dokonalou rovnováhu v rámci přírodního okolí. Při rekonstrukci se soustředil především na hledání nové koncepce souznění celé nemovitosti se zahradou, jež ji obklopuje. „Většinou šlo
Žabí sauna zachraňuje těmto obojživelníkům životy
21stoleti.cz
Žabí sauna zachraňuje těmto obojživelníkům životy
Žáby po celém světě ohrožuje houba Batrachochytrium dendrobatidis. Způsobuje jim vysoce nakažlivé infekční onemocnění, kterému tyto snadno podléhají. Ochranu a čas na zotavení poskytují žábám tak zvan