Domů     Kvůli zisku jsem přišla o vše
Kvůli zisku jsem přišla o vše

Svou mladší sestru Andreu jsem měla vždycky moc ráda. Starala jsem se o ni a pomáhala jí, když to potřebovala. Rozdělil nás můj muž. Těžko se to napravuje.

Odmalička jsem ráda vařila a pomáhala mámě v kuchyni. Také jsem šla na potravinářskou střední a byla brzy pýchou školy. S naším týmem jsme vyhrávali kdejakou soutěž.

Ale to mi nestačilo, vymýšlela jsem recepty a nejvíc mě bavily paštiky a marmelády, omáčky a podobné delikatesy. V rodině jsem se svými výrobky slavila úspěchy. Má sestra měla jiné zájmy, spíš honila kluky, a taky jen sotva vyšla gympl.

Jenomže měla kliku, a že byla hezká, vyhlídl si ji cizinec a odvezl domů, a to rovnou do Anglie.

Bláznivý nápad

Sestřička se svým manželem si žili dobře, jen ta vzdálenost byla obrovská a sestru jsme stěží viděli jednou do roka. Když porodila dvě děti, manžel usoudil, že to stačí. A Andrea se pomalu začínala nudit. Žili v odlehlém domku stranou městského ruchu.

Tenkrát se mi sestra svěřila, že by chtěla v Londýně začít něco podnikat, a že by mohla vyrábět nějaké ty paštiky, jako já. A ať ji to naučím.

Týdenní rychlokurz

Tenkrát u nás strávili týden, takže jsme ho skoro celý věnovaly tomuhle úkolu. Naši chlapi se věnovali dětem, ostatně děti se už spíš byly schopné zabavit samy a můj Karel tahal Johna po hospodách.

Angličan byl na konci týdne u konce svých sil, ale moje sestra získala potřebné základní znalosti, aby mé výtvory mohla v cizině vyzkoušet. Na cestu jsem ji samozřejmě vybavila ještě mnoha ručně psanými recepty a radami.

Úspěch přišel záhy

Byla jsem zvědavá, jak se moje umění bude místním zamlouvat. Vždyť přeci jen všude jsou zvyklí na nějaké jiné jídlo, i když mlsný jazyk mají asi všichni lidi.

Se sestrou jsem byla vlastně jen v písemném kontaktu, telefonovaly jsme si výjimečně, a dopis šel někdy i čtrnáct dní. Neptala jsem se, nic jsem nechtěla zakřiknout a taky, abych nevypadala jako nějaká dotěrná protivná ségra.

Začalo mi být jenom divné, že sestřiny dopisy jsou stále kratší a kratší. Až mi v jednom prozradila, že vůbec nestíhá, neboť s mými paštikami, omáčkami a marmeládami rozjela velký byznys.

Byla jsem šťastná a honem jí psala, jak jí gratuluji a přeji, ať to běží stále lépe.

Rozjeli to ve velkém

Další Vánoce přijeli s dětmi opět, ale zdrželi se jen pět dní, nemají prý čas, John sekl dokonce i se svou prací, protože sestřina firma se rozrůstá a potřebuje lidi, kterým lze věřit. Měla jsem oči navrch hlavy.

Za další rok už se nám pochlubili fotkou nového obrovského domu, u kterého stála dvě auta, která připomínala menší autobusy. Tehdy jsem na Karlovi zahlédla ve tváři divný výraz.

Chtěl podíl

Když odletěli zpět, týden nemluvil a pak začal mít jízlivé poznámky. „My se tady dřeme z kůže a sestřička si za mořem staví palác, to je prima. Jistě ti hezky poděkovala, žes jí prozradila své recepty, ty máš ale hodnou sestřičku.“ A tak podobně do mě rýpal.

Dlouho jsem jen namítala, že nám spoustu věcí přivezli, naše děti dostaly po jejich oblečení i hračky, pozvali nás dvakrát na večeři. Manžel se ale jen smál. Ano, mnoho toho nebylo, ale proč bych sestře něco vyčítala, jsem ráda, že se má dobře.

Jenomže Karel nedal pokoj a začal říkat, že mám chtít peníze. Podíl ze zisku.

Rozhodl se soudit

Dělala jsem mrtvého brouka. Naštěstí tou dobou padl režim a všichni jsme měli jiné starosti.

Po roce se k tomu ale Karel vrátil s ještě větší vervou, právě proto, že se poměry uvolnily a on se rozhodl, že když nám sestra nedá, o co si řekneme, budeme se soudit. Neměla jsem sílu vzdorovat, nechala jsem ho jednat.

Na jeho neurvalý dopis sestra samozřejmě nereagovala, ale on úplně s klidem prodal náš pozemek po prarodičích na vesnici, jen aby měl na výdaje s právními službami. Myslel to se soudem smrtelně vážně.

Kontakt se mnou přerušila

Náš právník nám moc nadějí nedával, ale když Karel sehnal poměrně dost svědků, kteří mé recepty ochutnali mezi prvními a moc dobře si na mé výrobky pamatovali, krčil rameny, jako že se to zkusit může. K soudu ten případ nedošel.

Sestra se pak náhle s Karlem dohodla, jednorázově mu zaplatila dvě stě tisíc liber a slíbila přidat během tří let ještě dvě stě. Moje komunikace se sestrou tím ovšem skončila, na moje dopisy nereagovala.

Rozvedl se a zmizel i s penězi

Co udělal Karel s penězi, jsem netušila, a když jsem se ptala, odsekl, že mi do toho nic není, že on vyhrál soud, byl to jeho nápad, jeho iniciativa, takže já mám být zticha. Za rok podal žádost o rozvod.

S penězi zmizel ve světě, ani nečekal na rozhodnutí soudu, rozvedli ho v zastoupení.

Všichni jsme dopadli zle

Zůstala jsem skoro sama, dospělí synové začali mít svých starostí dost, nemohli se mi moc věnovat. Dál jsem vařila v jedné jídelně a jako hlavní kuchařka jsem si přišla na peníze, které mi stačily. Jen můj zničený vztah se sestrou mě moc trápil.

Až jednoho dne napsala, že je jí moc líto, co mě potkalo, ale ani oni na tom nejsou moc dobře.

Peníze, které musela poslat Karlovi, najednou začaly ve firmě kvůli nečekaným výdajům a krizi na trhu chybět, museli prodat dům, ale firma se snad pomalu dostává z nejhoršího.

Drobnou výčitkou připojila, že prý jsem mohla něčemu takovému snad zabránit, byla jsem hlavní svědek, ale že jsem tu vůli očividně neměla. Od té doby si čas od času zase napíšeme, ale náš vztah už nikdy nebude stejný jako dřív.

Božena N. (63), Vysočina

Předchozí článek
Související články
25.7.2024
Bezmezně jsem mu věřila, on byl ale bezcitný i k těm, kdo ho měli rádi. Zneužil mé dobroty, a já se ocitla v zoufalé situaci. Zachránil mě zázrak! Bratrovi nikdy neodpustím! Velkou slabinou mého bratra byly ženy. Jak se mu nějaká líbila, nebyla pro něj žádná překážka dost velká. A ženy měly slabost pro něho, čehož využíval. I se mnou to uměl sehrát tak, že jsem mu na vše skočila. Byla jsem star
22.7.2024
Iva jsem potkala až po čtyřicítce. Do té doby jsem myslela, že každý chlap musí být jen prevít. On byl však jiný. Byla to náhoda. Ivo tenkrát dojel do hospody ve vsi, kde jsem byla na chalupě. Nečekané setkání Normálně jsem do těchto zařízení nechodila, pozvali mne však sousedé. S Ivem jsme do sebe vrazili na schodech, já zakopla a on mě chytil do náruče. Romantika, že? Byl jiný, i kdy
22.7.2024
Jednou jsem kamarádce řekla, že žiji nudný život. Tak ráda bych to vzala zpět! Bohužel je pozdě. Ta bolest je nepopsatelná. I když si uvědomujete, jaká to je tragédie, nikdy zcela nepochopíte, dokud to nezažijete. Bohužel to vím. Přišla jsem o dítě. Nepomáhá nic. Chcete tu být pro rodinu, ale pak se vás zmocní pláč, stesk, otázky, proč zrovna vy. Napadne vás, že byste šli za svým dítětem. Nechc
18.7.2024
Byl to můj velký kamarád. Kluci ho šikanovali a já ho bránila. Když mi pak zmizel ze života, nevýslovně a dlouho to bolelo. S Románkem se děti nebavily. Pocházel z domečku pod strání, máma umřela, táta si po její smrti se životem ani výchovou syna nedokázal poradit. Všechno se mu vymykalo z rukou, měl problémy v práci, pil, v domácnosti byl jako hrom do police. Domeček postrádal záclony, okenní
18.7.2024
S tou starší paní jsem se seznámila, když venku lilo jako z konve. Pozvala mě i s Kristýnkou, ať se v její chatce schováme před deštěm. S paní Boženkou jsem se seznámila náhodou. Dobrota jí koukala z očí, mám dojem, že jsem tak hodnou a milou paní nikdy předtím nepotkala. To bylo Kristýnce teprve šest nebo sedm let. Už tehdy milovala houbaření, což je pro mě přímo posedlost, a tak jsme spolu ch
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Na Měsíci bude kroužit vodíkový Lunar Cruiser
21stoleti.cz
Na Měsíci bude kroužit vodíkový Lunar Cruiser
Americká kosmická agentura NASA využije vodíkové vozidlo Toyota Lunar Cruiser pro svou nadcházejí pilotovanou misi na Měsíc. Šestikolové vozítko pro jízdu po povrchu umožní vědcům ještě detailnější pr
Sušená rajčata v oleji
nejsemsama.cz
Sušená rajčata v oleji
Dokonalá surovina, kterou v kuchyni potřebujete. Hodí se do těstovinových jídel, kuskusu, můžete je použít na obložené chleby, do rizota. Rozumí si s bylinkami, sýry i slaninou. Ingredience na 2 sklenice: ● 2 kg oválných zralých rajčat ● 15 stroužků česneku ● 4 lžíce sušené bazalky ● sůl ● olivový olej Postup: Rajčata překrojte a vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Osolte je
Interiérové stínění z textilních materiálů
rezidenceonline.cz
Interiérové stínění z textilních materiálů
Látky všech typů vnášejí do obytného prostoru příjemný pocit, současně nabízejí širokou škálu možností pro personalizaci a stylizaci interiéru. Ačkoli závěsy jsou často první volbou, existuje mnoho dalších možností, které stojí za zvážení. Jednou z hlavních výhod textilního stínění je jeho flexibilita s ohledem na aktuální zaměření konkrétního obytného prostoru. Materiály, jež jsou k dispozici
Šťavnatá barbeque žebírka
tisicereceptu.cz
Šťavnatá barbeque žebírka
Připravujete občerstvení na oslavu? Nezapomeňte připravit pikantní „barbekjů“ žebírka. Suroviny 2 kg hovězích žeber 1 lžíce uzené papriky 1 lžíce granulované cibule sůl, pepř Na omáčku
Návrat Bernáškové k ex? Společná dovolená!
nasehvezdy.cz
Návrat Bernáškové k ex? Společná dovolená!
Herečka Jana Bernášková (43) ze seriálu ZOO, která si ještě před lety nemohla přijít s otcem své dcery Justýny (17) na jméno, s ním teď vyrazila na společnou dovolenou. S režisérem Davidem Drábkem (54
První známá oběť atentátu? Faraon Teti!
epochalnisvet.cz
První známá oběť atentátu? Faraon Teti!
Titul první známé oběti atentátu v historii získává egyptský faraon Teti (někdy známý také jako Othoés), vládnoucí přibližně v letech 2291 až 2279 př. n. l.   Když faraon Venis zemře, aniž po sobě zanechá mužského potomka, pátá dynastie končí a nastává období nestability. Hledá se nový panovník, který „usmíří obě země“. Nakonec se jím
Záhady hradu Kost: Obývají ho duchové někdejších majitelů?
enigmaplus.cz
Záhady hradu Kost: Obývají ho duchové někdejších majitelů?
Prostřelený obraz neznámé ženy, svědectví o bílém obličeji objevujícím se na snímcích mramorové Madony, odbíjení neexistujících věžních hodin. To je jen několik záhad, které se vážou ke gotickému h
Tábor: Hravé město s hrdou tváří
epochanacestach.cz
Tábor: Hravé město s hrdou tváří
Jan Žižka střeží kamenným pohledem gotickou radnici i kostičky lega a čokolády. Pod pláštěm s kalichem za zvuků hudby a pouličního divadla ožívá genius loci města. Město Tábor, tak úzce spojené s husitským revolučním hnutím, vypíná svou hrdou tvář na jihu Čech. Tam, kde dříve řinčely zbraně, dnes cinkají sklenky místních vináren a kavárniček. Chcete-li také pocítit
Darovaná skleněná kulička mi přinesla veliké štěstí
skutecnepribehy.cz
Darovaná skleněná kulička mi přinesla veliké štěstí
Jednou jsem zasáhla do pranice malých kluků, kteří hráli kuličky. Jeden z nich mi dal svou skleněnku na památku. A štěstí si mě opravdu našlo! Když jsem zůstala sama s dětmi, nebyla to lehká doba. Měla jsem se co ohánět, ale brala jsem si ke své práci různé brigády, aby děti nepocítily chudobu, co se nám přilepila na
Česká republika zná nejlepší domácí vína roku 2024
iluxus.cz
Česká republika zná nejlepší domácí vína roku 2024
Branko Černý, ředitel největšího českého vinařského projektu Král vín, dnes slavnostně vyhlásil výsledky jeho soutěžní části. Do ní 165 českých a moravských vinařů přihlásilo celkem 1370 vín. • Abs
Armand Douglas Hammer: Temné fantazie krásného prince
epochaplus.cz
Armand Douglas Hammer: Temné fantazie krásného prince
Je hezký, urostlý, slavný a velmi bohatý. Dokonale splňuje všechny parametry moderního prince. Ale pozor! Je k mání jen pro opravdu otrlé princezny. Jeho představa kvalitního sexu zahrnuje svazování a kapku násilí. Navíc je možná kanibal. V případě amerického herce Armanda Douglase Hammera (*1986) byla Štěstěna značně rozdavačná. Armie se prostě uměl narodit. Jeho předkové nashromáždili obrovské
Jiří z Poděbrad vládl místo Pohrobka
historyplus.cz
Jiří z Poděbrad vládl místo Pohrobka
„Musíme ho tu zdržet,“ říká Jiří z Poděbrad v kruhu přátel. Ladislav Pohrobek, kterému zjara přísahal věrnost, teď na podzim přijel do Prahy. Plánuje se jeho korunovace, ale jde i o to dostat mladičkého krále pod svůj vliv. Jiří se už postará, aby zůstal déle než rok. Odjede až v listopadu 1454.   Na svět