Domů     Ze všech tahal peníze podvodník
Ze všech tahal peníze podvodník

Nikdy se nesmířím s myšlenkou, že mého hodného syna kdosi sprostě podvedl. Mnohem horší než ztráta peněz, je totiž ztráta iluzí, o které Honza nadlouho přišel. Vždyť do té doby věřil, že jsou na světě jen hodní a sluší lidé.

Náš Honzík byl vždycky hodný kluk. Proč si to ale nepřiznat, také trochu pomalejší, než jeho vrstevníci. Když jsme ho naléhání učitelky vzali do poradny, doporučila nám psycholožka, abychom ho nechali přeřadit do zvláštní školy.

Brzy si našel kamarády

Nu, nebylo to pro nás jednoduché. Museli jsme se smířit s tím, že Honza určitě nevystuduje práva, jak jsme si vždycky představovali. Ale, co byl zdravý, měl nás rád, a v nové škole si brzy našel kamarády.

Také se po jejím ukončení vyučil zahradníkem a brzy se zařadil do normálního života. Chodil do práce, většinu výplaty mi odevzdával, já mu ji ukládala na účet, a žil jako každý jiný mladý muž.

Pochopitelně se brzy začal zajímat o slečny a v tom byl onen pověstný kámen úrazu.

Nechtěl mi prozradit podrobnosti

Ty, které se mu líbily, o něj nestály, a těm, které se stály o něj, jsem já příliš nevěřila. Tak to šlo několik dalších let, až se Honza opravdu vážně zamiloval. Ačkoli se mi s tou báječnou novinkou svěřil, další podrobnosti mi prozradit nechtěl.

Přesto mi to nedalo a rozjela jsem pátrání na vlastní pěst. Jenže i když jsem Honzu sledovala téměř na každém kroku, žádnou ženu jsem v jeho blízkosti nespatřila.

Pomalu jsem se začala bát, že je jeho vzplanutí jednostranné, a že zase nastane chvíle, kdy přijde kruté vystřízlivění. To až Honza pochopí, že dáma jeho srdce o něj nestojí.

Z účtu mu zmizelo padesát tisíc

Bohužel, skutečnost byla mnohem horší, než jsem si dokázala představit. Jednoho dne, když jsem Honzovi ukládala výplatu na účet, jsem si všimla, že z Honzova konta zmizelo téměř padesát tisíc.

Ačkoli mi syn tvrdil, že o ničem neví, brzy jsem se dopátrala pravdy. Nešťastný Honza, který se cítil opuštěný, totiž začal brouzdat po internetových seznamkách.

A co čert nechtěl, zamiloval se do jakési Světlany z dalekého Ruska, která mu naslibovala lásku na věčné časy. Ti dva si nějaký čas psali, až Světlanu napadlo, že by mohla za Hanzou přicestovat do Čech.

Potřebovala peníze na cestu

Vždyť už se milují nějaký čas a tak by nebylo od věci, kdyby spolu začali žít a pak se po nezbytných formalitách vzali. Jenže Světlana, alespoň jak Honzovi nalhala, rozhodně nebyla žádná majetná nevěsta.

Na cestu do Prahy potřebovala hezkých pár tisíc, a to co nejdříve. A náš Honza, který pro samou lásku neviděl a neslyšel, jí ty peníze skutečně poslal.

A nejspíše by jí brzy poslal i další, protože mu Světlana napsala, že jí zadrželi na hranicích kvůli nějaké formalitě, a ona potřebuje hotovost pro právníka.

Pořád mu psala, že ho miluje

V okamžiku, kdy jsem na celou věc přišla, Světlana zesílila svůj nátlak. Neustále psala Honzovi, že ho miluje, že se těší, až budou moci být spolu, jen ať už proboha pošle dalších dvacet tisíc na toho právníka. To už ale Honza pochopitelně neudělal.

Ačkoli jí věřil každé slovo, neodvážil se mě neposlechnout. Trvalo ještě nějaký čas, než můj syn dokázal přijmout myšlenku na to, že té ženské prachsprostě naletěl. Honza byl vždycky bezelstný a přespříliš důvěřivý.

Stal se obětí sprostého podvodu

Zato já jsem ještě dlouho potom zírala na svého syna, jakoby spadl z nebe.

Ačkoli měl od svého účtu platební kartu, a mohl si tak platit všechny své výdaje, nikdy by mě nenapadlo, že by zvládl takovou finanční transakci, jako je poslat přes internetové bankovnictví někomu peníze. Nu, už se stalo a nedalo se s tím nic dělat.

Když jsem vysvětlovala synovi, že se stal obětí sprostého podvodu, mohlo mi to utrhnout srdce. Vždyť ten hodný kluk doufal, že konečně našel lásku svého života.

Místo toho zažil jen další zklamání, které ho přesvědčilo o tom, že většina žen jsou jen proradné bestie.

Za minulostí udělal tlustou čáru

Honza se ale brzy oklepal a znovu se radoval z každého hezkého dne. Dokonce začal randit s Katkou, svou spolužačkou z učiliště. Udělal za minulostí tlustou čáru a o Světlaně už nechtěl ani slyšet. Já jsem se ale rozhodla, že to tak nenechám.

Jednoho dne jsem Honzu přesvědčila k tomu, že jsme se spolu vydali na policii. Tam jsme se dozvěděli, že ona Světlana je doslova známá firma. Tedy ona ne, ale tento falešný profil, na který už naletěla spousta mužů. Ti všichni poslali Světlaně částky, které dohromady dělaly téměř půl milionu.

Slušně si žil na účet jiných

Musím říct, že tentokrát mě policie nezklamala. Po několika měsíčním vyšetřování vyšlo najevo, že se za fotografií hezké dívky z Ruska skrýval obyčejný podvodník z Brna.

Ten si vystavěl živost na klamání mužů důvěřivých stejně jako můj syn, a nějaký pátek si z takto získaných peněz velice slušně žil. Když ale nad ním sklapla past, bylo po frajerovi. U soudu jsem se dívala na malého chlapíka, který měl v očích strach. Není divu, vždyť mu za podvody hrozilo několikaleté vězení.

Ten lump skončil za katrem

Ačkoli nakonec skutečně skončil za katrem, příliš se nám neulevilo. Peníze, o které Honzu připravil, mu už totiž nejspíš nikdy nevrátí.

A co je ještě horší, mého syna natolik zklamal, že Honza téměř přestal věřit tomu, že ještě na světě žijí hodní a čestní lidé. A to je mnohem horší, než ztráta několik desítek tisíc. Vždyť můj syn by nikomu neublížil a ke každému přistupuje s otevřeným srdcem.

Naštěstí je tu ale Katka, hezká a hodná dívka, která nad ním drží ochranou ruku. A když panbůh dá, snad i brzy dočkám vnoučat. Vždyť bych si po tom všem trápení také zasloužila trochu radosti.

Milena D. (58), Přerov

Předchozí článek
Další článek
reklama
Související články
16.4.2024
Když jsem slavila šedesáté narozeniny, číšník mi přinesl obálku. Ale nebyly tam peníze. Uvnitř se skrýval můj nejkrásnější narozeninový dárek. Celý život jsem neměla kamarádku. Tedy když nepočítám Bohunku, ale o tu jsem přišla. S Bohunkou jsme byly spřízněné duše. Než ta první něco dořekla, ta druhá se tomu už smála, až se za břicho popadala. Bohunku nikdy nikdo nenahradil. Všechny ty úžasné
16.4.2024
Stala se ze mě matka samoživitelka, na kterou se začaly dluhy hrnout ze všech stran, a já je nedokázala řešit. Bojím se kvůli tomu znovu vdát. Pokud je žena dobrá máma, tak nedopustí, aby její děti někdo šikanoval a bil. Život s mým manželem bylo peklo. Byl to tyran. Tak jsem sbalila tašky, nasedla s dětmi do auta a odjela. První tři měsíce jsem žila z úspor. Moje práce byla špatně placená. Dět
16.4.2024
Byl tak vlezlý a trapný! Nakonec jsem se ale do něj zamilovala. Dokázal totiž, že je to muž, o kterého se může žena v nouzi pevně opřít. Měl a jsem o muži svého života přesnou představu a od té jsem se nehodlala vzdálit. Jakmile to nebyl pan Dokonalý, neměl šanci. A tak to bylo i s Ivanem. Potkala jsem ho v době, kdy jsem chodila s Láďou. Toho jsem nekriticky milovala. Byl to krasavec, vysporto
15.4.2024
S mužem jsme 40 let snili o Karibiku. Když jsme na něj našetřili a vyrazili jsme, vrátili jsme se do domova, který byl zcela zničen. Jako náš život. S Karlem nemáme děti. Chtěli jsme, ale nepovedlo se. O to víc jsme si chtěli užít život, abychom si řekli, že jsme jej spolu naplnili. Jezdili jsme na výlety a dopřávali si, avšak nebyli jsme tak bohatí, abychom si jen tak dovolili Karibik, o němž
14.4.2024
Rodina je základem všeho, ovšem co když ty kořeny nepoznáte už v dětství? To byl totiž přesně můj případ a tehdy se začal psát můj katastrofický životní osud. Celý život a stále je to ve mně. Je mi 81 let a lituji, že jsem prožila tolik let v bolesti. Přitom stačilo být tvrdší. Jenže zkušenosti získáváme postupně, a proto dnes kroutíme hlavou nad tím, co jsme kdysi udělali a jak jsme si život z
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Tanzanit: Nejkrásnější modrý kámen
epochaplus.cz
Tanzanit: Nejkrásnější modrý kámen
Většina drahých kamenů má za sebou stovky či tisíce let, po které je lidé obdivují. Může být proto překvapením, že od objevu jednoho z nejvzácnějších drahokamů uplynulo teprve 57 let. Na světě přitom existuje jen jediný jeho zdroj a očekává se, že bude vyčerpán během následujících 20 až 30 let. Jak název tohoto kamene napovídá,
Kostel sv. Mořice a jeho unikátní varhany
epochanacestach.cz
Kostel sv. Mořice a jeho unikátní varhany
Přejdeme-li od katedrále ulicí 1. máje a přes Náměstí republiky, po necelém kilometru se před námi otevře pohled na další významnou olomouckou církevní památku – kostel svatého Mořice. Ten je svou kapacitou 4000 věřících největší gotickou svatyní na Moravě a první písemná zmínka o něm pochází už z roku 1257, i když v 15. století bylo třeba
Argentinské případy UFO: Proč se vrací na stejná místa?
enigmaplus.cz
Argentinské případy UFO: Proč se vrací na stejná místa?
Záhada jednoho z nejzvučnějších případů UFO v zemi, pokřtěného tiskem jako argentinský případ Roswell, dodnes přetrvává v paměti argentinských ufologů i ufologů z různých částí světa. Byl tak pojmenov
Salát z červeného zelí a pomeranče
tisicereceptu.cz
Salát z červeného zelí a pomeranče
Tenhle salát potěší nejen tělo, ale díky své krásné barvě i oči. Potřebujete 1 menší červené zelí 2 červené cibule 1 jablko 250 g vařené červené řepy 50 g vlašských ořechů 1 pomeranč 3 lží
Kníže Konrád II. Ota: Posmrtně ho uvařili?
historyplus.cz
Kníže Konrád II. Ota: Posmrtně ho uvařili?
Zadumaně si prohlíží fresky na stěnách rotundy sv. Kateřiny. Připomínají mu slavnou minulost jeho rodu. I Konrád II. Ota by se rád do historie dynastie Přemyslovců zapsal výrazným písmem. Ctižádost mu k tomu nechybí… Ambiciózní povahu nejspíš zdědil po svém otci. Konrád II. Ota (1136/1141–1191) totiž přichází na svět jako dědic vládce znojemského údělu Konráda
Nejpodivnější žákyně, kterou jsem učila
skutecnepribehy.cz
Nejpodivnější žákyně, kterou jsem učila
Chodila do sedmé třídy, byla velký samotář, podivín a věděla všechno dopředu – i své známky i to, že se stane neštěstí. Nikdy se nemýlila. Ve třídě bylo ticho jako v hrobě. Právě se ke svému cíli blížila hodina matematiky a žáci 7 C. psali náročný test. Následující hodinu jsem měla volno, a tak jsem se v kabinetě chtěla pustit do kontroly
Každá někdy „potřebujeme“
nejsemsama.cz
Každá někdy „potřebujeme“
Mluvit o potížích souvisejících s toaletou není vždy snadné. Jako by neměla močový měchýř každá žena. Jeho správná funkce může odrážet vaše celkové zdraví. Jak stárneme, mění se i močový měchýř. Elastická tkáň močového měchýře se stává méně pružnou, a měchýř najednou nedokáže pojmout tolik moči jako dříve. Musíte tedy chodit častěji na záchod. Navíc ochabuje stěna močového měchýře a svaly pánevního
Low Key: Nová kolekce kabelek Louis Vuitton
iluxus.cz
Low Key: Nová kolekce kabelek Louis Vuitton
Louis Vuitton uvádí novou kolekci kabelek Low Key, která zaujme elegantním a sofistikovaným designem. V úvodu se představují dva modely, které vynikají minimalistickým přístupem a nadčasovým stylem Lo
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Prstýnek za miminko je pro Kaňokovou také zásnubní?
nasehvezdy.cz
Prstýnek za miminko je pro Kaňokovou také zásnubní?
Dokonalé štěstí prožívá herečka Beáta Kaňoková (35) ze seriálu Zlatá labuť, která má ve svém partnerovi, kameramanovi Tomášovi Kotasovi (35), velkou oporu. Anonymní zdroj z jejich blízkého okolí nám
Čína vysílá SOS: Její města se propadají!
21stoleti.cz
Čína vysílá SOS: Její města se propadají!
Nejhorší noční můry vědců se pomalu naplňují. Téměř polovina čínských měst se propadá, a to zejména kvůli čerpání vody a zvyšující se hmotnosti rychle se rozrůstajících městských oblastí. Jen nejlidna
Pátrání po biblických záhadách pokračuje: Zničil město Sodoma asteroid?
epochalnisvet.cz
Pátrání po biblických záhadách pokračuje: Zničil město Sodoma asteroid?
Slavný biblický příběh o zničení hříšných měst Sodoma a Gomora zná téměř každý. Až do současnosti si ale odborníci lámali hlavu nad tím, jestli si autor této části Bible událost vymyslel, nebo vycházel z něčeho, co se skutečně událo. Podle nejnovějších archeologických objevů se ale zdá, že se celá zkáza stala přesně tak, jak tvrdí Bible!