Domů     Dcera potřebuje pomoct
Dcera potřebuje pomoct

Eliščina nemoc nám naprosto převrátila život vzhůru nohama. Pořád to ještě zvládáme, ale nevíme, co bude dál. Nezůstaneme tu věčně.

Eliška sedí připravená ve vozíku. „vydrž, jen si obuji boty a jedeme.“ Spěchám, vidím na dceři, že se jí prudce zhoršuje nálada. Nechci, aby se zase propadla do nějaké deprese. Cesta do parku jí udělá dobře. To vím jistě.

Stromy zrovna krásně kvetou, venku je příjemné teplo. Jsem obutá a můžeme vyrazit. Cestou po chodbě si zase jednou uvědomuji, jak moc se náš život změnil. Ještě před pár lety by nás ani nenapadlo, že budeme vděční za přízemní, malý a tmavý byt.

Ale vyjedeme z něj hned ven, nejsou tu žádné schody. A to je nejdůležitější.

Krásné a zcela zdravé dítě

Naše jediná dcera Eliška se nám narodila dva roky po svatbě. Bylo to krásné, baculaté a zdravé miminko. Já i manžel jsme z ní byli nadšení. Osud nám dopřál jen jediné dítě, a tak jsme si dcery maximálně užívali a věnovali se jí. Byla to šikovná holčička.

Dobře se učila, chodila do hudební školy na housle a hrála tenis. Měli jsme z ní obrovskou radost a měli jsme mnoho plánů do budoucna.

První potíže na vysoké

Když Eliška začala studovat na vysoké škole, objevily se u ní potíže s očima. Občas se jí pohled rozmlžil nebo viděla dvojitě. U očního lékaře nic nezjistili. Lékařka se domnívala, že jde o únavu zraku. Dcera byla pečlivá studentka a stále ležela ve skriptech.

Po čase ale objevily závratě. Lékaři to opět přičítali přílišnému zatížení krční páteře při studiu. Eliška absolvovala několik rehabilitací a situace se na nějaký čas zlepšila.

Další varovné signály

V posledním ročníku vysoké školy si Eliška velice trápila. Opět sejí vrátily potíže s viděním a stěžovala si na poruchy paměti. Najednou se musela na zkoušky učit dvakrát tolik. Těsně před státnicemi bez jakékoli příčiny omdlela. Stalo se to naštěstí doma.

Nechtělo se jí, ale přemluvili jsme ji s manželem, aby si zašla k lékaři. Ten opět vše svedl na Eliščino nervové vypětí. Eliška pak zdárně složila státnice, obhájila diplomovou práci. S manželem jsme jí šli na promoci a byli na dceru nesmírně pyšní.

Konec všech výmluv

Po promoci Eliška odjela na amatérský tenisový turnaj. Za dva dny ale byla zpátky. Byla celá vyděšené. Prý se jí při zápase náhle podlomily nohy a nemohla vůbec pohnout levou rukou. V noci jí pak brněly nohy a rozbolela jí záda.

To už přestala být legrace a tak se dcera musela podrobit řadě vyšetření. Po několika týdnech přišla zdrcující diagnoza. Slova neurologa, která nám řekl, byla neúprosná. „Vaše dcera trpí roztroušenou sklerózou.

Musíte si uvědomit, že už se plně nikdy nevyléčí, ale je možné dělat všechno proto, aby na tom nebyla ještě hůř.“

Šok pro všechny

S manželem jsme byli naprosto zdrcení. Hlavou se nám honily různé pocity. Především nejistota, strach lítost, vzteku i pocit bezmoci. Samozřejmě se sesypala i naše dcera. Bylo jí čtyřiadvacet, měla celý život před sebou.

Právě před měsícem nastoupila do svého prvního zaměstnání. O té zákeřné nemoci jsme do té chvíle ani jeden z nás nic nevěděli. To, co jsme se ale dozvídali v nás vzbuzovalo hrůzu. Ještě hůř na tom byla naše milovaná dcera.

I když bylo možné včasnou léčbou držet nemoc zatím pod kontrolou, bylo pro ni těžké smířit se s tím, že už vždycky budu „ta nemocná.“

Dlouho se snažila

Vždy tak aktivní Eliška se nakonec vzchopila. Začala se léčit a snažila se žít běžný normální život. Pracovala, hrála tenis, chodila s přáteli. Jediné, co odmítala, byl dlouhodobý vztah. Nechtěla si kvůli své nemoci nikoho k sobě příliš vázat.

A také odmítla mít děti, i když lékaři jí říkali, že to není nemožné Bála se, že by také byly nemocné a že by se o ně třeba nemohla starat . Neměla jistotu, jak se bude nemoc vyvíjet.

Náhlé zhoršení

Několik let vše probíhalo docela dobře. Eliška sice trochu zpomalila své životní tempo, ale byla celkem soběstačná. Naši pomoc prakticky nepotřebovala. Pak se ale náhle její stav prudce zhoršil a dcera skončila ze dne na den na vozíku.

Kromě toho došlo i na potíže s řečí. Dcera se propadala do depresí a měla velké výkyvy nálad. Seděla doma na vozíku, nevycházela, přestala pracovat. Museli jsme to řešit. S manželem jsme vyměnili náš byt za ten přízemní a vzali si Elišku k sobě. Její stav se tím bohužel nijak nezlepšil.

Zatím to zvládáme

Péče o naši dceru je čím dál tím náročnější. Naštěstí jsme na to dva. Manžel už také odešel do důchodu. Ale jsou dny, kdy už psychicky ani fyzicky nemůžeme. V aktuální situaci, kdy se manželka sama ani nepodrbe, je to hodně fyzicky, časově i psychicky náročné.

Dcera se hodně uzavřela do sebe. Potřebovala někoho ve svém věku, kdo by jí navrátil zpět do života. Bojíme se, co s Eliškou jednou bude, až péči o ní už nezvládneme. Stárneme a sil nám ubývá.

Hledáme pro ni proto nějakou společnici či společníka, který by ji dodal sílu bojovat. Vždyť ještě není nic definitivně ztraceno. Pořád je tu ještě naděje.

Magda K. (68), Znojmo

Předchozí článek
Další článek
reklama
Související články
2.5.2024
Po smrti nevlastního otce se stalo to nejhorší, co mě mohlo potkat. Dědictví zasáhlo do mého života nelítostně, ten domek jsem musela rychle opustit. Nevlastního otce jsem měla moc ráda. Maminka si ho vzala, když mi bylo pět let. Vycházela jsem s ním dokonce lépe než s mámou. Spolu pak měli syna Vojtu. Máma Vojtu rozmazlovala a stavěla nás proti sobě. Byla jsem ráda, když jsem vypadla po učňáku
1.5.2024
Tehdy jsem byla sama ještě dítě! Pozdě jsem litovala, že jsem své miminko dala k adopci, ale neměla jsem na výběr. Po letech si mě však našlo! Je to tak dávno, a přesto se na to nedá zapomenout! Stále to strašně bolí. Bylo mi šestnáct, když jsem se zamilovala do vojáka, který sloužil v našem městě. Myslela jsem si, že to je láska na celý život. Když jsem otěhotněla, úmyslně jsem našim neřekla n
29.4.2024
Čekaly jsme s mámou na tátu. Ohlásil, že si přijde pro věci. Rodiče procházeli složitým rozvodem a hádali se kvůli majetku. Naši koupili chalupu, když jsem byla ještě malá. Ze zchátralého stavení udělali společnými silami malebnou vilku. A ze sadu plného starých stromů a v neposlední řadě kopřiv, vysokých jako urostlý chlap, tak pěknou zahradu, že o ní vyšel článek v časopise Zahrádkář, dodn
26.4.2024
Občas mi šel pořádně na nervy a mnohokrát jsem si říkala, jak bych se měla skvěle, kdybych ho neměla. Prostě jsem manžela už nesnášela. Dokud byly doma děti, nijak jsem svůj vztah s manželem neřešila. Nebyl na to čas a vlastně ani nálada. Prostě jsme si každý plnili svoje rodičovské povinnosti a večer byli rádi, že únavou padneme do postele. Život plynul rychlým tempem a my se mu přizpůsobili.
24.4.2024
U nás doma panovala vždycky přísná výchova, vojenský řád a disciplína! Svou lásku nám tatínek s maminkou projevovali minimálně a já tím trpěla. Celé moje dětství bylo strašné, ani dnes, po tolika letech, na něj nevzpomínám ráda. A můj bratr taky ne. Náš domov nebyl o klidu, rodinném zázemí a něžné náruči. I když nás rodiče asi milovali. Nevím, jak se mohli ti dva najít nebo zda se maminka přizp
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Magická noc čarodějnic mi nachystala překvapení
skutecnepribehy.cz
Magická noc čarodějnic mi nachystala překvapení
Byla jsem zamilovaná do pohledného spolužáka Lišky, který si mě nevšímal. Přesto jsem doufala, že se během pálení čarodějnic sblížíme. K čarodějnicím neboli třicátému dubnu se upínaly veškeré mé naděje. O té magické noci jsem věděla nemnoho, neboť jsme se o takových věcech ve škole neučili, ale babička říkávala, že je to noc zázraků. Filipojakubská nebo také Valpuržina
Zámek Kynžvart: Dřevomorka už dávno neřádí
epochanacestach.cz
Zámek Kynžvart: Dřevomorka už dávno neřádí
Zámek Kynžvart je vystavěn v kombinaci klasicismu a empíru a od roku 1828 v něm sídlilo muzeum, jedno z nejstarších v Čechách. Býval letním sídlem hraběte a diplomata poloviny 19. století Klemense Metternicha, a proto se v něm také odehrálo mnoho významných setkání evropských politiků. Navštívil ho ale například také básník Johann Wolfgang Goethe. Poté, co byl zestátněný zámek v roce
Nově otevřený Koscom Servis překvapí svou prostorností
iluxus.cz
Nově otevřený Koscom Servis překvapí svou prostorností
Už téměř 35 let představuje hodinářství Koscom synonymum pro spolehlivost a kvalitu v oblasti péče o hodinky, a to nejenom mechanické. S blížícími se oslavami výročí se vedení společnosti rozhodlo svo
Vynutí si Krejčíková svatbu?
nasehvezdy.cz
Vynutí si Krejčíková svatbu?
Jsou už mnoho let zasnoubeni, přesto se krásná Aneta Krejčíková (32) veselky stále nedočkala. Povídá se, že už toho má dost a rozhodla se jednat. Jednou už se prý blondýnka ze seriálu Ulice se svým p
S mongolskými válečníky obětovali jejich koně
historyplus.cz
S mongolskými válečníky obětovali jejich koně
Přesily se nezaleknou. V bitvě u slezské Lehnice 20 000 mongolských lučištníků na koních roku 1241 rozpráší třicetitisícové vojsko křesťanů. V Evropě diví kočovníci, kteří se přemísťují z místa na místo závratnou rychlostí, vyvolají paniku.   Rychlí a nezávislí Proženou se celou Asií jako vítr. Denně mohou urazit až 160 kilometrů. Za takovou rychlost mongolští
Nazar: Oko proti zlých pohledům
epochalnisvet.cz
Nazar: Oko proti zlých pohledům
Modrá, bílá, světlemodrá, tmavomodrá. Co je to za podivnou duhu? Na mysli máme nazar neboli oko zla. Prý jednoduchý návod na to, jak přežít veškerou závist a zlobu okolního světa! V modrých očích některé kultury vidí zlo. Například Turci, ale i Řekové. Když mezi ně, typicky hnědooké, přicházejí ze severní Evropy nositelé očí blankytných,
Nepečený borůvkový cheesecake
nejsemsama.cz
Nepečený borůvkový cheesecake
Sladkost, kterou budete muset připravovat každou neděli. Ingredience: ● 130 g sušenek (Lotus, Club nebo Bebe) ● 60 g másla ● 500 g mascarpone ● 200 g sýru Philadelphia ● 200 g vysokotučné smetany ● 120 g moučkového cukru ● 200 g borůvek (nebo jiného bobulového ovoce) Postup: Rozdrťte sušenky. Můžete je dát do igelitového sáčku a paličkou je nadrtit nebo vám pomůže kuchyňský robot. Nadrobno
Bestie ze Zliechova: Lehotský mrtvoly obětí pálil
epochaplus.cz
Bestie ze Zliechova: Lehotský mrtvoly obětí pálil
I když se některé české „kriminálky“ doslova hemží sériovými vrahy, ve skutečnosti není řádění takových zabijáků v srdci Evropy nijak časté. A to se netýká jen České republiky, ale i Slovenska. Ovšem na jaře 2022 napíšou slovenští zástupci justice tečku v kauze, v níž sériový vrah skutečně figuruje. Jeho jméno je Miroslav Lehotský. Vztah se
Zapomenuté příběhy z výstavby metra: Razicí štít s ručními sbíječkami, Nuselák jako anténa a důkaz, že i tunel se dá plavit
21stoleti.cz
Zapomenuté příběhy z výstavby metra: Razicí štít s ručními sbíječkami, Nuselák jako anténa a důkaz, že i tunel se dá plavit
Pražské Metro slaví 50 let a jako oslavu přinášíme vzpomínky pamětníků a dokumentů z firemních archivů – přehlídku zapomenutých příběhů. Zaměstnanci Metrostavu, respektive původního státního podniku V
Smrt ve jménu černé magie: Stojí za neobjasněnými vraždami exotický africký kult?
enigmaplus.cz
Smrt ve jménu černé magie: Stojí za neobjasněnými vraždami exotický africký kult?
Rituální vraždy a lidské oběti bohům jsou charakteristické pro mnohé kultury v pravěku. Ale lze na ně narazit i v moderní době. Tradice rituálních vražd je u některých kultů stále živá a neodradí ji a
Řezy s drobenkou
tisicereceptu.cz
Řezy s drobenkou
Ještě předtím, než nanesete na těsto tvarohovou náplň, potřete ho džemem. Ingredience Na těsto 300 g hladké mouky 150 g změklého másla 1 vejce 100 g cukru 1 lžička nastrouhané citronové k
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř