Domů     Vnuka mi doručila pošta přímo domů
Vnuka mi doručila pošta přímo domů

Dcera neměla o děti ani rodinu zájem, přestože jí táhlo na čtyřicítku. Nezbylo mi nic jiného, než vzít její osud do vlastních rukou!

Moje milovaná holčička, dcera Anička, byla už od narození takové mouchy snězte si mě. Byla jsem samozřejmě ráda, že nepláče a pořád se jen usmívá. Dokonce jsem se tím chlubila!

Jenže, čeho je moc… Zatím, co ostatní děti rejdily po pískovišti a rvaly se o bábovičky, ona jen seděla na bobečku a koukala někam do dáli.

Stále jen bláznila

Jeden čas jsem dokonce začala mít obavy, zda není nějaká retardovaná. Dle lékařky ale nebyla, naopak! „Má vysokou inteligenci a proto ji obyčejné věci nezajímají. Musíte najít něco, co ji nadchne!“ poradila mi tenkrát lékařka.

Poslechla jsem ji a začaly se dít věci. Naše Anička úplně rozkvetla. Učila se hrát na klavír a později dokonce na trumpetu. No, nenudila se a my už vůbec ne. Další dítě, navzdory všem snahám, nepřicházelo a tak jsme si doma vychovali jedináčka.

V podstatě se nic nezměnilo. I v dospělosti byla stejná. Jen zájmy se měnily podle toho, co zrovna bylo v módě. Cestování, meditace, pobyt v mrazu. Hladovka, detox, běhání maratónu. Potom se nechala zavřít do úplné tmy, že bude přemýšlet o světě.

Když ji pustili, byla někým úplně jiným. Asi jí trochu přeskočilo!

Domluvy nepomáhaly

„Aničko, nechtěla bys už začít žít normálně? Tvoje spolužačky už mají dávno děti, a ty pořád jen blázníš…,“ domlouvala jsem jí. Manžel sice přikyvoval, ale jinak neříkal vůbec nic. Anička se na mě dívala, jako bych byla průhledná. Skoro mě nevnímala!

To mě štvalo snad ze všeho nejvíc. Kdyby se bývala alespoň se mnou pohádala! Ale ona ne. Ani za nějaký ten konflikt jsem jí nestála. Rozhodla jsem se jít na to jinak. „Já na tebe, ty netykavko, vyzraji!“ říkala jsem si pomstychtivě v duchu.

Podala jsem za ní inzerát na nějakou tu internetovou seznamku. Potom i do místních novin, vycházelo jich tam celkem dost. A taky mezi kolegy jsem rozhlásila, že je Anička volná. Chlapi se hlásili, což o to. Ale žádný nedosahoval kvalit, jak jsem očekávala.

Nějakého ženáče nebo povaleče jsem nebrala! Anička si zasloužila víc, než nějakého průměrňáka.

Pošťák se mi hned zalíbil

„Přišel ti balíček!“ zavolal na mě manžel, když se ozval u dveří zvonek. Stál tam takový kluk. No, chlap, ale chlapeckého vzhledu. Vysoký, hubený, ostříhaný hodně na krátko. Na první pohled milý a slušný. Hezky se na mě usmál a podal firemní propisku.

Moc se mi líbil! „Ten by byl pro Aničku“, pomyslela jsem si, když jsem mu podepisovala převzetí. Dokonce i voněl! Aviváží a nějakým drahým pánským parfémem. Nemohla jsem na něho přestat myslet. Takových jako on nebylo mnoho!

Jak ho seznámit s dcerou, aby to bylo spontánní a nenápadné? Nechtěla jsem ztrácet čas planým mudrováním. Pro jistotu jsem hned objednala několik dalších balíčků. Samozřejmě úplně zbytečně, vše jsem mohla koupit hned někde za rohem.

Ale to bych nepřilákala onoho pána. Mého potenciálního zetě!

Pořád jsem jen objednávala

Čekala jsem na objednaný čaj, svíčku, bylinky a knížku. Nápad, jak vše narafičit ale ne a ne přijít. „Snad nám pomůže nějaká náhoda,“ krčil rameny manžel, když jsem mu nastínila svůj ještě neexistující plán. Past na budoucího manžela mojí dcery!

Balíčky začaly přicházet a můj vysněný zeť se jen smál, jaká jsem pilná. „Měla byste dostat slevu za věrnost k naší firmě!“ vtipkoval. Začínala jsem být zoufalá. Přijde moje snaha vniveč? Až poslední zásilka byla úspěšná.

Anička totiž byla zrovna u nás na návštěvě. Ozval se zvonek a manžel na mě významně zamrkal. „To bude určitě on!“ Já okamžitě klesla do křesla. Můj trpitelský výraz hovořil za všechno. Předstírala jsem slabost. Bolest a mdloby!

„Aničko, otevři, mně se nějak podlamují nohy!“ prosila jsem jí jakoby z posledních sil a ona běžela ke dveřím.

Dcera nebyla proti

Za dveřmi stál objekt mého zájmu. Musel si jít dovnitř pro můj podpis. Poprvé si u nás dal kávu. A potom i svačinku. Anička se mu zjevně líbila! A k mému údivu i on jí! Povídali si spolu, jakoby se znali odjakživa.

Ani jsem nedutala, abych je nějak nevyplašila.„Mami, ten byl pěknej, viď? Víš o něm něco?“ zeptala se jakoby nic. Jakoby jí to bylo jedno. Ale já věděla, že to není pravda! Hned po jejím odchodu jsem pro jistotu objednala další balíčky!

Levné to nebylo, ale vyplatilo se! Rosťa byl o dost mladší, než Anička, ale nikomu to nevadilo. Romance propukla v plné síle! Chodili spolu několik měsíců a já doufala, že se dcera konečně usadí. Že bude svatba! Představovala jsem si všechnu tu nádheru.

Bílé šaty a kytici. Už jsme se viděla, jak ukazuji kolegyním svatební fotky. Jak se budu vytahovat!

Vnuk bez otce a dcera bez manžela

„Mami, rozešli jsme se. Ale nelituji toho! Budu mít dítě!“ oznámila mi jakoby nic Anička a pohladila si rukou bříško. Nevěřila jsem svým uším. Tolik práce a zeťák v trapu? Potom jsem se uklidnila. Vždyť mi moje plány vyšly. Skoro!

Termín porodu byl stanoven na Aniččiny čtyřicáté narozeniny. Všichni jsme se moc těšili! Asi ze zvyku jsem objednala poštou výbavičku i postýlku. A taky další spoustu nejrůznějších nezbytností. Manžel jen krčil rameny, ale i on byl na vnoučka notně natěšený.

Dokonce si plánoval i trasy vycházek, které bude s kočárkem podnikat. Balík plínek nám doručil nový kurýr. Nebyl tak hezký, jako otec našeho netrpělivě očekávaného vnoučete, ale měl krásně modré oči a prošedivělé strniště. Mohl být o pár let starší, než naše dcera.

Napodruhé mi to vyšlo

„Mami, prosím tě, ne aby ses mi ho snažila dohodit. O žádného chlapa nestojím!“ vyhrožovala, když jsem o svém dalším objevu básnila u večeře. Adélka se k nám totiž pár dnů před porodem nastěhovala, aby nebyla v noci sama, kdyby na ni přišly porodní bolesti.

Jen jsem pokrčila rameny. „Tebe se tak budu ptát!“pomyslela jsem si a začala kout železo, dokud je žhavé. Tentokrát jsem na to šla od lesa. Zjistila jsem o Bohouškovi všechno, co se dalo.

Rozvedený, bezdětný a spolehlivý, potvrdila mi jedna z jeho kolegyň a dodala: „Ale je to takový samotář. Ženských se snad dokonce bojí!“ Bylo mi to jedno. Proti mým intrikám neměl šanci! Seznámila jsem ty dva než by řekl švec. Moje plány nakonec vyšly.

I když ne úplně tak, jak jsem si představovala. Našeho vnoučka doručila pošta vzorně a po něm i mnou vysněného manžela Aničky. Co víc jsem si mohla přát!

Lenka S. (62), Ostrava

reklama
Související články
26.4.2024
Moje dcera se trápí a já jí nemohu pomoci. Musí si to vyřešit sama. Ta bezmoc je však strašná, o to horší, když dotyčný nedá na vaše rady a řítí se do problému. Tereza nám nikdy nepředstavovala své chlapce. Prý až to bude vážné, někoho přivede. A přivedla. Dana, který se zdál jako sympaťák. Mladí se vzali, z čehož jsme ani jedni z rodičů nebyli nadšení, protože jsme si mysleli, že mají dost čas
24.4.2024
Mladší sestra byla krásná a zábavná, na rozdíl ode mě. Měla desítky nápadníků, zatímco o mě nikdo nestál a zdálo se, že se nevdám. Vše nasvědčovalo tomu, že zůstanu na ocet. Pomalu jsem se smiřovala s nepopulárním údělem staré panny, která bydlí s rodiči ve velkém bytě, s otcem hraje po večerech karty a s matkou kouká na seriály. Byla jsem nenápadná šedivá myška, pravý opak krásné mladší ses
24.4.2024
Obtočila si kolem prstu nejen mého syna, ale i mého manžela. Musela jsem s ní začít válčit a použít na ni úplně stejnou lest. Zatím mi to vychází. Bylo mi čerstvě padesát, když mi můj jediný syn David oznámil tu velkou novinu, že čekají s přítelkyní miminko. Byla jsem samozřejmě jako budoucí babička nadšená a mého manžela to dojalo ještě víc. Hned druhý den se běžel pochlubit do své oblíbené
22.4.2024
Kde jsem udělala chybu, že jsem syna vychovala jako úplného naivu? Jeho první manželství skončilo katastrofálně. Další žena se nakonec také pěkně vybarvila. Marii si syn vzal hned po maturitě, protože se brát museli. Tehdy to nebylo nic moc výjimečného. U nás v domku bylo místa víc než dost, tak neměli mladí starost, kde budou bydlet. Prostě jsme jim dali dohromady první patro a bylo to. S reko
21.4.2024
Je jí už třicet, ale máma s ní jedná jako s malou. Zakazuje jí chlapce a hlídá ji na každém kroku. Pořád dělá scény a vnučka chřadne před očima. Moje dcera bývala pěkné kvítko. Už na základce chodila s dvacetiletým a později těch chlapů vystřídala nepočítaně. Když se konečně vdala, ulevilo se mi, ale ne na dlouho. Stala se z ní taková ta vzorná matka, co musí dělat za každou cenu všechno správn
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Italský novinář na stopě děsivého spiknutí: Tají před námi Vatikán informace o UFO?
enigmaplus.cz
Italský novinář na stopě děsivého spiknutí: Tají před námi Vatikán informace o UFO?
Už dlouhou dobu se spekuluje, že se přímo ve Vatikánu nachází jedno z hlavních center výzkumu mimozemského života. Přísně tajná skupina zvaná Secretum Omega údajně sbírá informace u UFO a předává je p
Expozice kultovní Kachny, která dojela Dakar
iluxus.cz
Expozice kultovní Kachny, která dojela Dakar
Dakarskou kachnu, se kterou zvládla česká děvčata, Barbora Holická a Lucie Engová, dojet jako první Citroën 2CV do cíle Dakar rallye, můžete vidět v rámci nově otevřené pop artové galerie Josefa Rataj
Za prudkým poklesem narozených dětí je drahé bydlení, válka nebo klima
21stoleti.cz
Za prudkým poklesem narozených dětí je drahé bydlení, válka nebo klima
Válka, drahé hypotéky i úzkost z dopadů klimatických změn. To vše jsou podle odborníků důvody prudkého poklesu nově narozených dětí, ke kterému došlo v loňském roce. Obavy z budoucnosti trápí stále ví
Sekaná s houbami
nejsemsama.cz
Sekaná s houbami
Není nad domácí sekanou, a když ji ještě vylepšíte houbami… Ingredience na 6 porcí: ● 800 g mixu vepřového a hovězího masa ● 100 g strouhaného uzeného sýra ● 200 g hub ● 2 lžíce másla ● 100 ml mléka ● 4 vejce ● 2 jarní cibulky ● 1 střední cibule ● 1 červená paprika ● sůl ● čerstvě mletý pepř Postup: V míse smíchejte mleté maso s mlékem a polovinou najemno
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Zápas století: Šachy, které rozhodují o politice
epochalnisvet.cz
Zápas století: Šachy, které rozhodují o politice
S trochou nadsázky jde o nejslavnější bitvu studené války. Proti sobě se postaví dva naprosto odlišní lidé, které spojují jen láska k šachům – ruský kliďas Boris Spasskij (*1937), muž, který si místo emocí zapálí cigaretu a jeho pravý opak, americká neřízená střela a bez přehánění tak trochu exot Bobby Fischer (1943–2008).   Šachová partie
Dostane ji Gránský do postele?
nasehvezdy.cz
Dostane ji Gránský do postele?
Pohledný herec ze seriálu ZOO David Gránský (32) je sice už několik let ženatý, ale dlouhodobě se o něm říká, že je to svůdník. Krásné ženy mu nedopřejí klidného spaní a momentálně je prý úplně vedl
Hlas ze stromu mě zhypnotizoval
skutecnepribehy.cz
Hlas ze stromu mě zhypnotizoval
Objevila jsem strom s puklinou, do které jsem se podívala. Neměla jsem to dělat. Následovalo něco, co mě málem připravilo o život. Když je hezky, vyrážíme s dětmi na výlety. Snažím se v nich už od narození probudit lásku k přírodě, protože město je možná pohodlné a všechno máte na dosah, ale člověk potřebuje přijít i na jiné myšlenky. Jeden z našich výletů
Kuřecí paličky v ohnivé marinádě
tisicereceptu.cz
Kuřecí paličky v ohnivé marinádě
Správně dochucená marináda dokáže obyčejné jídlo vyšvihnout do nebeských výšin. Přesvědčte se sami. Suroviny 8–10 kuřecích paliček sůl, pepř 1 lžíce hořčice 1 lžíce kečupu 1 lžička pálivé ml
Pražské metro: Jezdí pod městem už 50 let?
historyplus.cz
Pražské metro: Jezdí pod městem už 50 let?
Zatímco na povrchu řidiči v kolonách netrpělivě troubí a tramvaje se vlečou, pod zemí to sviští stále stejně rychle a spolehlivě. Praha právě nyní slaví 50 let od chvíle, kdy se první cestující svezli podzemní dráhou. Nápad od Rotta První pokus o výstavbu pražského metra učiní už v roce 1898 známý pražský obchodník a majitel železářství Ladislav
Expolicista znásilňoval a vraždil. Odsedí si 28 let!
epochaplus.cz
Expolicista znásilňoval a vraždil. Odsedí si 28 let!
S nožem v ruce si od bývalé přítelkyně vynucuje pohlavní styk. Pak si ještě vyfotí její intimní partie a fotografiemi ji vydírá. Není ale jediná, na koho si expolicista dovoluje. Znásilnit chce dokonce i vlastní matku. Sousedka jeho běsnění nepřežije. Nejprve se zdá, že se Martin K. (36) trestu za veškeré spáchané ohavnosti vyhne. Někteří
Zámek Bečov nad Teplou a Relikviář svatého Maura: Dlouhá cesta k původní kráse
epochanacestach.cz
Zámek Bečov nad Teplou a Relikviář svatého Maura: Dlouhá cesta k původní kráse
Hned po korunovačních klenotech je relikviář svatého Maura považován za nejcennější movitou památku v České republice. A to se přitom zdálo, že tenhle románský skvost už je pro další generace nenávratně ztracen. Všechno začalo na počátku 13. století ve Francii. Biskup Gérard de Rumigny, působící v severofrancouzském městě Cambrai, byl neúnavný v hledání svatých relikvií. Nashromáždil jich hned