Domů     Ta svatba byla můj omyl
Ta svatba byla můj omyl

Splnila jsem svůj společenský úkol. Vdala jsem se a založila rodinu. Pak se mi ale život proměnil v peklo. Už tak dál žít nemohu a nechci.

Dveře se zabouchly s takovou razancí, až se po předsíni rozlétly všechny papíry položené na stolku. Byly to účty, které je třeba zaplatit ještě dnes. Ani jsem to ale Alešovi nestačila říct.

S řevem vylétl z bytu a práskl za sebou dveřmi. Ještě teď slyším, jak běží po schodech a stále nadává. Na co? To je vlastně úplně jedno. Záminka se totiž vždycky najde. Hlavně když se může pořádně pohádat. Cítím, jak se zase začínám celá třást.

Nervy jsou na pochodu a mě čeká ataka úzkosti nebo propad do deprese. Ne, takto už to dál nejde. Měla bych poslechnout svou terapeutku a od Aleše co nejrychleji odejít. Vymazat ho ze života a přestat se trápit.

Vdávat jsem se vůbec nechtěla

Kdysi jsem byla mladá, dost svobodomyslná žena. Bavil mě život. Bavila mě moje práce, měla jsem spoustu známých, dobrých přátel. A také mnoho různých koníčků.

Nechtělo se mi na tom nic měnit ani ve chvíli, kdy už kamarádky měly po svatbě a jedna po druhé přiváděly na svět krásná, růžová a voňavá miminka. Můj styl života mi vyhovoval, cítila jsem se v něm dobře a lehce.

Okolí na mě však stále víc a víc tlačilo. Žít single a být přitom navíc ještě v pohodě, to se v té době prostě vůbec nenosilo. Všem jsem spíš připadala jako stará panna bez rodiny.

Aleš mě okamžitě zaujal

S Alešem jsme se seznámili na jedné sportovní akci a já se poprvé doopravdy zamilovala. Rok jsme spolu chodili. Dodnes nepochopím, že jsem za tu dobu nepoznala, jaký ve skutečnosti je. Rodina na mě ale tlačila, ať náš vztah „zlegalizuju“ a konečně se vdám. A tak jsme se tedy vzali.

Pozdní poznání

První týdny po svatbě byly takové vzájemně poznávací. Bylo mi už čtyřiatřicet a do té doby jsem s nikým nežila ve společné domácnosti. Drobné hádky a nedorozumění mě proto nechávaly v klidu a říkala jsem si, že se to časem nějak spraví.

Navíc jsem čekala své první dítě, a soustředila se proto hlavně na to. A když se nám narodila krásná Evička, na neshody jsem úplně zapomněla.

Bude to, jak já sám řeknu

Jenže manžel, který už nebyl jediným středobodem mého zájmu, se začal velice intenzivně prosazovat. A svůj tlak neustále stupňoval. Stal se z něj despota, který chtěl, aby vše bylo po jeho.

To ovšem na moji svobodomyslnou duši působilo jako červený hadr na býka. Začali jsme se hádat. A hádky byly stále drsnější a hlasitější. Bohužel naše divoké hádky se odehrávaly často před vyděšenou Evičkou.

Bylo to první varování

Manžel se choval čím dál tím hůř. Doma vládl neustále válečný stav. Aleš si k svým výbuchům zlosti a vzteku záminku našel kdykoli. V těchto chvílích byl vážně k nepoznání, a já z něj dokonce začínala mít strach.

Sice mě nikdy fyzicky nenapadl, ale zlost si vybíjel na jiných věcech. Rozbíjel vázy, bouchal dveřmi, rozmlátil židli.

Moje sebevědomí bylo na nule

Moje sebevědomí se ocitlo na samém dně a stal se ze mě uzlíček roztřesených nervů. Ani si nepamatuji, jak se stalo, že jsem jednoho dnes spolykala prášky a myslela si, že tím všechno vyřeším.

Našla mě ale včas moje Evička a já musela v tom pekle žít dál. To, že bych mohla od manžela odejít, mě ani nenapadlo. Bála jsem se ostudy, chtěla jsem dceři zachovat úplnou rodinu.

Vždyť to přece musí být. Na rozvedenou matku samoživitelku by moje máma rozhodně pyšná nebyla. Díky manželovi, který mě neustále přesvědčoval, že jsem neschopná a úplná nula, jsem si už navíc vůbec nevěřila.

Dcera se chtěla osamostatnit

Po Eviččině promoci a malé oslavě jsme odjeli domů. Eva se chystala na nový život mimo náš domov. Chtěla si zabalit pár zbývajících věcí a odvézt si je autem, které jí půjčil její přítel.

Právě s ním chtěla začít společně žít. Snad i doufala, že si vybuduje lepší rodinu a domov, než jaký znala z dětství.

Byla to strašná tragédie

Než si ale stačila sbalit, můj muž vyvolal další hádku. Nemohl zřejmě unést, že z jeho ovládaného pole uniká jedna kořist. Začal proto dceři vyčítat, že je nevděčný spratek, a ještě mnoho horšího jí řekl. Rozklepala jsem se jako sulc a rozplakala jsem se.

Dcera se rychle rozloučila. Sama už měla těch hádek víc než dost. Ještě jsem ji objala, pohladila a popřála jí, ať do nového života vykročí pravou nohou. A to bylo všechno. Za dvě hodiny nám oznámili, že po tragické hromadné nehodě na dálnici zemřela.

Konečně odejdu

Zhroutila jsem se a skončila na psychiatrii. Tam jsem konečně pochopila, že takto dál žít už nemůžu a ani nechci. Když jsem dnes o rozvodu řekla manželovi, vypukla další otřesná hádka. Mně už je to ale jedno.

Ať si rozbíjí nábytek, křičí a nadává. Mě už prostě nezastaví. Kdyby Evičku nerozčiloval svými výčitkami, možná se jí ta havárie nestala. Nesu za to část odpovědnosti i já. Nikdy si nepřestanu vyčítat, že jsem si Aleše vzala a podlehla společenskému tlaku. Zničila jsem si život.

Eva H. (59), Olomouc

Předchozí článek
Další článek
reklama
Související články
26.4.2024
Nevím, kde se to v nich vzalo. Stále ode mě něco potřebují. Hlavně peníze. Nestačí jim můj důchod ani úspory, které se rychle tenčí. Dělají si zálusk i na můj domek! Snažila jsem se jim dát všechno, jen aby se necílily ukřivděné a méněcenné oproti ostatním dětem ve třídě. Moje dvě holčičky totiž vyrůstaly bez otce, kterého jsem jim nedokázala opatřit. Pořídila jsem si je takřka na poslední chví
26.4.2024
Moje dcera se trápí a já jí nemohu pomoci. Musí si to vyřešit sama. Ta bezmoc je však strašná, o to horší, když dotyčný nedá na vaše rady a řítí se do problému. Tereza nám nikdy nepředstavovala své chlapce. Prý až to bude vážné, někoho přivede. A přivedla. Dana, který se zdál jako sympaťák. Mladí se vzali, z čehož jsme ani jedni z rodičů nebyli nadšení, protože jsme si mysleli, že mají dost čas
24.4.2024
Mladší sestra byla krásná a zábavná, na rozdíl ode mě. Měla desítky nápadníků, zatímco o mě nikdo nestál a zdálo se, že se nevdám. Vše nasvědčovalo tomu, že zůstanu na ocet. Pomalu jsem se smiřovala s nepopulárním údělem staré panny, která bydlí s rodiči ve velkém bytě, s otcem hraje po večerech karty a s matkou kouká na seriály. Byla jsem nenápadná šedivá myška, pravý opak krásné mladší ses
24.4.2024
Obtočila si kolem prstu nejen mého syna, ale i mého manžela. Musela jsem s ní začít válčit a použít na ni úplně stejnou lest. Zatím mi to vychází. Bylo mi čerstvě padesát, když mi můj jediný syn David oznámil tu velkou novinu, že čekají s přítelkyní miminko. Byla jsem samozřejmě jako budoucí babička nadšená a mého manžela to dojalo ještě víc. Hned druhý den se běžel pochlubit do své oblíbené
22.4.2024
Kde jsem udělala chybu, že jsem syna vychovala jako úplného naivu? Jeho první manželství skončilo katastrofálně. Další žena se nakonec také pěkně vybarvila. Marii si syn vzal hned po maturitě, protože se brát museli. Tehdy to nebylo nic moc výjimečného. U nás v domku bylo místa víc než dost, tak neměli mladí starost, kde budou bydlet. Prostě jsme jim dali dohromady první patro a bylo to. S reko
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
I já si přece zasloužím něco si užít!
skutecnepribehy.cz
I já si přece zasloužím něco si užít!
Nevím, kde se to v nich vzalo. Stále ode mě něco potřebují. Hlavně peníze. Nestačí jim můj důchod ani úspory, které se rychle tenčí. Dělají si zálusk i na můj domek! Snažila jsem se jim dát všechno, jen aby se necílily ukřivděné a méněcenné oproti ostatním dětem ve třídě. Moje dvě holčičky totiž vyrůstaly bez otce, kterého jsem
Kuřecí paličky v ohnivé marinádě
tisicereceptu.cz
Kuřecí paličky v ohnivé marinádě
Správně dochucená marináda dokáže obyčejné jídlo vyšvihnout do nebeských výšin. Přesvědčte se sami. Suroviny 8–10 kuřecích paliček sůl, pepř 1 lžíce hořčice 1 lžíce kečupu 1 lžička pálivé ml
Bigfoot v Kazachstánu? Tamní farmáři tvrdí, že ho spatřili!
epochalnisvet.cz
Bigfoot v Kazachstánu? Tamní farmáři tvrdí, že ho spatřili!
V odlehlé oblasti východního Kazachstánu si několik obyvatel všimlo něčeho neobvyklého. Farmáři řekli televiznímu kanálu 24.kz, že yetti krade jejich dobytek. Skutečně mají co dělat s legendárním kryptidem? Jeden z místních farmářů na východě Kazachstánu je svědkem něčeho neskutečného. V noci ho vzbudí podivné zvuky a vyženou ven z postele. Dojde až ke své
Do vesmíru hledící Oko Sahary: Jak vznikla fascinující kamenná struktura?
enigmaplus.cz
Do vesmíru hledící Oko Sahary: Jak vznikla fascinující kamenná struktura?
Sahara je největší poušť světa, která se rozkládá na území 10 afrických států. Avšak pouze v oblasti Mauritánie, v obklopení tisíců kilometrů písku, leží fascinující skalnatý útvar Richat, který je dv
První festival klášterních minipivovarů
21stoleti.cz
První festival klášterních minipivovarů
Už dlouho se snaží program pivních speciálů Volba sládků Plzeňského Prazdroje podporovat rozmanitost českého pivního trhu. Zítra to můžete ochutnat. V březnu a dubnu se Prazdroj spojil se všemi
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Papeži zlomil vaz únos dítěte
historyplus.cz
Papeži zlomil vaz únos dítěte
Zoufalý ženský pláč se v pozdních nočních hodinách 23. června 1858 rozléhá jedním domem v italské Boloni. Vyděšení sousedé vybíhají na ulici. Před stavením židovského obchodníka Mortary stojí kočár s emblémy Papežského státu a právě k němu teď míří skupinka stráží. Jeden z mužů v náručí pevně svírá vyděšeného šestiletého chlapce. Edgardo Mortara přichází na svět v roce 1851 jako
Brněnský Open House otevře 116 objektů. Rezervace startují 9. května
epochanacestach.cz
Brněnský Open House otevře 116 objektů. Rezervace startují 9. května
Desítku zbrusu nových podcastů, speciální prohlídky či asistenci pro znevýhodněné návštěvníky a zejména 116 lokací nachystali pro návštěvníky Open House Brno 2024 jeho pořadatelé. Festival architektury a urbanismu se letos zaměří na témata inkluze a přístupnosti města jako jednoho architektonického celku. Součástí dvoudenní akce budou i hudební vystoupení na vybraných lokacích, speciální nabídky brněnské gastroscény
Když potřebujete ochránit…
nejsemsama.cz
Když potřebujete ochránit…
Věříte na padající hvězdu či na zázračná kouzla úplňku? Poznejte rituály, které ve vás probudí sílu, jež vás ochrání před negativními lidmi i energiemi. Pomocí bílé magie si udržíte psychickou pohodu. Ikdyž třeba ráda tvrdíte, že na žádnou magii nevěříte, možná čas od času použijete něco, co prostě magické je. Musíte se ale zcela otevřít, jinak to nebude fungovat.
Hudebník a herec Mark Wahlberg: Na kontě má několik rasistických ataků
epochaplus.cz
Hudebník a herec Mark Wahlberg: Na kontě má několik rasistických ataků
Mark Wahlberg se stal známou tváří filmového průmyslu, ale jeho cesta k úspěchu byla poznamenána temnými událostmi. Jeho rasistické útoky ve mládí ho stále provázejí, ačkoli se od té doby hodně změnil. Mark Wahlberg, známý hudebník a herec, se dostal do problémů kvůli svým rasistickým útokům v mládí. Přestože se od té doby změnil a
Snaží se Burešová utajit, že je těhotná?
nasehvezdy.cz
Snaží se Burešová utajit, že je těhotná?
Půvabná herečka Eva Burešová (30) nedávno oznámila svým příznivcům, že končí v seriálu ZOO. Jako vysvětlení uvedla, že se chce více zaměřit na svou pěveckou kariéru a také se věnovat rodině v čele s d
Móda, která vyzdvihuje ženu: Tatiana Kováříková představila kolekci s názvem AURA
iluxus.cz
Móda, která vyzdvihuje ženu: Tatiana Kováříková představila kolekci s názvem AURA
Tvorba Tatiany Kováříkové je typická svou možností navázat a kombinovat modely i z předchozí tvorby. Je vždy důležité, aby outfit, který žena zvolí s ní souzněl a podtrhl její přednosti. Nová kolekce